ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Τουρκικές παραβιάσεις και εκτός ... ωραρίου
  • Στόχος, ο αιφνιδιασμός και η διαπίστωση της ετοιμότητας της ελληνικής αεράμυνας
  • Ο Α. Τσοχατζόπουλος μιλάει για συνευθύνη του Ισραήλ, σχετικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις

Σε νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχώρησε αργά προχτές το απόγευμα και χτες το πρωί η τουρκική αεροπορία, μετά από μια ανάπαυλα ηρεμίας. Την ίδια ώρα στο Ισραήλ, όπου βρίσκεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ. Γιλμάζ, ανακοινώθηκε η διεξαγωγή νέου κύκλου τουρκο-ισραηλινών στρατιωτικών γυμνασίων στη Μεσόγειο, στα πλαίσια της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Οι προχτεσινές παραβιάσεις, που ήταν και πολυάριθμες, είχαν και χαρακτήρα αιφνιδιασμού και διαπίστωσης της ετοιμότητας της ελληνικής αεράμυνας. Συγκεκριμένα, 11 σχηματισμοί από 26 τουρκικά μαχητικά βγήκαν κατά κύματα στο Αιγαίο, αργά το απόγευμα, προκαλώντας πλήθος παραβιάσεων και παραβάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου πλησίον των ακτών ελληνικών νησιών του Β. Αιγαίου, που κράτησαν και μετά τις 8 το βράδυ. Ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά, τα οποία επέμειναν, με αποτέλεσμα να σημειωθούν και 8 εμπλοκές. Οι χτεσινές είσοδοι τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, που ήταν και ολιγάριθμες, ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί και συνολικά δύο σχηματισμοί από 4 τουρκικά μαχητικά προκάλεσαν 2 παραβάσεις και 3 παραβιάσεις πλησίον της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος από την Κέρκυρα, σε δηλώσεις που έκανε, χαρακτήρισε τις τουρκικές παραβιάσεις "συνηθισμένες αντιδράσεις της Τουρκίας, που από καιρό σε καιρό θέλει να δείξει έμπρακτα τη δυναμική της παρουσία στο Αιγαίο, αμφισβητώντας εναέριους χώρους μεταξύ 6 και 10 μιλίων". Και συμπλήρωσε ότι, από την πλευρά της Ελλάδας, "θα παραμείνουν οι ανυποχώρητες, σταθερές θέσεις, που δε δέχονται καμία διαπραγμάτευση και κανένα διάλογο σε θέματα εθνικών δικαιωμάτων". Επίσης, με βάση τις κινήσεις αυτές, ο υπουργός Αμυνας διαπίστωσε ότι "τον τελευταίο καιρό η Τουρκία προχωρεί σε μια δυσμενέστερη και επιθετική στάση απέναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αιτία είναι η προσπάθεια εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Τουρκία, για να προσαρμόσει τη στάση της προς το ηπιότερο η Ευρώπη απέναντι στο αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

Ο Α. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε και στην ιδιαιτερότητα των τελευταίων τουρκικών παραβιάσεων. "Αυτής της μορφής η επιλογή, είπε, δηλαδή να κάνουν και το απόγευμα τέτοιου είδους ασκήσεις με τις επιχειρούμενες παραβιάσεις, δείχνει μια προσπάθεια αιφνιδιασμού ή διαπίστωση ετοιμότητας που υπάρχει.Νομίζω, όμως, ότι η ελληνική ετοιμότητα αποδείχτηκε άριστη. Επιβεβαιώθηκε, και στις 8 και στις 9 το βράδυ, ότι είναι άριστη".

Ο υπουργός Αμυνας αναφερόμενος στη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Ισραήλ και στην απόφαση για νέα άσκηση, επισήμανε ότι "η επιλογή της επιλεκτικής συνεργασίας Τουρκίας και Ισραήλ, υπό τη μορφή μιας πολιτικής άξονα, σηματοδοτεί αντιδράσεις από όλες τις άλλες χώρες της περιοχής. Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, από τη στιγμή που γίνεται συστηματική επιχείρηση εκμετάλλευσης της υψηλής ισραηλινής τεχνολογίας από την πλευρά της Τουρκίας, για να στηρίξει τις δικές της μονομερείς διεκδικήσεις, έναντι πολλών λαών της περιοχής. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα, δημιουργεί αστάθεια, δημιουργεί κρίση και κινδύνους για τη συνοχή της περιοχής μας". Επίσης πρόσθεσε, σχετικά με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ ότι η συνεργασία με την Τουρκία δε στρέφεται κατά της Κύπρου, ότι "αυτό δεν αρκεί" και ότι το όλο θέμα θα το θέσει στον Ισραηλινό υπουργό τον Οκτώβρη, οπότε και θα επισκεφθεί την Αθήνα. Και μίλησε για συνευθύνη των δύο χωρών, καθώς "διαμορφώνονται στρατηγικής σημασίας σχέσεις, με σκοπό την αμφισβήτηση ή την απειλή κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών, οπότε υπάρχει συνευθύνη".

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,αναφερόμενος στις νέες τουρκικές παραβιάσεις, υποστήριξε ότι με τις ενέργειες αυτές επιβεβαιώνεται πως "η Τουρκία δεν επιθυμεί να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών, προκαλεί, επιτίθεται και συντηρεί την ένταση".

ΣΥΝ
Προσπάθεια για... τετραγωνισμό του κύκλου

Τον τετραγωνισμό του κύκλου επιχείρησε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, προσβάλλοντας ευθέως την κοινή λογική, προσπαθώντας να έχει και την αντιπολιτευτική πίτα ολόκληρη και το σκύλο της συνεργασίας του με το ΠΑΣΟΚ και της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, χορτάτο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Πειραιά, με μια κατ' αρχήν νεφελώδη διατύπωση υποστήριξε ότι για το κόμμα του δεν υπάρχουν γενικά μοντέλα προς εφαρμογή, ούτε πολιτικές συμφωνίες. Στις δημοτικές εκλογές αυτό που κρίνεται είναι το μοντέλο της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τα επιμέρους προβλήματα κάθε περιοχής.

Κληθείς από το "Ρ" να διευκρινίσει αν στην αντίληψη του ΣΥΝ στις δημοτικές εκλογές θα κριθεί ή όχι η κυβερνητική πολιτική, αφού χαρακτήρισε αυτά τα ερώτημα αφελή, στα οποία ήδη ο ΣΥΝ έχει απαντήσει, είπε ότι οι εκλογές του Οκτώβρη είναι και αυτοδιοικητικές και πολιτικές. Δεν αναδεικνύουν κυβέρνηση, αλλά κρίνουν την κυβερνητική πολιτική. Με τη χρήση όμως τέτοιας φτηνής ποιότητας ιδεολογημάτων δεν κατάφερε να πείσει ότι ο ΣΥΝ δεν είναι η ουρά του ΠΑΣΟΚ και το υποτιθέμενο αριστερό άλλοθι της αντιλαϊκής του πολιτικής, γιατί αφού κρίνεται - όπως παραδέχτηκε - η κυβερνητική πολιτική, φαίνεται πως ο ΣΥΝ την εκτιμά ως θετική και για αυτό συνεργάζεται μαζί του στην Αθήνα, τον πρώτο δήμο της χώρας. Ολα τα άλλα είναι φληναφήματα.

Αναφερόμενος στην παραίτηση του προέδρου του ΟΤΕ, Δ. Παπούλια,είπε ότι εξαναγκάστηκε από μηχανισμούς εξουσίας, τους οποίους δεν κατονόμασε και οι οποίοι ενδιαφέρονται να ανοίξει ο δρόμος σε δικά τους πρόσωπα.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε επίσης στον ΟΛΠ για να καταδικάσει μεν στην αρχή την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού που αποφάσισε η κυβέρνηση, να τη στηρίξει όμως στη συνέχεια, λέγοντας ότι ο ΟΛΠ πρέπει να αποκτήσει σύγχρονο μάνατζμεντ και μάρκετινγκ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναβάλλεται η προσφυγή στον ΟΗΕ
Δημ. Χριστόφιας: Κακό το γεγονός ότι δεν είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας). - Το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη χτεσινή δεύτερη μέρα της συνεδρίας του, αποφάσισε ομόφωνα να αναβάλει τη λήψη οριστικής απόφασης για συζήτηση του Κυπριακού στη Γενική Συνέλευση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά τη μετάβαση του Προέδρου Κληρίδη και της πολιτικής ηγεσίας στη Νέα Υόρκη και αφού διερευνηθούν πρώτα απ' όλα τα δεδομένα από όλη την πολιτική ηγεσία.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημ. Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, χαρακτήρισε κακό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη να προσφύγει στη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για άμεση προσφυγή και αποφασιστική αντίδραση της πλευράς μας στη νέα τουρκική πρόκληση.

Χτες δευτερολόγησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, που ανέλυσαν τη θέση των κομμάτων τους πάνω σ' όλες τις πτυχές του Κυπριακού, καθώς και στο θέμα των ρωσικών πυραύλων "S - 300", για το οποίο αποφασίστηκε να αποφεύγονται δηλώσεις, γιατί, όπως έχει αποδειχθεί, η πυραυλολογία εξυπηρετεί αποκλειστικά τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας.

Μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που κράτησε και χτες 4 περίπου ώρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Το Εθνικό Συμβούλιο μελέτησε την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Οι δηλώσεις του Ντενκτάς είναι μια επανάληψη, κορύφωση, κωδικοποίηση και περαιτέρω επιδείνωση των προηγούμενων γνωστών αδιάλλακτων θέσεων, που αφορούν στο κυπριακό πρόβλημα, αντίκεινται στις ίδιες τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στο ίδιο το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου. Οσον αφορά το θέμα της συζήτησης του Κυπριακού στη Γενική Συνέλευση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το Εθνικό Συμβούλιο επιφυλάσσεται να πάρει οριστικές αποφάσεις αμέσως μετά τη μετάβαση της πολιτικής ηγεσίας στη Νέα Υόρκη και αφού διερευνηθούν όλα τα δεδομένα από όλη την πολιτική ηγεσία".

Σε ερώτηση αν το θέμα των πυραύλων απασχόλησε το Εθνικό Συμβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δε σχολιάζει το θέμα αυτό, γιατί η πλευρά μας πιστεύει ότι αυτό εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα. Απαντώντας σε ερώτηση αν συζητήθηκαν τρόποι για επανέναρξη του διαλόγου, είπε: "Εγινε μια αξιολόγηση η οποία κατέληξε σ' αυτό το ανακοινωθέν. Πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμη μέρες για να συναξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα και τότε θα παρθεί απόφαση για τα περαιτέρω βήματα αμέσως μόλις επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη η πολιτική ηγεσία".

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημ. Χριστόφιας, εξέφρασε την ελπίδα, η δική μας πλευρά να μην αντιμετωπίσει υποτονικά τη νέα επίθεση Ντενκτάς και Αγκυρας, που γίνεται με την κωδικοποίηση και αναβάθμιση των απαράδεκτων απαιτήσεών τους προς τη διεθνή κοινότητα και προς εμάς για συνομοσπονδία αντί για ομοσπονδία. Το λέει αυτό, πρόσθεσε, γιατί πιστεύει ότι είναι κακό το ότι δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να πούμε, προσφεύγουμε στη Γενική Συνέλευση, προσφεύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από την ενέργεια του Ντενκτάς. Θα έπρεπε οι διπλωματικές μας υπηρεσίες μας και η κυβέρνηση να μας δώσουν όλα εκείνα τα στοιχεία για να πούμε ναι ή όχι.

"Το ΑΚΕΛ πιστεύει, συνέχισε ο Δημ. Χριστόφιας, ότι πρέπει να προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και πιστεύουμε ότι, εφόσον υπάρχει απόφαση και για τη Γενική Συνέλευση, και στη Γενική Συνέλευση. Είναι πεποίθησή μας ότι κάπου χωλαίνουμε. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη ζέση στη διεθνή προσπάθεια της Κύπρου".

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι είναι εφικτή η ανατροπή ενός στρατηγικού στόχου, που τίθεται από την πλευρά της Τουρκίας, και, αν ναι, ποιους στρατηγικούς στόχους έχουμε ανατρέψει μέχρι τώρα, ο Δημ. Χριστόφιας είπε ότι έχουμε με το μέρος μας τις αποφάσεις του ΟΗΕ και όλων των διεθνών οργανισμών, που προβλέπουν για μια Κύπρο, ένα κράτος ενωμένο, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Πιστεύει, είπε, ότι αυτό το όπλο πρέπει να το αξιοποιήσουμε, έχοντας εμείς οι ίδιοι βέβαια μια συνεπή πολιτική, χωρίς παλινδρομήσεις, χωρίς ηφαιστειολογίες, και χωρίς πυραυλολογίες, ούτως ώστε να μη βρισκόμαστε ποτέ πια στη γωνία. Γιατί πρέπει να λεχθεί ότι η Τουρκία και ο Ντενκτάς αξιοποίησαν το γεγονός ότι η Κύπρος, ένεκα της πυραυλολογίας, έχει βρεθεί στη γωνία. Αυτό είναι κοινή διαπίστωση. Πρέπει πια να απεκδυθούμε της πυραυλολογίας και της ηφαιστειολογίας και να υπερασπιστούμε με ζέση τις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού.

Απαντώντας, τέλος, στην ερώτηση αν το ανακοινωθέν που διάβασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους, δεν εκφράζει το ΑΚΕΛ, ο Δημ. Χριστόφιας είπε: Είναι δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν είναι ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου. Ολα τα κόμματα θα πουν τις δικές τους απόψεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ