ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί!

Σε "κεντρική συγκέντρωση" του συνδυασμού μετατράπηκε και η προχτεσινή συγκέντρωση της Κίνησης στους Αμπελόκηπους

Σε κεντρική συγκέντρωση του συνδυασμού μετατρέπει η μαζική συμμετοχή του κόσμου κάθε τοπική συγκέντρωση της "Συμπαράταξης" στις γειτονιές της Αθήνας. Σε τέτοιο σημείο ώστε η εμβέλεια των μηνυμάτων της να ξεπερνά κάθε φορά τη γειτονιά, το συγκεκριμένο Διαμέρισμα και να γίνεται θέμα συζήτησης όλων όσοι ασχολούνται με το τι συμβαίνει τις τελευταίες πριν τις εκλογές μέρες στην πόλη. Να γίνεται θέμα συζήτησης στην ουσία η δυναμική της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" και η αποδοχή του ψηφοδελτίου του Λεων. Αυδή.

Γιατί και το ψηφοδέλτιο σ' αυτές τις συγκεντρώσεις περνάει με τόσο γρήγορους ρυθμούς στα χέρια των δημοτών, που συγκεντρώνονται να ακούσουν τη "Συμπαράταξη", ώστε προχτές το βράδυ στη συγκέντρωση των Αμπελοκήπων,στελέχη του συνδυασμού αναζητούσαν στη μέση της συγκέντρωσης, αν τους έχουν περισσέψει κάποια, για να τα δώσουν κι αυτά.

Και ήταν άνθρωποι των Αμπελοκήπων οι συγκεντρωμένοι, όσοι ζουν και εργάζονται στην περιοχή αγωνιζόμενοι. Εκατοντάδες, που μπορεί να μην ήξεραν όλοι πολύ καλά τη "Συμπαράταξη", να μην ήταν δίπλα της από την αρχή, αλλά συμφώνησαν στην πορεία με αυτό που επισήμανε μιλώντας εκεί, στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου,ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων της "Συμπαράταξης": Δεν πάει άλλο και ο μόνος τρόπος να αλλάξει κάτι είναι όσοι συμφωνούμε σ' αυτό να αγωνιστούμε μαζί με την ψήφο μας την Κυριακή και με τη συνέχιση με μεγαλύτερη ένταση της δράσης μας μετά τις εκλογές.

Ενα αυθόρμητο χειροκρότημα ήταν η απάντηση του κόσμου στην πρόταση του Λεων. Αυδή, ένα χειροκρότημα που επαναλήφθηκε πολλές φορές προχτές το βράδυ. Μαζί με το σύνθημα "Θέλουμε δημάρχους αγωνιστές και όχι της κυβέρνησης νεροκουβαλητές", που φώναζαν νεολαίοι, τους οποίους γνώρισαν πρόσφατα τα μέλη της "Συμπαράταξης" στην περιοχή, στις εξορμήσεις τους για τη διακίνηση του προγράμματος και του ψηφοδελτίου.

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που επιβάλλουν να συνεχίσει η "Συμπαράταξη" τη δράση της και μετά τις εκλογές, γιατί εγγυώνται ότι θα αγωνιστούν για τα προβλήματά τους και χρειάζονται γι' αυτό τη συμπαράσταση της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" και του Λεων. Αυδή.

Οι αγωνίες άλλωστε όλων είναι πολλές και δεν έπαψαν να απασχολούν κανέναν, ούτε όταν μια μεγάλη παρέα από κατοίκους της περιοχής και στελέχη της "Συμπαράταξης" κάθισαν μετά τη συγκέντρωση σε διπλανό καφενείο. Η συζήτηση, που αυτή τη φορά συνοδευόταν και με ουζάκι, τράβηξε ως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Και έδειξε ότι το στοίχημα της "Συμπαράταξης", να κινητοποιήσει τον κόσμο που ενδιαφέρεται, μπορεί να κερδηθεί.

Κι αυτό έργο Αβραμόπουλου είναι... Αλλά δεν το περιέλαβε στο πρόγραμμά του. Γέμισε δήθεν παραδοσιακά καφενεία - για αυθαίρετα φασαριόζικα ξενυχτάδικα με μποντιμπιλντεράδες πορτιέρηδες και λοιπά... σκεύη πρόκειται συνήθως - τις γειτονιές της Αθήνας.

Και άλλαξε θεαματικά προς το χειρότερο τις περιοχές αμιγούς κατοικίας της πόλης, σε σημείο που οι κάτοικοί τους να σκέφτονται να γυρίσουν το βράδυ στο σπίτι τους. Γιατί αναστενάζουν απ' τα ντεσιμπέλ του διπλανού... καφέ αμάν κι οι τοίχοι του σπιτιού τους.

Ας μην ανησυχούν πάντως οι κάτοικοι της πόλης. Μπορεί να νιώθουν λίγο σεισμόπληκτοι, αλλά πρέπει να παραδεχτούν ότι ο δήμαρχός τους φροντίζει να πηγαίνουν με τη μόδα. Τη δημοτική εκδοχή των... πολιτιστικών κέντρων του κ. Γιαννόπουλου μάς πρόσφερε, παιδιά, κι εσείς φωνάζετε;

Ο "αφισοκυνηγός" Δ. Μπέης

Τις δημοκρατικές και "αντιδεξιές" του παρακαταθήκες επικαλείται κάθε τόσο ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας Δ. Μπέης, για να υπογραμμίσει έτσι ότι η υποψηφιότητά του είναι η ενδεδειγμένη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εκλεκτού της Δεξιάς (και όχι μόνο), Δ. Αβραμόπουλου. Υπολογίζει πιθανόν ότι αδυνάτισε η μνήμη του λαού της Αθήνας και ότι ξεχάστηκαν οι καλές υπηρεσίες που προσέφερε ο "αντάρτης" υποψήφιος, κατά την πρώτη του δημαρχιακή θητεία στο Δήμο Αθηναίων (1978 - 1982), στην τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

***

Δεν ήταν μόνο ο ενταφιασμός του πάγιου αιτήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 8% του κρατικού προϋπολογισμού, ήταν και η ενεργός υποστήριξη στο νόμο που προωθούσε το 1980 η κυβέρνηση της ΝΔ για τις αφισοκολλήσεις, έναν νόμο που καταγγέλθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση ως επίθεση κατά του συνταγματικού δικαιώματος για την ελεύθερη διάδοση των πολιτικών ιδεών.

***

Γυρίζουμε λοιπόν στις 16 Απρίλη 1980 και αντιγράφουμε από τα πρακτικά της Βουλής:

Διαμαντής Μαυροδόγλου (βουλευτής ΚΚΕ): "Εκφράζω τη διαμαρτυρία του κόμματός μας, αλλά και γενικά των εργαζομένων, για την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, που είναι αντεργατικό, αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό".Λευτέρης Βερυβάκης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ): "Η ΝΔ φέρνει αυτό το νομοθέτημα προκειμένου να εμποδίσει όλους μας, και κυρίως τους λιγότερο προνομιούχους από τους Ελληνες, να διαδίδουν τις ιδέες τους, ή να καλούν το λαό σε κινητοποιήσεις".

Χριστόφορος Στράτος (υπουργός Εσωτερικών στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ): "Υπάρχουν δεκάδες σημειώματα, δεκάδες παραινέσεις του δημάρχου Αθηναίων και άλλων τινών για την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου. Ο δε υποφαινόμενος υπέστη πίεση εκ μέρους του δημάρχου Αθηναίων για την κατάθεση του νομοσχεδίου αυτού. Υπάρχει και δήλωσή του στην εφημερίδα ότι ο υπουργός καθυστερεί στην κατάθεση του νομοσχεδίου"...!

Δ. Π.

Δικηγόροι στηρίζουν "Συμπαράταξη"

Τη συμπαράσταση και τη συμπαράταξή τους στο ψηφοδέλτιο της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" και στον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Λεων. Αυδή,εκφράζουν με επιστολή τους 261 δικηγόροι της Αθήνας.

"Ολοι όσοι υπογράφουμε το κείμενο αυτό, πιστεύουμε ότι η ψήφος για την ανάδειξη δημάρχου είναι πολιτική πράξη. Γι' αυτό αρνούμαστε να εγκλωβίσουμε τη δυναμική της σε προσωπικές αντιπαλότητες. Επίσης, η κοινωνική μας ευαισθησία επεκτείνεται πέρα από το χώρο που καταλαμβάνει το παρκαρισμένο μας αυτοκίνητο. Γι' αυτό αγωνιζόμαστε για πολλά περισσότερα. Γι' αυτό θα υποστηρίξουμε και το ψηφοδέλτιο της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα", του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Λεων. Αυδή". Οι δικηγόροι υπογραμμίζουν πως ο συνδυασμός του Λεων. Αυδή "εκφράζει την αντίθεσή μας στην πολιτική του αυταρχισμού, της λιτότητας, του περιορισμού της κοινωνικής πρόνοιας, της κατάργησης των εργατικών δικαιωμάτων, της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών". Πως "εκφράζει την αντίθεσή μας στην έκπτωση του πολιτικού λόγου, στην υποκατάσταση της δημοκρατίας με την προβολή εικόνων, την ανούσια φλυαρία".

Ακόμα, επισημαίνουν πως η "Συμπαράταξη" "ανταποκρίνεται στην επιθυμία μας να ασχοληθούμε εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοι της Αθήνας, με τα προβλήματα της πόλης μας, να ανασυγκροτήσουμε το δήμο και να τον μετατρέψουμε σε συμπαραστάτη του λαού και σε αποτελεσματικό όργανο άσκησης της δημοτικής πολιτικής".

Με τις φωνές του κόσμου

Μουσική γιορτή της Συμπαράταξης απόψε στις 8.00 στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο του συνδυασμού

Σε πολυπολιτισμική μουσική γιορτή, όπου θα απολαύσουμε μέχρι αργά το βράδυ διάφορα είδη μουσικής, μας καλεί απόψε η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λέων. Αυδής.Το ραντεβού έχει δοθεί από τις 8.30 και μετά στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο του συνδυασμού, στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου στα Χαυτεία.

Στην πρωτοβουλία του συνδυασμού έχουν μέχρι τώρα ανταποκριθεί και θα μας συντροφεύσουν με τις μουσικές και τα τραγούδια τους το αλβανικό συγκρότημα παραδοσιακής δημοτικής μουσικής με κλαρίνο, ακορντεόν, βιολί, τουμπελέκι, ο Αμίν Αλά Γκαμπού από την Αιθιοπία που παίζει κρουστά, ο Μουαρέμ Χατζίου από την Αλβανία με κλασικό κλαρινέτο, η ρεμπέτικη κομπανία "οι Ασωτοι" και οι Περικλής Παπαπετρόπουλος, Βασίλης Μπαραμπούτης και Μάρθα Μαυροειδή με το σάζι και το τραγούδι τους.

Βαφτίσαμε εκ παραδρομής στο χθεσινό φύλλο Κουκάκι το Παγκράτι, αν και μιλούσαμε για δύο παράλληλες συγκεντρώσεις της Συμπαράταξης που σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία στο 2ο Διαμέρισμα. Και βέβαια το Κουκάκι ανήκει στο 1ο Διαμέρισμα. Για να αποκαταστήσουμε λοιπόν τα πράγματα, οι δύο παράλληλες συγκεντρώσεις έγιναν, η μία στη Γούβα και η άλλη στο Παγκράτι, γειτονιές και οι δύο του 2ου Διαμερίσματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ