ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γιατί ενοχλήθηκαν;

Οι δήμαρχοι Μελισσίων και Ν. Ιωνίας "αναγνώρισαν" τον εαυτό τους σε δημοσίευμα του "Ρ", που δεν τους αφορούσε, και υπερασπίζονται με ζέση τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος του ΟΣΚ

Στο πρόσφατο δημοσίευμά μας για τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων με τίτλο "Σε εργολάβους 6 δισ. σε μια μέρα", "απαντούν" με επιστολές τους, που όλως τυχαίως... στάλθηκαν ταυτόχρονα, οι "πράσινοι" δήμαρχοι Μελισσίων, Γ. Μητρόπουλος,και Ν. Ιωνίας, Π. Μπουρδούκος.Το δημοσίευμά μας αναφερόταν στην απόφαση της διοίκησης του ΟΣΚ να προχωρήσει σε προγραμματικές συμβάσεις με ΟΤΑ για τη μελέτη και κατασκευή 15 σχολείων στην Αττική, κάτι που οδηγεί αυτόματα στην ανάληψη του έργου από εργολάβους. Επισημαίναμε ότι αυτή η ενέργεια κινείται στα πλαίσια της κυβερνητικής απόφασης για ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ μέσω της μετατροπής του σε ανώνυμη εταιρία. Αν και η σχετική απόφαση της διοίκησης του ΟΣΚ δεν αφορούσε σχολεία της περιοχής τους και, πολύ περισσότερο, στο δημοσίευμα δεν αναφέρονταν τα συγκεκριμένα σχολεία,για τα οποία έγιναν προγραμματικές συμβάσεις, οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι ένιωσαν την "ανάγκη" να... απαντήσουν!

Ο μεν Γ. Μητρόπουλος στην επιστολή του χαρακτηρίζει το δημοσίευμα "αναληθές, στηριζόμενο σε λαθεμένη πληροφόρηση ή σε εσφαλμένη εκτίμηση", για να αποκαλύψει αμέσως μετά ότι ο ίδιος ετοιμάζεται να υπογράψει προγραμματική σύμβαση για το 2ο Γυμνάσιο Μελισσίων! Τασσόμενος ανοιχτά υπέρ των κυβερνητικών μεθοδεύσεων για τον ΟΣΚ, ισχυρίζεται ότι για το χρόνιο πρόβλημα σχολικής στέγης ευθύνεται ο τρόπος λειτουργίας του ΟΣΚ και ακόμα ότι "η σημερινή διοίκηση προσπαθεί με αποφασιστικότητα να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας και τους ρυθμούς. Ταράζει τα νερά! Θέλει να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα"! Σημειώνει ότι "είναι άδικο να κατηγορούμε μια διοίκηση που φροντίζει να κάνει πιο αποδοτικό τον Οργανισμό" και συνεχίζει με την... προτροπή να "μάθουμε να επικροτούμε τις θετικές προσπάθειες"! Κατά τον δήμαρχο, που ξαναζητά την ψήφο των δημοτών, θετική προσπάθεια, και μάλιστα προς το συμφέρον της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού λαού, είναι η μετατροπή του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρία και η ιδιωτικοποίησή του!

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Π. Μπουρδούκος, ισχυρίζεται ότι η μέθοδος των προγραμματικών συμβάσεων με τον ΟΣΚ "αποδείχθηκε αποτελεσματική για την ταχεία εκτέλεση των έργων, που διαφορετικά θα εβαρύνονταν με χρονοβόρες διαδικασίες"...

Ξανά σε ιδιώτες η ΕΛΒΙΟΝΥ

Την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του φαρμάκου καταγγέλλει η κλαδική ομοσπονδία

Μία ακόμα κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση και η μοναδική στο είδος της στη χώρα, η ΕΛΒΙΟΝΥ,θυγατρική του ΕΟΦ, που παράγει νοσοκομειακό υλικό (σύριγγες και βελόνες μιας χρήσης) και απασχολεί 130 εργαζόμενους, μετά από 10 χρόνια δημόσιας λειτουργίας, ξαναπερνάει στα χέρια ιδιώτη. Το ξεπούλημά της καταγγέλλεται από την Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), που σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι "δεν υπήρχε κανένας λόγος για να πάψει αυτή η επιχείρηση να λειτουργεί, με τον τρόπο που λειτουργούσε, αφού ο προηγούμενος ιδιώτης τη χρεοκόπησε". Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται ότι στα 10 χρόνια που δούλευε η επιχείρηση κάτω από τον έλεγχο του ΕΟΦ ήταν και είναι κερδοφόρα. Οσο για τα αποθεματικά της ανέρχονται στα 2 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ τα προϊόντα της και φθηνότερα είναι από τα εισαγόμενα και καλύτερης ποιότητας. Επίσης, είναι η μόνη επιχείρηση στην Ελλάδα που παράγει αυτό το είδος και η μόνη που διαθέτει μονάδα αποστείρωσης με ακτινοβολία γ.

Η ΟΕΦΣΕΕ ζητάει από την κυβέρνηση, "αντί να βιάζεται να προχωρήσει στο κλείσιμο της τελευταίας επιχείρησης του ΕΟΦ για να δώσει το μήνυμα στις αγορές όπως η ίδια λέει, θα έπρεπε να δει τις εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου και τα αδιέξοδα της πολιτικής της, αφού καθημερινά κλείνουν επιχειρήσεις, γίνονται απολύσεις (μόνο το τελευταίο τρίμηνο έγιναν απολύσεις σε GLAXO, CHEMICA, REMEK κ.α.) και το κόστος της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, παρά τις διάφορες λίστες, συνεχώς ανεβαίνει".

Τέλος, η ΟΕΦΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε αγώνα για την υλοποίηση των προτάσεων που έχει για το φάρμακο, οι οποίες είναι οι μόνες που δίνουν λύση στο πρόβλημα.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Οι αγώνες έφεραν αποτελέσματα

Και νέα συγκέντρωση χτες στο πρώτο λιμάνι. Η "σκυτάλη" αύριο στους ασυρματιστές

Απανωτά αγωνιστικά "χτυπήματα" δέχεται η αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Χτες, μετά την τετραήμερη κινητοποίηση των μετεκπαιδευομένων μηχανικών στο ΚΕΣΕΝ,οι ναυτεργάτες κλιμάκωσαν τον αγώνα τους, με συγκέντρωση το πρωί στο κτίριο της ΠΝΟ στην οδό Κολοκοτρώνη και μαχητική πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Αύριο, Παρασκευή, η Επιτροπή Αγώνα Ασυρματιστών διοργανώνει συγκέντρωση στις 9 το πρωί, στο κτίριο της Ενωσης Ασυρματιστών (ΠΕΡΡΑΕΝ).

Τη χτεσινή συγκέντρωση διοργάνωσαν η ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",ενώ το "παρών" τους έδωσαν άνεργοι ναυτεργάτες και συνταξιούχοι. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας,αναφέρθηκε στα μέτρα που προωθούν εφοπλιστές και κυβέρνηση σε βάρος των ναυτεργατών αυτή την περίοδο. Στη συνέχεια σημείωσε τις τραγικές συνέπειες που θα έχει η άρση του καμποτάζ τόσο στον κλάδο, όσο και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και υπογράμμισε: "Οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα, άμεσα και μακροπρόθεσμα. Οι αγώνες των ναυτεργατών που αναπτύχθηκαν αυτή την περίοδο έφεραν έστω αυτή τη μικρή αύξηση στο πενιχρό επίδομα ανεργίας, κατάφεραν να υπερασπίσουν το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις στα πληρώματα των πορθμειακών γραμμών, ανάγκασαν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να δεχτεί μια σειρά αιτήματα των μετεκπαιδευομένων του ΚΕΣΕΝ". Τέλος, κάλεσε τους ναυτεργάτες να "εκθρονίσουν" τους εργατοπατέρες από την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης στα σωματεία και την ΠΝΟ.

Ο πρόεδρος του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" Γιάννης Μανουσογιαννάκης,στην ομιλία του κάλεσε τους ναυτεργάτες να μην κάνουν το λάθος να ενισχύσουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αυτούς που τους έσκαψαν το λάκκο. "Πρέπει - τόνισε - να στείλουμε μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής και αυτών που τη στηρίζουν". Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού Αριστείδης Πετρόπουλος,καθώς και ο επικεφαλής του συνδυασμού Αγωνιστική Συνεργασία Ναυτών Λάζαρος Παπάς,ο οποίος τόνισε ότι η αλλαγή στην κατάσταση της Ενωσης Ναυτών είναι υπόθεση όλων των ναυτεργατών, καθώς η σημερινή πλειοψηφία της διοίκησης αποτελεί δεκανίκι της νόθας πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΠΝΟ. Χαιρέτισε, επίσης, και ο Γιώργος Λέκκας εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Ασυρματιστών.

Ακολούθησε μαζική πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τα συνθήματα: "Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, δικό μας έργο η ναυτιλία", "εφοπλιστές και υπουργείο, ίδιο σωματείο" και "ο εκσυγχρονισμός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΥΕΝ Θανάση Τσουροπλή,ο οποίος απέρριψε τα αιτήματα υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκαν: Η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη,ο Γιώργος Λαγωνίκας νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ, ο Βαγγέλης Ξένος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος τηςΠΕΣ - ΝΑΤΣωτήρης Μαριώλης και άλλοι.

Παίζουν με τη ζωή των εργατών!

Αποκαλυπτικές καταγγελίες σε σύσκεψη για την υγιεινή και ασφάλεια στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

H παράνομη έκδοση απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια (γκας φρι) σε επισκευαζόμενα πλοία από χημικούς ναυτιλίας, πράγμα που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή εργατών, ήταν το θέμα που συζητήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, μετά από αίτημα του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πετροχημικών του Γενικού Χημείου του Κράτους, οι διοικητές των Λιμενικών Τμημάτων, εκπρόσωποι από το ΚΕΠΕΚ και την Επιθεώρηση Εργασίας Πειραιά, καθώς και εκπρόσωποι από την Πανελλήνια Ενωση Χημικών και την Πανελλήνια Ενωση Χημικών Μηχανικών. Οι εκπρόσωποι του συνδικάτου κατήγγειλαν με αποδεικτικά στοιχεία παραβάσεις που έχουν γίνει από συγκεκριμένους χημικούς ναυτιλίας. Συγκεκριμένα, κατήγγειλαν τους χημικούς Παπαδόπουλο,Χατζόπουλο και Στεμπήλη,οι οποίοι έχουν πιαστεί πολλές φορές να μην εκτελούν σωστά τα καθήκοντά τους. Μάλιστα, το ΚΕΠΕΚ για τους συγκεκριμένους χημικούς έχει συντάξει και εκθέσεις.

Στο αίτημα των συνδικαλιστών να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι συγκεκριμένοι χημικοί, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πετροχημικών δήλωσε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί. Το συνδικάτο έθεσε το αίτημα να προσληφθούν χημικοί μέσω του ΥΕΝ ή του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι θα πραγματοποιούν ελέγχους μαζί με τις πενταμελείς επιτροπές. Με τη σοβαρότητα του ζητήματος δε διαφώνησε κανείς στη σύσκεψη, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΣ δήλωσε ότι θα μεταφέρει την πρόταση που έγινε στην πολιτική ηγεσία. Πάντως, οι συνδικαλιστές δήλωσαν ότι, αν δε δρομολογηθούν άμεσα λύσεις, το συνδικάτο θα καταφύγει στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, απαιτώντας όχι μόνο την τιμωρία των παρανομούντων χημικών, αλλά και όσων συγκαλύπτουν αυτήν την κατάσταση.

Από τη χθεσινή κινητοποίηση των ναυτεργατών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των ναυτεργατών

Από σήμερα και ως τις 31 του Μάρτη 1999 με απόφαση του Λιμενικού Σώματ
  • Από σήμερα και έως τις 31 του Μάρτη 1999, με απόφαση του Λιμενικού Σώματος, θα ισχύει το μειωμένο κατά 10% χειμερινό ναυλολόγιο επιβατών ακτοπλοϊας σε όλες τις κύριες και δευτερεύουσες ακτοπλοϊκές γραμμές, καθώς και στη γραμμή του Αργοσαρωνικού (πλην των τοπικών γραμμών).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ