ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ψήφος καταδίκης της αντεργατικής πολιτικής

Καλεί τους εργαζόμενους να αναδείξουν νομάρχες και δημάρχους, που θα σταθούν δίπλα στους αγώνες της εργατικής τάξης

"Οι δημοτικές εκλογές είναι και δική μας υπόθεση", επισημαίνει σε διακήρυξή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με την οποία καλεί τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών σαν έγκριση της σημερινής αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής.

Στη διακήρυξη σημειώνει ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν βαθιά πολιτικό χαρακτήρα, καθώς σ' αυτές κρίνεται συνολικά η κυβερνητική πολιτική και ειδικά στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Σημειώνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει στεγανά στα κριτήρια, με τα οποία οι εργαζόμενοι θα διαλέξουν ποιον και γιατί θα ψηφίσουν.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, αφού σημειώνει ότι "ξεχασιάρηδες και αφελείς δεν είμαστε", υπογραμμίζει την ανάγκη "να τιμωρήσουμε με την ψήφο μας τους κυβερνητικούς υποψήφιους, όλους τους υπηρέτες του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, όλους αυτούς που αποδέχονται την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κατευθύνσεις της, όλους τους περιοδεύοντες δημοτικούς θιάσους, αδίστακτους λαϊκιστές και ρουσφετολόγους, που ανακαλύπτουν κάθε τέσσερα χρόνια τις γειτονιές και τα προβλήματα του λαού, που έχουν για όλα κάτι να πουν και σε όλους κάτι να προσφέρουν, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα θέματα που καίνε, όλους τους "ψευτοαντάρτες" που τσακώνονται για τις καρέκλες και τα αγαθά μιας βρώμικης εξουσίας".

Τέλος, υπογραμμίζει πως η επιλογή σ' αυτές τις εκλογές πρέπει να είναι μία: Η ανάδειξη συνδυασμών, που παλεύουν για Αυτοδιοίκηση - φορέα συμμετοχής, διεκδίκησης, αντίστασης και τονίζει ότι οι εκλογές δίνουν τη δυνατότητα να ανοίξει ο δρόμος για να δημιουργηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εστίες αντίστασης και μετερίζια αγώνα, που θα ενισχύουν την προσπάθεια της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για δημιουργία λαϊκού μετώπου πάλης και ότι στην επίτευξη αυτού του στόχου ο κλάδος πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του.

Νοσεί η δημόσια υγεία

Περιοδεία του υποψήφιου προέδρου της διευρυμένης Νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά Σπύρου Χαλβατζή στο "Αρεταίειο" και το "Αιγινήτειο"

Τις τραγικές ελλείψεις στο λεγόμενο μάχιμο, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, τις δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, όπως και τη μη επαρκή χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, διαπίστωσε, για ακόμη μια φορά, ο Σπύρος Χαλβατζής,υποψήφιος πρόεδρος για τη διευρυμένη Νομαρχία Αθήνας - Πειραιά, της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αιγινήτειο" και "Αρεταίειο",ως επικεφαλής κλιμακίου της ΝΑΣ.

Σε όλους τους χώρους, οι εργαζόμενοι, υποδέχονταν τον υποψήφιο της ΝΑΣ, με το χαμόγελο στα χείλη. Οι περισσότεροι ήθελαν να ακούσουν και την άλλη άποψη. Αυτή που δεν προβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ρωτούσαν για όλα τα ζητήματα: Για την παιδεία και την υγεία, αλλά και την απάντηση που πρέπει να δώσουν οι ίδιοι.

Ο Σπ. Χαλβατζής, ξεκίνησε την περιοδεία από το "Αιγινήτειο", το οποίο έχει χτιστεί το 1897 (!) και εξακολουθεί να στεγάζει μέχρι σήμερα (με την ίδια περίπου διαρρύθμιση χώρων) νοσοκομείο του 21ου αιώνα. Εκεί, αφού μίλησε με τους εργαζόμενους, παρατήρησε ότι, κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητας (νομικό καθεστώς) των νοσοκομείων αυτών, τα προβλήματα δεν είναι τόσο οξυμένα όσο στα υπόλοιπα νοσοκομεία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά και σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει άμεσα να λυθούν. "Φέτος λιγόστεψαν, κάπως, τα προβλήματα, αφού μετά από πολλά χρόνια ήρθαν μερικοί εργαζόμενοι", είπε χαρακτηριστικά εργαζόμενη στο νοσοκομείο.

Τα ίδια παρατήρησε και στο "Αρεταίειο" νοσοκομείο. Εκεί μάλιστα, τραγική ήταν η εικόνα που συνάντησε ο υποψήφιος της ΝΑΣ, στο τμήμα που γίνονται οι βιοψίες. Το τμήμα αυτό στεγάζεται σε ένα χώρο που μοιάζει πιο πολύ με αποθήκη, παρά με ιατρικό εργαστήριο... Φάκελοι αρχείου και κούτες, συνθέτουν το σκηνικό του ιατρείου.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τα στεγνωτήρια και τα πλυντήρια του νοσοκομείου, που στεγάζονται σε ανήλιαγα υπόγεια. "Πότε θα βγούμε στο "φως";", ρώτησε με νόημα ο Σπ. Χαλβατζής τις εργάτριες. Και συνέχισε: "Αν κάνουμε μια προσπάθεια, όλοι μαζί και δυναμώσουν οι φωνές αντίστασης, τότε και αυτοί θα αναγκαστούν να ανασκουμπωθούν. Θα αναγκαστούν να πάρουν υπόψη και τις φωνές αυτές".

Εκεί, μίλησε για όλα τα θέματα που αφορούν, όχι μόνο το νοσοκομείο, αλλά και τους ίδιους τους εργάτες. "Μα πώς είναι δυνατόν να μην προσλαμβάνονται νέοι στη δουλιά;", ρωτούσαν οι εργάτριες. "Είναι φανερό ότι θέλουν την ιδιωτικοποίηση, θέλουν την υγεία να λειτουργεί με βάση αυτή τη λογική", ήταν η αυτόματη απάντηση του Σπ. Χαλβατζή. "Γι' αυτό και εμείς λέμε ότι πρέπει να δοθεί μια απάντηση σε αυτή την κατάσταση. Αλλωστε, η καλύτερη "επένδυση" για τους εργαζομένους είναι η ψήφος", επισήμανε ο υποψήφιος της ΝΑΣ. Και κατέληξε δίνοντας το στίγμα: "Θα στείλουμε το μήνυμα που πρέπει; Δηλαδή, να ενισχυθούν οι δυνάμεις του αγώνα. Οι δυνάμεις που παλεύουν. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να υποσχεθούμε. Παρά μόνο την πάλη μας".

"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ"
Στείλτε μήνυμα ελπίδας με την ψήφο

Να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και αυτών που τη στηρίζουν και να στείλουν ένα μήνυμα ελπίδας, στηρίζοντας το συνδυασμό "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα", ζήτησε από τους εργαζόμενους του ΟΤΕ ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης που επισκέφθηκε χτες το πρωί τα γραφεία του Οργανισμού στην Οδό Καρόλου Ντηλ.

Αναφερόμενος στα οξυμένα προβλήματα της πόλης και των δημοτών, καθώς και στις θέσεις του συνδυασμού για τη λύση τους, ο Αγ. Σαχίνης τόνισε ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνη έχει η συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και αυτοί που την υλοποιούν στην πόλη. "Σίγουρα - είπε - η πόλη χρειάζεται, μια σειρά έργων για τη λύση των προβλημάτων του κυκλοφοριακού, της στάθμευσης, της καθαριότητας. Προτάσεις και μελέτες για συγκεκριμένα έργα υπάρχουν και θα βρείτε τέτοιες και στα φυλλάδια των άλλων συνδυασμών. Αυτό όμως που δε θα βρείτε είναι το πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα για να γίνουν όλα αυτά, ποιος θα πληρώσει και γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει και ποιος φέρει την ευθύνη γι' αυτό. Η παράλειψη αυτή είναι κατά τη γνώμη μας σκόπιμη, γιατί δε θέλουν να συγκρουστούν με την πολιτική που ευθύνεται για όλα αυτά".

"Οι άλλες παρατάξεις - συνέχισε ο υποψήφιος δήμαρχος - δημαγωγούν ασύστολα γιατί ξέρουν ότι όσο θα ακολουθείται μια πολιτική λιτότητας και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια πολιτική που θέλει να εξοικονομήσει πόρους για να πετύχουμε τον "εθνικό" μας στόχο για είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, είναι "πολυτέλεια" να σπαταλιούνται πόροι για έργα που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Και αν κάποια από αυτά γίνουν, πρέπει να τα πληρώσουν οι ίδιοι οι δημότες με τη φορολογία που επιβάλλουν οι δήμοι, την ανταποδοτικότητα και την ιδιωτικοποίηση, μέσω της συγχρηματοδότησης από το μεγάλο κεφάλαιο".

Κλείνοντας ο Αγ. Σαχίνης επισήμανε ότι για να λυθούν τέτοιου είδους προβλήματα πρέπει οι δημότες να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, που θα επιβάλει έναν άλλο τρόπο ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη χώρα, προς όφελος των εργαζομένων.

Σε ανοιχτή εκδήλωση του συνδυασμού "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα" που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 8 μμ στο θέατρο "ΑΝΕΤΟΝ" θα γίνει παρουσίαση των υποψήφιων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων του ψηφοδελτίου.

Δραστηριότητες ΝΑΣ

ΑΘΗΝΑ:

- Ο υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά Σπύρος Χαλβατζής θα επισκεφτεί σήμερα στις 10 π.μ. το Λαϊκό Νοσοκομείο στο Γουδί, ενώ, την ίδια ώρα, ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας Θεοχάρης Παπαμάργαρης και ο Βασίλης Δημόπουλος,υποψήφιος της ΝΑΣ, θα επισκεφτούν τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στην Κάνιγγος, στην Ομόνοια και την Αγορά. Ακόμα, στις 8.30 π.μ., ο Γ. Μανωλάκος θα επισκεφτεί το γκαράζ του ΟΤΕ στην Καλλιθέα.

- Την Παρασκευή, στις 9 π.μ., ο υποψήφιος της ΝΑΣ Νίκος Μπατιστάτος θα επισκεφτεί το Κέντρο Πληροφορικής της Εθνικής Τράπεζας (Ζησιμοπούλου 4). Στις 12 μ. ο Σπ. Χαλβατζής και ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας Θεοχάρης Παπαμάργαρης θα επισκεφτούν το κεντρικό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.ΠΕΙΡΑΙΑΣ:

Η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη θα περιοδεύσει τη Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη στη Δραπετσώνα και την Τρίτη στο Πέραμα, ενώ ο νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιά και υποψήφιος της ΝΑΣ Γιώργος Λαγονίκας θα περιοδεύσει την Τρίτη στο Κερατσίνι.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ:

Κλιμάκιο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Μαγνησίας θα επισκεφτεί σήμερα στις 8.30 π.μ. τους εργαζόμενους στο Δήμο Βόλου, Νέας Ιωνίας και τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Βόλου και Νέας Ιωνίας. Στις 11.30 π.μ. ο υποψήφιος νομάρχης Απόστολος Νάνος θα επισκεφτεί το εργοστάσιο "Κανάκης". Στις 6 μ.μ. θα γίνει περιοδεία στη Λεωφόρο Δημητριάδος, στο κέντρο του Βόλου.

- Αύριο, Παρασκευή στις 11.30 π.μ. ο Απ. Νάνος, με κλιμάκιο της ΝΑΣ, θα επισκεφτεί το εργοστάσιο "Στεφάνου". Στη 1.30 μ.μ. θα συζητήσει με τους εργαζόμενους του Γηροκομείου του Βόλου, ενώ στις 7.30 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του Συνδυασμού, στο εκλογικό κέντρο της ΝΑΣ.

Ο Σπ. Χαλβατζής

Ο Σπύρος Χαλβατζής

Ο Αγάπιος Σαχίνης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ