ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
Εκτεθειμένοι για το ξεπούλημα

Με προκλητικά επιχειρήματα ο υφυπουργός Οικονομικών θέλησε να δικαιολογήσει στη Βουλή την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στρ. Κόρακας: Η υπόθεση αποπνέει σήψη και διαφθορά

Πλήρως εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση Σημίτη στο ζήτημα του ξεπουλήματος των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, καθώς επαληθεύονται οι πληροφορίες για παρασκηνιακή εμπλοκή του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας στη διαδικασία προώθησης των προσφορών από τους επίδοξους μνηστήρες. Η κατάθεση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης από το ΚΚΕ στη Βουλή ανάγκασε το διοικητή της ΕΤΕ να παραδεχτεί ότι η πολυεθνική, που τελικά επιλέχτηκε από την Εθνική Τράπεζα ως νέος ιδιοκτήτης των ΚΑΕ, προηγούμενα είχε επισκεφτεί για "νομικές συμβουλές" το δικηγορικό γραφείο το οποίο διατηρούσε ο ίδιος μέχρι να διοριστεί διοικητής και το οποίο τώρα λειτουργούν η σύζυγός του και η κόρη του.

Με προκλητικά επιχειρήματα, όπως ότι οι ιδιωτικοποιήσεις εξασφαλίζουν το "σφρίγος" που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης επιχείρησε χτες να δικαιολογήσει το ξεπούλημα των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, αλλά και τις περίεργες, τουλάχιστον, διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη χρηματοδότηση των επίδοξων αγοραστών από την Εθνική Τράπεζα, λέγοντας ότι η Εθνική Τράπεζα "ούτε εντολές δέχεται από την κυβέρνηση ούτε κρατική τράπεζα είναι έτσι όπως την έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν". Αλλωστε για το θέμα και ο διοικητής της ΕΤΕ, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές καταγγελίες για χρηματοδότηση των αγοραστών από την Εθνική έχουν διατυπωθεί εδώ και μέρες, αρκέστηκε να δηλώσει ότι "καμιά αίτηση χρηματοδότησης δεν εκκρεμεί στην Εθνική Τράπεζα από πλευράς του προκριθέντος αγοραστή". Στην πραγματικότητα, δηλαδή, δεν απαντά στο ερώτημα αν εγκρίθηκε κάποια σχετική αίτηση ή αν υπάρχει συμφωνία χρηματοδότησης.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,καταγγέλλοντας και αυτήν καθεαυτήν την πώληση μιας κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης, αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Τόνισε ότι η τιμή πώλησης της μετοχής ήταν αρκετά πιο χαμηλή από τη χρηματιστηριακή της αξία, κατήγγειλε ότι μέσω της Εθνικής - με χρήματα κρατικής τράπεζας - οι ιδιώτες αγοράζουν μία κρατική επιχείρηση, ενώ είπε ότι πρόβλημα υπήρξε και με την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής (κατατέθηκε φωτοτυπία).

Ο Ν. Χριστοδουλάκης στην απάντησή του υποστήριξε ότι καμία πώληση δε γίνεται στην τιμή της χρηματιστηριακής αξίας και αυτό είναι η συνήθης πρακτική και στις πωλήσεις ελληνικών επιχειρήσεων και στα διεθνή χρηματιστήρια. Για τη χρηματοδότηση αφού είπε το προαναφερθέν, ότι η Εθνική δεν είναι κρατική τράπεζα και δεν παίρνει εντολές από την κυβέρνηση, τόνισε ότι θα "ήταν παράλογο εάν εκδηλωθεί ενδιαφέρον προς διάφορες τράπεζες να αποκλειστούν ορισμένες". Οσον αφορά την εγγυητική επιστολή είπε ότι αυτό που κατατέθηκε δεν ήταν φωτοτυπία, αλλά επίσημο αντίγραφο και το πρωτότυπο έφτασε λίγες ώρες αργότερα.

Το σκάνδαλο είναι ότι πουλιέται μια ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση με 20 δισ. κέρδη,είπε ο Στρ. Κόρακας, παρά τα όσα έλεγε πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση μέσα στη Βουλή. Το δε τίμημα είναι περισσότερα από 20 δισ. κάτω από τη χρηματιστηριακή της αξία. Μάλιστα από τα 84 δισ. που τελικά πουλήθηκαν τα ΚΑΕ, τα 50 δισ. οι ιδιώτες θα τα πάρουν με δάνειο, όπως γράφηκε χωρίς να διαψευστεί, από την Εθνική, ενώ τα υπόλοιπα τα ψάχνουν ακόμα. Ο φορέας που διοργανώνει την πώληση είναι η ίδια η Εθνική και το δικηγορικό γραφείο του διοικητή της είναι ο νομικός σύμβουλος της κοινοπραξίας που πάει να τα αγοράσει.

"Ολα τα παραπάνω προβλήματα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δείχνουν ακριβώς τη σήψη και τη διαφθορά και φοβάμαι ότι δεν τελειώσαμε σήμερα με αυτήν την υπόθεση".

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι ο διοικητής της Εθνικής δε μετέχει πλέον στο δικηγορικό γραφείο που είναι νομικός σύμβουλος των αγοραστών και επιχειρώντας να δικαιολογήσει το ξεπούλημα των ΚΑΕ, είπε ότι "η κυβέρνηση πωλεί τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες δεν έχουν πλέον καμία στρατηγική σημασία για το Δημόσιο". Δεν παρέλειψε δε να ισχυριστεί ότι όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας το κάνουν για να "ενοχοποιήσουν" την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί στην ΟΝΕ και εξασφαλίζει το σφρίγος της ελληνικής οικονομίας.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Σε εξέλιξη νέος κύκλος υπονόμευσης

Νέο κύκλο υπονόμευσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά φαίνεται να έχει ανοίξει η κυβέρνηση, με σκοπό την αποκλειστική ενίσχυση του Ταβουλάρη, στρώνοντας το έδαφος όταν έρθει η στιγμή να καταλήξουν σε αυτόν οι προμήθειες του Πολεμικού Ναυτικού. Τρία χρόνια μετά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του 51-49% και του πολυεθνικού μάνατζμεντ, που επέβαλε η πολιτική της ιδιωτικοποίησης για δήθεν εξυγίανση και ανταγωνιστικότητα των Ναυπηγείων, η εικόνα που υπάρχει μόνο σε εξυγίανση και ανταγωνιστικότητα δεν παραπέμπει. Αντίθετα, για τρία χρόνια το μάνατζμεντ της "Μπράουν εντ Ρουντ", με τις εξασφαλισμένες και παχυλές αμοιβές, όχι μόνο δεν έχει φέρει ούτε μία μεγάλη δουλιά στα Ναυπηγεία, αλλά ψάχνει για άλλοθι της "ανικανότητάς του" στο "υπεράριθμο" προσωπικό και ζητάει απολύσεις 500 τουλάχιστον ατόμων, ενώ παράλληλα προσπαθεί να επιβάλει την πολυειδικότητα, για να εμφανίσει κέρδη. Την ίδια στιγμή το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, που γνωρίζει την κατάσταση, θεωρεί ότι δεν μπορεί να παρέμβει, με το άλλοθι της ιδιωτικοποίησης του Ναυπηγείου και της εμφάνισης από πλευράς διοίκησης και ΕΤΒΑ μιας καθαρής οικονομικής κατάστασης που μάλιστα εμφανίζει και κέρδη. Βεβαίως παράγοντες του υπουργείου δηλώνουν ανεπίσημα ότι η εμφάνιση κερδών είναι εικονική και στηρίζεται στις χρηματορροές και στην ισοτιμία δολαρίου - δραχμής, που αν δεν ήταν αυτή που είναι και εάν τα ναυπηγεία δεν πληρώνονταν σε δολάρια και από την άλλη η πλειοψηφία των εξόδων τους δεν ήταν σε δραχμές, τα αποτελέσματα θα ήταν ζημιές και όχι κέρδη. Επιπλέον κατηγορούν τη διοίκηση για ανικανότητα και μάλιστα, πλέον εκ του ασφαλούς και σαν να μην ήταν αυτοί που τους προσλάβανε, δηλώνουν ότι τα στελέχη της "Μπράουν εντ Ρουντ" έχουν και προηγούμενη εμπειρία ανικανότητας σε άλλα ναυπηγεία, για την οποία μάλιστα τιμωρήθηκαν με απόλυση. Ωστόσο, την παρέμβαση έστω για αλλαγή του μάνατζμεντ, με τη δυνατότητα που δίνεται από το συμβόλαιο πρόσληψή τους και που προβλέπει αξιολόγησή τους στις 31 Δεκεμβρίου 1998 από την ΕΤΒΑ, την αποκλείουν, επίσης με τη λογική της μη επέμβασης στα εσωτερικά μιας ιδιωτικοποιημένης επιχείρησης. Από την άλλη δηλώνουν ανεπίσημα ότι όταν έρθει η στιγμή της ανάθεσης των προμηθειών του Πολεμικού Ναυτικού, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δε θα είναι σε θέση να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές, υπονοώντας ότι εύλογα οι δουλιές θα πάνε στον Ταβουλάρη που είναι σε θέση να δώσει καλές τιμές.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μειώνονται οι τιμές, αλλά στα χαρτιά

Μειώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων, που θα πρέπει να ισχύσουν από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη, ανακοίνωσε χτες η εταιρία "Ελληνικά Πετρέλαια". Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης σούπερ μειώνεται κατά 1,00 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης κατά 1,10 δρχ., του πετρελαίου κίνησης κατά 1,80 δρχ. και του θέρμανσης κατά 2,10 δρχ. το λίτρο.

Οι νέες τιμές, σύμφωνα με την εταιρία, οφείλονται στη μείωση των διεθνών τιμών της βενζίνης, του ντίζελ κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και στην πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής κατά 4,36 δρχ. Να υπενθυμίσουμε ότι από τις 15 του Οκτώβρη, δηλαδή, από την επόμενη Πέμπτη, μπαίνει στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης, για το οποίο μειώνεται ο φόρος από τις 42 στις 20 δραχμές έναντι 28, που είχε μειωθεί πέρσι, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Ετσι, οι νέες ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης στη δημοσιότητα κάθε βδομάδα - οι οποίες, ας σημειωθεί απέχουν από τις πραγματικές τιμές που επικρατούν στην αγορά - διαμορφώνονται γι' αυτή τη βδομάδα ως εξής:

  • Για το Λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης η τιμή της σούπερ στις 202,10 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 185,90 δρχ. το λίτρο.
  • Για την Α ζώνη η σούπερ στις 207 δρχ. και η αμόλυβδη στις 190,80 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Β ζώνη η σούπερ στις 210 δρχ. και η αμόλυβδη στις 193,80 δρχ.
  • Για τις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 18% η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης της σούπερ διαμορφώνεται στις 212 δρχ. και της αμόλυβδης στις 195,80 δρχ. το λίτρο και για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με 13% ΦΠΑ, οι αντίστοιχες ενδεικτικές τιμές είναι 202 δρχ. και 186,80 δρχ. το λίτρο.

Στο μεταξύ, χτες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ, με εκπροσώπους των Ελληνικών Διυλιστηρίων, του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών και της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γ. Δρυς ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τη μείωση του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης, αναφέρθηκε σε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, που επεξεργάζεται το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων για τη διενέργεια ελέγχων σε όλο το 24ωρο με τη συμμετοχή και υπαλλήλων των τελωνείων, στη διακίνηση, στα πρατήρια και στους χώρους αποθήκευσης.

"Τσίμπησαν" τον Αύγουστο οι τιμές χονδρικής

Αύξηση 0,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών χονδρικής τον περασμένο Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Ιούλη του 1998. Πέρσι, τον ίδιο μήνα, οι τιμές στο χονδρεμπόριο είχαν αυξηθεί 0,7%.

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία:

  • Σε μέσα επίπεδα ο τιμάριθμος χονδρικής παρουσίασε αύξηση 3,9% έναντι αύξησης 3,7% που είχε σημειωθεί στην αντίστοιχη περίοδο του 1997.
  • Σε δωδεκάμηνη βάση (Αύγουστος 1998 συγκριτικά με τον Αύγουστο του 1997) οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν φέτος κατά 2,8% έναντι 5,8% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η αύξηση του γενικού δείκτη κατά 0,1% τον Αύγουστο 1998 συγκριτικά με τον Ιούλη του ίδιου χρόνου, οφείλεται - σύμφωνα με την ΕΣΥΕ - στις αυξήσεις των δεικτών του τομέα "Τελικά προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση (προϊόντα γεωργίας, αλιείας και κτηνοτροφίας) και του τομέα "Τελικά προϊόντα προέλευσης εξωτερικού" (κατασκευή προϊόντων από μέταλλο, βιομηχανία ειδών διατροφής, κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ