Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ερώτηση για εργαζόμενες μητέρες

Να παρθούν μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων μητέρων, ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες και ιδιαίτερα οι έγκυες εργαζόμενες, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης, για τους υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, με αφορμή πρόσφατο κρούσμα στην επιχείρηση παιχνιδιών"Ζαχαριάς".

Στην Ερώτηση τονίζεται: "Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πρόσφατα στην επιχείρηση παιχνιδιών "Ζαχαριάς", όπου απαγορεύτηκε στην εργαζόμενη Μαρία Παπαγεωργίου,μετά την επιστροφή της από την άδεια λοχείας, να ξαναπιάσει δουλιά εκτός αν δεχόταν τη μερική απασχόληση, έδειξαν τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενες και ιδιαίτερα οι έγκυες εργαζόμενες προ και μετά τον τοκετό, με δεδομένο ότι όλο και σε περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις, δέχονται συστηματικά τρομοκρατία, για να παραιτηθούν λίγο πριν γεννήσουν ή αμέσως μετά".

Στην ερώτηση επισημαίνονται και οι καταγγελίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σύμφωνα με τις οποίες: "Οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών βασίζονται στις πλάτες της κυβέρνησης, που με αντεργατικούς νόμους κατοχυρώνει τις εργοδοτικές παρανομίες, στις πλάτες των προϊσταμένων και των Επιθεωρητών Εργασίας, που, αντί να καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες, προτρέπουν τους εργαζόμενους να βρουν λύσεις μέσω της εργασιακής ειρήνης ή των δικαστηρίων".

"Το φαινόμενο αυτό - συνεχίζει η Ερώτηση - σε βάρος της συγκεκριμένης μερίδας εργαζόμενων γυναικών παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις σήμερα, όπου οι εργοδότες με τρομοκρατικές ενέργειες επιβάλλουν αλλαγή ειδικότητας, αλλαγή πόστου στο χώρο εργασίας, αλλαγή βάρδιας ή χειροτέρευσή της, δυσμενείς μεταθέσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και όλα αυτά για να τις αναγκάσουν σε παραίτηση".

Καταλήγοντας οι δύο βουλευτές επισημαίνουν: "Οι εργοδότες χρησιμοποιούν συχνά τα εξώδικα για να διώξουν τις έγκυες γυναίκες ή μωρομάνες και να κατοχυρωθούν έτσι απέναντι στην εργατική νομοθεσία, γιατί η απόλυση εγκύου είναι παράνομη. Ακόμα, εργαζόμενες γυναίκες λίγο πριν παντρευτούν παίρνουν την απόλυσή τους, για να γλιτώσει ο εργοδότης το επίδομα γάμου 10% και το επίδομα μητρότητας, ή ακόμα και τη δίωρη άδεια που δικαιούται η εργαζόμενη μητέρα για ένα χρόνο".

Με βάση τα παραπάνω ρωτούνται οι δύο υπουργοί: α) Γιατί, σε πληθώρα περιπτώσεων δεν εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία για τις εργαζόμενες έγκυες γυναίκες και πώς ερμηνεύεται η αποδοχή των εξωδίκων; β) Με ποιο σκεπτικό ο Επιθεωρητής Εργασίας της Αγίας Παρασκευής, στην περίπτωση της επιχείρησης "Ζαχαριάς", παρέπεμψε την εργαζόμενη να βρει το δίκιο της στα δικαστήρια; Δεν μπορούσε η Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβει με άλλο τρόπο για την προστασία των δικαιωμάτων της εργαζόμενης; γ) Τι μέτρα παίρνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο να απολύονται οι εργαζόμενες γυναίκες λίγο πριν παντρευτούν καθώς και για να προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματά τους προ και μετά τον τοκετό και να επανέρχονται στην εργασία τους κανονικά χωρίς αλλαγή των εργασιακών σχέσεων;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ