Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Τουρκικές παραβιάσεις και εκτός ... ωραρίου
  • Στόχος, ο αιφνιδιασμός και η διαπίστωση της ετοιμότητας της ελληνικής αεράμυνας
  • Ο Α. Τσοχατζόπουλος μιλάει για συνευθύνη του Ισραήλ, σχετικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις

Σε νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχώρησε αργά προχτές το απόγευμα και χτες το πρωί η τουρκική αεροπορία, μετά από μια ανάπαυλα ηρεμίας. Την ίδια ώρα στο Ισραήλ, όπου βρίσκεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ. Γιλμάζ, ανακοινώθηκε η διεξαγωγή νέου κύκλου τουρκο-ισραηλινών στρατιωτικών γυμνασίων στη Μεσόγειο, στα πλαίσια της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Οι προχτεσινές παραβιάσεις, που ήταν και πολυάριθμες, είχαν και χαρακτήρα αιφνιδιασμού και διαπίστωσης της ετοιμότητας της ελληνικής αεράμυνας. Συγκεκριμένα, 11 σχηματισμοί από 26 τουρκικά μαχητικά βγήκαν κατά κύματα στο Αιγαίο, αργά το απόγευμα, προκαλώντας πλήθος παραβιάσεων και παραβάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου πλησίον των ακτών ελληνικών νησιών του Β. Αιγαίου, που κράτησαν και μετά τις 8 το βράδυ. Ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά, τα οποία επέμειναν, με αποτέλεσμα να σημειωθούν και 8 εμπλοκές. Οι χτεσινές είσοδοι τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, που ήταν και ολιγάριθμες, ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί και συνολικά δύο σχηματισμοί από 4 τουρκικά μαχητικά προκάλεσαν 2 παραβάσεις και 3 παραβιάσεις πλησίον της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος από την Κέρκυρα, σε δηλώσεις που έκανε, χαρακτήρισε τις τουρκικές παραβιάσεις "συνηθισμένες αντιδράσεις της Τουρκίας, που από καιρό σε καιρό θέλει να δείξει έμπρακτα τη δυναμική της παρουσία στο Αιγαίο, αμφισβητώντας εναέριους χώρους μεταξύ 6 και 10 μιλίων". Και συμπλήρωσε ότι, από την πλευρά της Ελλάδας, "θα παραμείνουν οι ανυποχώρητες, σταθερές θέσεις, που δε δέχονται καμία διαπραγμάτευση και κανένα διάλογο σε θέματα εθνικών δικαιωμάτων". Επίσης, με βάση τις κινήσεις αυτές, ο υπουργός Αμυνας διαπίστωσε ότι "τον τελευταίο καιρό η Τουρκία προχωρεί σε μια δυσμενέστερη και επιθετική στάση απέναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αιτία είναι η προσπάθεια εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Τουρκία, για να προσαρμόσει τη στάση της προς το ηπιότερο η Ευρώπη απέναντι στο αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

Ο Α. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε και στην ιδιαιτερότητα των τελευταίων τουρκικών παραβιάσεων. "Αυτής της μορφής η επιλογή, είπε, δηλαδή να κάνουν και το απόγευμα τέτοιου είδους ασκήσεις με τις επιχειρούμενες παραβιάσεις, δείχνει μια προσπάθεια αιφνιδιασμού ή διαπίστωση ετοιμότητας που υπάρχει.Νομίζω, όμως, ότι η ελληνική ετοιμότητα αποδείχτηκε άριστη. Επιβεβαιώθηκε, και στις 8 και στις 9 το βράδυ, ότι είναι άριστη".

Ο υπουργός Αμυνας αναφερόμενος στη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Ισραήλ και στην απόφαση για νέα άσκηση, επισήμανε ότι "η επιλογή της επιλεκτικής συνεργασίας Τουρκίας και Ισραήλ, υπό τη μορφή μιας πολιτικής άξονα, σηματοδοτεί αντιδράσεις από όλες τις άλλες χώρες της περιοχής. Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, από τη στιγμή που γίνεται συστηματική επιχείρηση εκμετάλλευσης της υψηλής ισραηλινής τεχνολογίας από την πλευρά της Τουρκίας, για να στηρίξει τις δικές της μονομερείς διεκδικήσεις, έναντι πολλών λαών της περιοχής. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα, δημιουργεί αστάθεια, δημιουργεί κρίση και κινδύνους για τη συνοχή της περιοχής μας". Επίσης πρόσθεσε, σχετικά με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ ότι η συνεργασία με την Τουρκία δε στρέφεται κατά της Κύπρου, ότι "αυτό δεν αρκεί" και ότι το όλο θέμα θα το θέσει στον Ισραηλινό υπουργό τον Οκτώβρη, οπότε και θα επισκεφθεί την Αθήνα. Και μίλησε για συνευθύνη των δύο χωρών, καθώς "διαμορφώνονται στρατηγικής σημασίας σχέσεις, με σκοπό την αμφισβήτηση ή την απειλή κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών, οπότε υπάρχει συνευθύνη".

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,αναφερόμενος στις νέες τουρκικές παραβιάσεις, υποστήριξε ότι με τις ενέργειες αυτές επιβεβαιώνεται πως "η Τουρκία δεν επιθυμεί να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών, προκαλεί, επιτίθεται και συντηρεί την ένταση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ