ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ
Δριμύ "κατηγορώ" για τα χάλια της παιδείας στον Πειραιά

Συνέντευξη Τύπου του υποψήφιου δημάρχου, με ευκαιρία την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή που χρησιμοποιούσε σε άλλες δαπάνες τα κονδύλια για τα σχολεία, αλλά και τους άλλους υποψήφιους, που στηρίζουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης

Κάλεσμα προς τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουν το δικαίωμα για δημόσια και δωρεάν παιδεία, απηύθυνε ο Παναγιώτης Σαλπέας,υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά και επικεφαλής της Κίνησης"Πειραιάς - Αναγέννηση", σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, σήμερα.

Ο Π. Σαλπέας παρουσίασε το μέγεθος της παρακμής της παιδείας στον Πειραιά, σε υλικοτεχνική υποδομή και κτίρια, αναφέροντας χαρακτηριστικά νούμερα. Ετσι, το 55% των σχολείων της πόλης λειτουργούν με διπλοβάρδια. Το 35% στεγάζονται σε νοικιασμένα και στην πλειοψηφία τους ακατάλληλα κτίρια, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τον περασμένο αιώνα. Χρειάζονται τουλάχιστον 500 νέες αίθουσες διδασκαλίας, αφού οι 160 υπάρχουσες σχολικές μονάδες, αδυνατούν να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες στους 30.000 μαθητές που "φιλοξενούν".

Την ίδια στιγμή, 80 οικόπεδα που έχουν προταθεί εδώ και χρόνια για απαλλοτρίωση, "περιμένουν" ακόμα την... ολοκλήρωση των διαδικασιών. Ο Π. Σαλπέας είπε, ότι, δεδομένης και της διάλυσης του ΟΣΚ που προωθεί η κυβέρνηση, αυτά τα οικόπεδα θα παραμείνουν ανεκμετάλλευτα για χρόνια. Πρόσθεσε, ότι ενώ για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολείων του Πειραιά απαιτούνται πάνω από δύο δισεκατομμύρια δραχμές ετησίως, ο προϋπολογισμός του ΟΣΚ και με τη συμμετοχή του δήμου, δεν καλύπτει ούτε το 50% αυτών των αναγκών.

Ο Π. Σαλπέας κατήγγειλε την πολιτική της δημοτικής αρχής στο ζήτημα της παιδείας, τονίζοντας ότι τα σχολεία παρέμειναν ασυντήρητα και αυτό το καλοκαίρι. Υπογράμμισε, ότι τα προηγούμενα χρόνια, τα κονδύλια που έπαιρνε ο δήμος από τον ΟΣΚ για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, πήγαιναν σε άλλες δαπάνες. Με αποτέλεσμα, όπως είπε, να συμβαίνει στον Πειραιά το μοναδικό φαινόμενο, η κεντρική διοίκηση να προωθεί αυτά τα κονδύλια μέσω δικού της ταμείου και όχι μέσω του δήμου, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης!

Πρόσθεσε, ότι οι υπερεκτιμήσεις και υπερτιμολογήσεις έργων από εργολάβους στους οποίους έκανε αναθέσεις ο δήμος, οδήγησαν τα, έτσι κι αλλιώς ισχνά, κονδύλια του ΟΣΚ, στις τσέπες αεριτζήδων. Η δημοτική αρχή προχώρησε και σε αποχαρακτηρισμούς χώρων που προορίζονταν για σχολεία, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Οπως στην περίπτωση του οικοπέδου του Παπαστράτου, που η Κίνηση"Πειραιάς - Αναγέννηση" είχε προτείνει τη δέσμευσή του. "Μία βδομάδα κράτησε η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Την επόμενη βδομάδα ο δήμαρχος αποδέσμευσε το χώρο", είπε ο Π. Σαλπέας. Ανάλογη "τύχη" είχαν κι άλλοι χώροι, που είτε κερδίζονταν από την εκκλησία, είτε στη θέση τους "ξεφύτρωσαν" σούπερ μάρκετ.

Αναφερόμενος στις άλλες παρατάξεις είπε, πως όλοι οι άλλοι υποψήφιοι μιλούν για την κατάντια της παιδείας στην πόλη, σα να μην είναι οι ίδιοι που από κάθε θέση, με την ανοχή ή τη συνενοχή τους, στήριξαν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής.

Ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε και στον αντιεκπαιδευτικό νόμο της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την παιδεία και τόνισε ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστούν οι αλλαγές στα σχολεία του Πειραιά, αφού δεν καλύπτουν ούτε τις παλιές ανάγκες.

"Οχι" στην παραπαιδεία

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο έτερος δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης Κώστας Τζατζάνης,ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα της Ραλλείου και του Πολυκλαδικού. Για τη Ράλλειο είπε, πως με πρόφαση ότι υπάρχουν αρχαία, σταμάτησε κάθε ενέργεια για την κατασκευή σχολείου, ενώ οι μαθητές μεταφέρθηκαν σε έναν απαράδεκτο για τέτοιου είδους λειτουργία, χώρο. Ο δημοτικός σύμβουλος επέρριψε ευθύνες και στη διοίκηση της Ραλλείου, που δε διεκδικεί λύση από την κυβέρνηση.

Οσον αφορά στο Πολυκλαδικό, ο δήμος υποσχόταν πριν δύο χρόνια, ότι σε δύο μήνες θα υπήρχε έτοιμη μελέτη, ενώ θα έφευγαν οι καταπατητές από τον χώρο που προοριζόταν για την κατασκευή του. Αυτή τη στιγμή, ο χώρος "φιλοξενεί" μπάζα και σκουπίδια.

Τέλος, ο Π. Σαλπέας είπε, πως η Κίνηση προτείνει και διεκδικεί: δημόσια, δωρεάν παιδεία για όλους. "Οχι" στην αντιεκπαιδευτική νομοθεσία και στην παραπαιδεία. Αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία. Μόνο πρωινή βάρδια. Δέσμευση των οικοπέδων για σχολεία, με νομικά κατοχυρωμένες αποφάσεις του δήμου, της νομαρχίας και του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και αξιοποίηση της Ραλλείου. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του ΟΣΚ για την κατασκευή σχολείων για την επόμενη τετραετία. Αύξηση στα τέσσερα δισεκατομμύρια των κονδυλίων για τη συντήρηση των σχολείων. Ενιαία, δωδεκάχρονη, υποχρεωτική εκπαίδευση. "Οχι" στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ. Αλληλεγγύη στους αγώνες του μετώπου παιδείας της πόλης.

Το Κερατσίνι αλλάζει σελίδα...

"Το Κερατσίνι των αγώνων και των θυσιών πρέπει να αλλάξει σελίδα. Να μην επιτρέψει άλλη χαμένη τετραετία. Χρειάζεται μια Δημοτική Αρχή που θα παλεύει μαζί με το λαό και το μαζικό κίνημα της πόλης μας, ενάντια στην ανεργία και την κατάργηση του κοινωνικού κράτους. Για δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη παιδεία, για υγεία για όλο το λαό, για λαϊκό αθλητισμό και πολιτισμό, για εκστρατεία ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Μια Δημοτική Αρχή στην υπηρεσία του δημότη".

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης", υποψήφια δήμαρχος Κερατσινίου Ελένη Παπαδοπούλου στη συνεστίαση που διοργάνωσε η Κίνηση, κάτω από το φουγάρο της ΔΕΗ.

Η μαζική παρουσία και ο ενθουσιασμός του κόσμου εντείνει ακόμα περισσότερο την αισιοδοξία ότι στις 11 του Οκτώβρη το Κερατσίνι θα αποκτήσει την πρώτη γυναίκα δήμαρχο στην ιστορία του, την Ελένη Παπαδοπούλου, που θα συνεχίσει το έργο που διέκοψε η χαμένη τετραετία του σημερινού κυβερνητικού δημάρχου Γ. Χάσκα.Η υπόσχεση, εξάλλου, που έδωσαν όλοι ήταν ότι μετά τις εκλογές στον ίδιο χώρο θα μαζευτεί ο λαός, για να γιορτάσει τη νίκη του.

Κι αυτή ακριβώς η προοπτική έχει τρομοκρατήσει τους κυβερνητικούς υπαλλήλους που διεκδικούν την επανεκλογή τους, για να συνεχίσουν το καταστροφικό έργο τους, αλλά και τους τάχα "ακομμάτιστους" υποψήφιους που, πίσω από αυτό το κάλυμμα, προσπαθούν να υποκλέψουν την ψήφο των Κερατσινιωτών, τάζοντας "λαγούς με πετραχήλια", όπως είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΔΑΣ, καταγγέλλοντας ότι και οι "μεταγραφές" που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα από τον συνδυασμό του Γ. Χάσκα, στο συνδυασμό του "ακομμάτιστου" Φ. Μελά, αυτόν το στόχο υπηρετούν.

Οι αντάρτες είναι αλλού

Το φαινόμενο της ύπαρξης δύο ή τριών υποψηφίων δημάρχων ή νομαρχών που προέρχονται από το ίδιο κόμμα παρουσιάζεται και σε αυτές τις εκλογές, το ίδιο έντονα όπως και στις προηγούμενες.

Υπολογίζεται ότι οι "αντάρτες", όπως εύηχα και έντεχνα έχουν πολιτογραφηθεί, ανέρχονται περίπου σε 40 στο ΠΑΣΟΚ και 30 στη ΝΔ. Στην πραγματικότητα σχηματίζουν ένα δίχτυ γύρω από τα μητρικά τους κόμματα, από τα οποία "αποχώρησαν", κυρίως γιατί δεν κατάφεραν να κερδίσουν το "χρίσμα". Σε καμία περίπτωση δεν έχουν κόψει τον ομφάλιο λώρο που τα συνδέει μαζί τους. Δηλαδή, εξακολουθούν να εμφορούνται από τις ίδιες ιδέες και να εξαγγέλλουν τις ίδιες πολιτικές για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Οι εξαιρέσεις, που είναι υπαρκτές, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

***

Το δίχτυ των "ανταρτών" είναι χρήσιμο για τα δύο μεγάλα κόμματα, έστω και αν πρόσκαιρα τους δημιουργούν πονοκεφάλους και "αιμορραγία" ψήφων, αλλά κυρίως είναι αναγκαίο και πολύτιμο για το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Οι "αντάρτες" που στη συνέχεια μετατρέπονται σε πειθήνιους και ένθερμους υποστηρικτές των αντιλαϊκών πολιτικών, προσφέρουν στο σύστημα την καλύτερη απόδειξη ότι "όλοι, τελικά, συμφωνούν με το δικό μας μονόδρομο".

Δημιουργήματα, προϊόντα της κρίσης του δικομματισμού που εξάντλησε τα όριά του, που αδυνατεί να συγκρατήσει και να παγιδεύσει τις λαϊκές μάζες, να επιβάλει τη "γραμμή" του, μετατρέπονται στη συνέχεια σε στυλοβάτες του. Ακόμα και αν δεν υπήρχαν, έπρεπε να τους εφεύρουν.

Αλλά και τα δύο μεγάλα κόμματα αποφεύγουν, πέρα από εξαιρετικές περιπτώσεις, να διαρρήξουν τους δεσμούς μαζί τους, ακριβώς γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι μπορούν να τους μετρήσουν στις "δικές μας" δυνάμεις. Αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να τους ενσωματώσουν σε περίπτωση που σημειώσουν κάποια επιτυχία στις εκλογές. Επιτυχία που είναι περισσότερο εξασφαλισμένη, όσο περισσότερο διαδίδουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι "αντάρτες", ότι "δε συμφωνούν με το κόμμα τους". Ακριβώς γιατί η αξιοπιστία των κομμάτων του δικομματισμού έχει φτάσει στο ναδίρ και η δυσαρέσκεια των λαϊκών μαζών απέναντί τους είναι χωρίς προηγούμενο.

***

"Είναι θετικό να σε λένε αντάρτη", δήλωσε ένας από αυτούς πρόσφατα. Μόνο που δεν είναι δικός τους ο τίτλος, τον οποίο έχουν ιδιοποιηθεί για να κερδίσουν σε κύρος και ψήφους. Οι αντάρτες, χωρίς εισαγωγικά, δε σκύβουν το κεφάλι στην ΕΕ και την ΟΝΕ, δε μετατρέπονται σε φορομπήχτες, βρίσκονται διαρκώς μέσα στους αγώνες και σε αυτούς στηρίζονται. Με λίγα λόγια, οι αντάρτες βρίσκονται αλλού και όχι ανάμεσα σε ραγιάδες του συστήματος.

Π. Κ.

Δραστηριότητες Δημοτικών Κινήσεων

Αθήνα: Συνάντηση αριστερών διανοουμένων και καλλιτεχνών οργανώνει η "Συμπαράταξη" την ερχόμενη Δευτέρα. Η συνάντηση θα γίνει στο αίθριο της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Πολυτεχνείο (Πατησίων) στις 8.30 το βράδυ.

Νίκαια: Το εκλογικό της κέντρο εγκαινιάζει η "Δημοκρατική Ενότητα" Νίκαιας την Τρίτη 15 Σεπτέμβρη στις 8 το απόγευμα. Το εκλογικό κέντρο βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Τσαλδάρη, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου. Θα μιλήσει η Βέρα Νικολαϊδου,υποψήφια δήμαρχος και επικεφαλής της Κίνησης.

Ρέντη: To εκλογικό της κέντρο εγκαινιάζει η "Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία" Ρέντη την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη στις 8 το απόγευμα. Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο επικεφαλής της ΠΑΣ και υποψήφιος δήμαρχος Ρέντη Βαγγέλης Κυριακού.Το εκλογικό κέντρο βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία του Ρέντη.

Παλαιό Φάληρο: Η Διοικούσα Επιτροπή της "Δημοτικής Προοδευτικής Κίνησης" Π. Φαλήρου, προσκαλεί τα μέλη της Κίνησης, τους οπαδούς και φίλους σε συνέλευση που θα γίνει σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της Κίνησης (Καλυψούς 24). Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι τρέχουσες εξελίξεις και ο καθορισμός ψηφοδελτίου για τις δημοτικές εκλογές.

Χολαργός: Η "Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών" και η "Δημοτική Ενότητα Χολαργού" διοργανώνουν εκδήλωση, για την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα, αύριο στις 9 το βράδυ, στο κέντρο "Παλαιοί Στάβλοι".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ