ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"
Με αισιοδοξία και σιγουριά στην εκλογική μάχη

Συνάντηση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Σημαντική η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, επιστημόνων, υπαλλήλων, εργατών

Τη δεύτερη συνάντησή τους είχαν την περασμένη Τετάρτη στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", ενόψει της κατάρτισης του ψηφοδελτίου. Η σημαντική συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, επιστημόνων, υπαλλήλων, εργατών, συνδικαλιστών, αλλά και φορέων της πόλης, δημιούργησαν μια αισιόδοξη ατμόσφαιρα στη συνάντηση.

Ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της Κίνησης Παναγιώτης Σαλπέας είπε, μάλιστα, ότι είναι η πρώτη φορά που ακούγεται από την Κίνηση πως είναι εφικτή η συμμετοχή της στη δεύτερη Κυριακή. "Εχουμε πετύχει, τόνισε, να συνεργαστούμε σε έναν κοινό στόχο. Την προσπάθειά μας στη δημιουργία ενός μετώπου πάλης, για να αντιστρέψει αυτή την πορεία, για τη σωτηρία της πόλης μας".

Πρόσθεσε πως αυτή η διαπίστωση εξάγεται από το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί υπέρ της Κίνησης στους Πειραιώτες, αποτέλεσμα της δικής της αταλάντευτης πορείας, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των δημοτών. "Κανένας άλλος - κι αυτό δεν είναι εγωιστικό - δεν είχε τέτοια και τόσο ξεκάθαρη πορεία", τόνισε ο Π. Σαλπέας.Υπογράμμισε επίσης πως, όσο πλησιάζει ο καιρός για τις εκλογές, η πίεση και ο εκβιασμός προς τον κόσμο θα ενταθούν, με σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου. Κατήγγειλε τη διγλωσσία του σημερινού δημάρχου που θέλει να εμφανιστεί ως"υπερασπιστής" του δημόσιου χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά το γεγονός ότι είναι ορατά στην πόλη τα σημάδια της απόπειρας ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δήμου. Απόπειρα που ενισχύθηκε και από τις άλλες παρατάξεις, οι οποίες δυσκολεύονται να αρθρώσουν ουσιαστικά διαφορετικό πολιτικό λόγο ακόμη και προεκλογικά.

Τέλος, τόνισε πως η Κίνηση είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να δώσει μια πραγματική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική δήμου και κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους φορείς, που πλησιάζουν για πρώτη φορά την Κίνηση είναι και η Συντονιστική Επιτροπή Αττικής κατά των παρκομέτρων, ο εκπρόσωπος της οποίας τόνισε ότι αυτός ο συνδυασμός είναι ο μοναδικός που μπορεί να εγγυηθεί μια διαφορετική πορεία για τοδήμο.

Η Κοκκινιά αντεπιτίθεται!

Ανθρωποι από διάφορους πολιτικούς και επαγγελματικούς χώρους συγκροτούν το ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Ενότητας Νίκαιας"

Πόλος συσπείρωσης και αντεπίθεσης του κοκκινιώτικου λαού ενάντια στη σημερινή δημοτική αρχή - διαχειριστή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, θα είναι το ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Ενότητας" Νίκαιας,όπως διαπιστώθηκε κατά την πρώτη συνάντηση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων της Κίνησης που έγινε την Πέμπτη.

Στο ψηφοδέλτιο συμπεριλαμβάνονται όλοι οι νυν δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης, αρκετοί από το προηγούμενο ψηφοδέλτιο και πολλοί νέοι από διάφορους πολιτικούς και επαγγελματικούς χώρους. Η Εθνική Αντίσταση είναι παρούσα στη λίστα των υποψηφίων, όπως επίσης εκπρόσωποι των προσφυγικών σωματείων της πόλης και αθλητικών φορέων, συνδικαλιστές από τους οικοδόμους, τη Ζώνη, το δέρμα, γιατροί, εκπαιδευτικοί από το Μέτωπο Παιδείας Πειραιά, δημοσιογράφοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες και συνταξιούχοι.Η υποψήφια δήμαρχος και επικεφαλής της Κίνησης Βέρα Νικολαϊδου τόνισε ότι το κύριο σημείο, στο οποίο θα αναπτυχθεί ο προεκλογικός λόγος της Κίνησης, θα είναι η αποκάλυψη στον κόσμο του ρόλου του σημερινού δημάρχου, της δημοτικής αρχής και των "δορυφόρων" τους, σαν τους τοπικούς εκφραστές της κυβερνητικής πολιτικής. "Εχει καταντήσει ένας δήμος - πιλότος των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών, από δήμος μπροστάρης των αγώνων των εργαζομένων για τη λύση των τοπικών και γενικότερων προβλημάτων τους. Αυτό προσπαθεί να το ξεχάσει ο δήμαρχος και να εμφανιστεί "υπερκομματικός". Η δική μας σύνθεση είναι από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα. Ο κόσμος, μας ξέρει. Δεν τον κοροϊδεύουμε και γι' αυτό μας εμπιστεύεται", τόνισε.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Δεν περνάνε οι βρόμικες μεθοδεύσεις ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

Τις βρόμικες μεθοδεύσεις κύκλων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ ενάντια στην υποψήφια δήμαρχο Λευκάδας της "Δημοτικής Προοδευτικής Συσπείρωσης", Γεωργία Λιβιτσάνου,καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του Σωματείου Υπαλλήλων ΟΤΑ Νομού Λευκάδας (ελέγχεται από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), με μια επιστολή φασιστικού περιεχομένου, ζητά από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξηςνα εξεταστεί η επιλογή της Γ. Λιβιτσάνου ως συντονίστριας του προγράμματος κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό γιατί η ίδια και τα κόμματα που τη στηρίζουν δε συμφωνούν με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστριας", όπως λένε στην επιστολή!

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ "η απήχηση της "Προοδευτικής Συσπείρωσης" τους έκανε να χάσουν την ψυχραιμία τους και χρησιμοποίησαν τα τσιράκια τους στο Σωματείο των δημοτικών υπαλλήλων για να χτυπήσουν την υποψήφια δήμαρχο. Με μία κατάπτυστη "απόφαση" του Σωματείου που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, μας επαναφέρουν δεκαετίες πίσω, στην εποχή των κοινωνικών φρονημάτων. Βάζουν απροσχημάτιστα ζήτημα συμμόρφωσης και υπακοής κάθε εργαζόμενου με τις επιλογές της κυβέρνησης, σαν όρο για την εργασία του, θέτοντας ζήτημα ηθικής τάξης για όσους διαφωνούν με τον "Καποδίστρια"", επισημαίνει η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ.

"Στη λάσπη, στη συκοφαντία, τους εκβιασμούς, την πρωτοφανή ρουσφετολογία και στις φασίζουσες αντιλήψεις, ο λαός θα απαντήσει στις εκλογές του Οκτώβρη με την υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της "Δημοτικής Προοδευτικής Συσπείρωσης" με υποψήφια την Γ. Λιβιτσάνου", καταλήγει η ανακοίνωση.

Κάλεσμα συστράτευσης

Η "Δημοτική Προοδευτική Συσπείρωση" με σχετική ανακοίνωση καλεί το λαό του νησιού σε δημοκρατική, αγωνιστική, συστράτευση και αντίσταση, στην προσπάθεια που γίνεται να πισωγυρίσουν "εκσυγχρονιστικά" τον τόπο, η κυβέρνηση, οι υποψήφιοί της και όποιοι άλλοι. Επίσης, καλεί τους υποψήφιους των άλλων συνδυασμών να πάρουν θέση για αυτές τις ενέργειες. Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις που θυμίζουν άλλες εποχές, ενώ απαντά ότι ο "εκσυγχρονισμός" και οι Συν-εταίροι του θα καταδικαστούν και στις εκλογές του Οκτώβρη, όπως ήδη έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού της Λευκάδας.

Η παράταξη επισημαίνει ακόμα ότι το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γυρίζει την πλάτη στους πέντε της διοίκησης του σωματείου που "αποφάσισαν". Αντιστέκεται, δε συμμετέχει σ' αυτό τον κατήφορο, τους καταδικάζει στην πράξη και περιφρουρεί το δικαίωμα που έχουν όλοι στην εργασία, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση.

Ανεμομαζώματα...

Ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του αρχιεπισκόπου "ευλόγησε" τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψήφιου Νομάρχη Πειραιά του ΠΑΣΟΚ Δ. Σαράφογλου. Και ήταν όλοι εκεί. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και ο υπουργός των εφοπλιστών Στ. Σουμάκης. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όλων των... "τάσεων": Ο"αρσενικός" Μ. Μπεντενιώτης και ο "εκσυγχρονιστής" Β. Βλασσόπουλος. Ο Κ. Λάλος και ο Γ. Διαμαντίδης.

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλαν ο "πατριώτης" Γ. Καψής και ο "κεντρώος" αντιπρόεδρος της Βουλής Π. Κρητικός. Παρών και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης. Εκεί ήταν και ο "αντάρτης" πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Δ. Γκερλές, που έχει ταχθεί υπέρ του Αντ. Ντεντιδάκη. Φυσικά, δεν μπορούσε να απουσιάσει και ο μαϊντανός, που πάει παντού, Μ. Ανδρουλάκης. Ολοι για να παλέψουν για τη "νίκη" του Δ. Σαράφογλου, που, όπως είπε ο υπερνομάρχης Ε. Κουλουμπής, θα "δώσει τη νίκη στο δημοκρατικό ψηφοδέλτιο Αθήνας - Πειραιά". Μόνο ο Στ. Λογοθέτης έλειπε, για να υπάρξει απαρτία, αλλά αυτόν ως γνωστόν δεν τον παίζουν πια...

Η σύναξη έδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο το πόσο πραγματικές είναι οι διαφωνίες που εμφανίζονται μέσα στο ΠΑΣΟΚ και το ρόλο που πραγματικά παίζουν οι διάφοροι αντάρτες στους δήμους. Εκτός, όμως, από αυτούς, εκεί ήταν και ο δήμαρχος Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, που ανήκει στον ΣΥΝ. Δυο μέρες νωρίτερα ήταν στην Πλατεία Κοραή που μίλαγε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, λέγοντας διάφορα για την "αντιπολίτευση" που κάνει ο ΣΥΝ στην κυβέρνηση.

Κι όλα αυτά μάς θυμίζουν αυτό που λέει ο λαός: "Ανεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα".

lezantes

Η υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας, Β. Νικολαϊδου

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Παν. Σαλπέας

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
Προσφυγή κατά του "Καποδίστρια"

Πρυτάνευσαν καθαρά πολιτικοί και μικροκομματικοί λόγοι και όχι τα συμφέροντα της κοινότητας και της γύρω περιοχής. Αυτό υποστηρίζουν εκπρόσωποι της Κοινότητας της Τσαριτσάνης σε προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της αναγκαστικής συνένωσης, σύμφωνα με το νόμο 2539/1998 (σχέδιο "Καποδίστριας"). Παράλληλα, ζητούν να ανασταλεί όλο το νομοθετικό πλέγμα που αφορά την αναγκαστική συνένωση και η σχετική εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών.

Στην προσφυγή τους κατηγορούν ευθέως πολιτικούς παράγοντες και βουλευτές του νομού για μεροληπτικές παρεμβάσεις που είχαν αποτέλεσμα η κοινότητα της Τσαριτσάνης να υπαχθεί στο Δήμο Ελασσόνας, προκειμένου να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη στις δημοτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα. Εξάλλου, είναι πασίγνωστο στο πανελλήνιο ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Τσαριτσάνης είναι έξω από τα δύο μεγάλα κόμματα και τη συγκεκριμένη κοινότητα σ' όλη τη Θεσσαλία την αποκαλούν το "κόκκινο χωριό".

Μάλιστα, στην προσφυγή μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι "η κατάργηση της κοινότητας οφείλεται σε λόγους καθαρά πολιτικούς, οι δε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και οι πολιτευτές του, μερίμνησαν όχι μόνο να διατηρήσουν τα χωριά τους ως κοινότητες, αλλά και να τα αναβαθμίσουν σε δήμους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ