ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντίσταση ανά νοσοκομείο

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα, ζητά η ΕΙΝΑΠ

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις κατά νοσοκομείο καθώς διαπιστώνουν πια εμπράκτως πόσο απέχουν οι ανάγκες για τις εφημερίες απ' τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για την κάλυψη των "αιτιολογημένων αναγκών". Ολες αυτές οι κινητοποιήσεις εντάσσονται στην πενθήμερη απεργία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που λήγει τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση της κάλυψης των πραγματικών αναγκών των εφημεριών με την αρχική δημοσιοποίηση των κονδυλίων από 17 νοσοκομεία της Α Ζώνης, όπου οι περικοπές ήταν μικρές σε σχέση με τα κονδύλια που υπέβαλαν τελευταία οι διοικήσεις. Τώρα όμως που δημοσιοποιήθηκαν και για τα υπόλοιπα 34 νοσοκομεία της Α Ζώνης οι γιατροί διαπιστώνουν ότι οι εφημερίες δε βγαίνουν για ολόκληρο το μήνα.

Η ΕΙΝΑΠ, με χτεσινό τηλεγράφημά της, ζητά επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα για το θέμα των εφημεριών.

Στις γενικές συνελεύσεις, που γίνονται καθημερινά ανά νοσοκομείο, οι γιατροί δίνουν την υπόσχεση να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα τους έως ότου η κυβέρνηση εγκρίνει σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία τα προγράμματα εφημεριών που έχουν συντάξει τα αρμόδια επιστημονικά όργανα. Ετσι, εκτός από τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία της ΕΙΝΑΠ, μέχρι τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη, αλλά και στη γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ την ίδια μέρα και ώρα 11π.μ., στο"Σωτηρία",οι γιατροί επτά Νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου αποφάσισαν να"κλείσουν" από σήμερα τη γενική εφημερία. Αυτό σημαίνει ότι στις κεντρικές πύλες των νΝοσοκομείων θα υπάρχει απεργιακή επιτροπή γιατρών όλων των ειδικοτήτων, που θα εκτιμά αν το περιστατικό είναι εξαιρετικά επείγον, για να γίνει εισαγωγή.

Ειδικότερα: Αύριο "κλείνουν" τη γενική εφημερία το "Αμαλία Φλέμινγκ" και το Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού",ενώ τη Δευτέρα τα Νοσοκομεία "Μεταξά","Τζάνειο","Αγία Ολγα","Σισμανόγλειο" και "Λαϊκό".

Σε ορισμένα νοσοκομεία οι γιατροί έχουν τη συμπαράσταση όχι μόνο του σωματείου εργαζομένων, αλλά και της διοίκησης. Ενα απ' αυτά είναι το Οφθαλμιατρείο,όπου η διοίκηση αρνήθηκε το πρόγραμμα εφημερίας του υπουργείου Υγείας, δηλώνοντας ότι "δεν πρόκειται να συνδέσουμε το όνομά μας με το κλείσιμο του Νοσοκομείου". Υπάρχουν, όμως, άλλα, όπως το "Λαϊκό",που διορισμένα μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου όχι μόνο επιτέθηκαν, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, κατά των απεργών γιατρών, αλλά τους ζητούν να επιστρέψουν χρήματα που πληρώθηκαν για τις εφημερίες των τελευταίων εννέα μηνών, βάσει του νέου προγράμματος.

Στο "Λαϊκό"

Τις τελευταίες μέρες, η ατμόσφαιρα στο "Λαϊκό Νοσοκομείο" είναι τεταμένη. Γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημικοί είναι ενωμένοι, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμα δίαυλος επικοινωνίας με το σωματείο των εργαζομένων - παρότι και οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις περικοπές στα νυχτερινά και τις υπερωρίες.

Οι γιατροί συγκάλεσαν γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, παρουσία του προέδρου της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννη.Ο Μ. Βλαχάκης,πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και εκλεγμένος εκπρόσωπος του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ), τόνισε ότι δεν επαρκούν τα άτομα που ορίζονται προς εφημερία, αυθαίρετα, από μία επιτροπή που δεν είναι αρμόδια. Στη συνάντηση που είχε προχτές με τον πρόεδρο του ΔΣ του Νοσοκομείου τον κάλεσε να ζητήσει από τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα να αυξήσει το κονδύλι για τις εφημερίες. Ο Δ. Αλεξίου,επίσης εκλεγμένος εκπρόσωπος του ΔΕΠ, κατηγόρησε τη διοίκηση του "Λαϊκού", όχι μόνο για κακή διάθεση, αλλά και για ανεπάρκεια. Ο πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο "Λαϊκό" Αντ. Σταυρούλιας ζήτησε την απομάκρυνση του προέδρου αντιπροέδρου του ΔΣ, καθώς- όπως είπε - εξεπλάγην με την προχτεσινή συμπεριφορά τους προς του γιατρούς.

Ακολούθως, πήρε το λόγο ο Χ. Ζαχαρόγιαννης,ο οποίος μίλησε για τον στόχο της κυβέρνησης που είναι η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα υγείας και το άνοιγμα δρόμου στην επιχειρηματική κερδοσκοπική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας. Οπως είπε, η κυβέρνηση αύξησε τα κονδύλια για τις εφημερίες στα μεγάλα νοσοκομεία και όχι στα μικρότερα, που είναι, ωστόσο, εξίσου παραγωγικά. Ανέφερε, το παράδειγμα του Οφθαλμιατρείου που κάνει περί τις 4.000 χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως. Η κυβέρνηση, όμως, ενέκρινε μόνο 2,5 εκατομ. τον μήνα για τις εφημερίες που οφείλουν να κάνουν οι 38 γιατροί του Νοσοκομείου. Με την τακτική της αυτή οδηγεί το Νοσοκομείο στο κλείσιμο.

ΟΔ. Καρούσος,από την Πενταμελή Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο "Λαϊκό" σημείωσε ότι ο αγώνας των γιατρών δεν είναι για λίγα χιλιάρικα παραπάνω, αλλά για να λειτουργούν με ασφάλεια τα νοσοκομεία. "Ζητάμε την κατανόηση των ασθενών και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που κάνουμε για να μην κλείσουν τα νοσοκομεία", τόνισε.

Στη συζήτηση αναδείχτηκε και ένα ακόμη ζήτημα που αφορά τα απρογραμμάτιστα ταξίδια ανά την Ελλάδα των γιατρών του "Λαϊκού" για τη λήψη μοσχευμάτων, καθώς το νοσοκομείο είναι και μεταμοσχευτικό κέντρο. Το πρόβλημα είναι οι γιατροί που υποχρεούνται να κάνουν αυτή τη δουλιά, δεν πληρώνονται και δεν είναι ασφαλισμένοι σε περίπτωση που τους συμβεί ατύχημα. Σε περίπτωση που συμβεί κάποιο δυστύχημα η οικογένεια του γιατρού είναι ακάλυπτη.

Εκτός, από το κλείσιμο της γενικής εφημερίας τη Δευτέρα, οι γιατροί στο "Λαϊκό" αποφάσισαν χτες το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων και κατάληψη του γραφείου κίνησης ασθενών καθημερινά, προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά συγκεκριμένων μελών του ΔΣ που θα αναλάβουν την ευθύνη να συντάξουν και να υπογράψουν προγράμματα εφημεριών ιατρικών τμημάτων. Επίσης, ζητούν το πρόγραμμα εφημεριών των τμημάτων να υπογράφεται υποχρεωτικά από τον προηγούμενο μήνα και προ πάντων πριν της πρώτης ημέρας του μήνα, τον οποίο αφορά.

Στο "Αγία Ολγα"

Απαράδεκτη θεωρεί την πολιτική της κυβέρνησης που στοχεύει στην περικοπή των εφημεριών και στην περαιτέρω διάλυση της Δημόσιας Υγείας η γενική συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου "Αγία Ολγα".

Στην απόφασή τους οι γιατροί επισημαίνουν ότι υπάρχουν άμεσα κίνδυνοι για τους πολίτες για τους εξής λόγους: Είναι μικρότερο αριθμητικά το ιατρικό προσωπικό που θα καλύπτει τις ανάγκες των αρρώστων. Περικόπτεται η δυνατότητα παρακλινικής και εργαστηριακής διερεύνησης των ασθενών κατά τις μέρες της γενικής εφημερίας. Επισήμως το κράτος εγκαταλείπει τον πολίτη στο έλεος της τύχης του, συρρικνώνοντας περισσότερο την ασφαλή υγειονομική του περίθαλψη και την κάλυψή του από ειδικό γιατρό.

Οι γιατροί αποφάσισαν να κάνουν επίσχεση εργασίας και κατάληψη του γραφείου του προέδρου, του γραφείου κινήσεως ασθενών και της γραμματείας εξωτερικών ιατρείων. Επίσης, αποφάσισαν να αναστείλουν τις γενικές εφημερίες του νοσοκομείου από την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου.

Στο "Αμαλία Φλέμινγκ"

Χτες οι γιατροί του νοσοκομείου "Αμαλία Φλέμιγνκ" αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση να αντιμετωπίζουν μόνο τα υπερεπείγοντα περιστατικά στις εφημερίες αρχής γενομένης από αύριο το πρωί που εφημερεύει το νοσοκομείο. Η επιλογή των περιστατικών θα γίνεται στην είσοδο του νοσοκομείου από απεργιακή επιτροπή.

Οι γιατροί οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση, καθώς διαπίστωσαν ότι απ' την αρχή του χρόνου εφημέρευαν χωρίς νομική κάλυψη. Μάλιστα, προχτές στη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν να ζητήσουν απ' τον πρόεδρο του νοσοκομείου τα υπογεγραμμένα προγράμματα, τουλάχιστον για το Σεπτέμβρη, αλλά ως απάντηση πήραν - αντί της υπογραφής - το λόγο του προέδρου....

Συμπαράστασηαπ' τουςΟδοντιάτρους Την αμέριστη συμπαράστασή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής.

Τονίζει ότι το μέτρο της περικοπής των εφημεριών επιδεινώνει την ήδη προβληματική λειτουργία των νοσοκομείων και μειώνει αισθητά το εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών. Ο Σύλλογος καλεί το υπουργείο Υγείας αντί μέτρων περιστολής των εφημεριών να πάρει μέτρα για την αποδοτικότερη λειτουργία του ΕΣΥ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΣΩΤΗΡΙΑ"
Αναγκαίος ο αξονικός τομογράφος

Δυο Ερωτήσεις κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλος για τα προβλήματα του νοσοκομείου

Στα σοβαρά και χρόνια προβλήματα του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών "Σωτηρία", αναφέρονται οι δύο Ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Μήτσος Κωστόπουλος.Οι βουλευτές ζητούν απ' τους αρμόδιους υπουργούς την άμεση λύση αυτών των προβλημάτων, διότι το "Σωτηρία" είναι το μοναδικό στην Ελλάδα νοσηλευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας περίθαλψης για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και νοσηλεύει ασθενείς που προέρχονται, κυρίως, από τα φτωχά, λαϊκά στρώματα, άπορους και αλλοδαπούς.

Η πρώτη Ερώτηση, προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα, υπογράφεται και απ' τους δύο βουλευτές του ΚΚΕ και αναφέρεται στα αιτήματα της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου, η οποία ζητά τη διευθέτηση κατεπειγόντων ζητημάτων, που αφορούν τη λειτουργία του "Σωτηρία" και τις συνθήκες εργασίας του ιατρικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί ζητούν αξονικό τομογράφο και αγγειογραφικό τμήμα μέσα σε έξι μήνες, ενώ μέχρι τότε οι ασθενείς να πηγαίνουν - εκ περιτροπής - με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Ζητούν να διπλασιαστεί ο χώρος του εφημερείου που χτίζεται αυτή τη στιγμή, να διπλασιαστούν τα κρεβάτια, ο θάλαμος βραχείας νοσηλείας, ενώ απαιτούν άρτια υλικοτεχνική υποδομή, ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού, επικοινωνία των επειγόντων περιστατικών με τα επείγοντα χειρουργικά ιατρεία και χώρο ξεκούρασης γιατρών και προσωπικού. Η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του "Σωτηρία" ζητά ακόμα αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των θαλάμων χειρουργείων, ώστε να γίνεται γρήγορα η διακίνηση των ασθενών και να καλύπτονται τα επείγοντα περιστατικά.

Οι Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλος ρωτούν τον Κ. Γείτονα εάν είναι ενήμερος για τα παραπάνω προβλήματα και τι μέτρα πάρθηκαν ή θα παρθούν ώστε πολύ σύντομα να ικανοποιηθούν τα δίκαια και επείγοντα αιτήματα των γιατρών. Χωρίς μέτρα προστασίας

Η δεύτερη Ερώτηση που κατέθεσαν οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ - προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα, και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου - αναφέρεται στην περικοπή, ακόμα και των πιο απαραίτητων, λειτουργικών δαπανών του νοσοκομείου από την κυβέρνηση. Οι περικοπές αυτές αφ' ενός έχουν προκαλέσει ανασφάλεια στο προσωπικό του νοσοκομείου και αφ' ετέρου έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση "μπάχαλο" στη λειτουργία του.

Ο Ορ. Κολοζώφ και ο Μ. Κωστόπουλος επισημαίνουν πως στο "Σωτηρία" δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για την υγεία των εργαζομένων, δεν εφαρμόζεται καν ο νόμος, ούτε οι Υπουργικές Αποφάσεις για την υγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού του ΝΠΔΔ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να κινδυνεύουν άμεσα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν πως δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας και ιδιαίτερα στα εργαστήρια όπου χρησιμοποιούνται φορμόλες, αλλά και σ' αυτά όπου γίνεται η διάλυση κυτταροστατικών φαρμάκων, όπου δεν υπάρχει και ειδικευμένο προσωπικό. Ακόμη δεν παίρνονται μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε χώρους όπως τα μαγειρεία, τα πλυντήρια κλπ., ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις μένουν χρόνια τώρα χωρίς καμιά βελτίωση, με επιπτώσεις στην ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων.

Τα προβλήματα, ωστόσο, όπως φαίνεται απ' την Ερώτηση, δε σταματούν εδώ. Οι κενές οργανικές θέσεις, ιδιαίτερα στο νοσηλευτικό προσωπικό, είναι 300, οι φήμες λένε πως θα γίνει μεταφορά κλινικών ή ακόμα και ότι θα κλείσουν τμήματα. Οι εργαζόμενοι ζητούν το "Σωτηρία" να παραμείνει νοσοκομείο ακόμα και όταν λειτουργήσει το καινούριο του "Ερυθρού", να υπάρξει ανάπτυξη του νοσοκομείου, να βελτιωθούν τα εξωτερικά ιατρεία και να αγοραστεί αξονικός τομογράφος.

Οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς με ποια ποσά επιχορηγείται το "Σωτηρία" τα τελευταία χρόνια, τι μέτρα θα παρθούν για την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στο νοσοκομείο, τι μέτρα θα ληφθούν για την αλλαγή των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας - ιδιαίτερα στα μαγειρεία και στα πλυντήρια - εάν και πότε θα δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά αξονικού τομογράφου και αν υπάρχει προγραμματισμός για την αγορά ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος.

Μαχητικός ξεσηκωμός και εκτός Αθήνας

Μεγάλη η συμμετοχή των γιατρών της Θεσσαλονίκης στην απεργία. Πανέτοιμοι για την τριήμερη απεργία στα Γιάννινα. Απεργούν μέχρι την Τετάρτη οι γιατροί στα νοσοκομεία του Ηρακλείου Κρήτης

Σταθερά σε υψηλά ποσοστά παραμένει η συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης στην απεργία διαρκείας που έχει κηρύξει η Ενωσή τους (ΕΝΙΘ) με τη μορφή πενθήμερων επαναλαμβανόμενων από τις 4 Σεπτέμβρη.

Χτες στα πλαίσια των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων, οι γιατροί των δύο συγκροτημάτων του νοσοκομείου του ΙΚΑ "Αγ. Παύλος", πραγματοποίησαν μαζική συνέλευση στο συγκρότημα του Φοίνικα, όπου αναδείχτηκε η διάθεσή τους να μην υποκύψουν στη μεθοδευμένη προσπάθεια σπίλωσης και υπονόμευσης του αγώνα τους που εκτυλίσσεται σε συνεργασία υπουργείου και ΜΜΕ. Την επόμενη Δευτέρα θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση για την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεών τους. Πέρα από την ανάκληση της απόφασης περικοπής των εφημεριών, διεκδικούν και τα δεδουλευμένα από τις εφημερίες τους για τους τελευταίους 4 μήνες.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων συναδέλφων του τάσσεται ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). Με ανακοίνωσή του το ΔΣ του ΙΣΘ προειδοποιεί πως η περικοπή των εφημεριών των νοσοκομείων, που γίνεται σύμφωνα με την προκρούστεια λογιστική των οικονομικών επιτελείων της κυβέρνησης, το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει θα είναι η συρρίκνωση των δημόσιων νοσοκομείων και η υπερτροφική διόγκωση της ιδιωτικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, ο ΙΣΘ καταγγέλλει ως αποκλειστικό υπεύθυνο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, την πολιτική του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, η οποία, όπως αναφέρει, "με τη συρρίκνωση των εφημεριών των Νοσοκομείων, υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τις παροχές της δημόσιας περίθαλψης". Επίσης ξεκαθαρίζει πως "ο απεργιακός αγώνας των γιατρών δεν έχει οικονομικά κίνητρα, καθότι η διεκδίκηση επαρκούς αριθμού εφημερευόντων γιατρών αποσκοπεί στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και την προστασία της δημόσιας υγείας". Τέλος, προειδοποιεί ότι "η εκστρατεία λάσπης και συκοφάντησης που εκτοξεύεται καθημερινά από πλευράς υπουργείου, περί δήθεν προσπάθειας των γιατρών να διατηρηθεί το καθεστώς των πλαστών εφημεριών, δε θα περάσει. Οι γιατροί ουδέποτε αποδέχτηκαν το καθεστώς αυτό και το μόνο που διεκδικούν είναι να καθοριστούν οι εφημερίες με μοναδικό γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των Κλινικών και Εργαστηρίων".

Αγωνιστική ετοιμότητα στα Γιάννινα

Για τριήμερη απεργία στις 28 - 30 Σεπτέμβρη και νέα γενική συνέλευση την Τετάρτη 30 του μήνα, ώρα 12.30 μμ, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, προετοιμάζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί των Ιωαννίνων.

Με προκήρυξή του το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) τονίζει: "Ζητάμε προγράμματα εφημεριών σύμφωνα με τις προτάσεις των επιστημονικών επιτροπών και έγκριση των ανάλογων κονδυλίων. Αμεση καταβολή δεδουλευμένων και αναδρομικών".

Στο μεταξύ, τα μέλη της απεργιακής επιτροπής του Νοσοκομείου Ιωαννίνων "Γ. Χατζηκώστα", καταγγέλλουν προς το ΔΣ της ΕΙΝΗ την απεργοσπαστική δράση των μελών της τριμελούς επιτροπής του Νοσοκομείου, Σ. Γκότζου και Δ. Μακρυγιάννη. Οι γιατροί αυτοί, αντίθετα με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων του σωματείου και ειδικά σε σχέση με την προκηρυχθείσα τριήμερη απεργία, ανέλαβαν να κάνουν λογαριασμούς για τη διανομή στα επιστημονικά τμήματα των εκατομμυρίων που "έδωσε" το υπουργείο, διαδίδοντας ότι απεργία δε χρειάζεται διότι τα χρήματα επαρκούν.

Ηράκλειο Κρήτης

Μέχρι και τις 30 Σεπτέμβρη συνεχίζουν την απεργία τους οι γιατροί στα νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Στις 29 Σεπτέμβρη θα κάνουν γενικές συνελεύσεις για να καθορίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Μείωση των εφημεριών κατά 60%

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Γκατζή και Αχ. Κανταρτζή προς τον υπουργό Υγείας

Το στίγμα των επιπτώσεων στη λειτουργία των επαρχιακών νοσοκομείων απ' τις περικοπές των εφημεριών, δίνει η Ερώτηση που κατέθεσαν προχτές στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής.

Η Ερώτηση αναφέρεται στο Νοσοκομείο Βόλου, στο οποίο οι περικοπές φτάνουν στο 60%. Το Νοσοκομείο Βόλου ανήκει στη Β Ζώνη, στην οποία συνολικά υπάγονται 48 περιφερειακά και νομαρχιακά νοσοκομεία. Οι γιατροί στα νοσοκομεία της Β Ζώνης είναι 4.740 και η δαπάνη που εγκρίθηκε για τις εφημερίες τους θα φτάσει τα 19,5 δισ. δραχμές και θα καλυφθεί απ' τις υπάρχουσες πιστώσεις κάθε Νοσοκομείου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτησή τους σημειώνουν: "Η μείωση των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών, τόσο στη Μαγνησία όσο και στην υπόλοιπη χώρα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) και υποβαθμίζει παραπέρα τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος των Νοσοκομειακών Γιατρών της Μαγνησίας, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θέτει ο Ν. 1397/83 για τη διανυκτέρευση των γιατρών στο Νοσοκομείο Βόλου, ούτε έγινε και καμία βελτίωση των συνθηκών εργασίας και εφημερίας - όπως για παράδειγμα η σίτιση, τα δωμάτια ύπνου, οι βιβλιοθήκες κλπ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Νοσοκομείο του Βόλου υπάρχουν 19 κρεβάτια για 60 εφημερίες. Επίσης, υπάρχει σημαντική μείωση των μισθών των γιατρών. Ετσι, ενώ στο Νοσοκομείο του Βόλου δίνονταν 176 εκατ. δραχμές για αμοιβές εφημεριών των γιατρών του Νοσοκομείου και των ΚΥ, με τις περικοπές δίνονται μόλις 70 εκατ. δραχμές. Η μείωση, δηλαδή, ξεπερνά το 60%".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.

Λεζάντα

Οι γιατροί του Νοσοκομείου "Σωτηρία", ενώ ενημερώνουν τους πολίτες για τις τελευταίες τους κινητοποιήσεις

Λεζάντες 1ου

Η χτεσινή συγκέντρωση των γιατρών του "Λαϊκού" στο προαύλιο του Νοσοκομείου

Η κυβέρνηση προτιμά να κλείσει το Οφθαλμιατρείο αντί να δώσει 3 εκατ. το μήνα ή 36 εκατ. το χρόνο. Για αυτή την ανάλγητη πολιτική άρχισαν να ενημερώνουν τους Αθηναίους οι γιατροί του Οφθαλμιατρείου

Εκοψαν ιστορικά πεύκα

Τα πεύκα που βρίσκονται εκατέρωθεν του χωματόδρομου, πίσω από το γραφείο κινήσεως του Νοσοκομείου Σωτηρία, έκοψαν κάποιοι προχτές.

Η ΕΙΝΑΠ με επείγον τηλεγράφημά της προς τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, καθώς και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας ζήτησε την προστασία των ιστορικών πεύκων.

Αλλά ποιος από τους υπεύθυνους ταγούς ενδιαφέρεται για την ιστορία της χώρας και την υγεία των κατοίκων της;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ