Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Σταθερά στο στόχο της ανατροπής

Με νέα απόφασή της, η διαχειρίστρια πολυεθνική επανέρχεται στο σχέδιο ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και μάλιστα αυτή τη φορά με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του σωματείου!

Στο στόχο της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στην επιβολή της πολλαπλής ειδικότητας, επιμένει η διαχειρίστρια πολυεθνική "Μπράουν εντ Ρουτ",χρησιμοποιώντας - προκειμένου να ρίξει "στάχτη στα μάτια" - νέους τρόπους γι' αυτό. Ετσι μετά την αντίδραση των εργαζομένων στην απόφασή της να τους συγκεντρώνει σε ένα χώρο απ' όπου οι "προμηθευτές ανθρώπινου δυναμικού" θα τους έστελναν να εργαστούν όπου, όπως και για όσο θέλει η εταιρία, επανήλθε χτες με νέα ανακοίνωση, στην οποία τη μια συγκέντρωση τη "σπάει" σε πολλές συγκεντρώσεις. Σεγόντο στην εταιρία κάνει η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου που με προχτεσινή της ανακοίνωση, "ζητούσε" όσα η εταιρία ανακοίνωσε χτες!

Συγκεκριμένα στη χτεσινή πολυσέλιδη ανακοίνωσή της η εταιρία απαλείφει τον όρο του "προμηθευτή ανθρώπινου δυναμικού", κάνοντας λόγο τάχα για λάθος στη μετάφραση της προηγούμενης ανακοίνωσή της και ορίζει ότι οι εργαζόμενοι που αυτή θα κρίνει σαν αποδεσμευόμενους από το πόστο τους, δε θα συγκεντρώνονται όλοι στο πρώην χαρακτήριο, αλλά θα συγκεντρώνονται κατά τμήματα. Τα στελέχη της εταιρίας θα στέλνουν τους εργαζόμενους σε όποια εργασία κρίνει η εταιρία ή για εκπαίδευση και πάλι όπου κρίνει η ίδια. Επίσης, αναφέρει ότι οι ενέργειές της, έχουν τη συμφωνία του σωματείου!

Μια μέρα πριν η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αποδέχεται ουσιαστικά τις αντεργατικές επιλογές της εταιρίας, προβάλλοντας ενστάσεις για το "απαράδεκτο να γίνεται συγκέντρωση στο χαρακτήριο" και για την ορολογία "προμηθευτές", που έσπευσε να εισακούσει η εταιρία. Το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσης καταναλώνεται σε μια επίθεση κατά της Εργοστασιακής Επιτροπής, επειδή αντέδρασε στην απόφαση της πολυεθνικής και ξεσήκωσε τους εργαζόμενους...

Την ίδια ώρα που η εταιρία προχωρά σε αντεργατικές ενέργειες, επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της για το ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φέρει σοβαρές δουλιές στο ναυπηγείο, παρότι αμείβεται αδρά γι' αυτό. Η κατασκευή της τρίτης φρεγάτας ολοκληρώνεται, ενώ η κατασκευή - μετασκευή βαγονιών του ΟΣΕ και του ΗΣΑΠ (έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις) δεν έχει ξεκινήσει, καθώς υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση, προφανώς λόγω της κυβερνητικής απόφασης για συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.

Επίσης, το θέμα της κατασκευής υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό, για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, παραπέμπονται για το μέλλον, ενώ εκτιμάται ότι η ανάληψή τους από το ναυπηγείο απαιτεί επενδύσεις ύψους 20 δισ. δραχμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ