Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αμιλλα για τη στήριξη της πολιτικής Σημίτη
  • Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει μόνη της. Να βοηθήσουμε όλοι!
  • Ρηγίλλης: Συμφωνούμε!
  • Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Σουφλιάς

Τη γραμμή της οικονομικής ολιγαρχίας "να βάλουμε όλοι ένα χεράκι, ώστε να μπούμε στην ΟΝΕ, έστω όπως όπως", παρουσίασε χθες ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δε δίστασε να καλέσει το κόμμα του να αυτοκαταργηθεί και να σταματήσει κάθε είδους κριτική, προκειμένου να επιτευχθεί ο "εθνικός στόχος".

Η ειρωνεία είναι ότι η Ρηγίλλης έσπευσε να συμφωνήσει και να απολογηθεί ότι δεν ασκεί αντιπολίτευση με στόχο να αποκομίσει "στενόκαρδα κομματικά οφέλη" όπως την κατηγόρησε έμμεσα ο επίτιμος πρόεδρος.

Η χθεσινή παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη έρχεται να προστεθεί στη μόδα των δηλώσεων υποστήριξης στην κυβερνητική πολιτική που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, τον Γ. Ράλλη, τον Γ. Σουφλιά κ. ά. Αλλά και η ίδια η ηγεσία της ΝΔ διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία, προφανώς τα μεγάλα αφεντικά, ότι "ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση" και μάλιστα παραπονιέται γιατί η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται αυτή τη στάση της για να επιβάλει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της!

Επιπλέον, η παρέμβαση Μητσοτάκη ερμηνεύεται ως ένα κωδικοποιημένο μήνυμα ισχυρών κύκλων της ολιγαρχίας ότι δεν πρέπει η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές εκλογές να διαταράξει την απρόσκοπτη εφαρμογή των "διαρθρωτικών αλλαγών" και των αντιλαϊκών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Σημίτη για την ένταξη στην ΟΝΕ.

Η "αγωνία" Μητσοτάκη

Με τη γραπτή του δήλωση ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εμφανιστεί ως εκφραστής των γενικότερων συμφερόντων του συστήματος και από αυτή τη θέση να υποδείξει τα "καθήκοντα" των δύο μεγάλων κομμάτων. Το "διά ταύτα" της δήλωσης, είναι όπως αναφέρει, ότι: "όλοι μας οφείλουμε να βοηθήσουμε έτσι ώστε η Ελλάδα να μπει στην ΟΝΕ και να μην βρεθεί εκτός της Ενωμένης Ευρώπης". Στην κατεύθυνση αυτή δε διστάζει να κινδυνολογήσει, διαπιστώνοντας ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία "διαγράφεται πλέον απειλητικό το ενδεχόμενο η Ελλάς να μείνει έξω από την ΟΝΕ" ή να αναπαράγει τα σκουριασμένα επιχειρήματα της κυβέρνησης, όπως ότι στην περίπτωση που μείνουμε εκτός ΟΝΕ "θα κινδυνεύσουμε να έχουμε τύχη ανάλογη με αυτή της Ρωσίας και των γειτονικών μας τέως κομμουνιστικών χωρών".

Στη βάση των διαπιστώσεων που κάνει για την οικονομία, όπως ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν, οι αποκρατικοποιήσεις δε γίνονται και οι πρωτογενείς δαπάνες του κράτους αυξάνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ, εκτιμά ότι η κυβέρνηση Σημίτη "δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση". Χρειάζεται, λοιπόν, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, όλοι να βοηθήσουν και κυρίως το κόμμα του, το οποίο κάλεσε να μην επιδιώκει "στενόκαρδα κομματικά οφέλη"."Εμείς οι της αντιπολιτεύσεως (!), είπε χαρακτηριστικά, οφείλουμε να μην επιδιώκουμε, αυτήν προπαντός την περίοδο, στενόκαρδα κομματικά οφέλη".

Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο, σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζε στο παρελθόν, να υποστηρίξει ότι "το να μπούμε στην ΟΝΕ ανέτοιμοι, με πολιτικούς όρους και κατά συγκατάβαση, ασφαλώς είναι καλύτερη λύση από το να μείνουμε απ' έξω".

Σουφλιάς - Παυλόπουλος

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Γ. Σουφλιάς ο οποίος, μιλώντας στον "Φλας", κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος: "Θα πρέπει με τη συμπεριφορά μας ή με τα λόγια μας ή με τις πράξεις μας να βοηθάμε σε αυτή την κατεύθυνση" (σ. σ. της ένταξης στην ΟΝΕ). Χαρακτήρισε την ομιλία του Κ. Σημίτη στη ΔΕΘ ότι "δεν ήταν κακή ομιλία" και ουσιαστικά στήριξε όλες τις επιμέρους πολιτικές της κυβέρνησης (εισοδηματική, νομισματική κλπ.) και τόνισε ότι "εκείνο που κριτικάρω είναι οι ρυθμοί που ακολουθεί η κυβέρνηση που είναι πολύ χαμηλοί".

Από την άλλη, η ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να αποδείξει ότι δεν "υπονομεύει" την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, επιχειρεί να δείξει πόσο... τη βοηθάει. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση γιατί "ενώ η ΝΔ τους πρόσφερε στο πιάτο το θεσμικό πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να πάρει θέση μέσα στη Βουλή και απέρριψε την πρόταση της ΝΔ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ