Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση παρεμβαίνει στην αγορά προς όφελος του κεφαλαίου

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ρωτήθηκε στη συνέντευξη που έδωσε στη Θεσσαλονίκη γιατί "επιφανείς εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας θεωρούν την πολιτική (της κυβέρνησης), τόσο συνεπή απέναντι στην οικονομία της αγοράς, ώστε δηλώνουν ότι μόνο (σ' αυτήν την κυβέρνηση) ελπίζουν". Και αναφέρθηκε ως παράδειγμα η περίπτωση του Ανδρέα Ανδριανόπουλου.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ό,τι "πει η αγορά". Ισχυρίστηκε ότι γίνεται προσπάθεια ελέγχου ή συζήτησης (!) για τις τιμές. Οτι εφαρμόζεται πολιτική για την ανεργία, πολιτική για τους ηλικιωμένους, πολιτική για τους νέους, πολιτική για τις γυναίκες. Οτι υπάρχει πολιτική κοινωνικής πρόνοιας.

Κατ' αρχήν, όταν λέμε οικονομία της αγοράς - πρέπει κάποτε να συνεννοηθούμε - εννοούμε καπιταλισμό. Γι' αυτό η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η Συνθήκη της ΔΑΣΕ προβλέπουν ότι, για να γίνεις μέλος τους, πρέπει να έχεις οικονομία της αγοράς. Ενας, τέλος πάντων, είναι ο καπιταλισμός. Αυτός, που χαράζουν και εφαρμόζουν η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ κλπ.

Ο πρωθυπουργός είναι φανερό ότι μετέθεσε το θέμα και προσπάθησε να απαντήσει ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και δεν κάνει ό,τι "πει η αγορά".

Πράγματι, παρεμβαίνει. Παρεμβαίνει, όμως, προς όφελος του κεφαλαίου. Ετσι, κηρύσσει υποχρεωτικές και δημοσιεύει τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που, ουσιαστικά, υπογράφουν η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΝ με τους βιομήχανους. Είναι φανερό, έτσι, ότι εγκρίνει τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις, που μείωσαν την αγοραστική δύναμη των κατώτατων ημερομισθίων κατά 27% από 1.1.90 μέχρι 1.1.98. Το ίδιο κάνει και για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Π.χ., συλλογική σύμβαση εμποροϋπαλλήλων κτλ.

Τώρα, όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων, έχει δώσει πλήρη ασυδοσία και οι επιχειρηματίες μπορούν να ορίσουν οποιαδήποτε τιμή, φτάνει να την αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους. Αλλωστε, το πρώην υπουργείο Εμπορίου, αρμόδιο για τον έλεγχο των τιμών, είναι ουσιαστικά ΟΑΕΔ, δηλαδή ταμείο ανεργίας.

Για την πολιτική για την καταπολέμηση της ανεργίας, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι από 7,3% που ήταν το 1990, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, έφτασε το 1997 σε 10,3%. (Η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη). Επίσης σχετικά με την πολιτική για τους ηλικιωμένους αρκεί να σημειώσουμε ότι οι κατώτερες συντάξεις από 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη που ήταν, έπεσαν στα 15,5 περίπου. Σχετικά με την πολιτική για τους νέους πρέπει να θυμίσουμε ότι η ανεργία για τους εργαζόμενους ηλικίας μέχρι 29 χρόνων ανέβηκε από 17,6% το 1990 σε 24,2% το 1997.

Τώρα, για τις γυναίκες. Οι μέσες αποδοχές, με βάση τα στοιχεία εργασίας της ΕΣΥΕ, το 1997 αποτελούσαν το 77,5% των αποδοχών των ανδρών. Ακόμη, για την πολιτική κοινωνικής πρόνοιας που εφαρμόζεται, αρκεί να δούμε ότι στη Βουλή συζητείται τώρα νομοσχέδιο με τίτλο "Για την ανάπτυξη εθνικού συστήματος κοινωνικής φροντίδας", που αποδυναμώνει, κατεδαφίζει το υπάρχον σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Δε θα ασχοληθούμε, βέβαια, με το αν η κυβέρνηση ενισχύει τα "σκυλάδικα". Μας αρκεί η δήλωση του κ. Ευάγγελου Γιαννόπουλου από άλλο βήμα στη Θεσσαλονίκη ότι είναι "πολιτιστικά κέντρα".

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το αγροτικό εισόδημα ενισχύεται κατά 42 - 44%. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση συρρίκνωσε την αγροτική οικονομία με την αποδοχή της πολιτικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (πρώην ΓΚΑΤΤ) και την αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και επικαλείται τώρα τις επιδοτήσεις που δίνει σε αντιστάθμισμα η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό - πώς να το κάνουμε; - θυμίζει τον πατροκτόνο που επικαλείται στο δικαστήριο ως ελαφρυντικό ότι είναι και ορφανός.

Αυτά προς το παρόν.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κοινοτικό δίκαιο» είναι η αντεργατική στρατηγική επιβεβαιώνει η Κομισιόν (2016-12-15 00:00:00.0)
«Αισιοδοξία» πάνω από τα αποκαΐδια (2012-03-15 00:00:00.0)
Πριμοδοτεί την ανάπτυξη που γιγαντώνει την ανεργία (2010-10-16 00:00:00.0)
Συντονισμένη επίθεση από κυβέρνηση και ΣΕΒ (2008-01-27 00:00:00.0)
Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση (1997-03-28 00:00:00.0)
Να βγει στο μεροκάματο και η γιαγιά! (1996-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ