ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τότε και σήμερα...

Εξαιρετικά επίκαιρο και ιδιαίτερα διδακτικό είναι το θέμα που φιλοξένησε χτες η ιστορική στήλη της "Καθημερινής", το οποίο και παραθέτουμε ολόκληρο. Πριν από 49 χρόνια, λοιπόν, στις 9 Οκτώβρη, "η διοίκησης της ΓΣΕΕ παρουσιάσθη εις τον αρχηγό της αμερικανικής αποστολής κ. Πόρτερ διά το ζήτημα της αναδιοργανώσεως της κοινωνικής ασφαλίσεως. Ο γεν. γραμματεύς κ. Φ. Μακρής ανέπτυξε προς τον κ. Πόρτερ τας απόψεις της ΓΣΕΕ επί του θέματος τονίσας ότι αι εισηγήσεις και η εν γένει τακτική του Αμερικάνου Διοικητού του ΙΚΑ (!) κ. Πάουελ υποστηρίζοντος ως γνωστόν την συγχώνευσιν όλων των ασφαλιστικών οργανισμών και επιδιώκοντος δι' όλων των μέσων να επιτύχη την πραγματοποίησιν των σχεδίων του, τα οποία προκάλεσαν ζωηράν εξέγερσιν της εργατικής τάξεως, θέτουν προ της εργατικής ηγεσίας το καθήκον να αξιώση την μη ανανέωσιν της συμβάσεως του κ. Πάουελ, τοσούτω μάλλον όσον ούτος επιδιώκει να του παραχωρηθούν ευρύτατα και νομοθετικά ακόμη δικαιώματα επί ζητημάτων σχετιζομένων με την κοινωνικήν ασφάλισιν".

***

Σαράντα εννιά χρόνια μετά, το θέμα της "αναδιοργανώσεως" της κοινωνικής ασφάλισης είναι ξανά στο προσκήνιο, με ολοφάνερη επιδίωξη την πλήρη κατεδάφιση του θεσμού.

ΤΟΤΕ κουμάντο έκαναν απ' ευθείας, διά των επιτετραμμένων τους και των διορισμένων διοικητών, οι Αμερικάνοι.

ΣΗΜΕΡΑ το λόγο έχει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και η "Λευκή Βίβλος" των πολυεθνικών.

ΤΟΤΕ το "όραμα" της εποχής έφερε τον... κωδικό "σχέδιο Μάρσαλ".

ΣΗΜΕΡΑ έχουμε το "όραμα" της ΟΝΕ.

ΤΟΤΕ επικεφαλής της ΓΣΕΕ ήταν ο γνωστός δάσκαλος της εργατοκαπηλίας, Φώτης Μακρής, εξ ου και "Μακρηθεοδωρισμός"...

ΣΗΜΕΡΑ τα πράγματα στη ΓΣΕΕ ελέγχει το "εκσυγχρονιστικό" γαλαζοπράσινο δίδυμο.

ΤΟΤΕ τα όργανα της υποτέλειας και του δοσιλογισμού, που πραξικοπηματικά τοποθετήθηκαν στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος για να εξοντώσουν τις ισχυρότατες ταξικές δυνάμεις, ήταν υποχρεωμένα εκ των πραγμάτων να λένε και καμιά κουβέντα ...παραπάνω στα αφεντικά πριν τα ξεπουλήσουν όλα.

ΣΗΜΕΡΑ οι... εκσυγχρονιστές του ευρωραγιαδισμού επεξεργάζονται τις... προτάσεις διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης για να τις περιφέρουν στα τραπέζια του "κοινωνικού διαλόγου".

ΤΟΤΕ οι Μακρήδες, για τα μάτια του κόσμου, μίλαγαν για "εργατική τάξη". ΣΗΜΕΡΑ - και αυτή η... λεπτομέρεια έχει ιδιαίτερη, σημειολογική τουλάχιστον, σημασία - η εργατική τάξη έχει εξαφανισθεί από το λεξιλόγιο της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ. Σήμερα ο εργάτης έγινε "κοινωνικός εταίρος" του Λάτση, του Βαρδινογιάννη και των πολυεθνικών..!

***

Οχι, δεν, κάνουμε αυθαίρετες συγκρίσεις. Παίρνουμε πολύ καλά υπόψη τη διαφορά των εποχών, των μεθόδων και των καταστάσεων. Ας πάρουν, όμως, και κάποιοι άλλοι το ίδιο καλά υπόψη τους σε ποιες σελίδες της ιστορίας του εργατικού κινήματος έχουν τοποθετηθεί οι προκάτοχοί τους.

Ε.

Κύρωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας κηρύχτηκαν υποχρεωτικές οι παρακάτω συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η από 15 Ιούνη συλλογική σύμβαση εργασίας που ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας προσωπικού βιομηχανικών - βιοτεχνικών επιχειρήσεων, καθώς και λοιπών εργαστηρίων ζαχαρωδών προϊόντων όλης της χώρας.

Η από 15 Ιούνη σύμβαση που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών χημικής βιομηχανίας όλης της χώρας.

Η από 15 Ιούνη σύμβαση για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών, εργατοτεχνιτριών Σπορελαιουργίας, Πυρηνελαιουργίας, Σαπουνοποιίας όλης της χώρας.

Η από 15 Ιούνη σύμβαση για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών, εργατοτεχνιτριών ζυμών αρτοποιίας και αμύλου - αμυλοσακχάρου όλης της χώρας.

Η από 29 Ιούνη σύμβαση για τους όρους αμοιβής και εργασίας των μισθωτών που απασχολούνται σε πτηνοτροφικές και εκκολαπτικές επιχειρήσεις εμπορίας πουλερικών όλης της χώρας.

Η από 30 Ιούνη σύμβαση των επιστημόνων χημικής βιομηχανίας όλης της χώρας, 1998-1999.

Η από 6 Ιούλη σύμβαση ιατρικών επισκεπτών έτους 1998.

Η από 8 Ιούλη για τους όρους σύμβασης και εργασίας του προσωπικού των τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων (εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία, μπαρ κλπ.).

Η από 10 Ιούλη σύμβαση για τους όρους αμοιβής και συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στα εργοστάσια μαρμαροψηφίδων, μαρμαρόσκονης γύψου, στόκου κλπ. όλης της χώρας.

Η από 10 Ιούλη σύμβαση για τους όρους αμοιβής και συνθηκών εργασίας των εργατοτεχνιτών, εργατοτεχνιτριών στα εργοστάσια, εργοτάξια τσιμεντόλιθων, τσιμεντοκολόνων, γύψινων και μετώπων όλης της χώρας.

Η από 10 Ιούλη σύμβαση για τους όρους αμοιβής και συνθηκών εργασίας των οικοδόμων μονίμων συνεργείων συντήρησης βιομηχανιών, οργανισμών, ιδρυμάτων κλπ. όλης της χώρας.

Η από 10 Ιούλη σύμβαση για τους όρους αμοιβής και συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στα εργοστάσια και εργαστήρια κοπής και επεξεργασίας μαρμάρου όλης της χώρας.

Γλίτωσαν από "θαύμα"

Η περιπέτεια των 24 ναυτικών του φορτηγού BELUGA, δείχνει ότι ο γέρικος στόλος θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα

Από θαύμα γλίτωσαν 24 ναυτεργάτες που αποτελούν το πλήρωμα του... 21χρονου φορτηγού πλοίου BELUGA με σημαία... Μάλτας όταν προχτές λίγο μετά τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο πρυμναίο μέρος του πλοίου, ενώ στη θαλάσσια περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 6 με 7 μποφόρ. Τόσο για τα αίτια της πυρκαγιάς, όσο και για το σημείο από όπου ξεκίνησε, από την πλοιοκτήτρια ελληνική εταιρία ΛΙΝΚ ΛΑΪΝ δε δίνεται καμία πληροφορία, όμως αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι ο γέρικος ελληνικός εμπορικός στόλος θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Αγκούστα Ιταλίας χωρίς φορτίο με προορισμό τον Πειραιά. Οι ναυτεργάτες του πληρώματος, 9 Ελληνες, 13 Ουκρανοί και 2 Ινδονήσιοι εξέπεμψαν σήμα κινδύνου στις 1.30 χτες το πρωί και ενώ το πλοίο έπλεε 30 μίλια νοτιοδυτικά του Γερολυμένα.Ολοι οι ναυτεργάτες κατέφυγαν στην πλώρη του πλοίου καθώς οι φλόγες είχαν εξαπλωθεί σε όλη την πρύμνη, με αποτέλεσμα στις 7 το πρωί στο σημείο αυτό να παρουσιαστεί εισροή υδάτων. Ωστόσο μετά από σήμα του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,κοντά στο πλοίο από τις 4 το πρωί είχαν καταπλεύσει το φορτηγό πλοίο BRAHMS και το δεξαμενόπλοιο CRUDEMED,ενώ με το φως της ημέρας έσπευσε ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα απέπλευσαν από τον Πειραιά το ρυμουλκό Αγιος Δημήτριος το οποίο αναμενόταν να φτάσει το βράδυ και ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος.

Ο κ. Βαμβληνόπουλος, εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας, μάς ανέφερε ότι γύρω στις 3.30 το μεσημέρι η πυρκαγιά έσβησε από μόνη της. Σημείωσε ακόμα ότι ο ίδιος δεν είχε επαφή με το πλήρωμα για να ξέρει τα αίτια και το σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, αλλά γνώριζε την κατάσταση επειδή βρισκόταν σε επικοινωνία με παραπλέον πλοίο...

Τα ονόματα των Ελλήνων ναυτεργατών είναι: Χρήστος Φούρναρης, 63 ετών, πλοίαρχος, Χρήστος Χόνδρος, 43 ετών, υποπλοίαρχος, Δημήτρης Νικηταράς, 59 ετών, ανθυποπλοίαρχος, Αδαμάντιος Ανθυμιάδης, 67 ετών, α μηχανικός, Σεραφείμ Κοτσένας, 57 ετών, γ μηχανικός, Νίκος Μεστούσης, 58 ετών, γ μηχανικός, Νίκος Φιλιππίδης, 56 ετών, μηχανικός και Θανάσης Κατίνος, 45 ετών, ηλεκτρολόγος.

ΘΡΙΑΣΙΟ
Δεν τελειώνουν το Γυμνάσιο 4 στους 10!

Μια από τις πολλές σκοτεινές πλευρές της φτώχειας και της ανεργίας, είναι και η αποχώρηση μικρών σε ηλικία μαθητών από το σχολείο, πριν ακόμα ολοκληρώσουν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, σε ποσοστό 10% πανελλαδικά! Με αφορμή την ένταξη δυο νέων μαθημάτων στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Κέντρων Νεότητας του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στην Ελευσίνα, προκύπτει από σχετική έρευνα ότι στην περιοχή του ευρύτερου Θριάσιου Πεδίου,το ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου φτάνει το 40% των μαθητών!

Τα σχετικά στοιχεία αναφέρονται σε μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας,στην οποία επισημαίνεται ακόμη ότι παρ' όλο που υπάρχουν διάφορα προγράμματα κατάρτισης, δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτά όσοι δεν τέλειωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση, επειδή δε συγκεντρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ωστόσο, τα δυο νέα μαθήματα δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το 25% των μαθητών που εγκαταλείπουν το γυμνάσιο, προέρχονται από φτωχές οικογένειες και οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 12 - 16 χρόνων. Στην ίδια έρευνα σημειώνεται ότι οι νέοι που εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, μπορούν να καταρτιστούν μόνο στα Κέντρα Νεότητας, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για μαθήματα που δεν υπάρχουν, όπως χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο όμως και πάλι δεν υλοποιείται.

"ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ"
Σε "ομηρία" 150 εργαζόμενοι

Στο δρόμο, χωρίς δουλιά, χωρίς αποζημίωση και χωρίς καταβολή δεδουλευμένων

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν χτες οι εργαζόμενοι του "Καταναλωτή",αφού έκλεισαν και τα τρία τελευταία καταστήματα της αλυσίδας που εξακολουθούσαν να λειτουργούν. Στο μεταξύ η επιχείρηση, όπως ανακάλυψαν οι εργαζόμενοι, έχει κηρυχτεί ερήμην σε πτώχευση και από μέρα σε μέρα αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα ο σύνδικος της πτώχευσης.

Σε ομηρία βρίσκονται οι 150 εργαζόμενοι στους οποίους δεν έχουν κοινοποιηθεί απολύσεις, ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα και αναδρομικά από τη Συλλογική Σύμβαση, για τα οποία κατέθεσαν χτες μήνυση εναντίον της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και από τον επιχειρηματία Γαληνό, ο οποίος αγόρασε τα 11 από τα 16 σούπερ μάρκετ του "Καταναλωτή" και ετοιμάζεται να τα θέσει σε λειτουργία.

Την ερχόμενη Τετάρτη οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εργασίας, όπου και θα πραγματοποιηθεί τριμερή συνάντηση για τον "Καταναλωτή", αλλά και την "Τροφοπηγή". Ωστόσο, εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν θα έχει αποτελέσματα η συνάντηση, αφού οι εργοδότες όσες φορές κλήθηκαν στο παρελθόν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το υπουργείο Εργασίας δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των εργαζομένων, παρά τις δεσμεύσεις του για το αντίθετο, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας "έκλεισε τα μάτια" στην κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων από την επιχείρηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ