ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καλή ψήφο...

ΣΗΜΕΡΑ,παραμονή δημοτικών εκλογών, τι να πρωτοπούμε; Γιατί πρέπει όλος ο κόσμος να καταψηφίσει τους "εκσυγχρονιστές" (πάντα εντός εισαγωγικών), όπου κι αν βρίσκονται και με όποιο χρώμα κι αν εμφανίζονται (πράσινοι, μπλε, ροζέ, φούξια, βεραμάν κλπ);

***

Ευχαρίστως, άλλα όπως και να τα "στριμώξουμε" τα πράγματα δε μας... χωράει η σελίδα! Από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε; Το θέμα είναι... να τελειώσουν αυτοί, να ησυχάσουμε!

***

Οι ΠΑΣΟΚοι πριν από όλους το ξέρουν βέβαια καλά τι θα γίνει στις εκλογές κι είναι προετοιμασμένοι για τη... λαϊκή φάπα, σκεπτόμενοι εδώ και καιρό πώς θα τη δικαιολογήσουνε!

***

Η Νέα Δημοκρατία... ακόμα προσπαθεί να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο (καλά δεν πειράζει παιδιά, θα γίνουν κι άλλες εκλογές το... 2002!) κι ο Συνασπισμός, αφήστε καλύτερα...

***

Βρίσκονται σε ιδεολογική σύγχυση για το αν τυχόν η εκλογή 27 νομαρχών (ο στόχος του Σκανδαλίδη δηλαδή) από το... ΠΑΣΟΚ είναι βήμα προς τον... προοδευτικό εκσυγχρονισμό της χώρας!

***

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ των εκλογών... τι να λέμε, άψογη! Οποιος έχει το ψυχικό σθένος (θα του χρειαστεί) ας πάρει στο 1027, αριθμό τηλεφώνου ορισμένο από το υπουργείο Εσωτερικών, να κάνει οποιαδήποτε ερώτηση για την εκλογική διαδικασία.

***

Αν βγάλει άκρη (χωρίς να έχει θητεύσει πρόεδρος του Αρείου Πάγου ή σε άλλη συναφή θέση), να μας πάρει παρακαλώ τηλέφωνο ή να στείλει γράμμα να το... κάνουμε πρωτοσέλιδο!

***

Διότι ο "Καποδίστριας" εκτός από όλα τα άλλα στραβά κι ανάποδα που έχει, είναι μεγάλη μπερδεψοδουλιά. Και βέβαια στην... αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται.

***

Α, ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ το ξεχάσουμε, τα εκλογικά βιβλιάρια δεν καταργήθηκαν ακόμη ε! Ως παιδιά των φρονίμων ας τα ψάξουμε από το βράδυ, δε χρειάζεται να έχουμε πανικούς την Κυριακή!

Ως εδώ!

Ως εδώ

και μη παρέκει

ψήφο πια

αστροπελέκι

να βροντήσει

ν' αστράψει

κι η ελπίδα μας

ν' ανάψει.

Ως εδώ,

φωνάξτε όλοι

και η ψήφος

να 'ναι βόλι

να χτυπήσει

στο κεφάλι

το "ζωνάρι"

και το χάλι!

Ως εδώ,

δεν πάει άλλο,

δώστε χτύπημα

μεγάλο,

ρίξτε ψήφο,

ίδια σφαίρα,

για μια αλλιώτικη

Δευτέρα!

Ο οίστρος

... και ο Σημίτης

Ο Κ. Σημίτης από την πλευρά του εκφράζει τις ανησυχίες του για την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και, ταυτόχρονα, δηλώνει "μπερδεμένος", καθώς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι "νεοφιλελεύθεροι σοσιαλδημοκράτες", όπως ο ίδιος, που ηγούνται στη σημερινή συγκυρία του καπιταλιστικού κόσμου, δεν τα καταφέρνουν.

Βεβαίως, γνωρίζει ότι η κρίση δεν αφορά, κυρίως, την πολιτική διαχείριση του συστήματος, αλλά αποτελεί σύμπτωμα της φύσης του καπιταλισμού. Ομως, πικραίνεται, αναλογιζόμενος πως η "σοσιαλδημοκρατία" έτυχε να πληρώσει, πολιτικά, τα "σπασμένα" αυτής της κρίσης. Και φοβάται, ότι τ' αφεντικά μπορεί να δώσουν το σύνθημα να "πέσουν" οι "αριστεροί" και ν' "ανέβουν" οι "δεξιοί" πολιτικοί διαχειριστές και θα "πάρει η μπάλα" και τον ίδιο.

Αλλά ας μη φοβάται. Τ' αφεντικά χρειάζονται ακόμα τους "σοσιαλδημοκράτες"- το 'δειξαν και οι πρόσφατες εκλογές στη Γερμανία - και, εν πάση περιπτώσει, όσο "τα δίνει όλα" για την ΟΝΕ, από τ' αφεντικά δεν κινδυνεύει. Να φοβάται, μόνο τον ελληνικό λαό, που, αργά ή γρήγορα, θα τον "βάλει στη θέση του".

Μακριά νυχτωμένοι!

Το αλήστου μνήμης παπανδρεϊκό εφεύρημα της περιόδου '85, το γνωστό "Τι Πλαστήρας τι Παπάγος", θυμήθηκε ο "εκσυγχρονιστής" Στ. Μανίκας, σπεύδοντας να απαντήσει στην επισήμανση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν σε τέτοιο βαθμό στις πολιτικές επιλογές τους, που το ερώτημα "Τι ΝΔ τι ΠΑΣΟΚ" αποτελεί ψευτοδίλημμα.

Τόσο πολύ... εκσυγχρονίστηκαν, άραγε, τα στελέχη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ώστε να καταφεύγουν, εν έτει 2000, ακόμα στα Παπανδρεϊκά προεκλογικά τεχνάσματα; Να παραμένουν τόσο ανιστόρητοι που δεν ξέρουν τίποτα για Πλαστήρα και Παπάγο, δύσκολο να το πιστέψει κανένας. Απλώς ως γνήσια τέκνα του Παπανδρεϊσμού και λόγω αντικομμουνιστικών συνδρόμων καταφεύγουν σε αφορισμούς κατά των κομμουνιστών, νομίζοντας πως μπορούν να εξαπατήσουν τους πολίτες πως, τάχα, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ - κι από κοντά ο ΣΥΝ - που συμπίπτουν στις επιλογές της ΟΝΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής. Αν το νομίζουν, ένα μόνο θα τους πούμε: Αν και πλασάρονται ως εκσυγχρονιστές δεν είναι παρά ...μακριά νυχτωμένοι!

Πρόκειται για κατάντια

Εκφραση του εκφυλισμού, που συνειδητά προωθείται μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, χαρακτήρισε ο παλαίμαχος συνδικαλιστής Κ. Μαραγκουδάκης, μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου για την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος, την απόφαση του προέδρου και του γγ της ΓΣΕΕ να απευθυνθούν στην κυβέρνηση, όχι για να καταργήσει εντελώς το αμαρτωλό Ταμείο των "εργατοπατέρων", αλλά για να το ενισχύσει και να το κάνει τρόπο ζωής για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα.

"Πρόκειται - υπογράμμισε - για έσχατη κατάντια. Η ίδια η ΓΣΕΕ, μετά το 22ο Συνέδριό της - το πρώτο γνήσιο συνέδριό της μετά τη δικτατορία - είχε ζητήσει την κατάργηση του αμαρτωλού Ταμείου για τους συνδικαλιστές. Θυμίζω ότι πρόκειται για δεύτερη, ευνοιοκρατική, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, πέρα από την κανονική σύνταξη και την κανονική επικουρική σύνταξη. Εφτασε να μείνουν μερικά στελέχη του κυβερνητικού συνδικαλισμού λίγα χρόνια στο κίνημα - στο κίνημα της καρέκλας - για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις πρόσθετης συνταξιοδότησης και έσπευσαν τώρα να ζητήσουν την ανάσταση του Ταμείου των "εργατοπατέρων"! Δηλαδή, η εργατική τάξη και οι απόμαχοι συνεχώς να χάνουν και οι ίδιοι, πέρα από τις συντάξεις του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, των τραπεζών, από όπου κυρίως προέρχονται, να διεκδικούν παραπέρα βελτίωση της ατομικής τους θέσης!".

Ανεπανάληπτο! Η κ. Δαμανάκη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Πλάνετ", αφού έκανε... σκληρή κριτική στον Δ. Αβραμόπουλο, που διαφημίζει ως προεκλογικό τρικ την παροχή 8 εκατομμυρίων από τα ταμεία του συνδυασμού του στους αστέγους της πόλης, κατέληξε ως εξής: "Στο Δημοτικό Συμβούλιο εμείς ψηφίσαμε να δίνει πέντε μερίδες φαγητό στους αστέγους"!!!

Τελικά, τους έχει μείνει και το ελάχιστο φιλότιμο; Και του ενός και της άλλης!

Η απάντηση στους "άσους" του δικομματισμού

Μόνο έκπληξη δεν αποτελούν οι "άσοι" που βγαίνουν προγραμματισμένα και βάσει σχεδίου από το μανίκι των κομματικών επιτελείων και ρίχνονται στη μάχη του αποπροσανατολισμού, του εκβιασμού, της τρομοκρατίας και τελικά της υφαρπαγής της ψήφου. Δεν μπορούν, οι διάφοροι γνωστοί "στρατηγοί", να μην υποκύψουν στον πειρασμό και να αφήσουν τον κόσμο να πάει στις κάλπες χωρίς να του έχουν θέσει διλήμματα, χωρίς να έχουν ρίξει τόνους λάσπης, χωρίς να έχουν προχωρήσει στις γνωστές προβοκάτσιες, χωρίς να "αποκαλύψουν" τις συναλλαγές στα παρασκήνια, ώστε να αποδείξουν ότι τελικά "όλοι ίδιοι είναι, γι' αυτό ψήφισε το δικό μας".

Ηταν αναμενόμενο ότι αυτή η άθλια προπαγάνδα θα εντεινόταν τα τελευταία 24ωρα, ακριβώς να συγκρατήσουν "εντός πλαισίων" τη λαϊκή αγανάκτηση και να αποτρέψουν την έκφρασή της στην κάλπη. Ετσι, από τη μια πλευρά έχουμε "αποκαλύψεις" για υποψηφίους που είναι "μεσάζοντες σε εμπόριο όπλων", ενώ από την άλλη κάνουν την εμφάνισή τους οι "συνήθεις" προβοκατόρικες αφίσες και φέιγ βολάν, τα οποία βέβαια θα πολλαπλασιαστούν τις επόμενες ημέρες και ώρες.

Η απάντηση είναι μία και δοκιμασμένη. Συνεχής επαφή και συζήτηση με τον κόσμο, δυναμικότερο και πλατύτερο άνοιγμα και στον τελευταίο ψηφοφόρο που μας περιμένει. Ακόμη και μέχρι την τελευταία ώρα.

"Ναυαγοσώστες" στην Καρδίτσα

Απεγνωσμένες προσπάθειες κάνει η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να διασώσει από την επερχόμενη ήττα τους κυβερνητικούς υποψήφιους, για τη Νομαρχία και το Δήμο της Καρδίτσας. Το λαϊκό ρεύμα υπέρ της νομαρχιακής υποψηφιότητας του Β. Μπούτα και η αναμενόμενη, από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, μεγάλη νίκη του δημοτικού συνδυασμού, του Χρήστου Τέγου, προκαλούν εφιάλτες στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο ρόλος του "ναυαγοσώστη" των κυβερνητικών υποψηφίων στην Καρδίτσα - του "επίσημου" Ηλ. Λιακόπουλου για τη Νομαρχία και του "κεντροαριστερού" Θ. Κανταρτζή για τη δημαρχία - ανατέθηκε στην Βάσω Παπανδρέου και στον Θ. Τσουκάτο, οι οποίοι, τις τρεις τελευταίες μέρες, επισκέφθηκαν, εναλλάξ, την Καρδίτσα. Αλλά, φαίνεται ότι ο Θ. Τσουκάτος, ο οποίος απέτυχε παταγωδώς ως "στρατηγός" της μάχης εναντίον των αγροτών της Καρδίτσας, στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, θ' αποτύχει και ως "ναύαρχος" των μαχών κατά των αγωνιστών της Αυτοδιοίκησης, αφού τα "καράβια" των κυβερνητικών υποψηφίων, για τη Νομαρχία και τη Δημαρχία της Καρδίτσας, "κόλλησαν" στα "λασπόνερα" της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και δεν "ξεκολλάνε" με τίποτε. Τι και πόσο να "σπρώξει" και η Βάσω..;

Ανησυχεί ο Καραμανλής...

Κοιτάξτε, που άρχισαν να εκφράζουν αμφιβολίες και ανησυχίες, για την αποτελεσματικότητα του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος ο Κ. Καραμανλής και ο Κ. Σημίτης. (θα πείτε, αφού ανησυχούν ο Κίσιγκερ και ο Σόρος, γιατί να μην ανησυχούν αυτοί).

Ο μεν Καραμανλής φαίνεται να αποδίδει την κρίση του καπιταλισμού "στην έλλειψη ηγεσίας σε παγκόσμιο επίπεδο".

"Πονηρούλης" ο πρόεδρος της ΝΔ, θέλει να πει - χωρίς και ο ίδιος να το πιστεύει - ότι η κρίση οφείλεται στο γεγονός ότι στις κυβερνήσεις των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών βρίσκονται "νεοφιλελεύθεροι" μεν, αλλά "σοσιαλδημοκράτες" και όχι "καθαροί νεοφιλελεύθεροι", όπως ο ίδιος...

Λες και η ταμπέλα των πολιτικών διαχειριστών του καπιταλισμού παίζει σημαντικό ρόλο, όταν, είναι πλέον "ηλίου φαεινότερον" ότι η πολιτική "δεξιών" και "σοσιαλδημοκρατών" σε παγκόσμιο επίπεδο δε διαφέρει ούτε "κατά κεραία".

Λες και δε γνωρίζει πως αυτές που ουσιαστικά κυβερνούν τον σημερινό κόσμο είναι οι πολυεθνικές του μεγάλου κεφαλαίου, οι οποίες "προσλαμβάνουν" εναλλάξ το κατάλληλο, κάθε φορά, ηγετικό πολιτικό προσωπικό του και το χρησιμοποιούν "κατά το δοκούν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ