ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονοτονία όσον αφορά τον πανικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ.-

Οι εργασίες του ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας έλαβαν τέλος χτες, ενώ οι ψευδαισθήσεις δεν έλειψαν, μια και οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στους εν λόγω Οργανισμούς και τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρά την ανάγκη για αναστήλωση του ΔΝΤ και την οικοδόμηση ενός νέου διεθνούς νομισματικού συστήματος, που θα είναι ικανό να απορροφά τις κρίσεις.

Βέβαια, αυτές οι υποθέσεις θεωρούνται μακροπρόθεσμες αφού απαιτούν πολλή σκέψη και προβληματισμό, τον οποίο τον άφησαν προς το παρόν... Ετσι οι δεκαπέντε χιλιάδες υπουργοί, τραπεζίτες και τεχνοκράτες θεώρησαν θετικό που μπόρεσαν να καταλήξουν σε δύο βασικά ζητήματα για το άμεσο διάστημα ώστε να αντιμετωπιστεί προσωρινά η κρίση. Τα δύο ζητήματα που αποφασίστηκαν είναι: Πρώτον η αντιμετώπιση των χρεών, και δεύτερον, να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός μεταξύ των ισχυροτέρων οικονομικά κρατών ώστε με τα κατάλληλα μέτρα να αυξηθεί το επίπεδο της ζήτησης παγκοσμίως. Ετσι η αναδόμηση του ΔΝΤ, παρότι ζητείται από πολλές "κεφαλές", έμεινε στη χώρα του επιθυμητού αν όχι του "ονειρικού". Η ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ αργά το βράδυ της Τετάρτης, όπου πρότεινε να υπάρξει γενναία και σημαντική αύξηση των αποθεματικών του ΔΝΤ, ώστε να βοηθηθούν οι κλυδωνιζόμενες οικονομίες, πρόσφερε κάποια προσωρινή ανακούφιση, κυρίως για την πιθανή καταβολή και προσφορά των ΗΠΑ στον "κοινό κορβανά".

Οι αποφάσεις και κυρίως οι εκδηλωμένες προθέσεις της συνόδου τέθηκαν αμέσως σε εφαρμογή αν κρίνει κανείς τη σπουδή του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Μισέλ Καμντεσί,να δηλώσει χτες, την ώρα που κήρυττε τη λήξη της συνόδου, ότι πιστεύει πως υπάρχει διέξοδος από την παρούσα κρίση, ενώ τρέφει αισθήματα εμπιστοσύνης έναντι των αμερικανικών σχεδίων για μια σημαντική αύξηση του κεφαλαίου του ΔΝΤ, ενώ εξάλλου πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του η αμερικανική συμμετοχή θα υλοποιηθεί "πολύ σύντομα". "Εχω εμπιστοσύνη. Το πρόβλημα της αύξησης του κεφαλαίου του ΔΝΤ καθώς και αυτό των νέων δανειακών συμφωνιών του ΔΝΤ πολύ σύντομα θα τα έχουμε ξεπεράσει" δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, μετά το πέρας της φετινής κοινής συνόδου του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Σε μία παράλληλη εξέλιξη και με τη σθεναρή υποστήριξη των Αμερικανών που δούλευαν παρασκηνιακά, εγκρίθηκε η χορήγηση βοήθειας ύψους 30 δισ. δολαρίων προς τις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της "ασιατικής νόσου" αλλά και της Ρωσίας.

Η συνεχής πτωτική τάση των χρηματιστηρίων

Τη "συγκρατημένη αισιοδοξία" των συμμετεχόντων στη φετινή συνέλευση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας δε φαίνεται να συμμερίζονται οι παγκόσμιες αγορές, αφού την έστω και οριακή πτωτική τάση της Τετάρτης ακολούθησε μία ακόμα θυελλώδης μέρα συνεδριάσεων, όπου οι τελικές διαμορφώσεις έκλεισαν και πάλι με απώλειες των τιμών των χρηματιστηρίων.

Σημαντική πτώση 5,8% παρουσίασε το χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς ο δείκτης Nikkei απώλεσε 799,55 μονάδες για να κλείσει στις 13.026,06 μονάδες, εξανεμίζοντας τα κέρδη από την προχτεσινή άνοδο του 6,17%.

Η χτεσινή πτώση του δείκτη Nikkei ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε σε διάστημα μιας μέρας τον τελευταίο χρόνο και οφείλεται στην καθίζηση που υπέστησαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιριών λόγω της εντυπωσιακής αύξησης του γιεν έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γιεν είχε πέσει στα 122,90 γιεν από 132,04 που ήταν την ίδια ώρα προχτές. Η άνοδος κατά 10 γιεν της ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου ήταν η μεγαλύτερη που σημειώνεται μέσα σε μια μέρα τα τελευταία 25 χρόνια. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε κάθετη πτώση τις μετοχές της "Σόνι", της "Φούτζι", της "Χόντα" και άλλων ιαπωνικών εξαγωγικών κολοσσών. Την πτώση της τιμής του δολαρίου προκάλεσε η χτεσινή δήλωση του προέδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν, ότι η συνολική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας έχει εξασθενήσει σημαντικά. "Οι μετοχές έπεσαν σήμερα γιατί οι επενδυτές ανησυχούν για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης", δήλωσε ο διευθυντής της ασφαλιστικής εταιρίας "Ντάιουα", Κένζι Καρικόμι.

Το σκηνικό που προκάλεσε την αναταραχή στο Τόκιο παρέμεινε αναλλοίωτο και χτες. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Γουόλ Στριτ, η απαισιοδοξία ήταν διάχυτη και ο δείκτης "Ντάου Τζόουνς" έχανε μέχρι και 200 μονάδες, ενώ το δολάριο συνέχιζε να χάνει στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η ανασφάλεια που επικρατεί, η άρνηση της Γερμανίας για να μειώσει τα βασικά επιτόκια, οι δηλώσεις του Γκρίνσπαν δημιούργησαν αρνητικό κλίμα και στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, που αντέδρασαν αρνητικά και η τελική διαμόρφωση όλων των χρηματιστηρίων ήταν με απώλειες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC-40 έχασε 137,72 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE100 136,50, στη Ζυρίχη η SWISINDEX 100,90, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX - Index υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες χάνοντας 191,75 μονάδες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρές συγκρούσεις στη Χεβρώνα

Νεκρός και τραυματίες από τις σκληρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Χεβρώνα, λίγο μετά την αναχώρηση της Ολμπράιτ και την ανακοίνωση υπογραφής συμφωνίας την επόμενη βδομάδα

ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Λίγες μόνο ώρες μετά την αναχώρηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ από την περιοχή και την αισιόδοξη πρόβλεψή της για υπογραφή συμφωνίας μέσα στην επόμενη βδομάδα, σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην πόλη της Χεβρώνας. Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ ζητούσε, επισήμως, από τη Μόσχα να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής που προγραμματίζεται για τις 15 του τρέχοντος μηνός στην Ουάσιγκτον.

Ιδιαίτερα τεταμένη είναι, από χτες τα ξημερώματα, η ατμόσφαιρα στη Χεβρώνα, όπου επί ώρες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές και Ισραηλινοί στρατιώτες συγκρούονταν. Τα επεισόδια άρχισαν νωρίς το πρωί, όταν νεαροί Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν διαδήλωση στο πλαίσιο της γενικής απεργίας, που πραγματοποιήθηκε χτες στην πόλη με προτροπή της παράταξης του Γιάσερ Αραφάτ "Φατάχ". Η απεργία έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αυστηρό αποκλεισμό και την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί εδώ και 8 μέρες στην πόλη, μετά από έκρηξη βόμβας που προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό 11 Ισραηλινών στρατιωτών και 13 Παλαιστινίων.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν με λαστιχένιες σφαίρες στο λιθοβολισμό, με αποτέλεσμα ένας 20χρονος Παλαιστίνιος να χάσει τη ζωή του και ένας Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ, που εργαζόταν για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, να τραυματιστεί πολύ σοβαρά.Στο σύνολο τραυματίστηκαν άλλοι 15 διαδηλωτές. Ο τραυματισμός του φωτορεπόρτερ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς ο νεαρός τραυματίας έφερε όλα τα διακριτικά των δημοσιογράφων. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός διοικητής της Χεβρώνας, στρατηγός Γιγκάλ Σαρόν, υποστήριξε ότι ο φωτορεπόρτερ δεν είχε κανένα διακριτικό και επέρριψε ευθύνες στην παλαιστινιακή αστυνομία που δεν απέτρεψε τους νεαρούς διαδηλωτές.

Μετά τα χτεσινά επεισόδια, εντάθηκε ο αποκλεισμός, όχι μόνο, της Χεβρώνας, αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, που ισχύει από τα τέλη του Σεπτέμβρη. Από την πλευρά του ο Γιάσερ Αραφάτ, που άρχισε χτες διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, κάλεσε τον Ρώσο πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακόφ και τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν να παρευρεθούν αυτοπροσώπως ή να στείλουν εκπρόσωπο στη σύνοδο της επόμενης βδομάδας στην Ουάσιγκτον και να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία". Ο Γεβγκένι Πριμακόφ αρκέστηκε να τονίσει ότι η Ρωσία παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ότι θα αποφασίσει αν η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί στην Ουάσιγκτον εφόσον υπάρξει σαφής σχετική απάντηση - πρόσκληση και από το Ισραήλ και από τις ΗΠΑ.

Απο τις εργασίες της Συνόδου του ΔΝΤ

Από τις εργασίες της συνόδου του ΔΝΤ

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ραγδαία αύξηση της ανεργίας

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Δύο εκατομμύρια ακόμα Ινδονήσιοι αναμένεται να προστεθούν στην ατέλειωτη λίστα των ανέργων, που αγγίζει το εξωφρενικό ποσό των 20 εκατομμυρίων του ενεργού εργασιακά πληθυσμού που είναι 92 εκατομμύρια. Αυτή η αύξηση θα συντελεστεί στους τρεις μήνες που απομένουν μέχρι το πέρας αυτού του έτους, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι χτες.

Η ανεργία ανήλθε τους τελευταίους μήνες σε 22% από 20%, ενώ οι προοπτικές που υπάρχουν είναι εξαιρετικά αμφίβολες, εξαιτίας της κρίσης και της ολοένα εξασθένησης του εθνικού νομίσματος της ρουπίας έναντι του δολαρίου, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Φαχμί Ιντρίς,κατά τη διάρκεια συνέντευξής του χτες, όπου παρουσίασε τη συνολική εικόνα του εργασιακού τομέα στη χώρα. Τα ποσοστά αυτά που έδωσε ο Ιντρίς χτες επιβεβαιώνονται και από τα πρόσφατα στοιχεία για την οικονομική πορεία της χώρας που υπάρχουν σε πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ).

Η νησιωτική αυτή χώρα έχει περιέλθει σε οικονομική κρίση και ύφεση τους τελευταίους 15 μήνες, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται στα όρια του χάους, αφού οι τομείς που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη απώλεια και παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανεργία είναι ο τομέας των υπηρεσιών, της βιομηχανίας και των κατασκευών. Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΕ, δύο στους τρεις εκ των 140 εκατομμυρίων Ινδονησίων αναμένεται να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας την επόμενη χρονιά, το 1999.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Πολύνεκρο ναυάγιο κρουαζιερόπλοιου

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Τραγικό τέλος είχε η μικρή εκδρομή μιας πολυάριθμης ομάδας, κυρίως Γάλλων, τουριστών που επιχείρησαν, χθες το πρωί, να κάνουν το γύρο της μικρής λίμνης Μπαντόλες, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης. Το ηλεκτροκίνητο κρουαζιερόπλοιο "Αννα" βυθίστηκε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, μέσα σε μερικά λεπτά με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό των σωστικών συνεργείων, να χάσουν τη ζωή τους 24 Γάλλοι τουρίστες και να τραυματιστούν, τουλάχιστον, άλλοι 40. Εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων άφησε να εννοηθεί ότι όλα τα υπάρχοντα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κρουαζιερόπλοιο, το οποίο εκτελούσε το γύρο της λίμνης 50 φορές κάθε μέρα, ήταν υπερφορτωμένο, καθώς αντί για 80 επιβάτες, που φαίνεται ότι ήταν το ανώτατο όριο του, την ώρα της βύθισής του στο σκάφος εκτιμάται ότι βρίσκονταν 141 επιβάτες. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας, κατέστησε σαφές ότι θα διερευνηθούν διεξοδικά οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος και αναμένεται να ασκηθεί δίωξη και σε βάρος του καπετάνιου του κρουαζιερόπλοιου, ο οποίος και ανασύρθηκε σώος από τα παγωμένα νερά της λίμνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ