ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι αντιστασιακοί στις επάλξεις του αγώνα

"Ο προεκλογικός αγώνας για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές μπήκε στην τελική του ευθεία. Στις 11 του Οκτώβρη, με την υπερψήφιση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ και στα οποία μετέχουν δεκάδες αγωνιστές, θα σταλεί μήνυμα αντίθεσης και καταδίκης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, μήνυμα αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε όλα τα κόμματα, που τις σιγοντάρουν".

Αυτό υπογραμμίζει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), το οποίο καλεί τους ΕΠΟΝίτες και τις ΕΠΟΝίτισσες, τους φίλους της ΕΠΟΝ, όλους τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης "να φράξουν το δρόμο της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και όλων όσοι στηρίζουν αυτήν την πολιτική, ψηφίζοντας ανθρώπους δοκιμασμένους και ικανούς να παλέψουν και να αντισταθούν στη λαίλαπα της κυβέρνησης και των ξένων αφεντικών".

Οι αντιστασιακοί, σκληρά δοκιμασμένοι στους αγώνες του λαού μας, εθνικούς και λαϊκούς για μια καλύτερη ζωή, δε θα κάνουν πίσω και αυτή τη φορά. Θα κάνουν όπως πάντα το καθήκον τους, δίνοντας και τώρα τη μάχη τους. Στις διακηρύξεις και τα καλέσματα που στέλνουν τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ προς τα μέλη τους, τους καλούν να εκλέξουν νομάρχες και δημάρχους, τους υποψήφιους που τάσσονται επικεφαλής των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ.

"Οι εκλογές αυτές - γράφουν ανάμεσα στ' άλλα, στις διακηρύξεις τους - έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Από αυτές θα εξαρτηθεί η λύση των προβλημάτων μας, που είναι πολλά και σημαντικά. Οι αποζημιώσεις για τα θύματα και τις καταστροφές που προξένησαν οι κατακτητές δε δόθηκαν. Η μη διεκδίκησή τους, από τους κυβερνώντες μας, είναι σαν να εγκρίνουν τις βάρβαρες πράξεις των κατακτητών. Το πιο λαμπρό κομμάτι της ιστορίας μας δε διδάσκεται στα σχολεία, με αποτέλεσμα η νεολαία να μη γνωρίζει την εποποιία της ΕΑΜικής Εθνικής μας Αντίστασης. Ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών, θα εξαρτηθεί αν ανοίξει ο δρόμος προς μια άλλη πολιτική ή θα υποστούμε, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό, τις συνέπειες της "νέας τάξης πραγμάτων"".

Σ' αυτό το πνεύμα κινούνται και οι ανακοινώσεις των παρακάτω οργανώσεων της ΠΕΑΕΑ:

  • Της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ που καλεί όλους τους αντιστασιακούς, όπου και αν ανήκουν, να ριχτούν στη μάχη για να υπερψηφίσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που υποστηρίζει το ΚΚΕ.
  • Του Παραρτήματος Αχαρνών - Βάθης,το οποίο καλεί τα μέλη του να υποστηρίξουν το ψηφοδέλτιο "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" με υποψήφιο Δήμαρχο Αθήνας τον Λεων. Αυδή.
  • Του Παραρτήματος Παλαιού Φαλήρου,που υποστηρίζουν ως υποψήφιο δήμαρχο τον γνωστό καθηγητή του ΕΜΠ Αλέξη Παπαϊωάννου,επικεφαλής της "Δημοτικής Προοδευτικής Κίνησης Π. Φαλήρου". Επίσης το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ Αθήνας - Πειραιά, με πρόεδρο της διευρυμένης Νομαρχίας τον Σπύρο Χαλβατζή και νομάρχη τον Θεοχάρη Παπαμάργαρη.
  • Του Παραρτήματος Αρτας,που υποστηρίζει τον επικεφαλής της ΝΑΣ Βασίλη Ζιώγα,επίσης τις "Ενωτικές Αγωνιστικές Κινήσεις" στους δήμους και τις κοινότητες του νομού.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Εφερε αποτελέσματα ο αγώνας

Η αγωνιστική στάση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έφερε αποτέλεσμα και απέδειξε στον υπουργό Εσωτερικών πως οι εργάτες δε φοβούνται τα "ιδιώνυμα" που τους απέστειλε. Πως το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" δεν ταιριάζει στη σημερινή εποχή. Ετσι, χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ αποφάσισε τη λήξη της αποχής των εργαζομένων από τις εκλογικές διαδικασίες και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν ενεργά στη διεξαγωγή των εκλογών.

Δεν παρέλειψαν, όμως, να καταδικάσουν για μία ακόμη φορά το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, ως την τελευταία στιγμή, επέμενε στον αυταρχικό τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Οι εργαζόμενοι, τόνισαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, δε θεωρούν ότι ικανοποιούνται με τη διάθεση των 3,5 δισ. δρχ. ως εκλογική αποζημίωση, η οποία είναι δυσανάλογα μικρή με την πραγματικά προσφερόμενη εργασίας τους. Στη συγκεκριμένη φάση, τόνισαν, αποδείχτηκε πως η πίεση των εργαζομένων προς την κυβέρνηση έφερε αποτέλεσμα και θα επανέλθουν στο θέμα αυτό μετά τις εκλογές, το 1999 με τις ευρωεκλογές, όπου, βέβαια, τότε κανείς δε θα μπορεί να επικαλείται δήθεν εκβιασμούς, όπως σήμερα.

Από την πλευρά της, η ΕΣΑΚ - ΟΤΑ διαχώρισε τη θέση της ως προς την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης μόνο στο τακτικό προσωπικό και ζήτησε να καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας.

Παράλληλα, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία - μέλη της Ομοσπονδίας να απαιτήσουν και να αγωνιστούν, ώστε στις αποφάσεις που θα βγουν από τις δημοτικές αρχές να συμπεριληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΑΤΤΙΚΗ

ΡΕΝΤΗΣ: Σήμερα η κεντρική συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Β. Κυριακού και θα χαιρετίσει η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ: Σήμερα στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων η κεντρική συγκέντρωση με ομιλήτρια την υποψήφια δήμαρχο Κατερίνα Μαϊλη.

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ: Αύριο, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου η κεντρική συγκέντρωση, με ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο Βασίλη Σαμπάνη.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: Κεντρική συγκέντρωση σήμερα στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως. Θα μιλήσουν ο υποψήφιος δήμαρχος Στέλιος Μπιρμπάκος και ο υποψήφιος νομάρχης Δυτικής Αττικής, Αντώνης Χοροζάνης.

ΧΑΪΔΑΡΙ: Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση αύριο στις 8 μ.μ. στο εκλογικό κέντρο (Στρ. Καραϊσκάκη και Δαβάκη). Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος.

ΚΑΜΑΤΕΡΟ: Αύριο στις 8 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας η κεντρική συγκέντρωση, με ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο Κώστα Κουντουρέλλη.Θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΝΑΣ.

ΥΜΗΤΤΟΣ: Σήμερα η κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία Υμηττού στις 8.30 μ.μ. με ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο Ισίδωρο Σταμούλη.

ΜΑΡΟΥΣΙ: Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, σήμερα στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Μέντζος.

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ: Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση σήμερα στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αναλήψεως. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Φάνης Αρχιμανδρίτης.

ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Κεντρική συγκέντρωση σήμερα στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρακλείου. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Περικλής Γκιουλέας.

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ: Αύριο στις 8 μ.μ. στο εκλογικό κέντρο στην πλατεία Πατριάρχου η κεντρική συγκέντρωση. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Μάκης Γεωργούτης και θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΝΑΣ.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ: Σήμερα η κεντρική συγκέντρωση στις 8 μ.μ. (Ηρακλείου και Μικράς Ασίας). Θα μιλήσουν ο Παναγιώτης Τσουκαλάς και ο Σπύρος Χαλβατζής.Αύριο στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Σαφράμπολη (πλατεία Αγ. Στεφάνου) θα μιλήσει ο Παναγιώτης Τσουκαλάς.

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: Συγκέντρωση αύριο στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντινίδης και θα χαιρετίσει ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Σωκράτης Ματζουράνης.

ΑΛΙΜΟΣ: Συγκέντρωση σήμερα στις 8 μ.μ. στο Κάτω Καλαμάκι (οδός Θουκυδίδου). Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Δουρίδας.Αύριο συγκέντρωση στο Ανω Καλαμάκι (οδός Δωδεκανήσου).

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ: Σήμερα η κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Ελεούσας, στις 8μ.μ.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ: Κεντρική συγκέντρωση σήμερα, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Γρηγόρης Γυφτόπουλος.

ΧΟΛΑΡΓΟΣ: Η "Δημοτική Ενότητα" και η "Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών" διοργανώνουν σήμερα την κεντρική συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Παλαμά. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Δασκαλόπουλος.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Την κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση διοργανώνει αύριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, στις 8 μ.μ. η Κίνηση. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Αυγερόπουλος.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Κεντρική συγκέντρωση αύριο, στις 7μ.μ. στην πλατεία Δημαρχίας.

ΚΗΦΙΣΙΑ: Σήμερα στις 8 μ.μ. στην πλατεία Πλατάνου θα μιλήσει η υποψήφια δήμαρχος Κηφισιάς Μαιρήνη Στεφανίδη.Στη συγκέντρωση θα χαιρετίσει και εκπρόσωπος της ΝΑΣ.

ΓΑΛΑΤΣΙ: Κεντρική συγκέντρωση αύριο στις 8 μ.μ. στο Παλιό Τέρμα με ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο Μπάμπη Ασφή.

ΕΠΑΡΧΙΑ

ΘΗΒΑ: Σήμερα, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Θήβας θα μιλήσει η υποψήφια δήμαρχος Βασιλική Γκιόκα.

ΧΑΛΚΙΔΑ: Σήμερα, στις 9 μ.μ. στην παραλία (κοντά στο ξενοδοχείο "Παλίρροια"), θα γίνει η κεντρική συγκέντρωση της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Χαλκίδας". Θα μιλήσει η υποψήφια δήμαρχος Ιωάννα - Σοφία Ντούρου,ενώ θα χαιρετίσει ο υποψήφιος νομάρχης Εύβοιας Δημήτρης Ραχιώτης.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Σήμερα, στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Πάρκου. με ομιλητές τον υποψήφιο δήμαρχο Λαμίας Ν. Χαλιώτη και τον υποψήφιο νομάρχη Χρ. Οικονόμου.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: Σήμερα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου θα μιλήσει ο Παν. Βούλγαρης,υποψήφιος νομάρχης. Αύριο, στις 7 μ.μ. στην ίδια πλατεία θα μιλήσει ο Θαν. Καραγιαννόπουλος,υποψήφιος δήμαρχος.

ΑΜΦΙΣΣΑ: Σήμερα στις 8 μ.μ. η "Δημοτική Κίνηση Αμφισσας" διοργανώνει συγκέντρωση στον πεζόδρομο της πλατείας Λαού. Θα μιλήσει η υποψήφια δήμαρχος Ελένη Αρμάου και θα χαιρετίσει ο υποψήφιος νομάρχης Νίκος Αγγελόπουλος.

ΑΛΜΥΡΟΣ ΒΟΛΟΥ: O υποψήφιος δήμαρχος Σάββας Τσόγκας θα μιλήσει σήμερα στην κεντρική πλατεία στις 6 μ.μ.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Κεντρική συγκέντρωση της ΑΔΕΚ σήμερα στον πεζόδρομο Κομνηνών, μπροστά στο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 8.30 μ.μ.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
Το ΣτΕ αποφασίζει για τον αρμόδιο

Από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα κριθεί οριστικά το θέμα για το αν έχει αρμοδιότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη θέσπιση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ή αν προαπαιτείται από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ η έγκριση σχετική μελέτης, όπως ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Συγκεκριμένα, το Δ Τμήμα του ΣτΕ απασχόλησε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παλαιού Ψυχικού σχετικά με έγκριση μελέτης για την αυξανόμενη κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην περιοχή τους. Η μελέτη αφορούσε έργα στον κόμβο των οδών Ζαλοκώστα, Καρκαβίτσα και Αρκάδων, καθώς και στον κόμβο των οδών Καρκαβίτσα και Νικ. Λύτρα.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ θα αποφασίσει σε ποιο από τα Τμήματα (Ε ή Δ) του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου θα εκδικάζονται θέματα που έχουν σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πληροφορίες για ετεροδημότες

Οσοι πρόκειται να ψηφίσουν στην επαρχία μπορούν να επικοινωνήσουν με τις Επιτροπές των Ετεροδημοτών του ΚΚΕ. Τα γραφεία των Επιτροπών βρίσκονται στη γωνία Βερανζέρου και Κοτοπούλη, ενώ το τηλέφωνο - στο οποίο μπορείτε να πληροφορηθείτε για ό,τι έχει σχέση με τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές σ' όλη την Ελλάδα - είναι: 5249.111 (καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ