ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Αντισταθείτε - Ψηφίστε αγωνιστικούς συνδυασμούς!

Κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα της "Λαϊκής Αγωνιστικής Κίνησης" Δήμου Κηρέως και της ΝΑΣ Εύβοιας

"Φτάνει πια. Αντισταθείτε. Με την ψήφο σας στείλτε το δικό σας μήνυμα. Τιμωρήστε αυτούς που με την πολιτική τους ερήμωσαν την περιοχή. Καταψηφίστε νομάρχες και δημάρχους που είναι μακριά από τους δικούς μας αγώνες. Τιμωρήστε τους "νεκροθάφτες" της περιοχής μας. Ρίχτε στην κάλπη το χρώμα που τους ταιριάζει, το μαύρο".

Μ' αυτό το αγωνιστικό κάλεσμα η "Λαϊκή Αγωνιστική Κίνηση" (ΛΑΚ) του νέου Δήμου Κηρέως, περιοχής Μαντουδίου και η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Εύβοιας, απευθύνονται στους δημότες, μια βδομάδα πριν την Κυριακή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, καλώντας τους, με την ψήφο τους να δώσουν την απάντηση ενάντια στις αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές που συνέβαλαν στην οικονομική και παραγωγική εξόντωση της περιοχής και των κατοίκων της, μετατρέποντάς τη σε περιοχή φτώχειας και εξαθλίωσης.

Η ΛΑΚ Δήμου Κηρέως και η ΝΑΣ Εύβοιας, στην κοινή ανακοίνωσή τους προς τους εργαζόμενους και ανέργους, τους νέους και τις νέες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας κάνοντας ένα "φλας μπακ" στις αιτίες και τους υπεύθυνους για την ανεργία και το μαράζωμα, τονίζουν, ότι οι κυβερνητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που χάριζαν δισ. χρέη στον Σκαλιστήρη το 1982-83, και από την άλλη τα φόρτωναν στην πλάτη του ελληνικού λαού, με τη λεγόμενη κοινωνικοποίηση. Σιγοντάροντας αυτή την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ο τότε φιλοκυβερνητικός πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και αργότερα νομάρχης, μαζί με ορισμένους κοινοτάρχες έστηναν φιέστες και πρωτοστατούσαν στην εξαπάτηση.

Οι ίδιοι, συνεχίζει η ανακοίνωση, το 1987 επικρότησαν τις 600 απολύσεις, που έγιναν, λέγανε, για το "καλό το δικό μας και της επιχείρησης".

Το ίδιο επανέλαβαν το 1988, όταν άρχισαν οι διαδικασίες κλεισίματος του μεταλλείου "πρώην Παπαστρατή".

Το 1990, ήρθε η ΝΔ να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε το ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε ένα χρόνο απολύθηκαν, πάλι για το "καλό τους και του τόπου", 3.000 εργαζόμενοι και το συγκρότημα "πρώην Σκαλιστήρη" έκλεισε.

Η παραγωγική διαδικασία αντικαταστάθηκε από σεμινάρια επανακατάρτισης για... κομμωτές και κοπτοραπτούδες, μαζί με τον εκμαυλισμό συνειδήσεων.

Οταν το 1996, η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση ξεπούλησε στον Κ. Βαρβούτη τα μεταλλεία έναντι "πινακίου φακής", παρέχοντάς του και κίνητρα, πάλι οι υποψήφιοι δήμαρχοι (Ενωτιάδης - Τριάντης) μαζί με τον κ. Μπουραντά έβαλαν "πλάτες" και στήριξαν την επιλογή. Οι ίδιοι άνθρωποι της εξουσίας στάθηκαν αντίθετοι στους αγώνες των οργανωμένων ανέργων της περιοχής.

"Αυτοί οι άνθρωποι σήμερα ζητάνε πάλι την ψήφο μας. Θυμηθείτε τι ρόλο έπαιξαν, ποιοι γύριζαν στα χωριά, βίαζαν και τρομοκρατούσαν τον κόσμο. Θυμηθείτε ποιοι μπήκαν μπροστά, στάθηκαν στο πλάι σας, ξενύχτησαν μαζί σας στα μπλόκα των αγροτών, στήριξαν τον αγώνα των ανέργων και ενισχύστε τους - για μια άλλη δημοτική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, μαχητική και διεκδικητική", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ"

Δήμος Μελισσίων, προάστιο της βόρειας Αθήνας, χτισμένο στους πρόποδες της Πεντέλης. Θα 'λεγε κανείς πως κατοικείται από έχοντες και κατέχοντες, από προνομιούχους. Ομως η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων και οι, έως σήμερα, δημοτικές πλειοψηφίες, μετέτρεψαν μια καταπράσινη γωνιά της Αττικής σε μια προβληματική περιοχή.

Οι εκτάσεις της Μονής Πεντέλης (πώς άραγε αυτές αποκτήθηκαν;) μετατράπηκαν αρχικά σε οικόπεδα. Η έλλειψη εθνικού και δημοτικού κτηματολογίου αποτέλεσε τη συνέχεια του κακού. Η πολιτική του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα και των προκατόχων του, έριξε λάδι στη φωτιά των γνωστών - αγνώστων οικοπεδοφάγων, οικιστικών συνεταιρισμών, κλπ., μετατρέποντας το Πεντελικό βουνό, που περιβάλει τα Μελίσσια, σε κρανίου τόπο, γενικεύοντας το κακό.

Ετσι, ο φετινός χειμώνας, προμηνύεται ιδιαίτερα βαρύς. Τα νερά της βροχής που πέρυσι δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο αλλά και σε κατοικίες, φέτος, μην μπορώντας να συγκρατηθούν από το καμένο πλέον δάσος, θα πρέπει να διοχετευτούν στα ανεπαρκή για το λόγο αυτό, πλέον, τρία ρέματα που διασχίζουν το Δήμο, με καταστροφικά δυστυχώς αποτελέσματα. Ρέματα, για τα οποία ισχύει ιδιόμορφο καθεστώς. Για τον καθαρισμό της κοίτης ευθύνεται η ΕΥΔΑΠ. Για τα πρανή ιδιοκτήτης φέρεται η Μονή Πεντέλης. Αποτέλεσμα αυτών, να ωφελούνται οι καταπατητές και να την πληρώνουν οι κάτοικοι στις επικείμενες πλημμύρες. Και ο Δήμος που ουσιαστικά θα 'πρεπε να είναι ο ιδιοκτήτης, έως σήμερα, δε θέλησε να παρέμβει αποτελεσματικά, αναλαμβάνοντας έτσι και τις ευθύνες του.

***

Παρά τα προβλήματα αυτά, όμως, τόσο ο οικιστικός κορεσμός της Αθήνας, όσο και το κλείσιμο εργοστασίων στις νότιες συνοικίες, οδηγούν όλο και περισσότερους νέους κατοίκους στο Δήμο, που σήμερα φθάνει τους 30.000.

Στα Μελίσσια, που δε διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή, ανακύπτουν νέα προβλήματα έλλειψης κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων, έλλειψης αιθουσών στα σχολεία, κυκλοφοριακής συμφόρησης, με επακόλουθο την περιβαλλοντική ρύπανση. Φτάνει να σκεφτεί κανείς ότι όλη η κυκλοφορία - και μάλιστα βαρέων οχημάτων - από την Εθνική οδό προς τα Μεσόγεια και αντίθετα, γίνεται μέσα από τους ακατάλληλους για τον σκοπό αυτό δρόμους. Οι απερχόμενες δημοτικές πλειοψηφίες, μη θέλοντας να κοντραριστούν με τη "φίλη" κυβερνητική πολιτική, προσπάθησαν, ως σωστοί τοποτηρητές, απλώς να διαχειριστούν τα κατεστημένα, διατηρώντας έτσι τα προβλήματα.

Ιδρυσαν δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες όμως δραστηριοποιήθηκαν κυρίως για την προώθηση τομέων της δημοτικής ζωής, για τους οποίους όμως οικονομική ευθύνη έχει η πολιτεία.

***

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, γίνεται φανερή η ανάγκη ύπαρξης μιας άλλης αντιμετώπισης των προβλημάτων. Η ανάγκη μιας υπεύθυνης αγωνιστικής παρέμβασης. Την ανάγκη αυτή έρχεται να καλύψει η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Μελισσίων".

Στο πρόγραμμά της η παράταξη περιλαμβάνει:

  • Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, τη σωτηρία του Πεντελικού βουνού και του πευκοδάσους του Παπαδημητρίου, τη λύση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με την υλοποίηση του δημοτικού κτηματολογίου, την απαλλοτρίωση ιδιωτικών και δημόσιων χώρων.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού - συγκοινωνιακού με την πραγματοποίηση σύγχρονης κυκλοφοριακής μελέτης που θα προκύψει και από προτάσεις των κατοίκων και θα αποβλέπει στο όφελος της πόλης και με την πύκνωση των αστικών λεωφορειακών γραμμών και παράλληλη διεύρυνση του δικτύου του ΟΑΣΑ προς τις απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου.
  • Μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και παράλληλα την οικονομική ανακούφιση των δημοτών, με την ανάπτυξη αγώνων για τη διεκδίκηση καθαρότερου περιβάλλοντος, πραγματικά δωρεάν παιδείας, δίκαιης φορολόγησης, με τη διεκδίκηση χώρων άθλησης των νέων, με την κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων που, μεταφέροντας βασικές αρμοδιότητες του Δήμου σε ιδιώτες, αντιμετωπίζουν τη διαχείριση κοινωνικών υπηρεσιών, όπως ο πολιτισμός, η παιδεία, ο αθλητισμός, το περιβάλλον, η κοινωνική μέριμνα, με βάση το κέρδος, παίζοντας ουσιαστικά στους τομείς αυτούς το ρόλο του προθάλαμου στο μεγάλο κεφάλαιο.

Εγγύηση για την υλοποίηση του προγράμματός μας, αποτελεί η αγωνιστική ιστορία της παράταξης, η συνέπεια και η υπευθυνότητα.

Η Αθήνα πρωταθλήτρια στο καταλυτικό νέφος

Η Αθήνα αναδεικνύεται πανευρωπαϊκά σε πρωταθλήτρια, από πλευράς εκπομπών βενζολίου, του επικίνδυνου καρκινογόνου αυτού ρύπου, βασική πηγή του οποίου θεωρούνται τα καταλυτικά αυτοκίνητα.

Το νέο αυτό αρνητικό ρεκόρ για την πρωτεύουσα της χώρας, επιβεβαίωσε έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι μέσες τιμές του βενζολίου στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου κυμαίνονται από 16,9 ως 27,9 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, έναντι 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό που είναι το συνιστώμενο ως ανώτατο επιτρεπτό όριο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Με βάση αυτές τις μετρήσεις η Αθήνα είναι η πιο επιβαρυμένη ευρωπαϊκή πόλη από τις έξι που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με τιμές που κυμαίνονται από διπλάσιες ως οκταπλάσιες από τις άλλες!

Η εμφάνιση του καταλυτικού αυτού νέφους επιβεβαιώνει απόλυτα όσους πίστευαν από την αρχή ότι η Αθήνα δε σώζεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση με μέτρα όπως οι αποσύρσεις και η αθρόα αγορά καταλυτικών αυτοκινήτων. Τώρα, άραγε, τι θα προτείνουν οι φωστήρες του ΥΠΕΧΩΔΕ και της κυβέρνησης; Την αλλαγή όλων των καταλυτών ή την αγορά νέων αυτοκινήτων άλλης πιο σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος της ρύπανσης;

Την ευκαιρία για να προβάλει φιλοπεριβαλλοντικό προσωπείο, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, δεν έχασε η νομαρχιακή αρχή Αθήνας, η οποία όλα αυτά τα χρόνια είχε εξαφανιστεί από τους αγώνες του αθηναϊκού λαού για καλύτερο περιβάλλον, για να ζητήσει τη θέσπιση Κάρτας Ελέγχου βενζολίου, τη θέσπιση ανωτάτου ορίου λήψης εκτάκτων μέτρων για το βενζόλιο κλπ...

Μα τέτοιο θράσος;

Οταν το θράσος δεν έχει όριο, φτάνει στο επίπεδο της γελοιοποίησης. Ετσι ο "εκσυγχρονιστής" νομάρχης της Δυτικής Αττικής, Π. Παπαπέτρου, δεν έχασε την ευκαιρία που του δόθηκε στην προεκλογική φιέστα που διοργάνωσε ο άλλος "εκσυγχρονιστής" δήμαρχος Ανω Λιοσίων Ν. Παπαδήμας, ο οποίος εγκαινίασε το περασμένο Σάββατο το ανοιχτό κολυμβητήριο στην περιοχή της "Λίμνης", ως το πρώτο αποπερατωμένο τμήμα του Πάρκου Πόλης. Εδειξε το πόσο τον ενδιαφέρει η επαφή με την πραγματικότητα.

Ετσι, μέσα στον προεκλογικό του παροξυσμό έσπευσε να συμπληρώσει τον κ. Παπαδήμα, που λίγο πριν είχε πει ότι "στα Ανω Λιόσια δεν έχει αλλάξει κάτι, έχουν αλλάξει όλα". Και τι βγήκε και είπε ο αθεόφοβος: "Κάποτε είχαμε όνειρα για την περιοχή. Οταν το 1982 την περιδιάβαινα ή, τότε που είχε πλημμυρίσει, έλεγα πότε θα πάψει να γίνεται αυτό, και έγινε πραγματικότητα".

Μα τόση στραβωμάρα; Μήπως δεν ήταν το φετινό Μάρτη, που πλημμύρισε η περιοχή της "Λίμνης" ακριβώς δίπλα στο εγκαινιαζόμενο έργο; Μήπως τα επαγγελλόμενα αντιπλημμυρικά έργα διά στόματος Κ. Λαλιώτη, το 1994, ήταν να ολοκληρωθούν το 1998; Και μήπως ό,τι έχει γίνει, είναι μόνο επιφανειακά έργα χωρίς να υπάρχουν ούτε κεντρικοί συλλεκτήρες υδάτων;

Ε, λοιπόν, αυτή η τόσο επιλεκτική μνήμη και το δούλεμα από πλευράς των διοικούντων, δε θέλει μόνο "μαύρισμα" στις προσεχείς εκλογές στην ΤΑ, αλλά και δυνάμωμα του αγώνα και της διεκδίκησης πραγματικής ποιότητας ζωής από τους πολίτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ