ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπέκυψε τελικά η Αμ. Γκινάκη

Η άτυχη κοπέλα, αθώο θύμα της αστυνομικής επιχείρησης της οδού Νιόβης και του Μ. Σορίν, άφησε την τελευταία πνοή της χτες στις 11.30 το πρωί, ενώ νοσηλευόταν επί 17 μέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Ερυθρού"

Βαθιά συγκίνηση έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η είδηση του θανάτου της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη,της νεαρής κοπέλας, που πλήρωσε με τη ζωή της τα τραγικά λάθη των αστυνομικών, οι οποίοι επιχείρησαν να την απελευθερώσουν από τα χέρια του Ελληνορουμάνου κακοποιού, στο σπίτι της μητέρας της στην οδό Νιόβης 4 στα Πατήσια. Η άτυχη κοπέλα άφησε την τελευταία πνοή της χτες στις 11.30 π.μ. ενώ νοσηλευόταν επί 17 μέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Ερυθρού", με πολυοργανική ανεπάρκεια και σε κατάσταση βαριάς σήψης.

Γιατροί και νοσηλευτές, που βρίσκονταν στο πλάι της όλες αυτές τις μέρες, μιλούν με έκπληξη για τις αντοχές της και σημειώνουν ότι "η νεανική της καρδιά την κράτησε μέχρι το τέλος". O διευθυντής της Μονάδας Παναγιώτης Μπεχράκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους για τον πρόωρο χαμό της κοπέλας, ήταν σαφής: "Το τελευταίο 24ωρο διαπιστώσαμε ότι η μάχη είχε χαθεί. Μας νίκησε η χειροβομβίδα".

Να υπενθυμίσουμε ότι η άτυχη κοπέλα εισήχθη στο Νοσοκομείο την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη και ώρα 11.30 μ.μ. Αμέσως μπήκε στο χειρουργείο, όπου της αφαίρεσαν το δεξί πόδι και τη μισή λεκάνη. Τις πρώτες μέρες, έκανε συχνά μεταγγίσεις, υποστηριζόταν μηχανικά η αναπνοή της, ενώ η πίεσή της ήταν σταθερή. Η πρώτη επιδείνωση παρουσιάστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα στην καρδιακή λειτουργία. Η πίεσή της άρχισε να πέφτει. Της χορηγήθηκε ειδική φαρμακευτική αγωγή, στην οποία ανταποκρίθηκε ο οργανισμός της και η πίεσή της ανέβηκε. Ωστόσο, τη βδομάδα που ακολούθησε παρουσιάστηκαν προβλήματα στους νεφρούς και το ήπαρ. Οι νεφροί υποστηρίχτηκαν μηχανικά, ενώ υπήρχε φόβος για νέκρωση του ήπατος. Επίσης, είχε προχωρήσει αρκετά η σηψαιμία στα κάτω άκρα.

Η προχτεσινή αιφνίδια επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της Αμαλίας Γκινάκη ήταν καθοριστική. Λίγα λεπτά πριν τις 7 μ.μ., παρουσίασε ενδοκοιλιακή αιμορραγία, υψηλό πυρετό και η αρτηριακή πίεση έπεσε, με αποτέλεσμα την αφαίρεση του φίλτρου αιμοδιύλισης. Η νεανική της καρδιά δεν άντεξε άλλο. Σταμάτησε να χτυπά χτες στις 11.30 π.μ.

Η Αλέκα Παπαρήγα

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο της Αμαλίας Γκινάκη, έστειλε στην οικογένειά της το παρακάτω τηλεγράφημα: "Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια για το θάνατο της Αμαλίας. Ως κόμμα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να διαλευκανθούν όλες οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες έλαβαν χώρα τα τραγικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της εφόδου της Αστυνομίας".

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας στο τηλεγράφημά του την Αμαλία Γκινάκη αθώο θύμα μιας ειδεχθούς εγκληματικής ενέργειας, που έδωσε έναν άνισο αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΟΡΙΝ ΜΑΤΕΪ
Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα

Αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν τα ερωτήματα, που προκλήθηκαν, τόσο από τους αδέξιους χειρισμούς των αστυνομικών και τα τραγικά αποτελέσματα της εφόδου της Αστυνομίας στην οδό Νιόβης, όσο και από τον απροσδόκητο θάνατο του Ματέι Σορίν μέσα στο θεραπευτήριο των φυλακών Κορυδαλλού, λίγες ώρες μετά τη διακομιδή του από το νοσοκομείο Νίκαιας.

Από την εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται για το μακελειό της οδού Νιόβης, δεν έχουν προσωποποιηθεί ακόμα οι ευθύνες, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι οι όποιοι υπαίτιο θα αντιμετωπίσουν τώρα βαρύτερες κατηγορίες. Η απώλεια της ζωής της Αμαλίας Γκινάκη μετατρέπει την αρχική δίωξη (βαριές σωματικές βλάβες) σε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Το ερώτημα είναι αν από την προανάκριση θα προκύψουν συγκεκριμένες ευθύνες, όσον αφορά τους λανθασμένους χειρισμούς των αξιωματικών της Αστυνομίας, του εισαγγελέα που ενεπλάκη στην υπόθεση και όποιων άλλων προκύψει στην πορεία ότι επηρέασαν αρνητικά, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, την κατάσταση.

Στο μεταξύ, οι συνθήκες του θανάτου του Σορίν Ματέι δεν έχουν κι αυτές ακόμα διευκρινιστεί. Οι καταγγελίες που μεταδόθηκαν από τον δημοσιογράφο Μ. Τριανταφυλλόπουλο, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του εκπομπής στο "Σκάι" για δυο αξιωματικούς της Αστυνομίας, οι οποίοι υποτίθεται ότι προκάλεσαν ασφυξία στο Σορίν, τελικά, δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο δημοσιογράφος, υπό την απειλή των μηνύσεων που σκοπεύουν να υποβάλουν οι θιγόμενοι, πήρε τις αποστάσεις του και εμφάνισε μια άλλη εκδοχή, ότι δηλαδή κάποιοι άγνωστοι άλλαξαν τη ροή του ορού, με αποτέλεσμα να διοχετευτούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στις φλέβες του Σορίν ισχυρά κατασταλτικά φάρμακα, προκαλώντας του το θάνατο. Οι καταγγελίες αυτές έχουν τεθεί υπόψη του εισαγγελέα των φυλακών, ο οποίος συνεχίζει το έργο του με την εξέταση μαρτύρων. Σημειώνεται επίσης ότι στην ίδια εκπομπή έγινε γνωστό πως λίγο πριν πεθάνει ο Σορίν Ματέι υπηρεσία είχε ο ειδικευόμενος γιατρός Χρήστος Μωράκης, ο οποίος αντέδρασε με λυγμούς, όταν πληροφορήθηκε το μοιραίο γεγονός. Η στάση του αυτή κίνησε τις υποψίες του δημοσιογράφου, ο οποίος επιχείρησε να τον "ανακρίνει", χωρίς, βέβαια, να το πετύχει.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Πιο μακριά οι οικοδομές από τους δρόμους

Τα σπίτια και οι επιχειρήσεις (εργοστάσια, εμπορικά κέντρα, καταστήματα κ. ά.) που χτίζονται στις εκτός σχεδίου περιοχές θα πρέπει στο εξής να χτίζονται σε αρκετά μεγαλύτερες αποστάσεις από τον άξονα των εθνικών, επαρχιακών και κοινοτικών δρόμων.

Αυτό προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα (209/98) το οποίο καταρτίστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τέθηκε ήδη σε ισχύ. Στόχος του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια στα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους αυτούς, αλλά και η εξασφάλιση της δυνατότητας μελλοντικής αύξησης του πλάτους των οδικών αξόνων, χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι ρυθμίσεις βέβαια αυτές δημιουργούν αρκετά προβλήματα στους ιδιοκτήτες που οι ιδιοκτησίες τους βρίσκονται σε επαφή και κατά μήκος του οδικού δικτύου, είτε επειδή δε θα μπορούν να κτίσουν, είτε επειδή δε θα μπορούν να προσθέσουν ορόφους στα ήδη υπάρχοντα κτίριά τους. Μάλιστα, με μια από τις διατάξεις, απαγορεύεται η δόμηση ακόμη και στις περιοχές που βρίσκονται μέσα στη ζώνη διέλευσης οδού, η οποία είναι υπό... μελέτη.

Το ΠΔ χωρίζει τους δρόμους σε τρεις βασικές κατηγορίες, καθορίζοντας αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται από αυτούς για την ανέγερση οικοδομών. Συγκεκριμένα:

  • Βασικό εθνικό δίκτυο (είναι αυτό που συνδέει τη χώρα μας με το εξωτερικό, όπως ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι και η Εγνατία Οδός), κατά μήκος του οποίου οι νέες οικοδομές θα πρέπει να απέχουν 60 μέτρα από τον άξονα του δρόμου και όχι λιγότερο από 40 μέτρα από το όριό του.
  • Δευτερεύον εθνικό δίκτυο (είναι τα τμήματα των δρόμων που συνδέουν τις μεγάλες πόλεις με το βασικό εθνικό δίκτυο, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια κλπ. ) κατά μήκος του οποίου οι νέες οικοδομές θα πρέπει να απέχουν 45 μέτρα από τον άξονα του δρόμου και όχι λιγότερο από 30 μέτρα από το όριό του.
  • Τριτεύον εθνικό δίκτυο (αφορά κυρίως παρακάμψεις μεγάλων πόλεων) κατά μήκος του οποίου οι οικοδομές θα πρέπει να απέχουν 30 μέτρα από τον άξονα του δρόμου. Από τη διάταξη αυτή εξαιρούνται οι περιοχές της Κρήτης, της Εύβοιας, της Ρόδου και της Κέρκυρας.
  • Για τους παράπλευρους βοηθητικούς δρόμους των εθνικών οδών η απόσταση που επιτρέπεται να χτιστούν νέες οικοδομές ορίζεται σε 20 μέτρα.

Παρόμοιες ρυθμίσεις καθορίζονται από το ΠΔ και για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα που βλέπουν σε επαρχιακούς δρόμους. Συγκεκριμένα

- Στο πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο (είναι αυτό που συνδέει τις πόλεις με το εθνικό δίκτυο) η απόσταση ορίζεται σε 20 μέτρα από τον άξονα του δρόμου.

- Στο δευτερεύον επαρχιακό δίκτυο (είναι αυτό που συνδέει δήμους και κοινότητες εκτός από την πρωτεύουσα κάθε νομού), στο οποίο οι νέες οικοδομές θα πρέπει να απέχουν 15 μέτρα από τον άξονα του δρόμου.

Στην περίπτωση των νησιών που αποτελούν δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων, οι αποστάσεις των νέων κτιρίων από τους δρόμους προβλέπεται ότι καθορίζονται με απόφαση του δήμου ή της κοινότητας, αλλά σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να είναι μικρότερες των 10 μέτρων από τον άξονα του δρόμου.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό και εξάδελφο

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΣΟΥΛΙΔΗ

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 10.10.98 και ώρα 10.30 π.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Νέας Φιλαδέλφειας, Κόκκινος Μύλος.

Οι αδελφές: Ζωή, Σουζάνα.

Οι εξάδελφοι. Οι λοιποί συγγενείς.

ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο

ΧΡΗΣΤΟ ΞΕΝΑΚΗ

ετών 80

εκηδεύσαμε χθες Παρασκευή 9.10.98 από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Βύρωνος.

Η σύζυγος: Ειρήνη.

Τα παιδιά: Νίκος, Ευσταθία και Βασίλης, Γιάννης.

Τα εγγόνια: Γιώργος, αβάπτιστο.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Επανόρθωση

Στο χτεσινό "Ρ" στη σελίδα της Αντίστασης, στο θέμα με τίτλο "Ανοιχτή επιστολή - αποστομωτική απάντηση", το όνομα του επιστολογράφου είναι Μανώλης Διακογιάννης και όχι Μανώλης Διακάκης, όπως γράφτηκε κατά λάθος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ