ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Συνεχίζει να πιέζει ο Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Με τη διαδικασία σύλληψής του για την "απόπειρα πραξικοπήματος", που κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε, να έχει "παγώσει" κατόπιν των σχετικών παραινέσεων της διεθνούς κοινότητας, ο ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα, και οι συν αυτώ φαίνεται πως εκμεταλλεύονται το "νεκρό χρόνο" για να πιέσουν την κυβέρνηση του Φάτος Νάνο.

Οι δύο κύριες κατευθύνσεις είναι η δράση ενόπλων και η αντικυβερνητική ρητορική, στην οποία το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην Προέδρου προσπαθεί να συσπειρώσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό του πολιτικού φάσματος μπορεί.

Πολιτική βία

Στα Τίρανα, προχτές αργά το βράδυ, αυτοσχέδια βόμβα εκτοξεύτηκεεναντίον του σπιτιού του Βασίλ Μέλο, προέδρου του κόμματος της Ελληνικής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, υπό τον πρωθυπουργό, Φάτος Νάνο. Από την έκρηξη υπέστη ζημιές το σπίτι του Μέλο, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς.

"Δεν μπορώ να φανταστώ ότι επρόκειτο για απόπειρα σε βάρος μου, επειδή ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός δεν μπορούσε να κάνει μεγαλύτερη ζημιά από αυτήν που έκανε και εάν κάποιος ήθελε κάτι τέτοιο θα είχε πολύ περισσότερες ευκαιρίες", δήλωσε ο Μέλο. Αλβανικές εφημερίδες συνέδεσαν την έκρηξη με την "ανθελληνική ρητορεία" του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα.Ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος στη διάρκεια της πρόσφατης πολιτικής αναταραχής στην Αλβανία έλεγαν ότι η ελληνική κυβέρνηση "υποστηρίζει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φάτος Νάνο".

Την Κυριακή είχε σημειωθεί επίθεση με χειροβομβίδες εναντίον του σπιτιού εισαγγελέα, που διενεργεί έρευνες για τις ταραχές που σημειώθηκαν στην Αλβανία τα δύο τελευταία χρόνια, και εισαγγελείς κατηγόρησαν για την επίθεση τον Σαλί Μπερίσα.

Πίσω από τον Μπερίσα συντάχθηκαν, χτες, όπως μετέδιδε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεκατέσσερα πολιτικά κόμματα της Δεξιάς στην Αλβανία. Σχημάτισαν μία "Ενωση κατά της δικτατορίας", με στόχο τον εξαναγκασμό του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Φάτος Νάνο, σε παραίτηση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωσή τους. Η Ενωση δηλώνει αποφασισμένη να "οργανώσει ειρηνικές διαδηλώσεις μέχρι την παραίτηση του Φάτος Νάνο".

Ο εκπρόσωπος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Τεοντόρ Λάτσο, είπε πως "πρόκειται για το πιο πλατύ μέτωπο που οργανώθηκε ποτέ κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης συνασπισμού του Φάτος Νάνο".

Ο Λάτσο και άλλοι τρεις βουλευτές της Δεξιάς, ακολουθώντας το παράδειγμα των 25 βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσαν πως θα μποϊκοτάρουν στο εξής τις εργασίες της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης.

Η έκκληση, το περασμένο Σάββατο, από την αντιπροσωπεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη προς την αντιπολίτευση, να επιστρέψει στη Βουλή, φαίνεται πως δεν εισακούεται.

"Η θέση της αντιπολίτευσης δεν είναι ούτε στους δρόμους, ούτε στη φυλακή, αλλά στη Βουλή", είχε πει ο προεδρεύων του Οργανισμού, Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ.

"Παρενέργειες" της κρίσης

Στα "αρνητικά" νέα από την Αλβανία προστέθηκε, χτες, σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", η λεηλασία δύο αποθηκών των Ηνωμένων Εθνών, που περιείχαν διάφορα υλικά, "αξίας εκατομμυρίων δολαρίων", όπως δήλωσε ο Τζιμ Ουόραλ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στα Τίρανα.

Οι αποθήκες, μία στα Τίρανα κι άλλη μία στο Μπαϊράμ Τσουρί, περιείχαν ράντζα, τέντες, κουβέρτες, είδη καθαριότητας, υλικά κατασκευών και άλλα αγαθά, σύμφωνα με τον ίδιο. Τοπικές οργανώσεις, όπως ο Αλβανικός Ερυθρός Σταυρός και η Ισλαμική Κοινωνία, υπέστησαν επίσης λεηλασίες, κατά τον ίδιο,Οι ταραχές που έλαβαν χώρα στα Τίρανα μετά τη δολοφονία του Αζέμ Χαϊνταρί, αλλά και πιο πρόσφατα, όπως είπε ο Ουόραλ, παρείχαν "κάλυψη σε συμμορίες" που εισέβαλαν και καταλήστευσαν αποθήκες διεθνών και τοπικών οργανώσεων.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εσωτερικές διενέξεις και προσπάθειες για "εκεχειρία"

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Οι αβεβαιότητες στο Κόσσοβο, όσο περνάει ο καιρός, αντί να αμβλύνονται και να μειώνονται, φαίνεται πως εντείνονται, αυξάνονται και πληθύνονται. Η δολοφονία ενός κορυφαίου Κοσσοβάρου Αλβανού αυτονομιστή προχτές στα Τίρανα επιβεβαίωσε την "τάση", φέρνοντας στην επιφάνεια μια νέα οργάνωση, διάφορη -και αντίπαλη - του "Απελευθερωτικού Στρατού" της σερβικής επαρχίας.

Κατά το "Ρόιτερς", ο Αχμέτ Κράσνικι, "υπουργός Αμυνας" της "κυβέρνησης" των Αλβανών στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ από αγνώστους οπλοφόρους, την ώρα που εισερχόταν στο σπίτι του, στα Τίρανα. Ο Κράσνικι υπήρξε πρώην αξιωματικός του γιουγκοσλαβικού στρατού κι ήταν 50 ετών.

Το Αλβανικό Κέντρο Πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου (πρόσκειται στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα) κατηγόρησε τη Σερβία ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία, αλλά σερβικές πηγές στην Πρίστινα υποστήριξαν ότι ο Κράσνικι υπήρξε θύμα της διένεξης μεταξύ των "Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου" (FARK) και του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK).

Σερβικές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι οι "Ενοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου" δημιουργήθηκαν πριν τρεις μήνες στη βόρεια Αλβανία έπειτα από παρότρυνση Κοσσοβάρων πολιτικών, που είχαν απογοητευτεί από τη συμπεριφορά των ανδρών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου".

Πληροφορίες μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι FARK έχουν τη βάση τους και εκπαιδεύονται στην ορεινή περιοχή Τόπογιε, στη βόρεια Αλβανία, κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Δυτικές διπλωματικές πηγές στην Πρίστινα ήταν απρόθυμες να μιλήσουν για τις "Ενοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου", αλλά μια "πηγή" είπε ότι το γεγονός πως παρουσιάστηκε ένας ακόμη ένοπλος σχηματισμός ίσως αποτελεί ένδειξη "έλλειψης εμπιστοσύνης" στον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου".

Κι άλλες μάχες

Μάχες ξέσπασαν χτες στην περιοχή Τσιτσάβιτσα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, μετά από αρκετές μέρες ηρεμίας, σύμφωνα με αλβανικές και σερβικές πηγές.

Ισχυρές σερβικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον αλβανικών χωριών στην ορεινή ζώνη της Τσιτσάβιτσα, όπως ανέφερε πηγή προσκείμενη στη Δημοκρατική Ενωση του Κοσσυφοπεδίου, του Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε σερβική πηγή που ανέφερε ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν εξαπολύσει επίθεση "εναντίον μίας γνωστής συμμορίας" Αλβανών.

Διπλωμάτες

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών, Κρίστοφερ Χιλ, έφθασε χτες στην Πρίστινα κι είχε συνάντηση με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα με θέμα την επίλυση της κρίσης.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Αφανασιέφσκι, είπε χτες πως, "παρά τις δυσκολίες που συναντά η ειρηνευτική διαδικασία, υπάρχουν ελπίδες για μία συμφωνία στο Κοσσυφοπέδιο".

Προσυπογράφοντας την ιδέα να διευθετηθεί η κρίση "βήμα προς βήμα", ο Αφανασιέφσκι κάλεσε Σέρβους και Αλβανούς να θέσουν τέρμα στις εχθροπραξίες και υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα να λυθεί πριν τον ερχομό του χειμώνα το ζήτημα των χιλιάδων Αλβανών προσφύγουν που έχουν καταφύγει στα δάση.

Ο ίδιος είπε πως μετά τη διαμεσολαβητική αποστολή του ίδιου και του Αμερικανού πρεσβευτή στην ΠΓΔΜ, Κρίστοφερ Χιλ, θα "πρέπει να διεξαχθούν" άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αλβανών και των Σέρβων.

Προηγουμένως όμως θα πρέπει να σταματήσουν, "όχι μόνον οι τρομοκρατικές ενέργειες (από τους Αλβανούς), αλλά και οι οργανωμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις (από τους Σέρβους), που καταλήγουν σε νέα κύματα προσφύγων και σε κατεστραμμένες κατοικίες".

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στην τελική ευθεία

ΒΟΝΝΗ.-

Τέσσερις και μία έμειναν μέχρι την Κυριακή των εκλογών, που η έκβασή τους θα κρίνει, όχι μόνο τον πολιτικό χάρτη της χώρας, αλλά πολλές εξελίξεις στην Ευρώπη και την υπόλοιπη υφήλιο.

Οποιαδήποτε προγνωστικά για το νικητή αυτών των εκλογών είναι παρακινδυνευμένα, μια και οι σφυγμομετρήσεις αυτής της βδομάδας δείχνουν μόνο τρεις ποσοστιαίες μονάδες να χωρίζουν τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ από τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σρέντερ και αυτές οι δημοσκοπήσεις έχουν περιθώριο λάθους 3%! Οσο για νικηφόρα προέλαση ή και σάρωμα του Σρέντερ προς την καγκελαρία, αυτό είναι μάλλον αδύνατον.

Το γνωρίζει και ο ίδιος ο Σρέντερ, που έσπευσε να διαβεβαιώσει χτες ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να σχηματίσει συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, αν αυτοί έρθουν πρώτοι στις εκλογές της Κυριακής.

"Η αρχή ότι τα δημοκρατικά κόμματα είναι ικανά να συνασπίζονται ισχύει χωρίς προϋποθέσεις", υπογράμμισε ο Σρέντερ σε συνέντευξή του προς το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Σε μια τέτοια περίπτωση, ωστόσο, ο Σρέντερ θα παραιτηθεί από τις εθνικές ευθύνες του για να αφιερωθεί στο ρόλο του αρχηγού της περιφερειακής κυβέρνησης της Κάτω Σαξωνίας, υπενθυμίζοντας ότι έχει ανακοινώσει πως θα γίνει "καγκελάριος ή τίποτε". "Δεν προτίθεμαι να αναθεωρήσω τη δήλωση αυτή", δήλωσε χτες ο Γκ. Σρέντερ.

Πάντως, ο Γκ. Σρέντερ αρνήθηκε την ιδέα ενός συνασπισμού με τους Πράσινους μετεκλογικά, στην περίπτωση που ο συνασπισμός αυτός δε θα συγκεντρώνει παρά μια μικρή πλειοψηφία. "Εχουμε ανάγκη από μια σταθερή κυβέρνηση με μια σταθερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο", δήλωσε αρνούμενος να αποσαφηνίσει από πόσες ψήφους και πέρα θεωρεί την πλειοψηφία "σταθερή".

Παρά, όμως, τη μακρά προεκλογική περίοδο και την αμφίρροπη μάχη, οι δύο υποψήφιοι έχουν επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία "βαρύγδουπων δηλώσεων" και ρητορικής επίδειξης, χωρίς, όμως, κανείς εκ των δύο να αγγίξει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γερμανική κοινωνία, η οποία εύλογα έχει χαρακτηριστεί "η κοινωνία των ανέργων".

Απο προεκλογική ομιλία του Γ.Σρέντερ

Από προεκλογική ομιλία του Γ. Σρέντερ

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Πολιτική δολοφονία

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Ο Οτακόν Λατίφι, κορυφαίο στέλεχος της ισλαμικής αντιπολίτευσης στο Τατζικιστάν, δολοφονήθηκε χτες από αγνώστους στην πρωτεύουσα της χώρας, Ντουσανμπέ, τη στιγμή που έφευγε από το σπίτι του, ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές. Ο Λατίφι ήταν επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της Επιτροπής Εθνικής Συμφιλίωσης. Η επιτροπή αυτή δημιουργήθηκε τον περασμένο χρόνο (από εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης), με σκοπό την επίβλεψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, ύστερα από χρόνια εμφύλιου σπαραγμού. Ο Λατίφι ήταν στενός συνεργάτης του δεύτερου στην ιεραρχία της αντιπολίτευσης Ακμπάρ Τουρατζχοτζόντα, ο οποίος έχει αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης συνεργασίας που σχηματίστηκε στις αρχές του χρόνου. Σημειώνουμε ότι, παρά την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρσι, η εύθραυστη εκεχειρία στο Τατζικιστάν συχνά πλήττεται από επιθέσεις λαθρεμπόρων ναρκωτικών, απαγωγέων ή αρχηγών συμμοριών, που αδιαφορούν, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αντιπολίτευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ