ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γράμμα από τον πρόεδρο!!!

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ του έστειλε, λέει, ο Σημίτης, προκειμένου να προχωρήσουν στο έργο τους ταχύτατα και να προωθηθεί η κυβερνητική πολιτική. Ξέρετε, "αγαπητέ Ακη", "αγαπητέ Μάκη", "αγαπητέ Κώστα", "Ορμα Γιάννο" και τα λοιπά.

***

Φαίνεται, τους έβλεπε εκεί στα Υπουργικά Συμβούλια, πως δε βγάζανε μπλοκάκια να κρατήσουν σημειώσεις, οπότε μόλις πηγαίνανε στο υπουργείο τους τα ξεχνάγανε. Ετσι τους τα έστειλε γραπτώς, να βγάζουν το χαρτί να τα βλέπουν άμα "κολλάνε" πουθενά.

***

Εκείνος ο ταχυδρόμος, που μετέφερε τα γράμματα, δεν την πέταγε την τσάντα σε κανέναν υπόνομο να ησυχάζαμε; Τίποτε δε θα έχαναν τα ΕΛΤΑ, αφού είναι βέβαιο πως ούτε... γραμματόσημο δεν αγόρασε να βάλει ο πρωθυπουργός.

***

ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ 3.000 νέων μελών αναμένεται να γίνουν στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ίδια. Μπα; Από πού μας προέκυψε τέτοιο... ρεύμα υπέρ του εκσυγχρονισμού και μάλιστα στους νέους;

***

Τους τράβηξε λέτε το μεγαλειώδες όραμα του... πληθωρισμού στο 2%, ή της ομαλής πορείας του Χρηματιστηρίου Αθηνών; Η μήπως είχε καταλυτική επίδραση η συναυλία των "Ρόλινγκ Στόουνς";

***

Μήπως τους άσκησε έλξη η... ανεργία που έχει ξεπεράσει το 12% και στις μικρές ηλικίες είναι κοντά στο διπλάσιο; Μήπως οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιαννόπουλου για τα σκυλάδικα; Μήπως ο Κάλβιν Κλαιν στο Λυκαβηττό;

***

Ποιος να ξέρει... Πάντως, η απάντηση αυτή βρίσκεται με μαθηματικό τρόπο. Προκειμένου να ανακαλύψετε γιατί αυτή η προσέλευση, δεν έχετε παρά να υπολογίσετε το πόσους ψήφους χρειάζονται οι εκσυγχρονιστές στο επερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, συν τις προσλήψεις που έγιναν τελευταία στο δημόσιο μαζί με τις υποσχέσεις προσλήψεων μέσω των διαφόρων διαγωνισμών, υπό το πρίσμα πάντα του συντελεστή των δημοτικών εκλογών. Απλό είναι.

Χειροκροτητής της κυβέρνησης

Τώρα, μάλιστα, αυτή κι αν είναι αντιπολίτευση.

Για την ηγεσία της ΝΔ μιλάμε και τη θέση της, σχετικά με τη νέα μέθοδο ξεπουλήματος της Ιονικής. Επικροτεί, λοιπόν, την πρόσληψη του "διεθνούς χρηματοοικονομικού συμβούλου" (διάβαζε "Τζ. Π. Μόργκαν"), που θα αναλάβει το ξεπούλημα και θα προεπιλέξει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές και, βέβαια, επικροτεί την αποσύνδεση της τιμής ξεπουλήματος της Ιονικής από τη χρηματιστηριακή αξία της. Για να είναι, όμως, "εντάξει" και με τους ριγμένους "συμβούλους", ζητά από την κυβέρνηση να ενημερώσει γιατί επιλέχτηκε η συγκεκριμένη εταιρία και ποιοι άλλοι ήταν υποψήφιοι.

Τι να κάνει και η ΝΔ, θα πείτε. Αφού η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί την "υπεύθυνη" στάση της και της απευθύνει συνεχώς την κατηγορία πως στα δύσκολα βγάζει την ουρά της απέξω, το πήρε απόφαση και μετατράπηκε σε άμεσο χειροκροτητή της κυβερνητικής πολιτικής.

Φανταζόμαστε πως, τούτη τη φορά, ο Κ. Σημίτης πρέπει να μείνει ευχαριστημένος.

Επιστολές

Στον Κωστή

κι εγώ το "φίλο"

ένα γράμμα

θα του στείλω

να του πω

με μια ατάκα

πως με τρέλανε

στην τράκα!

"Κώστα", ακόμη

θα τονίσω,

πάρ' τα "μέτρα" σου

όλα πίσω,

πάρ' το Δρυ,

πάρε το Γιάννο

και το μαύρο σου

"ευρωπλάνο"!

Ολ' αυτά

θα σημειώσω

και το γράμμα

θα διπλώσω

και μετά

για να το κλείσω

δεκατρείς φορές

θα φτύσω!

Ο οίστρος

Με το ζόρι...

Με το ζόρι νικητή των εκλογών στον Πειραιά θέλει το ΠΑΣΟΚ τον Χρήστο Φωτίου. Πέρα από τον πακτωλό των χρημάτων, που έχει, ήδη, διαθέσει (από ποιους χρηματοδότες, άραγε;), και η κυβέρνηση ολόκληρη έχει τεθεί στην υπηρεσία του.

Στα προχτεσινά εγκαίνια του πολυτελέστατου εκλογικού του κέντρου, παραβρέθηκε το μισό σχεδόν Υπουργικό Συμβούλιο. Παρόντες ήταν οι: Αλ. Παπαδόπουλος, Γ. Ρωμαίος, Μ. Παπαϊωάννου, Στ. Σουμάκης. Λ. Παπαδήμας, Αν. Φούρας, Δ. Ρέππας και Κ. Λαλιώτης, ενώ χαιρέτισε ο Γ. Παπανδρέου. Παρόντες ήταν ακόμα, μεταξύ άλλων, ο Γ. Κατσιφάρας και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ενώ ο μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος, γνωστός για τις φασιστικές και αντικομμουνιστικές του πεποιθήσεις, του έστειλε τις ευχές και τις ευλογίες του.

Οφείλουμε, πάντως, να δηλώσουμε ότι συμφωνούμε με τον Χρ. Φωτίου, όταν λέει ότι "η δημοκρατική παράδοση αυτής της πόλης δεν ανέχεται άλλη προδοσία, άλλη ταλαιπωρία, άλλη υποβάθμιση". Για τους λόγους αυτούς ακριβώς, πρέπει και θα καταψηφιστεί από τον πειραϊκό λαό.

Κοινωνικές... ευαισθησίες

Φιλότιμες ...προσπάθειες κατέβαλε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να στοιχειοθετήσει και να προβάλει το "κοινωνικό" πρόσωπο και έργο της κυβέρνησης. Και για το σκοπό αυτό έφερε το παράδειγμα της τιμής των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας. "Για πολλά χρόνια, η τιμή τους ήταν μόνο 100 δραχμές" είπε ο κ. Ρέππας, αλλά οι δημοσιογράφοι του θύμισαν μια... λεπτομέρεια: Οι τιμές των εισιτηρίων δεν ήταν 100 δραχμές για "πολλά χρόνια", αλλά για ένα μόλις χρόνο. Για το χρόνο, δηλαδή, που η κυβέρνηση, ενώ παρέλαβε τις τιμές στις 75 δραχμές, τις ανέβασε στις 100 και τώρα τις έχει φτάσει στις 120! Και επομένως, το εισιτήριο των αστικών, επί κυβέρνησης "εκσυγχρονισμού", έχει αυξηθεί κατά 45 δραχμές ή κατά 60%!

Τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Οτι, παρ' όλ' αυτά, οι αυξήσεις είναι "πολύ μικρές" και οι εργαζόμενοι μπορούν να "ανταποκριθούν"!

Είπαμε. Η έχεις κοινωνική ευαισθησία ή δεν έχεις...

Με την έναρξη οι αγώνες

Ακόμα δεν άρχισε, ουσιαστικά, η νέα μαθητική χρονιά και, ήδη, στο χώρο της παιδείας ξεκινούν κινητοποιήσεις. Οι μαθητές της Γ τάξης του 1ου ΤΕΛ Βόλου προχώρησαν στην κατάληψη του σχολείου, ενώ το 8ο Ενιαίο Λύκειο της πόλης, που προήλθε από τη συνένωση μαθητών του 1ου και του 3ου ΤΕΛ και αποφοίτων του 5ου Γυμνασίου, δε λειτουργεί. Οι αντιδράσεις των μαθητών στα προβλήματα που εμφανίζονται με την έναρξη της σχολικής περιόδου, αναμένεται να επεκταθούν και σ' άλλες περιοχές. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί της Αβάθμιας και της Ββάθμιας εκπαίδευσης προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

Αιτία όλων αυτών των αντιδράσεων, τα προβλήματα που συνεπάγεται η εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97 και, μάλιστα, μ' έναν απρογραμμάτιστο και βίαιο τρόπο.

Υπεύθυνη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και, ιδιαιτέρως, ο υπουργός Παιδείας, Γ. Αρσένης, που "παίζουν" με το δικαίωμα των νέων - ιδιαίτερα των φτωχών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων - στη μόρφωση και τη γνώση.

Οι αγώνες, που άρχισαν και θα συνεχιστούν σε μεγαλύτερη έκταση και με μεγαλύτερη ένταση, είναι ο μόνος δρόμος για την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και υπόθεση όλου του ελληνικού λαού.

Ιδιαίτερα από τους εργαζόμενους

Και για του λόγου το ασφαλές, σας γνωρίζουμε τις προτεραιότητες, του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την αντίστοιχη επιστολή:

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση, πρώτη. Η εφαρμογή δηλαδή όλων εκείνων των μέτρων που θα κάνουν τους εργαζόμενους "απασχολήσιμους", με δουλιά, μεροκάματο και δικαιώματα στα δυο και στα τρία.

Η εφαρμογή του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, δεύτερη. Η κατάργηση δηλαδή του 8ωρου και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το χτύπημα της πλήρους απασχόλησης.

Το ασφαλιστικό, τρίτη. Οι πρώτες βολές στο υφιστάμενο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να προετοιμαστεί η πλήρης ανατροπή του, σε πολύ χειρότερη κατεύθυνση.

Η βελτίωση των υπηρεσιών ΙΚΑ - ΟΓΑ, τέταρτη. Η δημαγωγία δηλαδή, για να "χρυσωθεί το χάπι" της παραπέρα εξαθλίωσης ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Θέματα κατάρτισης εργαζομένων, πέμπτη. Η επιβολή της διά βίου (μισο)κατάρτισης και, ταυτόχρονα, η διοχέτευση τεράστιων κονδυλίων στους "εμπόρους", που την παρέχουν.

Νομιμοποίηση αλλοδαπών εργαζομένων, έκτη. Η συνέχιση δηλαδή της καταγραφής των αλλοδαπών για την πιο εύκολη μεταχείρισή τους, ανάλογα με τις ανάγκες της παραοικονομίας.

Η εφαρμογή του νόμου για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, έβδομη. Η υποτιθέμενη ενίσχυση της στήριξής τους, με μέτρα όπως η εξαίρεση επιχειρήσεων από την πρόσληψή τους... εάν δεν "πάνε καλά".

Υστερα, απ' όλ' αυτά και εφόσον είστε εργαζόμενος ή άνεργος, γνωρίζετε πολύ καλά τι πρέπει να κάνετε στις 11 Οκτώβρη.

Το μήνυμα πρέπει να σταλεί

Είναι να γελάει κανείς με τις "ερμηνείες" που κυκλοφορούν οι συνεργάτες του Κ. Σημίτη για τη δημοσιοποίηση των επιστολών του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς. Στόχος ήταν, λένε, "να αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης". Και πώς το καταφέρνει, άραγε, αυτό; Με το υστερόγραφο που υπάρχει σε κάθε επιστολή ότι "πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής"; Ομως είναι ολοφάνερο ότι η προσθήκη αυτής της χιλιοειπωμένης φράσης από τον πρωθυπουργό, μοναδικό στόχο έχει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις "προτεραιότητες" που καθορίζει σε κάθε υπουργείο. Προτεραιότητες που απλά επιβεβαιώνουν τη στοχοπροσήλωσή του στην υλοποίηση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Αλλωστε, αμφιβάλλει κανείς ότι την επομένη των εκλογών θα ενταθεί η αντιλαϊκή επίθεση με τις μηδενικές αυξήσεις, την άγρια φορολογία και τη μείωση του λαϊκού εισοδήματος, με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών κ.ο.κ.;

Ο Κ. Σημίτης δεν κρύβει τους αντιλαϊκούς στόχους του. Το ζητούμενο είναι η απάντηση και το μήνυμα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αν η κυβέρνηση δεν εισπράξει το μήνυμα αποδοκιμασίας και καταδίκης που της αξίζει, τότε είναι ολοφάνερο ότι θα αποχαλινωθεί και θα εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική της. Κανείς, πάντως, δεν μπορεί την επομένη των εκλογών να επικαλεστεί ότι δεν ήξερε.

Μόνος του στα εγκαίνια

Μόνος του θα εγκαινιάσει σήμερα ο δήμαρχος Πειραιά το Μνημείο της Αντίστασης. Οι αντιστασιακοί αρνούνται να δώσουν με την παρουσία τους άλλοθι στην προεκλογική εκμετάλλευση των αγώνων του λαού μας από τον Στ. Λογοθέτη.

Ο δήμαρχος Πειραιά, πέντε χρόνια μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατασκευή του μνημείου και αφού τα αποκαλυπτήριά του είχαν αποφασιστεί για το Σεπτέμβρη του 1994, τα πραγματοποιεί, τελικά, σήμερα με προφανείς τις ψηφοθηρικές του επιδιώξεις.

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι οι εργασίες κατασκευής του Μνημείου είχαν διακοπεί για χρόνια και ο χώρος είχε μετατραπεί σε ουρητήριο των διερχόμενων και των σκύλων. Από χτες συνεργεία του δήμου άρχισαν τον "καλλωπισμό" του χώρου για τη φιέστα του δημάρχου, που, όμως, θα την πραγματοποιήσει μόνος του. Του αξίζει!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ