ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αποφασιστικά στον αγώνα

Αύριο η πανναυτεργατική συγκέντρωση από ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", συνεχίζουν αγωνιστικά οι σπουδαστές μηχανικοί του ΚΕΣΕΝ

Αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα βαδίζουν σύσσωμοι οι μηχανικοί που σπουδάζουν στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού, διεκδικώντας την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, που πλήττεται από τα αντιναυτεργατικά μέτρα εφοπλιστών και κυβέρνησης. Για τέταρτη μέρα χτες απείχαν καθολικά από τα μαθήματα, ενώ στις 11 το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Χαρακτηριστικό δείγμα της αγωνιστικής διάθεσης που επικρατεί ανάμεσα στους σπουδαστές μηχανικούς αποτελεί το γεγονός, ότι η απόφαση για συγκέντρωση στο ΥΕΝ πάρθηκε δύο ώρες πριν, στις 9 το πρωί, στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σπουδαστών μηχανικών, που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη, αποτελούν τμήμα των ναυτεργατικών αγώνων των οποίων την έναρξη θα σημάνει η πανναυτεργατική συγκέντρωση, που θα γίνει αύριο Τετάρτη με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής Ενωσης "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", στις 10.30 το πρωί στο κτίριο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην οδό Κολοκοτρώνη, όπου στεγάζονται κλαδικά ναυτεργατικά σωματεία.

Η προκλητική άρνηση, τόσο του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκη,όσο και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Θανάση Τσουροπλή,να συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή των μηχανικών και τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ, Γιώργο Τούσσα,ενίσχυσε την αγωνιστικότητα των σπουδαστών μηχανικών, οι οποίοι, επί τόπου, έξω από το ΥΕΝ, αποφάσισαν να γίνει σήμερα στις 9 το πρωί νέα Γενική Συνέλευση,για να αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, ενώ θα τεθεί πρόταση, όπως είπε προς τους συγκεντρωμένους ο Γ. Τούσσας, να ακολουθήσει αμέσως μετά νέα συγκέντρωση στο υπουργείο.

Οι σπουδαστές μηχανικοί του ΚΕΣΕΝ διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση της διδακτικής ύλης με νέα βιβλία, σεμινάρια και άλλα. Να κατοχυρωθεί η ισοτιμία των διπλωμάτων τους με τα αντίστοιχα της στεριάς, να αυξηθεί το επίδομα φοίτησης στο 80% του βασικού μισθού, να είναι δωρεάν η παραμονή σπουδαστών του ΚΕΣΕΝ σε Εστία Ναυτικών, να κατοχυρωθεί η εκπροσώπηση της ΠΕΜΕΝ και της Συντονιστικής Επιτροπής στο εκπαιδευτικό συμβούλιο, με τον παράλληλο αποκλεισμό των λιμενικών και να ενταχθεί η ναυτική εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση στο υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα, τόσο οι σπουδαστές μηχανικοί στο ΚΕΣΕΝ όσο και άλλοι ναυτεργάτες εντείνουν τη μάχη και για την προετοιμασία της αυριανής πανναυτεργατικής συγκέντρωσης, με εξορμήσεις από καράβι σε καράβι και "οργώνοντας" τα στέκια των ανέργων στην Ακτή Μιαούλη. Η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", με κοινή τους ανακοίνωση απευθύνουν αγωνιστικό προσκλητήριο στους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση για να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση και τους εφοπλιστές, ότι η αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης θα αποκρουστεί. "Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης - επισημαίνεται - δεν παίρνει γιατρειά. Οι ναυτεργάτες συντονίζοντας τους αγώνες τους με τους άλλους εργαζόμενους μπορούν να την ανατρέψουν. Αλλη λύση δεν υπάρχει".

Ερώτηση για εργαζόμενες μητέρες

Να παρθούν μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων μητέρων, ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες και ιδιαίτερα οι έγκυες εργαζόμενες, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης, για τους υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, με αφορμή πρόσφατο κρούσμα στην επιχείρηση παιχνιδιών"Ζαχαριάς".

Στην Ερώτηση τονίζεται: "Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πρόσφατα στην επιχείρηση παιχνιδιών "Ζαχαριάς", όπου απαγορεύτηκε στην εργαζόμενη Μαρία Παπαγεωργίου,μετά την επιστροφή της από την άδεια λοχείας, να ξαναπιάσει δουλιά εκτός αν δεχόταν τη μερική απασχόληση, έδειξαν τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενες και ιδιαίτερα οι έγκυες εργαζόμενες προ και μετά τον τοκετό, με δεδομένο ότι όλο και σε περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις, δέχονται συστηματικά τρομοκρατία, για να παραιτηθούν λίγο πριν γεννήσουν ή αμέσως μετά".

Στην ερώτηση επισημαίνονται και οι καταγγελίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σύμφωνα με τις οποίες: "Οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών βασίζονται στις πλάτες της κυβέρνησης, που με αντεργατικούς νόμους κατοχυρώνει τις εργοδοτικές παρανομίες, στις πλάτες των προϊσταμένων και των Επιθεωρητών Εργασίας, που, αντί να καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες, προτρέπουν τους εργαζόμενους να βρουν λύσεις μέσω της εργασιακής ειρήνης ή των δικαστηρίων".

"Το φαινόμενο αυτό - συνεχίζει η Ερώτηση - σε βάρος της συγκεκριμένης μερίδας εργαζόμενων γυναικών παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις σήμερα, όπου οι εργοδότες με τρομοκρατικές ενέργειες επιβάλλουν αλλαγή ειδικότητας, αλλαγή πόστου στο χώρο εργασίας, αλλαγή βάρδιας ή χειροτέρευσή της, δυσμενείς μεταθέσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και όλα αυτά για να τις αναγκάσουν σε παραίτηση".

Καταλήγοντας οι δύο βουλευτές επισημαίνουν: "Οι εργοδότες χρησιμοποιούν συχνά τα εξώδικα για να διώξουν τις έγκυες γυναίκες ή μωρομάνες και να κατοχυρωθούν έτσι απέναντι στην εργατική νομοθεσία, γιατί η απόλυση εγκύου είναι παράνομη. Ακόμα, εργαζόμενες γυναίκες λίγο πριν παντρευτούν παίρνουν την απόλυσή τους, για να γλιτώσει ο εργοδότης το επίδομα γάμου 10% και το επίδομα μητρότητας, ή ακόμα και τη δίωρη άδεια που δικαιούται η εργαζόμενη μητέρα για ένα χρόνο".

Με βάση τα παραπάνω ρωτούνται οι δύο υπουργοί: α) Γιατί, σε πληθώρα περιπτώσεων δεν εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία για τις εργαζόμενες έγκυες γυναίκες και πώς ερμηνεύεται η αποδοχή των εξωδίκων; β) Με ποιο σκεπτικό ο Επιθεωρητής Εργασίας της Αγίας Παρασκευής, στην περίπτωση της επιχείρησης "Ζαχαριάς", παρέπεμψε την εργαζόμενη να βρει το δίκιο της στα δικαστήρια; Δεν μπορούσε η Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβει με άλλο τρόπο για την προστασία των δικαιωμάτων της εργαζόμενης; γ) Τι μέτρα παίρνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο να απολύονται οι εργαζόμενες γυναίκες λίγο πριν παντρευτούν καθώς και για να προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματά τους προ και μετά τον τοκετό και να επανέρχονται στην εργασία τους κανονικά χωρίς αλλαγή των εργασιακών σχέσεων;

ΕΒΟ
Διεκδικούν τα αναδρομικά

Την καταβολή της αύξησης και των αναδρομικών διεκδικούν οι εργαζόμενοι

Σε δίωρη στάση εργασίας και σε αποκλεισμό των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης, προχώρησαν χθες οι 130 εργαζόμενοι των κεντρικών γραφείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ), διεκδικώντας την καταβολή της αύξησης του 1998 και των αναδρομικών της, όπως έχει ορίσει με διαιτητική απόφαση ο ΟΜΕΔ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΟ Αναστάσιος Μπαράκος, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα, δε διευκρινίζει αν και πότε θα δοθούν τα αναδρομικά.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του σωματείου, ο Α. Μπαράκος ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να ξέρει ούτε αν οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν στην ώρα τους τα δεδουλευμένα του Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν ποικιλόμορφα τις κινητοποιήσεις τους.

Ο Ν. Παππάς, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων των κεντρικών γραφείων, είπε στο "Ρ" ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση κάνει κάτι τέτοιο, αφού σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια προβλήματα". Οσον αφορά το πρόβλημα, σημείωσε ότι "το θέμα δεν έγκειται στο ότι δεν υπάρχουν λεφτά - γιατί αυτές οι αυξήσεις είναι κάτι περισσότερο από πενιχρές - απλώς είναι η τακτική της διοίκησης που θέλει τους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι". "Το ίδιο συμβαίνει και στα εργοστάσια της ΕΒΟ - συνέχισε ο πρόεδρος του σωματείου - όπου η διοίκηση αρνείται να εφαρμόσει το εν ισχύ μισθολόγιο του 1996 και τις αυξήσεις που προκύπτουν από αυτό". Επίσης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη συρρίκνωση της δραστηριότητας της ΕΒΟ.

Ολομέλεια της ΕΣΑΚ Τραπεζών

Με θέμα το 25ο, έκτακτο θεματικό Συνέδριο της ΟΤΟΕ,που αρχίζει στις 2 Οκτώβρη, η ΕΣΑΚ Τραπεζών πραγματοποιεί Ολομέλεια της παράταξης την Πέμπτη 1 Οκτώβρη στις 4.30, στα γραφεία του Συλλόγου Αγροτικής Τράπεζας, Αμερικής 10.

Η παράταξη σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι "το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, κατά πλειοψηφία, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣ (ΣΥΝ), ψήφισε τις τρεις εισηγήσεις που πρότεινε το προεδρείο της ΟΤΟΕ. Οι θέσεις που περιέχουν και οι τρεις εισηγήσεις οδηγούν σε μια ΟΤΟΕ ακόμα πιο κυβερνητική, ακόμα πιο εργοδοτική, ακόμα πιο συναινετική. Στις εισηγήσεις προς το Συνέδριο γίνονται αποδεκτές όλες οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης - κυβέρνησης - εργοδοσίας για τις ιδιωτικοποιήσεις, για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, στην κατεύθυνση της ελαστικότητας και της ευελιξίας, για "διεκδίκηση" λύσεων στο ασφαλιστικό που απέχουν από τις μέχρι τώρα αποφάσεις του κλάδου".

Συγκέντρωση λογιστών

Σε συγκέντρωση καλεί σήμερα Τρίτη, στις 7μμ, στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ", η Ομοσπονδία Λογιστών,τους λογιστές και τους βοηθούς λογιστές της Αθήνας, για να συζητήσουν για τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας και το Προεδρικό Διάταγμα για τον λογιστή - φοροτεχνικό, το οποίο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην άσκηση του λογιστικού επαγγέλματος.

Γλίτωσαν από "θαύμα"

Από "θαύμα" γλίτωσαν 3 ναυτεργάτες που αποτελούσαν το πλήρωμα του αλιευτικού πλοίου "ΚΑΠΕΤΑΝ ΣΤΑΥΡΟΣ".Χτες το πρωί εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο του πλοίου καθώς αυτό έπλεε 1 μίλι ανοιχτά του λιμανιού Χώρα Σφακίων.Οι τρεις ναυτεργάτες εγκατέλειψαν το πλοίο και περισυνελέγησαν σώοι από παραπλέοντα αλιευτικά. Το πλοίο καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά, ενώ προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Χώρας Σφακίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ