Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναβάλλεται η προσφυγή στον ΟΗΕ
Δημ. Χριστόφιας: Κακό το γεγονός ότι δεν είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας). - Το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη χτεσινή δεύτερη μέρα της συνεδρίας του, αποφάσισε ομόφωνα να αναβάλει τη λήψη οριστικής απόφασης για συζήτηση του Κυπριακού στη Γενική Συνέλευση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά τη μετάβαση του Προέδρου Κληρίδη και της πολιτικής ηγεσίας στη Νέα Υόρκη και αφού διερευνηθούν πρώτα απ' όλα τα δεδομένα από όλη την πολιτική ηγεσία.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημ. Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, χαρακτήρισε κακό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη να προσφύγει στη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για άμεση προσφυγή και αποφασιστική αντίδραση της πλευράς μας στη νέα τουρκική πρόκληση.

Χτες δευτερολόγησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, που ανέλυσαν τη θέση των κομμάτων τους πάνω σ' όλες τις πτυχές του Κυπριακού, καθώς και στο θέμα των ρωσικών πυραύλων "S - 300", για το οποίο αποφασίστηκε να αποφεύγονται δηλώσεις, γιατί, όπως έχει αποδειχθεί, η πυραυλολογία εξυπηρετεί αποκλειστικά τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας.

Μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που κράτησε και χτες 4 περίπου ώρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Το Εθνικό Συμβούλιο μελέτησε την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Οι δηλώσεις του Ντενκτάς είναι μια επανάληψη, κορύφωση, κωδικοποίηση και περαιτέρω επιδείνωση των προηγούμενων γνωστών αδιάλλακτων θέσεων, που αφορούν στο κυπριακό πρόβλημα, αντίκεινται στις ίδιες τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στο ίδιο το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου. Οσον αφορά το θέμα της συζήτησης του Κυπριακού στη Γενική Συνέλευση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το Εθνικό Συμβούλιο επιφυλάσσεται να πάρει οριστικές αποφάσεις αμέσως μετά τη μετάβαση της πολιτικής ηγεσίας στη Νέα Υόρκη και αφού διερευνηθούν όλα τα δεδομένα από όλη την πολιτική ηγεσία".

Σε ερώτηση αν το θέμα των πυραύλων απασχόλησε το Εθνικό Συμβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δε σχολιάζει το θέμα αυτό, γιατί η πλευρά μας πιστεύει ότι αυτό εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα. Απαντώντας σε ερώτηση αν συζητήθηκαν τρόποι για επανέναρξη του διαλόγου, είπε: "Εγινε μια αξιολόγηση η οποία κατέληξε σ' αυτό το ανακοινωθέν. Πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμη μέρες για να συναξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα και τότε θα παρθεί απόφαση για τα περαιτέρω βήματα αμέσως μόλις επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη η πολιτική ηγεσία".

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημ. Χριστόφιας, εξέφρασε την ελπίδα, η δική μας πλευρά να μην αντιμετωπίσει υποτονικά τη νέα επίθεση Ντενκτάς και Αγκυρας, που γίνεται με την κωδικοποίηση και αναβάθμιση των απαράδεκτων απαιτήσεών τους προς τη διεθνή κοινότητα και προς εμάς για συνομοσπονδία αντί για ομοσπονδία. Το λέει αυτό, πρόσθεσε, γιατί πιστεύει ότι είναι κακό το ότι δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να πούμε, προσφεύγουμε στη Γενική Συνέλευση, προσφεύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από την ενέργεια του Ντενκτάς. Θα έπρεπε οι διπλωματικές μας υπηρεσίες μας και η κυβέρνηση να μας δώσουν όλα εκείνα τα στοιχεία για να πούμε ναι ή όχι.

"Το ΑΚΕΛ πιστεύει, συνέχισε ο Δημ. Χριστόφιας, ότι πρέπει να προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και πιστεύουμε ότι, εφόσον υπάρχει απόφαση και για τη Γενική Συνέλευση, και στη Γενική Συνέλευση. Είναι πεποίθησή μας ότι κάπου χωλαίνουμε. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη ζέση στη διεθνή προσπάθεια της Κύπρου".

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι είναι εφικτή η ανατροπή ενός στρατηγικού στόχου, που τίθεται από την πλευρά της Τουρκίας, και, αν ναι, ποιους στρατηγικούς στόχους έχουμε ανατρέψει μέχρι τώρα, ο Δημ. Χριστόφιας είπε ότι έχουμε με το μέρος μας τις αποφάσεις του ΟΗΕ και όλων των διεθνών οργανισμών, που προβλέπουν για μια Κύπρο, ένα κράτος ενωμένο, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Πιστεύει, είπε, ότι αυτό το όπλο πρέπει να το αξιοποιήσουμε, έχοντας εμείς οι ίδιοι βέβαια μια συνεπή πολιτική, χωρίς παλινδρομήσεις, χωρίς ηφαιστειολογίες, και χωρίς πυραυλολογίες, ούτως ώστε να μη βρισκόμαστε ποτέ πια στη γωνία. Γιατί πρέπει να λεχθεί ότι η Τουρκία και ο Ντενκτάς αξιοποίησαν το γεγονός ότι η Κύπρος, ένεκα της πυραυλολογίας, έχει βρεθεί στη γωνία. Αυτό είναι κοινή διαπίστωση. Πρέπει πια να απεκδυθούμε της πυραυλολογίας και της ηφαιστειολογίας και να υπερασπιστούμε με ζέση τις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού.

Απαντώντας, τέλος, στην ερώτηση αν το ανακοινωθέν που διάβασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους, δεν εκφράζει το ΑΚΕΛ, ο Δημ. Χριστόφιας είπε: Είναι δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν είναι ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου. Ολα τα κόμματα θα πουν τις δικές τους απόψεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμία υπαναχώρηση από Λίβανο και Αίγυπτο (2007-02-03 00:00:00.0)
Ανησυχία από την πορεία της υγείας του Ντενκτάς (2002-10-23 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΙΑΚΟ (1999-03-12 00:00:00.0)
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (1998-11-14 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΟΣ (1998-09-17 00:00:00.0)
Συνάντηση Κληρίδη - Φεϊσέλ (1996-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ