Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τότε και σήμερα...

Εξαιρετικά επίκαιρο και ιδιαίτερα διδακτικό είναι το θέμα που φιλοξένησε χτες η ιστορική στήλη της "Καθημερινής", το οποίο και παραθέτουμε ολόκληρο. Πριν από 49 χρόνια, λοιπόν, στις 9 Οκτώβρη, "η διοίκησης της ΓΣΕΕ παρουσιάσθη εις τον αρχηγό της αμερικανικής αποστολής κ. Πόρτερ διά το ζήτημα της αναδιοργανώσεως της κοινωνικής ασφαλίσεως. Ο γεν. γραμματεύς κ. Φ. Μακρής ανέπτυξε προς τον κ. Πόρτερ τας απόψεις της ΓΣΕΕ επί του θέματος τονίσας ότι αι εισηγήσεις και η εν γένει τακτική του Αμερικάνου Διοικητού του ΙΚΑ (!) κ. Πάουελ υποστηρίζοντος ως γνωστόν την συγχώνευσιν όλων των ασφαλιστικών οργανισμών και επιδιώκοντος δι' όλων των μέσων να επιτύχη την πραγματοποίησιν των σχεδίων του, τα οποία προκάλεσαν ζωηράν εξέγερσιν της εργατικής τάξεως, θέτουν προ της εργατικής ηγεσίας το καθήκον να αξιώση την μη ανανέωσιν της συμβάσεως του κ. Πάουελ, τοσούτω μάλλον όσον ούτος επιδιώκει να του παραχωρηθούν ευρύτατα και νομοθετικά ακόμη δικαιώματα επί ζητημάτων σχετιζομένων με την κοινωνικήν ασφάλισιν".

***

Σαράντα εννιά χρόνια μετά, το θέμα της "αναδιοργανώσεως" της κοινωνικής ασφάλισης είναι ξανά στο προσκήνιο, με ολοφάνερη επιδίωξη την πλήρη κατεδάφιση του θεσμού.

ΤΟΤΕ κουμάντο έκαναν απ' ευθείας, διά των επιτετραμμένων τους και των διορισμένων διοικητών, οι Αμερικάνοι.

ΣΗΜΕΡΑ το λόγο έχει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και η "Λευκή Βίβλος" των πολυεθνικών.

ΤΟΤΕ το "όραμα" της εποχής έφερε τον... κωδικό "σχέδιο Μάρσαλ".

ΣΗΜΕΡΑ έχουμε το "όραμα" της ΟΝΕ.

ΤΟΤΕ επικεφαλής της ΓΣΕΕ ήταν ο γνωστός δάσκαλος της εργατοκαπηλίας, Φώτης Μακρής, εξ ου και "Μακρηθεοδωρισμός"...

ΣΗΜΕΡΑ τα πράγματα στη ΓΣΕΕ ελέγχει το "εκσυγχρονιστικό" γαλαζοπράσινο δίδυμο.

ΤΟΤΕ τα όργανα της υποτέλειας και του δοσιλογισμού, που πραξικοπηματικά τοποθετήθηκαν στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος για να εξοντώσουν τις ισχυρότατες ταξικές δυνάμεις, ήταν υποχρεωμένα εκ των πραγμάτων να λένε και καμιά κουβέντα ...παραπάνω στα αφεντικά πριν τα ξεπουλήσουν όλα.

ΣΗΜΕΡΑ οι... εκσυγχρονιστές του ευρωραγιαδισμού επεξεργάζονται τις... προτάσεις διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης για να τις περιφέρουν στα τραπέζια του "κοινωνικού διαλόγου".

ΤΟΤΕ οι Μακρήδες, για τα μάτια του κόσμου, μίλαγαν για "εργατική τάξη". ΣΗΜΕΡΑ - και αυτή η... λεπτομέρεια έχει ιδιαίτερη, σημειολογική τουλάχιστον, σημασία - η εργατική τάξη έχει εξαφανισθεί από το λεξιλόγιο της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ. Σήμερα ο εργάτης έγινε "κοινωνικός εταίρος" του Λάτση, του Βαρδινογιάννη και των πολυεθνικών..!

***

Οχι, δεν, κάνουμε αυθαίρετες συγκρίσεις. Παίρνουμε πολύ καλά υπόψη τη διαφορά των εποχών, των μεθόδων και των καταστάσεων. Ας πάρουν, όμως, και κάποιοι άλλοι το ίδιο καλά υπόψη τους σε ποιες σελίδες της ιστορίας του εργατικού κινήματος έχουν τοποθετηθεί οι προκάτοχοί τους.

Ε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2017-10-15 00:00:00.0)
Στη γραμμή κυβέρνησης - ΣΕΒ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ(2012-01-11 00:00:00.0)
Κροκοδείλια δάκρυα(2005-04-27 00:00:00.0)
Αγωνιστική επιφυλακή και πάλη(2001-11-06 00:00:00.0)
Πρόταση για άμεση κλιμάκωση(2001-05-17 00:00:00.0)
Συναίνεση και για το ασφαλιστικό(2000-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ