Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Οι αγώνες έφεραν αποτελέσματα

Και νέα συγκέντρωση χτες στο πρώτο λιμάνι. Η "σκυτάλη" αύριο στους ασυρματιστές

Απανωτά αγωνιστικά "χτυπήματα" δέχεται η αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Χτες, μετά την τετραήμερη κινητοποίηση των μετεκπαιδευομένων μηχανικών στο ΚΕΣΕΝ,οι ναυτεργάτες κλιμάκωσαν τον αγώνα τους, με συγκέντρωση το πρωί στο κτίριο της ΠΝΟ στην οδό Κολοκοτρώνη και μαχητική πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Αύριο, Παρασκευή, η Επιτροπή Αγώνα Ασυρματιστών διοργανώνει συγκέντρωση στις 9 το πρωί, στο κτίριο της Ενωσης Ασυρματιστών (ΠΕΡΡΑΕΝ).

Τη χτεσινή συγκέντρωση διοργάνωσαν η ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",ενώ το "παρών" τους έδωσαν άνεργοι ναυτεργάτες και συνταξιούχοι. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας,αναφέρθηκε στα μέτρα που προωθούν εφοπλιστές και κυβέρνηση σε βάρος των ναυτεργατών αυτή την περίοδο. Στη συνέχεια σημείωσε τις τραγικές συνέπειες που θα έχει η άρση του καμποτάζ τόσο στον κλάδο, όσο και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και υπογράμμισε: "Οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα, άμεσα και μακροπρόθεσμα. Οι αγώνες των ναυτεργατών που αναπτύχθηκαν αυτή την περίοδο έφεραν έστω αυτή τη μικρή αύξηση στο πενιχρό επίδομα ανεργίας, κατάφεραν να υπερασπίσουν το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις στα πληρώματα των πορθμειακών γραμμών, ανάγκασαν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να δεχτεί μια σειρά αιτήματα των μετεκπαιδευομένων του ΚΕΣΕΝ". Τέλος, κάλεσε τους ναυτεργάτες να "εκθρονίσουν" τους εργατοπατέρες από την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης στα σωματεία και την ΠΝΟ.

Ο πρόεδρος του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" Γιάννης Μανουσογιαννάκης,στην ομιλία του κάλεσε τους ναυτεργάτες να μην κάνουν το λάθος να ενισχύσουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αυτούς που τους έσκαψαν το λάκκο. "Πρέπει - τόνισε - να στείλουμε μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής και αυτών που τη στηρίζουν". Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού Αριστείδης Πετρόπουλος,καθώς και ο επικεφαλής του συνδυασμού Αγωνιστική Συνεργασία Ναυτών Λάζαρος Παπάς,ο οποίος τόνισε ότι η αλλαγή στην κατάσταση της Ενωσης Ναυτών είναι υπόθεση όλων των ναυτεργατών, καθώς η σημερινή πλειοψηφία της διοίκησης αποτελεί δεκανίκι της νόθας πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΠΝΟ. Χαιρέτισε, επίσης, και ο Γιώργος Λέκκας εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Ασυρματιστών.

Ακολούθησε μαζική πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τα συνθήματα: "Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, δικό μας έργο η ναυτιλία", "εφοπλιστές και υπουργείο, ίδιο σωματείο" και "ο εκσυγχρονισμός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΥΕΝ Θανάση Τσουροπλή,ο οποίος απέρριψε τα αιτήματα υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκαν: Η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη,ο Γιώργος Λαγωνίκας νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ, ο Βαγγέλης Ξένος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος τηςΠΕΣ - ΝΑΤΣωτήρης Μαριώλης και άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ