Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΡΙΑΣΙΟ
Δεν τελειώνουν το Γυμνάσιο 4 στους 10!

Μια από τις πολλές σκοτεινές πλευρές της φτώχειας και της ανεργίας, είναι και η αποχώρηση μικρών σε ηλικία μαθητών από το σχολείο, πριν ακόμα ολοκληρώσουν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, σε ποσοστό 10% πανελλαδικά! Με αφορμή την ένταξη δυο νέων μαθημάτων στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Κέντρων Νεότητας του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στην Ελευσίνα, προκύπτει από σχετική έρευνα ότι στην περιοχή του ευρύτερου Θριάσιου Πεδίου,το ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου φτάνει το 40% των μαθητών!

Τα σχετικά στοιχεία αναφέρονται σε μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας,στην οποία επισημαίνεται ακόμη ότι παρ' όλο που υπάρχουν διάφορα προγράμματα κατάρτισης, δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτά όσοι δεν τέλειωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση, επειδή δε συγκεντρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ωστόσο, τα δυο νέα μαθήματα δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το 25% των μαθητών που εγκαταλείπουν το γυμνάσιο, προέρχονται από φτωχές οικογένειες και οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 12 - 16 χρόνων. Στην ίδια έρευνα σημειώνεται ότι οι νέοι που εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, μπορούν να καταρτιστούν μόνο στα Κέντρα Νεότητας, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για μαθήματα που δεν υπάρχουν, όπως χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο όμως και πάλι δεν υλοποιείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ