ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Δέσμευση για νίκη

Σε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Ελεούσας, μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Καραβασίλης

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι και νέοι, διαφορετικοί άνθρωποι που τους ενώνει το κοινό όραμα, να κάνουν την Αγία Βαρβάρα ανθρώπινη πόλη, με μια πραγματική λαϊκή δημοτική αρχή, συναντήθηκαν προχτές το βράδυ στην πλατεία Αγίας Ελεούσας, στην προεκλογική συγκέντρωση της "Δημοκρατικής Συνεργασίας", ανανεώνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην παράταξη και αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να την αναδείξουν νικήτρια στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Η συγκέντρωση άνοιξε με ένα ποίημα, προσκλητήριο για αγώνα ενάντια σε όσα καταπιέζουν τον λαό, για την κατάκτηση της ελευθερίας. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώην αντιδήμαρχος Ν. Γουρλάς, ο οποίος έκανε μια μικρή αναφορά στο έργο της "Δημοκρατικής Συνεργασίας". Σε θερμά χειροκροτήματα ξέσπασαν οι συγκεντρωμένοι όταν ανέφερε το όνομα του αείμνηστου δημάρχου Μήτρου Σουλιμιώτη και με βουρκωμένα μάτια κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους της ΝΑΣ, ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Δ. Μαυροδόγλου,ο οποίος κάλεσε τον λαό να ψηφίσει νομάρχες και δημάρχους που θα αγωνίζονται στο πλευρό τους, θα διεκδικούν λύσεις στα προβλήματά τους, και όχι υποστηρικτές της κυβέρνησης, διεκπεραιωτές της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ολιγόλεπτους χαιρετισμούς έκαναν νέοι υποψήφιοι, αλλά και παλαίμαχοι δημοτικοί σύμβουλοι, ιδρυτικά μέλη της "Δημοκρατικής Συνεργασίας". Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πρώην αντιδήμαρχοι, πλήθος δημοτικών συμβούλων, αλλά και ο πρώτος πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας, Θ. Κοτρώτσος, που εξέφρασε τη στήριξή του στη "Δημοκρατική Συνεργασία".

Τη συγκέντρωση έκλεισε ο υποψήφιος δήμαρχος Ν. Καραβασίλης,ο οποίος τόνισε στην ομιλία του: "Η πόλη μας έχει ανάγκη ένα δήμο που από την άλλη μέρα των εκλογών θα οργανώσει έναν μεγάλο αγώνα, για τα μεγάλα κοινωνικά, πολιτιστικά και δημοκρατικά προβλήματα του λαού μας".

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι οι δήμοι σήμερα χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για το πέρασμα της αντιλαϊκής της πολιτικής. Εντονη κριτική άσκησε στην απερχόμενη δημοτική αρχή τονίζοντας ότι τα τέσσερα χρόνια δε στάθηκε στο πλευρό του λαού, αλλά αντίθετα αύξησε τα δημοτικά τέλη, υποβάθμισε το δημοτικό συμβούλιο, κατάργησε τα νομικά πρόσωπα, κατάργησε τη διαπαραταξιακή επιτροπή για τις προσλήψεις, βασίλεψε η οικογενειοκρατία και το ρουσφέτι, δημιούργησε δημοτική επιχείρηση και μεταβίβασε σ' αυτή τις αρμοδιότητες του δήμου, μετέτρεψε το δήμο σε Ανώνυμη Εταιρία.

Αναφορά όμως έκανε και στα έργα της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" στα 20 χρόνια που διοίκησε το δήμο, στην ιστορία της Αγίας Βαρβάρας. Ανέλυσε το πρόγραμμα και τις θέσεις της παράταξης για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, παρουσίασε τους υποψηφίους της παράταξης και δεσμεύτηκε ότι για τη "Δημοκρατική Συνεργασία" τον πρώτο λόγο θα έχουν πάντα οι πολίτες. Καταλήγοντας τόνισε: "Με την ψήφο σας την Κυριακή, δώστε ισχυρό χτύπημα στην πολιτική που ισοπεδώνει κατακτήσεις χρόνων. Δώστε δύναμη στη "Δημοκρατική Συνεργασία" για να συνεχίσουμε το δημιουργικό έργο των 20 χρόνων".

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Αγωνιστικό "παρών" εδώ και 20 χρόνια

Υπόσχεση αγώνα έδωσε προχτές, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της "Προοδευτικής Συνεργασίας Ασπροπύργου", ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Σαμπάνης

"Η "Προοδευτική Συνεργασία Ασπροπύργου" είναι εδώ και είκοσι χρόνια στο πλευρό του δημότη, με συνεχείς αγώνες για την καλυτέρευση της ζωής του". Είκοσι χρόνια ζωής και συνεχόμενης παρουσίας στα τεκταινόμενα του Ασπροπύργου έκλεισε, την Τετάρτη το βράδυ, η "Προοδευτική Συνεργασία" και η μαζική παρουσία του λαού της πόλης στην κεντρική συγκέντρωση της παράταξης ήταν οι καλύτερες ευχές για την Κυριακή των εκλογών.

"Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, στα πλαίσια του περίφημου προγράμματος "σύγκλισης" έχουν "μεγάλα σχέδια" για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τη θέλουν "υπεύθυνη και να ασκεί εξουσία". Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι η ΤΑ θα γίνει ο μοχλός για να περάσουν πιο εύκολα τα αντιλαϊκά της σχέδια και θα συνδεθεί περισσότερο με την ΕΕ", επισήμανε ο Βασίλης Σαμπάνης,υποψήφιος δήμαρχος, σκιαγραφώντας με τον τρόπο αυτό την εικόνα της Αυτοδιοίκησης τα επόμενα χρόνια.

Στη συνέχεια ο Β. Σαμπάνης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι τα σοβαρότερα όλων είναι το ημιτελές αποχετευτικό δίκτυο λυμάτων, βιομηχανικών αποβλήτων και ομβρίων υδάτων που κάνει τη ζωή των κατοίκων δυσκολότερη. Οι ελλείψεις σε σχολικά κτίρια και διδακτικό προσωπικό επίσης είναι μεγάλες, ενώ το άσχημο συγκοινωνιακό δίκτυο κάνει τη σύνδεση του Ασπρόπυργου με το κέντρο της Αθήνας και τις γύρω περιοχές αδύνατη. "Ευθύνες για την κατάσταση, αυτή εκτός από την κυβέρνηση, έχει και η δημοτική αρχή της πόλης, αλλά και η παράταξη της "Δημοκρατικής Ενότητας", που δεν έχουν ασχοληθεί με τα θέματα αυτά ποτέ". Ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε στο πολιτικό μήνυμα που πρέπει να βγει από τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, καθώς μετά από το τέλος τους η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά των δικαιωμάτων των δημοτών αλλά και κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θέλουν να τη μετατρέψουν σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Παράλληλα κάλεσε το λαό να μην υποκύψει στο δίλημμα "Δεξιά - κεντροαριστερά", καθώς χρησιμοποιείται από τους άλλους υποψήφιους για να εκβιάσουν τους ψηφοφόρους που θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική.

Εκ μέρους της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Δυτικής Αττικής" στη συγκέντρωση της "Προοδευτικής Συνεργασίας" στον Ασπρόπυργο χαιρέτισε ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Νίκος Αγγελόπουλος,που επισήμανε ότι τα προβλήματα στη Δυτική Αττική - με κυρίαρχα την ανεργία και τη συρρίκνωση της βιομηχανίας - οξύνονται καθημερινά εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, που προωθεί το κλείσιμο των εργοστασίων και τον παραγκωνισμό των εργαζομένων. "Για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα πρέπει στην περιοχή να αναδειχτούν αγωνιστικές δημοτικές και νομαρχιακές αρχές. Οι νομαρχίες και οι δήμοι πρέπει να μετατραπούν σε μετερίζια αγώνα και υπεράσπισης των προβλημάτων των εργαζομένων".

Στη συγκέντρωση της "Προοδευτικής Συνεργασίας" μίλησαν επίσης οι υποψήφιες δημοτικοί σύμβουλοι Ο. Καμπόλη και Β. Λιάκου.

Εκλογικά βιβλιάρια και άδειες

Λήγει σήμερα, 9 Οκτώβρη, η προθεσμία έκδοσης νέων βιβλιαρίων, λόγω απώλειας ή καταστροφής από τα αρμόδια Πρωτοδικεία. Για τις επαναληπτικές εκλογές η ίδια προθεσμία λήγει την Παρασκευή 16 του Οκτώβρη. Οσοι έχουν χάσει τα βιβλιάριά τους πρέπει να παρουσιαστούν στο Πρωτοδικείο, καταθέτοντας σχετική αίτηση, μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα και δύο φωτογραφίες. Η προθεσμία λήγει στις 12 τα μεσάνυχτα.

Στο μεταξύ από χτες το πρωί τοιχοκολλούνται σε κεντρικά σημεία, οι κατάλογοι με τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουν οι εκλογείς.

ΑΔΕΙΕΣ

Ειδική άδεια απουσίας, με αποδοχές, υποχρεούνται να χορηγήσουν στους ετεροδημότες που απασχολούν, όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα καθώς και όσοι γενικά απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα.

Η άδεια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δε συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ' αποδοχών ή με άλλες άδειες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις. Επίσης, στην απόφαση καθορίζεται ο αριθμός των ημερών της άδειας απουσίας. Συγκεκριμένα, στους μισθωτούς με εξαήμερη βδομαδιαία εργασία δίνεται η εξής άδεια:

  • Μια εργάσιμη ημέρα σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100 έως 200 χιλιόμετρα.
  • Δύο εργάσιμες ημέρες σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση μεγαλύτερη από 401 χιλιόμετρα και εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που θα χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Στους μισθωτούς με πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, δίνεται η εξής άδεια:

  • Μια εργάσιμη ημέρα σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση από 200 έως 400 χιλιόμετρα.
  • Δύο εργάσιμες ημέρες σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση μεγαλύτερη από 401 χιλιόμετρα και εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Τρεις ημέρες το περισσότερο σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, με εξέταση των ημερών κατά περίπτωση.

Οσοι μισθωτοί μετακινηθούν, σύμφωνα με τα παραπάνω και η Κυριακή των εκλογών αποτελεί γι' αυτούς εργάσιμη ημέρα, τότε αυτή θεωρείται ημέρα ειδικής άδειας απουσίας.

Τα παραπάνω θα ισχύσουν και στην περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας.

Λεωφορεία για Καρδίτσα

Λεωφορεία από Αθήνα για Καρδίτσα για τη μεταφορά ετεροδημοτών δρομολογεί το Σάββατο 10 π.μ. ο συνδυασμός "Νέα Καρδίτσα" του υποψήφιου δημάρχου Χρήστου Τέγου.Η αναχώρηση θα γίνει από το Μουσείο (οδός Πατησίων). Η επιστροφή έχει προγραμματιστεί για τις 4 μ.μ. την Κυριακή. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στον κ. Βαγγέλη Τιρτιράκη στο τηλ. 01 - 52.27.460.

Πληροφορίες για ετεροδημότες

Οσοι πρόκειται να ψηφίσουν στην επαρχία, μπορούν να επικοινωνήσουν με τις Επιτροπές των Ετεροδημοτών του ΚΚΕ. Τα γραφεία των Επιτροπών βρίσκονται στη γωνία Βερανζέρου και Κοτοπούλη, ενώ το τηλέφωνο - στο οποίο μπορείτε να πληροφορηθείτε για ό,τι έχει σχέση με τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές σ' όλη την Ελλάδα - είναι: 5249.111 (καθημερινά από τις 8.30 το πρωί έως τις 9 το βράδυ).

ΕΚΛΟΓΕΣ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ
Στηρίζουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια

Οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης που πάλεψαν ενάντια στο φασισμό για τη λευτεριά, ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη, που γνώρισαν τον ρόλο της Α Βάθμιας Αυτοδιοίκησης στην Ελεύθερη Ελλάδα στα χρόνια της Κατοχής, είναι σε θέση να εκτιμήσουν το βαθύτερο νόημα των μεθαυριανών δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών που γίνονται στη χώρα.

Μαζί με τις οικογένειές τους και τους φίλους της Αντίστασης καλούνται να δώσουν, μια ακόμη μάχη και ν' αναδείξουν με την ψήφο τους δοκιμασμένα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα συμπαρασταθούν στα προβλήματά τους. Η προώθηση μέσα κι έξω από τη Βουλή των δίκαιων αιτημάτων των αγωνιστών της ΕΑ, που επικεντρώνονται στην πλήρη ηθική και υλική αποκατάστασή τους, πρέπει πλέον να είναι οριστική. Ο χρόνος δεν αφήνει πλέον πολλά περιθώρια αναβολής.

Οι κατά τόπους Επιτροπές των Αντιστασιακών που συστάθηκαν και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, συμπαρίστανται στους αγωνιστικούς συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ και καλούνόλουςτουςαντιστασιακούςνα δώσουν όλες τιςδυνάμεις τους,για να εκλεγούνΔήμαρχοικαιΝομάρχες,όχι χειροκροτητές της κυβέρνησηςκαιτης "νέαςτάξηςπραγμάτων",αλλά έντιμοι λαϊκοί αγωνιστές.

  • Επιτροπές Στήριξηςπου συγκροτήθηκαν από Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ σε Διακηρύξεις τους προβάλλουν τις θέσεις των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών που στηρίζει το ΚΚΕ:

- Νεάπολης - Κολωνακίου προβάλλει τη "Συμπαράταξης" του Λεων. Αυδή που βρήκε πολλούς συμπαραστάτες και εκτός από το ΔΣ του παρ/τος. Τη διακήρυξη, μέχρι σήμερα, υπέγραψαν 123 άτομα.

- Πειραιά (Κέντρο),Λευκάδας.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Στα τηλέφωνα 3238.653 και 3239.665 του υπουργείου Εσωτερικών παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη διενέργεια των εκλογών. Οι γραμμές αυτές θα παρέχουν πληροφορίες κατά τις εργάσιμες μέρες από τις 8 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 8 το βράδυ. Επίσης, στο 1207 οι ψηφοφόροι της Αττικής μπορούν να πληροφορούνται για τις εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ