ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /47
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επείγουσα ανάγκη, ο χωρισμός Εκκλησίας - κράτους

Τα καμώματα του νέου προκαθήμενου της επίσημης ελληνικής εκκλησίας αποτελούσαν μέχρι τώρα μια ακόμη εύθυμη νότα, μέσα στην ευτράπελη νεοελληνική ζωή.

Φαίνεται, όμως, ότι ο εν λόγω αξιωματούχος δε γνωρίζει ότι οι Ελληνες έχουν ιστορία αιώνων και ανάλογη ιστορική μνήμη. Δεν εξηγείται αλλιώς η κακόγουστη και εντελώς ανιστόρητη προσπάθειά του να εμφανιστεί και ως αλυτρωτικός ηγέτης του ελληνισμού, για νέες εθνικές εξορμήσεις!

Γνωστός ο άθλιος ρόλος της ηγεσίας του Φαναρίου κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και κυρίως στη διάρκεια του εθνικού ξεσηκωμού. Δε χρειάζεται καν αναφορά στη στενή σχέση παλατιού και Εκκλησίας (μέχρι σήμερα πανάθεμά τους!), ούτε, βέβαια, στις αδελφικές σχέσεις Ιερώνυμου - χούντας. Το ίδιο ίσχυε και για κάθε αντιδραστικό καθεστώς (Μεταξάς, Πάγκαλος, Κονδύλης κλπ.), που πέρασε απ' το σβέρκο μας σ' αυτόν τον αιώνα. Η φασιστική κατοχή δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, αφού ελάχιστοι από τον ανώτερο κλήρο (σε αντίθεση με τον κατώτερο κλήρο), συντάχθηκαν με την Εθνική Αντίσταση.

Η επίσημη Εκκλησία μας υπήρξε το στήριγμα του εμφυλιοπολεμικού κράτους (και "με τη βούλα" του αξέχαστου Δαμασκηνού!), συμμετέχοντας με όλη της την καρδιά στην εξόντωση των μισών Ελλήνων απ' το κράτος των δοσιλόγων. Ούτε μια παρέμβαση κληρικού δεν υπήρξε, για χορήγηση χάριτος σε μελλοθάνατους!

Αλλά, μήπως δεν είναι γνωστή η στάση της έναντι των παλαιοημερολογιτών (που διαθέτουν στις τάξεις τους ολόκληρο το Αγιο Ορος) ή των μαρτύρων του Ιεχωβά;

Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί. Οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων, ας καταλάβουν, επιτέλους, ότι ο χωρισμός της Εκκλησίας απ' το κράτος είναι επείγουσα προτεραιότητα. Ας μην αφήσουμε χώρο για τυχοδιωκτισμούς, τη στιγμή που η διεθνής κατάσταση δεν επιτρέπει και άλλους"αλυτρωτικούς" ηγέτες, με φαρδιές μαύρες μερσεντές!

Χρήστος ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Μαρούσι

Απούλητη η παραγωγή λαδιού στο Νότιο Πήλιο

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή. Με άλλη Ερώτηση ζητούν την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών Καρδίτσας, που έπαθαν ζημιές από το χαλάζι

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί του Νότιου Πηλίου, καθώς όλη σχεδόν η παραγωγή τους, περίπου 3.000 τόνοι, μένει απούλητη, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Το θέμα αυτό έφεραν, με Ερώτηση που κατέθεσαν, στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Βαγγέλης Μπούτας.

Οπως τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, ενώ υπολείπονται δύο μήνες για τη νέα σοδειά, το μέλλον της οποίας προδιαγράφεται ζοφερό από τον καινούριο κανονισμό που ψηφίστηκε από την ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, ακόμη δεν άρχισε η συγκέντρωση του περσινού λαδιού.

Οι τιμές βρίσκονται πολύ κάτω του κόστους, 633 δραχμές το κιλό για 0 έως 1 βαθμό οξύτητας, ενώ με περισσότερους βαθμούς (έως 6) η τιμή είναι χαμηλότερη των 500 δραχμών. Το ίδιο πρόβλημα διάθεσης και τιμής υπάρχει και με τη βρώσιμη ελιά.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν στην Ερώτησή τους το γεγονός ότι η ελαιοπαραγωγή στο Νότιο Πήλιο είναι μονοκαλλιέργεια και ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι μέτρα σκοπεύει να πάρει, ώστε να διατεθεί η περσινή παραγωγή με τιμές που θα καλύπτουν τουλάχιστον το κόστος παραγωγής, δηλαδή με τιμή 1.000 δραχμές το κιλό τον "άσο".

Για τους χαλαζόπληκτους

Με άλλη Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας και Αχιλλέας Κανταρτζής ζητούν τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών της Καρδίτσας, που οι καλλιέργειές τους (κυρίως βαμβάκι και καπνά) χτυπήθηκαν πρόσφατα από χαλαζόπτωση.

Οι πληγέντες αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο και, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, είναι ανάγκη να γίνουν σύντομα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ώστε να καταβληθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις. Επίσης, τονίζεται ότι για άλλη μια φορά έρχεται στην επικαιρότητα ο άδικος κανονισμός του ΕΛΓΑ, που αποζημιώνει μόνο μέρος της ζημιάς και όχι το σύνολο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας για το ποια μέτρα θα πάρει ο ΕΛΓΑ προκειμένου να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις των ζημιών και αν έχει πρόθεση η κυβέρνηση να αναμορφώσει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε οι ζημιές να αποζημιώνονται στο ακέραιο.

Το Ηρώδειο να μη γίνει πασαρέλα!

Ακούσαμε, πρόσφατα, πολλά υπέρ ή κατά, σχετικά με την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου να δοθεί το Ηρώδειο - παρά την άρνηση του ΚΑΣ - στον σχεδιαστή μόδας Κλάιν για πασαρέλα.

Για άλλη μια φορά ο ρόλος των κατασκευαστών της κοινής γνώμης, φαίνεται ισχυρός, ενώ οι απλοί πολίτες μπορούν εύστοχα να απορούν: "Εδώ που φτάσαμε τι άλλο να περιμένουμε;".

Καλό θα ήταν να ακούγονται περισσότερες απόψεις και πιο θαρραλέες. Γιατί η αλήθεια μπορεί να εγκλωβίζεται ανάμεσα σε εντυπώσεις που επιχειρούν να συμπαρασύρουν το κοινό να συναινέσει σε ό,τι κατάφωρα προσβάλλει τον πολιτισμό μας.

Αν δεχτούμε να παραχωρήσουμε τα μνημεία μας σε επιδείξεις μόδας ή άλλες, εμπλέκουμε τον πολιτισμό με το εμπορικό "μάρκετινγκ" και δίνουμε ευκαιρίες προβολής, αθέμιτες, σε ορισμένους να προβληθούν. Με ποια κριτήρια το κράτος θα επιλέγει κάποιους σχεδιαστές από κάποιους άλλους; Δηλαδή το κράτος θα μπορεί να συμβάλλει σε αθέμιτο ανταγωνισμό στο χώρο του μάρκετινγκ της αγοράς, δίνοντας με κάποια αντιπαροχή μνημεία μας ως χώρο προβολής και διαφήμισης;

Περιέργως άκουσα την κ. Κανέλλη σε παράθυρο του ΣΚΑΪ να λέει πως στο Ηρώδειο πήγαιναν οι πρόγονοί μας να δουν θεατρικές παραστάσεις τρώγοντας.. Το γεγονός αυτό φαίνεται, στερεί από τον χώρο την ιερότητα που όλοι του αναγνωρίζουμε και που συνδέεται με παραστάσεις θεατρικές και μουσικές συγκεκριμένης ποιότητας, συνδεόμενες με πρόσωπα σημαντικά της τέχνης.

Ειπώθηκε ακόμη, πως η μόδα είναι τέχνη και ασφαλώς είναι, όμως θα πρέπει να μην την μπερδεύουμε με το μάρκετινγκ και το εμπόριο. Αν δεν μπορούμε να διακρίνουμε πολιτιστικές αξίες από εμπορικές συναλλαγές, γρήγορα θα βρεθούμε μπροστά σ' ένα γενικότερο πνευματικό ευτελισμό.

Μα κι αν η παρουσίαση "διανθιστεί" από μουσικά εφέ ή άλλα που να δικαιολογούν το να ονομαστεί "καλλιτεχνική", παραμένει το ερώτημα: ενδείκνυται ο χώρος για παρουσίαση μόδας, αφού τα ρούχα που θα παρουσιάσουν τα μοντέλα θα είναι ευδιάκριτα μόνο στα κοντινά καθίσματα; - Δεν είναι τυχαίο που επιλέγονται χώροι σε ξενοδοχεία πολύ καλά φωτισμένοι.

Τέλος το Ηρώδειο, δεν έχει δοθεί σε καλλιτέχνες μας, εγνωσμένου πνευματικού και καλλιτεχνικού επιπέδου, και τώρα θα το προσφέρουμε στον κ. Κλάιν να το κάνει πασαρέλα μόδας;

Χρειάζεται όμως να επιχειρηματολογούμε επί μακρόν επί του θέματος, όταν ζούμε σε κλίμα γενικότερης πολιτιστικής υποβάθμισης και όταν στις διαμαρτυρίες μας συναντάμε την κρατική αδιαφορία;

Αν όλα πάλι είναι... βιομηχανία, τότε η πρακτική αντιμετώπιση του πολιτισμού από τον αρμόδιο υπουργό έρχεται σε κατάφωρη αντίφαση στα όσα αναφέρονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, βάσει του οποίου πήρε την έγκριση του ελληνικού λαού... Ας μας ξεκαθαρίσουν λοιπόν όσοι άλλως ερμηνεύουν τον πολιτισμό, από ό,τι εμείς πιστεύουμε, πως τον εννοούν.

Τέλος, κατά την ταπεινή μου γνώμη, απαράδεκτο στην προκειμένη περίπτωση είναι, πως ο υπουργός παρενέβη, σ' ένα θέμα σημαντικό, στην απόφαση του ΚΑΣ την οποία δε σεβάστηκε. Αυτό αποτελεί δημοκρατική παραβίαση κι οι αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί είναι αυτονόητες και θα συνεχιστούν.

Μ' εκτίμηση

ΕΛΕΝΗ Ι. ΔΑΜΒΟΥΝΕΛΗ

Καλλιθέα, Αθήνα

Δραστηριότητες Δημοτικών Κινήσεων

ΑΘΗΝΑ: Συνάντηση αριστερών διανοουμένων και καλλιτεχνών οργανώνει η"Συμπαράταξη" αύριο. Η συνάντηση θα γίνει στο αίθριο της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Πολυτεχνείο (Πατησίων), στις 8.30 το βράδυ.

ΙΛΙΟΝ: Την Τρίτη 15 Σεπτέμβρη, στις 7.30 το απόγευμα, η "Δημοκρατική Ενότητα Ιλίου" εγκαινιάζει το εκλογικό της κέντρο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία (Ιδομενέως και Νέστορος). Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της Κίνησης Νίκος Τριανταφύλλου.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ: Η Δημοτική Κίνηση "Δημοκρατική Ενότητα Κορυδαλλού" διοργανώνει συγκέντρωση αύριο, στις 7.30 το βράδυ, στην πλατεία Γλύνου (Δεξαμενή). Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Θεμελής.

ΜΠΡΑΧΑΜΙ: Συναυλία και συζήτηση με θέμα: τις ρυθμίσεις και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία, διοργανώνει η "Επιτροπή Νέων" της παράταξης "Νέα Πορεία" Μπραχαμίου, σήμερα στις 7 το απόγευμα, στο Ηρώο του δήμου (πεζόδρομος Αλκίνοου, δίπλα στο ΙΚΑ). Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν ο υποψήφιος δήμαρχος Μπραχαμίου Σταύρος Κορομπίλης,εκπρόσωποι γονέων, καθηγητών και μαθητών.

ΝΙΚΑΙΑ: Το εκλογικό της κέντρο εγκαινιάζει η "Δημοκρατική Ενότητα" Νίκαιας την Τρίτη 15 Σεπτέμβρη στις 8 το απόγευμα. Το εκλογικό κέντρο βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Τσαλδάρη, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου. Θα μιλήσει η Βέρα Νικολαϊδου,υποψήφια δήμαρχος και επικεφαλής της Κίνησης.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Σαλπέας της Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση" και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης θα περιοδεύσουν αύριο, στις 7 το απόγευμα, στην Παλιά Κοκκινιά. Την Τρίτη 15 Σεπτέμβρη, στις 9 το πρωί θα επισκεφθούν το Γκαράζ του δήμου και στις 7 το απόγευμα θα περιοδεύσουν στα μαγαζιά του Προφήτη Ηλία.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Συγκέντρωση για τα προβλήματα των εργαζομένων και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιεί η "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Περιστερίου", την Τρίτη 15 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στο θεατράκι του ΟΤΕ (Παναγή Τσαλδάρη). Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου Παναγιώτης Σοφός.

ΡΕΝΤΗ: To εκλογικό της κέντρο εγκαινιάζει η "Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία" Ρέντη την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη στις 8 το απόγευμα. Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο επικεφαλής της ΠΑΣ και υποψήφιος δήμαρχος Ρέντη Βαγγέλης Κυριακού.Το εκλογικό κέντρο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Ρέντη.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ: Τις προεκλογικές θέσεις της παράταξης "Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία" (ΔΗΠΙ) θα παρουσιάσει την Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη και ώρα 7 μμ, ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Τσουκαλάς,στο παλαιό δημαρχείο της πόλης (Λ. Ηρακλείου 228).

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Στις εκλογές του Οκτώβρη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΘΟΣ,Βύρωνας, Αθήνα: Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν. Ο λαός πρέπει ν' αναλάβει τις ευθύνες του και να μη συνεχίσει το μοιρολατρικό ο "πάντα ευκολόπιστος και πάντα προδομένος". Να υπερψηφίσει τους συνδυασμούς αυτούς που υποστηρίζει το ΚΚΕ και να δώσει τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει έργο. Δεν πρέπει να λησμονά τι μας κληρονόμησαν όλα αυτά τα χρόνια που κυβέρνησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τι στο μέλλον μάς ετοιμάζουν. Ξεπούλησαν στο ξένο κεφάλαιο τα πάντα, Τσιμέντα Χαλκίδας, Ναυπηγεία, ΟΤΕ, Υφαντουργεία, Βιομηχανίες τροφίμων κλπ. Το δε ΠΑΣΟΚ σαν κυβέρνηση που είναι, βαρύνεται με πολλά αμαρτήματα σε βάρος του λαού. Αντεργατικά νομοσχέδια προωθεί στη Βουλή και η "εκσυγxρονιστική" πολιτική του με την παρατεταμένη λιτότητα έχει φέρει εργαζόμενους και συνταξιούχους στην οικονομική εξαθλίωση.

Από την άλλη μεριά οι βιομήχανοι και οι τράπεζες αυξάνουν τα κέρδη τους, σε δόξα του καπιταλισμού. Δεν πρέπει λοιπόν οι ψεύτικες υποσχέσεις που θα δώσουν ξανά, για να "θολώσουν τα νερά", να επηρεάσουν σε καμιά περίπτωση τους ψηφοφόρους. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι που υπόσχονται "λαγούς με πετραχήλια", δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο από αυτό που τους επιτρέπει η πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Απόφοιτοι

Γ. Α. ΧΑΛΑΡΗΣ,Αθήνα: Κάθε χρόνο χιλιάδες απόφοιτοι των Λυκείων κάνουν μεγάλες προσπάθειες για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Από αυτούς όσοι πετύχουν και τα "καταφέρουν", αποφοιτούν για να ριχθούν αμέσως στο κυνήγι της δουλιάς και της καριέρας. Ομως σύντομα αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα, που είναι η ανεργία.

Οι χιλιάδες αυτές των αποφοίτων των ΑΕΙ, αν προστεθούν στους ήδη δηλωμένους ανέργους, θα έχουμε το νέο σύνολο ανέργων της χρονιάς. Ετσι πολλοί από τους νέους αυτούς επιστήμονες, αναγκάζονται να κάνουν δουλιές - που δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα βρουν - όχι ανάλογες με αυτές που σπούδασαν για χρόνια. Και το πρόβλημα μεγαλώνει χρόνο με χρόνο, και αυτό γιατί δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, καμία μελέτη, για το πού θα απασχοληθούν οι νέοι μας επιστήμονες. Ετσι χρόνια έξω από αυτό που έχουνσπουδάσει, μαραζώνουν, απογοητευμένοι από τις άσχετες δουλιές, που συχνά η ανάγκη της επιβίωσης τους επιβάλλει να κάνουν, και συμβιβάζονται. Είναι και αυτό, ένα από τα πολλά "άνθη του κακού" που φύονται στον καπιταλισμό.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΑΜΟΥΡΗΣ,Ιωάννινα: Ακούγοντας κανείς τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της κυβέρνησης, να αναφέρονται στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, έχει την εντύπωση ότι ζει σ' άλλη χώρα, σ' έναν "παράδεισο".

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα Παραρτήματα ΠΛΑΚΑΣ και ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιούν εκδήλωση σήμερα στις 10.30 πμ,στην πλατεία "Περιβολάκι - Κουκάκι", για να τιμηθούν οι 6 εκτελεσμένοι πατριώτες, καθώς και όλοι οι Πλακιώτες και Κουκακιώτες αγωνιστές που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στους φασίστες κατακτητές της γερμανικής κατοχής.
  • Το Παράρτημα ΛΑΚΩΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση σήμερα στις 11 πμ στην Αράχοβα (Καρυές) Λακωνίας προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών της περιόδου 1941 - 1949. Επίσης τιμάται η επέτειος της πρώτης σύγκρουσης στη Λακωνία του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς κατακτητές.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση, το οποίο ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 πμ.

  • Το Παράρτημα Νομού ΚΑΒΑΛΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση σήμερα στις 11 πμ για να τιμηθεί η 54η επέτειος της απελευθέρωσης της Καβάλας από τη γερμανοβουλγαρική κατοχή. Καλούνται οι αντιστασιακοί να συγκεντρωθούν στα γραφεία του Παρ/τος στις 9.30 πμ,για να κατευθυνθούν στον τόπο της εκδήλωσης, στο Δημοτικό Κήπο.
  • Το Παράρτημα ΝΙΓΡΙΤΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει σήμερα στις 11 πμ εκδήλωση για την επέτειο των νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ στο ύψωμα "ΤΑΣΙΟΥΛΟΥΚ". Καλούνται να παραβρεθούν επιζώντες μαχητές, συγγενείς των πεσόντων, αντιστασιακές οργανώσεις και όλες οι Αρχές του τόπου.
  • Τα Παραρτήματα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ των Οργανώσεων ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ ο Δήμος της πόλης και οι συγγενείς των θυμάτων, πραγματοποιούν σήμερα στις 11 πμ την καθιερωμένη χρονιάτικη εκδήλωση προς τιμήν των 8 εκτελεσθέντων και 10 απαγχονισθέντων πατριωτών, στις 8 και 10 Σεπτεμβρίου 1943 από τους Γερμανούς κατακτητές. Στον ίδιο χώρο, Θα γίνουν επίσης και τα αποκαλυπτήρια μνημείου της Εθνικής Αντίστασης.
  • Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΠΕΕΠΠ ΛΑΡΙΣΑΣ,πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής την Κυριακή 20-9-98 στις 11 πμ για τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που εκτελέστηκαν στο λόφο του ΜΕΖΟΥΡΛΟΥ την περίοδο 1946 - 1949. Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο των εκτελέσεων.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά από την Πλ. Κάνιγγος στις 6.30 πμ.Τηλ: 8234.296, 8222.952, 3844.853.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ (Για Κυριακή 13.9)

Χτες, Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο το 40ήμερο μνημόσυνο του

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΝΕ και 10.000 δρχ. στη "Δημοκρατική Μέριμνα".

Η μητέρα του Νίτσα Παπανικολάου

Ο γιος του Νίκος

Καταγγέλλουν τη δίωξη κατά της Β. Νικολα'ϊδου

Την πολιτική δίωξης κατά της Βέρας Νικολαϊδου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ). Αναφέρει συγκεκριμένα: "Ο λαός της Κοκκινιάς θα δώσει την απάντησή του στη μεθοδευμένη αντιδημοκρατική απόφαση περιορισμού της δραστηριότητας της καταξιωμένης αγωνίστριας. Τέτοιες αποφάσεις μπροστά σε προεκλογική περίοδο δείχνουν εμπάθεια, κακότητα και πανικό. Οι παλιοί αγωνιστές και φίλοι της ΕΠΟΝ απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής".

  • Το Παράρτημα Κηφισιάς της ΠΕΑΕΑ υπογραμμίζει: "Ολα αυτά γίνονται, με σκοπό να τρομοκρατήσουν το λαό της Νίκαιας. Η Βέρα Νικολαϊδου είναι μια αγωνίστρια ανυποχώρητη στις διεκδικήσεις της και στους αγώνες της γι' αυτό και ο λαός τής συμπαραστέκεται ολόψυχα και πεισματικά. Με τη συκοφαντία και τις αναλήθειες θέλουν να τη βγάλουν από τη μέση".
  • Το Παράρτημα Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου της ΠΕΑΕΑ εκφράζει τη συμπαράστασή του στη Β. Νικολαϊδου. "Οι αντιστασιακοί, μαζί με το λαό της Νίκαιας θα ανατρέψουν την κατάπτυστη σκευωρία" και "θα αναδείξουν και πάλι την άξια λαϊκή αγωνίστρια, Βέρα Νικολαϊδου, στο δημαρχιακό αξίωμα", τονίζει σε ανακοίνωσή του.
Δραστηριότητες της ΝΑΣ

Αθήνα: Αύριο, στις 10 π.μ., ο Σπύρος Χαλβατζής θα επισκεφτεί το ΚΑΤ, ενώ την ίδια ώρα ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης,υποψήφιος νομάρχης Αθήνας της ΝΑΣ, θα ξεκινήσει περιοδείες σε δύο υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας (Σύνταγμα και Μητροπόλεως) και στην Εθνική Ασφαλιστική (Υπατείας - Σύνταγμα).

Δυτική Αττική: Αύριο, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Μέγαρο Ελευσίνας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η ΝΑΣ θα δώσει συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος και του ψηφοδελτίου.

Πειραιάς: Περιοδείες σε περιοχές του Πειραιά ξεκινά η υποψήφια νομάρχης Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη.Το πρόγραμμα των περιοδειών ξεκινά αύριο από το Κερατσίνι. Την Τρίτη θα επισκεφτεί τα Κιλικιανά της Κοκκινιάς και την Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη θα περιοδεύσει στην Α Πειραιά.

- Ο νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιά Γιώργος Λαγονίκας θα περιοδεύσει αύριο Δευτέρα, στον Κορυδαλλό και την Τρίτη στο Κερατσίνι.

Ιωάννινα: Ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ Ιωαννίνων, Βασίλης Σιούτης,αύριο στις 7 το απόγευμα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση των ετεροδημοτών Αττικής στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής στην Αθήνα.

Λάρισα: Σήμερα, ο Γ. Παττάκης, στις 10.30 το πρωί, θα επισκεφθεί τη Μεσορράχη, στις 11 π.μ. θα μιλήσει στους Αγίους Αναργύρους, στις 12 το μεσημέρι στο Δοξαρά και στη 1 το μεσημέρι στον Κρανώνα.

Αχαϊα: Ο υποψήφιος νομάρχης Αχαϊας, Ανδρέας Αθανασόπουλος,και ο υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας, Παναγιώτης Κοσιώνης,θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν σε εκδήλωση, που διοργανώνει η "Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων",αύριο στις 7 το βράδυ στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου (πλατεία Γεωργίου 27). Το Θέμα της εκδήλωσης είναι: "Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΒΕ".

Εργα αντί για λόγια!

Γράμμα διαμαρτυρίας μας έστειλε ο τ. πρόεδρος Συλλόγου Αρκάδων Ηλιούπολης ΕΥΘΥΜΙΟΣ Π. ΒΑΛΚΑΝΑΣ,σχετικά με τις κακοτεχνίες - όπως γράφει - που έγιναν στην κατασκευή της Σήραγγας Αρτεμισίου Τριπόλεως, αλλά και για τα υπόλοιπα ημιτελή έργα στην Πελοπόννησο που δεν αποπερατώνονται χρόνια τώρα.

"... Ως Αρκάδες που είμαστε - γράφει - ανεβοκατεβαίνουμε συχνά στην πατρίδα μας. Η διέλευση όμως από τη σήραγγα, είναι προβληματική και ως προς το φωτισμό και ως προς τις διαχωριστικές γραμμές και δεν είναι λίγες οι φορές που υποχρεωνόμαστε κατά τη διέλευσή της να κινούμαστε με είκοσι και δέκα ακόμη χιλιόμετρα την ώρα, μέση ταχύτητα.

Η Σήραγγα του Αρτεμισίου έχει κατασκευαστεί από την αυστριακή εταιρία "Mayrenter Krauws Co" πριν από δέκα χρόνια. Το σχέδιο προέβλεπε δύο τούνελ, το καθένα με τη δική του κατεύθυνση, όμως μέχρι σήμερα - εδώ και δέκα χρόνια - μόνο το ένα τούνελ δόθηκε στην κυκλοφορία με διπλή κατεύθυνση, ενώ το άλλο μένει ημιτελές και κλειστό.

Τέλος, πριν δυο χρόνια ανακοινώθηκε και μέσω του Τύπου, ότι αρχίζει η αποπεράτωση του τμήματος της Εθνικής οδού Τρίπολης - Καλαμάτας (Σιδ. Σταθμός Παραδεισίων - Τσακώνα), όμως δεν έγινε τίποτα και το τμήμα αυτό, ως γνωστό, παραμένει ημιτελές από τετραετίας. Πολλών εκατομμυρίων μηχανήματα και υλικά, εγκαταλειμμένα καταστρέφονται. Ο χρόνος επιφέρει καταστροφές στο ημιτελές έργο και το κόστος γίνεται μεγαλύτερο. Και ερωτώ: Ως πότε θα έχουμε ψευδείς δηλώσεις και δημοσιεύματα;

Βαρεθήκαμε ν' ακούμε φτηνές δικαιολογίες! Καιρός πια είναι, να αφήσουν τα λόγια και να γίνουν έργα.

Ελπίζω να έχω, σ' όλες τις παραπάνω διαμαρτυρίες μου, μια απάντηση σχετική και θετική, από τους αρμόδιους υπουργούς!".

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,ανάπηρο του ΔΣΕ, Παιανία: Πήραμε τους στοίχους σου για τα 80χρονα του ΚΚΕ. Σ' ευχαριστούμε.

- ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ,Πύργο Ηλείας: Το γράμμα σου με τον τίτλο "Ξεκαθάρισμα", το έχουμε πάρει.

- ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ,Τρίπολη: Τα κείμενά σας, έχουν φθάσει στην εφημερίδα μας.

- ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟ,Αμαλιάδα Ηλείας: Για τα βιβλία που μας ζητάτε, θα πρέπει να απευθυνθείτε στη "Σύγχρονη Εποχή" (Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα).

- ΣΩΤΗΡΗ ΡΙΖΟ,Σούρπη Μαγνησίας: Το ποίημά σας "Στα νιάτα όλου του κόσμου" που αφιερώνεται στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το πήραμε και σας ευχαριστούμε.

- ΘΕΟΔΩΡΟ ΝΟΥΛΑ,Γκύζη, Αθήνα: Το γράμμα με τις απόψεις σας γύρω από τις αντιφάσεις που κρύβει η παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, το λάβαμε.

"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ"
Λειτουργεί το εκλογικό κέντρο

Ξεκίνησε η λειτουργία του κεντρικού εκλογικού κέντρου του συνδυασμού "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα" με υποψήφιο δήμαρχο τον Αγάπιο Σαχίνη. Στεγάζεται στην οδό Εγνατίας 105. Τα τηλέφωνα του εκλογικού κέντρου είναι: 233.188 και fax 233.420.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ