Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
Εκτεθειμένοι για το ξεπούλημα

Με προκλητικά επιχειρήματα ο υφυπουργός Οικονομικών θέλησε να δικαιολογήσει στη Βουλή την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στρ. Κόρακας: Η υπόθεση αποπνέει σήψη και διαφθορά

Πλήρως εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση Σημίτη στο ζήτημα του ξεπουλήματος των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, καθώς επαληθεύονται οι πληροφορίες για παρασκηνιακή εμπλοκή του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας στη διαδικασία προώθησης των προσφορών από τους επίδοξους μνηστήρες. Η κατάθεση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης από το ΚΚΕ στη Βουλή ανάγκασε το διοικητή της ΕΤΕ να παραδεχτεί ότι η πολυεθνική, που τελικά επιλέχτηκε από την Εθνική Τράπεζα ως νέος ιδιοκτήτης των ΚΑΕ, προηγούμενα είχε επισκεφτεί για "νομικές συμβουλές" το δικηγορικό γραφείο το οποίο διατηρούσε ο ίδιος μέχρι να διοριστεί διοικητής και το οποίο τώρα λειτουργούν η σύζυγός του και η κόρη του.

Με προκλητικά επιχειρήματα, όπως ότι οι ιδιωτικοποιήσεις εξασφαλίζουν το "σφρίγος" που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης επιχείρησε χτες να δικαιολογήσει το ξεπούλημα των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, αλλά και τις περίεργες, τουλάχιστον, διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη χρηματοδότηση των επίδοξων αγοραστών από την Εθνική Τράπεζα, λέγοντας ότι η Εθνική Τράπεζα "ούτε εντολές δέχεται από την κυβέρνηση ούτε κρατική τράπεζα είναι έτσι όπως την έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν". Αλλωστε για το θέμα και ο διοικητής της ΕΤΕ, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές καταγγελίες για χρηματοδότηση των αγοραστών από την Εθνική έχουν διατυπωθεί εδώ και μέρες, αρκέστηκε να δηλώσει ότι "καμιά αίτηση χρηματοδότησης δεν εκκρεμεί στην Εθνική Τράπεζα από πλευράς του προκριθέντος αγοραστή". Στην πραγματικότητα, δηλαδή, δεν απαντά στο ερώτημα αν εγκρίθηκε κάποια σχετική αίτηση ή αν υπάρχει συμφωνία χρηματοδότησης.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,καταγγέλλοντας και αυτήν καθεαυτήν την πώληση μιας κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης, αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Τόνισε ότι η τιμή πώλησης της μετοχής ήταν αρκετά πιο χαμηλή από τη χρηματιστηριακή της αξία, κατήγγειλε ότι μέσω της Εθνικής - με χρήματα κρατικής τράπεζας - οι ιδιώτες αγοράζουν μία κρατική επιχείρηση, ενώ είπε ότι πρόβλημα υπήρξε και με την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής (κατατέθηκε φωτοτυπία).

Ο Ν. Χριστοδουλάκης στην απάντησή του υποστήριξε ότι καμία πώληση δε γίνεται στην τιμή της χρηματιστηριακής αξίας και αυτό είναι η συνήθης πρακτική και στις πωλήσεις ελληνικών επιχειρήσεων και στα διεθνή χρηματιστήρια. Για τη χρηματοδότηση αφού είπε το προαναφερθέν, ότι η Εθνική δεν είναι κρατική τράπεζα και δεν παίρνει εντολές από την κυβέρνηση, τόνισε ότι θα "ήταν παράλογο εάν εκδηλωθεί ενδιαφέρον προς διάφορες τράπεζες να αποκλειστούν ορισμένες". Οσον αφορά την εγγυητική επιστολή είπε ότι αυτό που κατατέθηκε δεν ήταν φωτοτυπία, αλλά επίσημο αντίγραφο και το πρωτότυπο έφτασε λίγες ώρες αργότερα.

Το σκάνδαλο είναι ότι πουλιέται μια ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση με 20 δισ. κέρδη,είπε ο Στρ. Κόρακας, παρά τα όσα έλεγε πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση μέσα στη Βουλή. Το δε τίμημα είναι περισσότερα από 20 δισ. κάτω από τη χρηματιστηριακή της αξία. Μάλιστα από τα 84 δισ. που τελικά πουλήθηκαν τα ΚΑΕ, τα 50 δισ. οι ιδιώτες θα τα πάρουν με δάνειο, όπως γράφηκε χωρίς να διαψευστεί, από την Εθνική, ενώ τα υπόλοιπα τα ψάχνουν ακόμα. Ο φορέας που διοργανώνει την πώληση είναι η ίδια η Εθνική και το δικηγορικό γραφείο του διοικητή της είναι ο νομικός σύμβουλος της κοινοπραξίας που πάει να τα αγοράσει.

"Ολα τα παραπάνω προβλήματα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δείχνουν ακριβώς τη σήψη και τη διαφθορά και φοβάμαι ότι δεν τελειώσαμε σήμερα με αυτήν την υπόθεση".

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι ο διοικητής της Εθνικής δε μετέχει πλέον στο δικηγορικό γραφείο που είναι νομικός σύμβουλος των αγοραστών και επιχειρώντας να δικαιολογήσει το ξεπούλημα των ΚΑΕ, είπε ότι "η κυβέρνηση πωλεί τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες δεν έχουν πλέον καμία στρατηγική σημασία για το Δημόσιο". Δεν παρέλειψε δε να ισχυριστεί ότι όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας το κάνουν για να "ενοχοποιήσουν" την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί στην ΟΝΕ και εξασφαλίζει το σφρίγος της ελληνικής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ