ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΚΑΠΗ" ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Κυβερνητική περιοδεία πολιτικαντισμού

Σε μια ακόμα περιοδεία πολιτικαντισμού και εξύμνησης της πολιτικής των "ψίχουλων", που παρέχονται προς τους πολίτες (ψίχουλα, τα οποία οι πολίτες τα έχουν τριπλοπληρώσει) προέβη χτες ο πρωθυπουργός. Με την περιοδεία του στην Ηλιούπολη και την ομιλία του στο Α Παράρτημα του ΚΑΠΗ της πόλης, ο Κ. Σημίτης απέδειξε ότι στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές, ο περίφημος "εκσυγχρονισμός" θα μεταχειριστεί όλα τα μέσα της πλέον φαιάς προπαγάνδας. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έσπευσε χτες να μιλήσει για τα "χειροπιαστά οφέλη" που αποδίδει για το λαό η πολιτική του (!) ενώ ενέταξε το περιβόητο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", στα... αποδεικτικά στοιχεία ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στις ανάγκες και τα προβλήματα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας", όπως είπε...

Βέβαια, ο Κ. Σημίτης δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός ότι ακόμα και το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" αποτελεί μορφή ελεημοσύνης, που στο Δήμο Ηλιούπολης, ειδικότερα, την πληρώνουν οι ίδιοι οι... ευνοούμενοι, μέσω των δημοτικών τελών, που, μέσα στην 4ετία του εκεί εκλεκτού στο ΠΑΣΟΚ δημάρχου, έχουν αυξηθεί 80%!!!

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επαναλάβει ακόμα μια φορά τα περί ΕΚΑΣ και τα περί ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε ηλικιωμένους. Πίσω από μια τέτοια... κοινωνική πολιτική των ξεροκόμματων, δε βρίσκεται παρά η κυβερνητική αντίληψη για την εγκαθίδρυση του "κοινωνικού ιστού ασφαλείας". Δεν πρόκειται παρά για τη λογική που λέει ότι πρέπει να μοιραστεί η φτώχεια και να σταθεροποιηθεί σε ένα σημείο που όσοι την υφίστανται, τουλάχιστον δε θα πεθαίνουν στους δρόμους! Αυτή είναι η "ευαισθησία" τους...

Κατόπιν όλων αυτών ο πρωθυπουργός με την κουστωδία του δεν παρέλειψε να προβεί αγκαζέ με τις κάμερες, σε επίσκεψη... επίδειξη ανθρωπιάς σε σπίτι ηλικιωμένων στην Ηλιούπολη, όπου και φωτογραφήθηκε...

Χορτάσαμε από υποσχέσεις και εγκαίνια

Ανακοίνωση της Συμπαράταξης "Δημοκρατική Ενότητα - Κίνηση Πολιτών"

Εγκαταλειμμένο από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή Ηλιούπολης είναι το ΚΑΠΗ της περιοχής. Το κράτος, με την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση, έπαψε να στηρίζει οικονομικά το θεσμό αυτό. Η λειψή χρηματοδότησή του από το δήμο έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών και το τέλος της επέκτασής του.

"Αραγε, τι έχει να προσθέσει η επίσκεψη αυτή του πρωθυπουργού στους Ηλιουπολίτες και ειδικότερα στους απόμαχους της εργασίας;", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Συμπαράταξη "Δημοκρατική Ενότητα - Κίνηση Πολιτών"."Μήπως να υποδείξει στην απερχόμενη διοίκηση του Δήμου πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ως επιχειρησιακός μηχανισμός, με το δήμαρχο στο ρόλο του μάνατζερ; Να ενισχύσει τα δήθεν "φιλολαϊκά κοινωνικά προγράμματα", όπως ο εμπαιγμός και η κοροϊδία με τη "βοήθεια στο σπίτι"; Να εγκαινιάσει ξανά την πρωτοτυπία του Ιδρύματος της "Αγίας Ταβιθά", όπου πρόσβαση θα έχουν μόνον οι έχοντες και οι κατέχοντες; Να ενισχύσει πολιτικά τον απερχόμενο δήμαρχο, συμμετέχοντας σε προεκλογικές σκοπιμότητες και τρικ της τελευταίας στιγμής;". Η Συμπαράταξη "Δημοκρατική Ενότητα - Κίνηση Πολιτών" τονίζει ότι οι Ηλιουπολίτες έχουν χορτάσει από υποσχέσεις και εγκαίνια και εκείνο που προβάλλουν δυναμικά είναι:

  • Η αντίθεση στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Η αναβάθμιση των ΚΑΠΗ και η ίδρυση νέων με προτεραιότητα σε περιοχές με οξυμένα κοινωνικά προβλήματα και σε κατάλληλα κτίρια, με αίθριους χώρους και εύκολη προσπέλαση.
  • Η οικονομική στήριξη του θεσμού από το κράτος, η στελέχωση με επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό για την ομαλή λειτουργία τους και επαναφορά της συμμετοχής στη διοίκηση από τους εκπροσώπους των συνταξιούχων.
  • Η αντίσταση στην επίθεση που δέχονται οι ανάγκες της καθημερινότητας του δημότη και στη μεταφορά των "αρμοδιοτήτων" στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς την κρατική χρηματοδότηση.
  • Το ξεσκέπασμα εκείνων, που προσπαθούν να μετατρέψουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μηχανισμό, όπου θα εξυπηρετούνται τα σχέδιά τους με ευκολία και χωρίς κόστος.
  • Η καταδίκη των κυβερνητικών επιλογών και των εντολοδόχων της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που σκοπεύουν να δημιουργήσουν έναν φορομπηχτικό μηχανισμό σε βάρος του δημότη.
  • Η απομόνωση των σχεδίων, με τα οποία θέλουν να μετατρέψουν τους δήμους σε επιχειρήσεις να πουλάνε έργα και υπηρεσίες, πολιτισμό, παιδεία, πρόνοια και υγεία, με υποταγμένους δημοτικούς άρχοντες και πλειοψηφίες που έχουν ως προοπτική την ισοπέδωση των κεκτημένων του λαού μας.

"Η στήριξη με δυναμική ψήφο και συνέπεια της Συμπαράταξης στις εκλογές της 11ης Οκτώβρη 1998 - καταλήγει η ανακοίνωση - θα δώσει τη δυνατότητα επιλογής μιας Δημοτικής Αρχής, που θα διατηρεί στην πράξη την άμεση δημοκρατία, την αυτοτέλεια και το κύρος της και θα είναι ζωτικός χώρος συσπείρωσης και ανάδειξης των λαϊκών αναγκών".

"ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"
Χωρίς κοινωνικό λειτουργό!

Με "ψίχουλα" και χωρίς κοινωνικό λειτουργό εφαρμόζεται, από την άνοιξη, στην Ηλιούπολη το πρόγραμμα για τους ανήμπορους ηλικιωμένους "Βοήθεια στο Σπίτι". Επίσης, δεν έχει γίνει καταγραφή των ηλικιωμένων κατοίκων της Ηλιούπολης που χρήζουν βοηθείας.

Επί τρία χρόνια, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται με 10 εκατομ. δραχμές από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και με άλλα 10 εκατομ. δραχμές από το Δήμο Ηλιούπολης. Το ποσό που καταβάλλει το υπουργείο καλύπτει τη μισθοδοσία της νοσηλεύτριας και της οικιακής βοηθού. Καθώς δεν υπάρχει κοινωνική λειτουργός, οι ανάγκες καλύπτονται από το Α ΚΑΠΗ Ηλιούπολης. Ο δήμος επιβαρύνεται με τα λειτουργικά έξοδα.

Το πρόγραμμα εξυπηρετεί 23 ηλικιωμένους στην Ηλιούπολη, εκ των οποίων μόνο έξι άτομα δέχονται οικιακή βοήθεια και πέντε άτομα νοσοκομειακή βοήθεια. Οι υπόλοιποι 12 ηλικιωμένοι, που υποτίθεται ότι είναι στο πρόγραμμα, εξυπηρετούνται μετά από τηλεφωνικές κλήσεις. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί επίσημα.

Οσον αφορά τα ΚΑΠΗ, υπάρχουν τρία στην Ηλιούπολη, εκ των οποίων τα δύο στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών. Αυτό που επισκέφθηκε χτες ο πρωθυπουργός θεμελιώθηκε επί δημαρχίας Δ. Κιντή και εγκαινιάστηκε από τον σημερινό δήμαρχο Θ. Γεωργάκη.Τα λειτουργικά έξοδα των τριών ΚΑΠΗ "καλύπτονται" εξ ολοκλήρου από το δήμο. Ετσι, ο θεσμός που αρχικά είχε "αγκαλιαστεί" από το κράτος, τα τελευταία οχτώ χρόνια συρρικνώνεται αντί να επεκτείνεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι πέρσι δεν υπήρχαν κλιματιστικά μηχανήματα στις αίθουσες των ΚΑΠΗ. Επίσης, οι ηλικιωμένοι που επισκέπτονται τα ΚΑΠΗ της Ηλιούπολης πληρώνουν όχι μόνο τον καφέ τους, αλλά και 1.000 δραχμές συνδρομή για να παραβρεθούν σε συνεστιάσεις που διοργανώνει ο σημερινός δήμαρχος Θ. Γεωργάκης προκειμένου να προβληθεί.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ - ΥΜΗΤΤΟΥ
Κακόγουστη φιέστα

"Τι είδους Ευρωπαίοι θα γίνουμε κ. Σημίτη, αφού καταντήσατε την Ελλάδα την πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τους συνταξιούχους τούς φτωχότερους των φτωχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης;".

Το παραπάνω ερώτημα θέτει, με ανακοίνωσή του, στον πρωθυπουργό το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλιούπολης - Υμηττού, με αφορμή τη χτεσινοβραδινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΚΑΠΗ Ηλιούπολης. Επίσης, καταγγέλλει τον απερχόμενο δήμαρχο Θ. Γεωργάκη ότι προετοίμασε "κακόγουστη φιέστα".

"Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει δήθεν κοινωνικό πρόσωπο με τις συντάξεις πείνας που δίνει στην πλειοψηφία των συνταξιούχων και με τα φιλοδωρήματα των ΕΚΑΣ", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλιούπολης και Υμηττού καλεί όλους τους συνταξιούχους να βγάλουν και πολιτικά συμπεράσματα, ενόψει των δημοτικών εκλογών. "Με την ψήφο σας - συνεχίζει - να στείλετε ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης στην κυβέρνηση, καταψηφίζοντας τους φιλοκυβερνητικούς υποψηφίους που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, η οποία μας οδηγεί στο περιθώριο και στη φτώχεια. Αντίθετα να ψηφίσετε τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, που με συνέπεια και ανιδιοτέλεια στηρίζουν τον αγώνα μας για τη λύση των προβλημάτων μας".

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Προπαγανδίζουν ένα ανύπαρκτο κοινωνικό πρόσωπο

Ο Κυριάκος Κανελλόπουλος,υποψήφιος δήμαρχος Ηλιούπολης, με το συνδυασμό της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "Δημοκρατική Ενότητα - Κίνηση Πολιτών", σε δήλωσή του, τονίζει: "Η επίσκεψη του πρωθυπουργού έρχεται να ενισχύσει την απατηλή κοινωνική πολιτική που ακολουθεί ο δήμαρχος Θ. Γεωργάκης, εφαρμόζοντας τις γενικότερες κατευθύνσεις. Ο δήμαρχος αδιαφορεί για την περικοπή των όποιων κοινωνικών παροχών στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και ο πρωθυπουργός έρχεται σήμερα (σ.σ. χτες) στην Ηλιούπολη για να εξαντλήσει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης, δίδοντας πενιχρά βοηθήματα στους ηλικιωμένους.

Με τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) φιέστα, η κυβέρνηση και η σημερινή Δημοτική Αρχή Ηλιούπολης προσπαθούν να προπαγανδίσουν ένα ανύπαρκτο κοινωνικό πρόσωπο, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και ανήμπορους συνανθρώπους μας. Για εμάς αυτό δεν είναι κοινωνικό πρόσωπο κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς αγγίζει τα όρια του ανάλγητου. Για το λόγο αυτό αρνηθήκαμε την πρόσκληση που μας έστειλε σήμερα (σ.σ. χτες) το μεσημέρι ο δήμαρχος, να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο σκηνικό, που διασύρει και την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ