ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενταση στη ΒΕΤΛΑΝΣ

Στο πλευρό του εργοδότη και των παρανομιών του βρέθηκε χθες η Αστυνομία, ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων τους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Μεγάλη ένταση επικράτησε χθες το πρωί στο εργοστάσιο ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ,το οποίο έχουν καταλάβει οι εργαζόμενοι από την περασμένη βδομάδα απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ο εργοδότης της βιομηχανίας Θ. Τσίτσης,ο οποίος επανειλημμένα αθέτησε τα συμφωνηθέντα, ότι θα καταβάλει τα 300 περίπου εκατ. που χρωστάει στους εργαζόμενους και στο ΙΚΑ, προσέφυγε στην Αστυνομία καταγγέλλοντας ότι οι 170 εργαζόμενοι της ΒΕΤΛΑΝΣ παρεμποδίζουν την είσοδο σ' όσους θέλουν να δουλέψουν, δηλαδή σ' εκείνους που παράνομα προσέλαβε η εταιρία μετά την επίσχεση εργασίας που κήρυξαν οι απεργοί της κλωστοϋφαντουργίας. Λίγο μετά τις 9 το πρωί έκαναν την εμφάνισή τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να διαλύσουν τους εργαζόμενους που περιφρουρούσαν την είσοδο του εργοστασίου, απειλώντας τους με συλλήψεις!

Οπως δήλωσαν οι εργαζόμενοι και τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, ο Θ. Τσίτσης εξαφάνισε εμπορεύματα ύψους 200 εκατ. δρχ. επί των οποίων είχε ασκηθεί συντηρητική κατάσχεση και τώρα με την περιφρούρηση του χώρου, προσπαθούν να διαφυλάξουν τα εναπομείναντα μηχανήματα και προϊόντα πριν "χαθούν" κι αυτά. Οι ενέργειές τους, πρόσθεσαν, είναι απόλυτα νόμιμες κι αν θέλει η Αστυνομία να υπερασπιστεί την παρανομία, είναι έτοιμοι όλοι να συλληφθούν. Μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων της ΒΕΤΛΑΝΣ, η Αστυνομία αποχώρησε λίγο αργότερα, χωρίς να πραγματοποιήσει τις απειλές της και να υποβάλει μηνύσεις. Παράλληλα, ο εισαγγελέας Ημαθίας έδωσε εντολή να γίνει προανάκριση για τα γεγονότα στο εργοστάσιο της ΒΕΤΛΑΝΣ, ενώ για σήμερα έχουν κληθεί στην Εισαγγελία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Χρ. Τρεμπελής και ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας. Εξάλλου σήμερα το μεσημέρι εκδικάζεται στο Ειρηνοδικείο η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβάλει οι σύνδικοι της ΒΕΤΛΑΝΣ.

"Οι εργαζόμενοι της Νάουσας νιώθουν στην πράξη τι σημαίνουν οι κυβερνητικές αποφάσεις που παίρνονται γι' αυτούς", δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΚΝ Χρ. Τρεμπελής. "Αλλά επίσης - συνεχίζει - βλέπουν ότι δεν υπάρχει συμπαράσταση από κανένα κυβερνητικό φορέα, τη Νομαρχία ή τις κρατικές υπηρεσίες, όπως το ΙΚΑ, την Επιθεώρηση Εργασίας. Κατάλαβαν ότι βρίσκονται ανυπεράσπιστοι και στο έλεος της αυθαιρεσίας των εργοδοτών. Μόνο όπλο τους πλέον έμεινε ο αγώνας και η αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική και σε όσους την υπηρετούν".

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Με στάσεις κατά της ιδιωτικοποίησης

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων κατά τη διάρκεια δημοπρασίας για την κατασκευή σχολείου, ενώ η διοίκηση του Οργανισμού εντείνει τις προσπάθειες τρομοκράτησης και εκφοβισμού τους. Σήμερα σε νέα γενική συνέλευση, το ΔΣ του συλλόγου θα εισηγηθεί τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Μέχρι στιγμής, η Διοίκηση έχει καλέσει σε έγγραφη απολογία 10 υπαλλήλους εκ των οποίων και υπάλληλο με 35 χρόνια υπηρεσία στον ΟΣΚ. Παράλληλα ο ίδιος ο πρόεδρος του Οργανισμού Δ. Σκαμνάκης,έχει εξαπολύσει απειλές προς διευθυντές πως αν δεν "πείσουν" υπαλλήλους να πλαισιώσουν τις επιτροπές δημοπρασιών, θα συμμετέχουν οι ίδιοι. Ετσι χτες και προχτές ορίστηκε νέα επιτροπή δημοπρασιών με πρόεδρο, διευθύντρια του ΟΣΚ.

Σοβαρή εξέλιξη που δημιουργεί προσκόμματα στα σχέδια της κυβέρνησης για παράδοση του ΟΣΚ σε μεγαλοεργολάβους, αποτελεί το σκεπτικό της απόφασης του Γ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που παραπέμπει για συζήτηση στο Ε τμήμα του ΣτΕ, με διευρυμένη σύνθεση, το Προεδρικό Διάταγμα για το καταστατικό της ανώνυμης εταιρίας που θα μετατραπεί ο ΟΣΚ. Σύμφωνα με αυτό, ο ΟΣΚ δεν μπορεί να γίνει ανώνυμη εταιρία, καθώς δεν μπορεί μια ανώνυμη εταιρία να εποπτεύει πανελλαδικά τη διαχείριση χρημάτων για τη σχολική στέγη.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλη η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά ενοποίησε σε ένα κείμενο το Προεδρικό Διάταγμα για την ένταξη του ΟΣΚ στις διαδικασίες του ν.2414/'96 για μετατροπή σε ΑΕ και το Προεδρικό Διάταγμα για το καταστατικό της ΑΕ και τα έστειλε προς έγκριση σαν ένα Προεδρικό Διάταγμα, στο ΣτΕ. Με αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής τρόπο, τα Προεδρικά Διατάγματα χωρίστηκαν. Το πρώτο για την ένταξη στον ν.2414/'96 συζητήθηκε στο ΣτΕ και ήδη έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 286) στις 7 Σεπτέμβρη, ωστόσο αν δεν εγκριθεί το καταστατικό, δεν είναι δυνατή η μετατροπή του Οργανισμού σε ΑΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΜΠΟΤΑΖ
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου

"Μπάτε σκύλοι κι αλέσετε... ", διεμήνυσε ουσιαστικά χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης,προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο κάνοντας σαφές ότι: Πρώτον, ο διωγμός περίπου εφτά χιλιάδων Ελλήνων ναυτεργατών από τα κρουαζιερόπλοια ενόψει της άρσης του καμποτάζ σε αυτή την κατηγορία πλοίων από 1/1/99 και η ανύψωση σε αυτά πανιών ευκαιρίας, "δεν είναι υπόθεση" του ΥΕΝ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ! Και δεύτερον, ότι δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα μέτρο, έστω και για τα"μάτια του κόσμου", ώστε στα κρουαζιερόπλοια να εφαρμόζεται η νομοθεσία του κράτους υποδοχής και όχι αυτή της σημαίας την οποία φέρει το πλοίο!

Κατά τα άλλα ο υπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σημειώνοντας ότι: "Ως ΥΕΝ θεωρούμε, για λόγους εθνικούς, ότι οι κρουαζιέρες μεταξύ των ελληνικών νησιών είναι μέρος των θαλάσσιων ενδομεταφορών και επομένως ισχύει το καμποτάζ"... Επίσης, ότι "αυτά που λέει ο κανονισμός δεν μπορούν να εφαρμοστούν έτσι απλά, γιατί υπάρχουν και τεχνικά ζητήματα και απαιτήσεις όπως είναι διεθνείς συμβάσεις, όπως η ΣΟΛΑΣ και κώδικες ασφάλειας ναυσιπλοϊας"! Ομως όταν ρωτήθηκε πώς η κυβέρνηση θα κατοχυρώσει αυτά και αν είναι διατεθειμένη να εκδώσει έστω κάποια σχετική εγκύκλιο, αρνήθηκε να δώσει απάντηση.

Οσον αφορά την επιστολή - τελεσίγραφο του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων, Ανδρέα Ποταμιάνου προς την ΠΝΟ ότι "εντός των προσεχών ημερών" στα κρουαζιερόπλοια θα υψωθούν πανιά ευκαιρίας και θα ναυτολογηθούν χαμηλόμισθοι αλλοδαποί, ο υπουργός σημείωσε ότι αποτελεί θέμα που πρέπει να εξετάσουν ο εφοπλιστής και η Ομοσπονδία!

Στο μεταξύ για το θέμα της εφαρμογής του Κοινοτικού κανονισμού 3577/92 που σπάει κάθε είδους προστατευτισμό αρχικά στις κρουαζιέρες, θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός με τον κοινοτικό επίτροπο Μεταφορών Νιλ Κίνοκ.Στη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν, σύμφωνα με τον Στ. Σουμάκη, τα θέματα των λιμανιών και της απασχόλησης.

Απεργία στην ΑΓΕΤ

ΒΟΛΟΣ.-

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ στο Βόλο, διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια της διοίκησης της επιχείρησης να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις και να υποβαθμίσει τη "μητρική" ΑΓΕΤ προκειμένου να την ξεπουλήσει.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι - οι οποίοι με συντριπτική πλειοψηφία (670 υπέρ, 8 κατά, 1 λευκό) ψήφισαν υπέρ της κινητοποίησης - διαμαρτύρονται γιατί η διοίκηση της ΑΓΕΤ αποφάσισε να μεταφέρει δραστηριότητες, μαζί με τους εργαζόμενους σ' αυτές, σε θυγατρικές εταιρίες της.

Τρία είναι τα βασικά αιτήματα της απεργίας: Να ανακληθεί η απόφαση για μεταφορά των τομέων πληροφορικής - μηχανογράφησης από τη μητρική ΑΓΕΤ στη θυγατρική "ΑΜΠΕΡ". Να υπάρξει γραπτή δέσμευση ότι δε θα εκχωρηθούν άλλες δραστηριότητες σε άλλες θυγατρικές. Να κατατεθεί άμεσα οργανόγραμμα λειτουργίας της επιχείρησης και να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας σύμφωνα με τις προτάσεις του σωματείου.

Σε κινητοποιήσεις αναμένεται να προχωρήσουν και άλλα σωματεία των εργαζομένων στον όμιλο της ΑΓΕΤ.

Απεργιακή απάντηση σε απόλυση

Σε 48ωρη απεργία βρίσκονται από χθες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο γυψοποιίας KNAUF στην Αμφιλοχία, απαιτώντας την επαναπρόσληψη συναδέλφου τους που απολύθηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές του σωματείου.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων και σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα η διεύθυνση της επιχείρησης έχει εντείνει τις πιέσεις και τους εκβιασμούς για εντατικοποίηση της εργασίας, παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ παράλληλα πυκνώνουν τα ατυχήματα στο χώρο δουλιάς.

"Η καθολική συμμετοχή στην απεργία - τονίζει το ΕΚ Αγρινίου - είναι μια πρώτη αποφασιστική απάντηση στην τρομοκρατική τακτική της επιχείρησης".

Εργατικό ατύχημα στο Σκαραμαγκά

Σοβαρό εργατικό ατύχημα συνέβη χτες το πρωί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όταν εργάτης έπεσε από ύψος 10 μέτρων, με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι του και να χτυπήσει στον αυχένα και στη σπονδυλική στήλη. Πρόκειται για τον 34χρονο Αλβανό Χακίμ Ατο που εργαζόταν ως υδροβολιστής.

Ο Χακίμ Ατο εργαζόταν στο συνεργείο της εταιρίας "Λεωνίδας Γληνός ΟΕ" που έχει αναλάβει εργασίες καθαρισμού στο δεξαμενόπλοιο ESSEX που βρίσκεται για επισκευές στο ναυπηγείο. Χτες το πρωί το συνεργείο βρισκόταν στην αριστερή Νο4 δεξαμενή του πλοίου και έκανε αμμοβολισμούς. Ο Χακίμ Ατο βρισκόταν πάνω σε σκαλωσιά, όταν στις 9.45 το πρωί παραπάτησε και έπεσε από ύψος 10 μέτρων. Ο εργάτης μεταφέρθηκε αμέσως από ασθενοφόρο του ναυπηγείου στο Νοσοκομείο Ελευσίνας, όπου και νοσηλεύεται.

Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας στο ναυπηγείο έχει αρκετές φορές παρέμβει στις επισκευαστικές εργασίες στο πλοίο και τις έχει σταματήσει, λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας. Προχτές, μια μέρα πριν το ατύχημα, ο υπεύθυνος μηχανικός ασφαλείας του ναυπηγείου είχε κάνει παρατηρήσεις στον εργολάβο για να πάρει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ