ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η Ελλάδα υπό αμερικανική ομηρία

Κατόπιν υπαγόρευσης του Μπερνς, η κυβέρνηση αποφάσισε των αγορά των αμερικανικών πυραύλων "Πάτριοτ" αξίας 350 δισ. δραχμών. Ο Αμερικανός πρέσβης συγχαίρει την κυβέρνηση Σημίτη και μιλάει για παράταση της "συμμαχικής συνεργασίας για περισσότερο από μία γενιά"

Τη διαιώνιση της ομηρίας της Ελλάδας στις ΗΠΑ,σηματοδοτούν οι χτεσινές αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) σχετικά με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν υπαγόρευσης της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, ανακοίνωσε την αγορά του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος "Πάτριοτ" και άλλων οπλικών συστημάτων, από τα οποία τη μερίδα του λέοντος παίρνουν αμερικανικές εταιρίες. Οι χτεσινές, τελικές, αποφάσεις αφορούν το πρώτο μεγάλο πακέτο, ύψους άνω των 750 δισ. δραχμών, από το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 4 τρισ. δραχμών, το οποίο εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβρη του 1996.

Σχετικές δηλώσεις έκαναν μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας, οι οποίοι μίλησαν για "αντιαεροπορική ομπρέλα" που μετά την εγκατάσταση των πυραύλων θα καλύψει την Ελλάδα έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής αεροπορικής και πυραυλικής απειλής. Ο Αμερικανός πρέσβηςΝ. Μπερνς,ο οποίος τις τελευταίες μέρες είχε αναλάβει ειδική πρωτοβουλία για να επιταχυνθούν οι σχετικές αποφάσεις, έσπευσε αμέσως να εκφράσει την ικανοποίησή του και να... συγχαρεί την κυβέρνηση. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει σε δήλωσή του, είναι ευχαριστημένες με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης".

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρέσβης επιβεβαιώνει με τον πιο σαφή τρόπο τον προορισμό αυτών των εξοπλισμών, διαπιστώνοντας ότι η παρουσία των νέων αμερικανικών όπλων στην Ελλάδα "θα διευρύνει τη διμερή και συμμαχική διαλειτουργικότητα".Επίσης, ο Ν. Μπερνς επιβεβαιώνει ότι με τις αγορές αυτές η Ελλάδα υποθηκεύει το μέλλον της: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως η σημερινή απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης ανοίγει νέες προοπτικές στον τομέα της αμυντικής μας συνεργασίας, καθώς πλησιάζουμε τον καινούριο αιώνα.Οικοδομώντας στην ισχυρή μας συμμαχική σχέση, η προμήθεια των Πάτριοτ και των JPTAS (σ. σ. εκπαιδευτικά αεροσκάφη) θα παρατείνει τη συμμαχική μας συνεργασία για περισσότερο από μία γενιά.Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν τη δυνατότητα για ισχυρότερες εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις. Συγχαίρουμε την κυβέρνηση της Ελλάδος και την εταιρία Ρέηθον (σ. σ. η εταιρία που κατασκευάζει τους πυραύλους και τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη) "

Ειδικότερα τελικές αποφάσεις ελήφθησαν για τα εξής προγράμματα:

- Αντιαεροπορικοί πύραυλοι μακρού βεληνεκούς τύπου "Patriot",θα αγοραστούν 4 και 2 συστήματα, αξίας 350 δισ. δρχ. Είναι αμερικανικής κατασκευής και μόνο για πολιτικούς λόγους προκρίθηκαν έναντι των ρωσικών "S-300". Η παράδοση θα γίνει σε 30 μήνες, ενώ προβλέπεται η άμεση, σε 3 μήνες, παράδοση 3 μεταχειρισμένων συστημάτων για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών. Πάντως, όπως μας επισήμαιναν αρμόδιοι, οι ανάγκες για την αντιαεροπορική άμυνα όλης της Ελλάδας είχαν εκτιμηθεί σε 8-10 συστήματα αυτής της κατηγορίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για εγκατάσταση στην Ελλάδα και των "S-300" που προορίζονται για την Κύπρο.

- Αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς (SHORADS),δηλαδή για αντιαεροπορική άμυνα μικρής περιοχής, επιλέχτηκαν δύο τύποι συνολικού κόστους 170 δισ.δρχ. Θα αγοραστούν 21 συστήματα τύπου Tor Μ1,ρωσικής κατασκευής για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς, τα οποία θα είναι άμεσης παράδοσης (σε τρεις μήνες) και 2 συν 9 συστήματα τύπου Crotale,γαλλικής κατασκευής, για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα. - Εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου Τ6Α (Reytheon).Είναι αμερικανικής κατασκευής και προορίζονται για την εκπαίδευση των νέων πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών. Από αυτά θ' αγοραστούν 45 αεροσκάφη, αξίας περίπου 70 δισ.δρχ.

- Πυροσβεστικά αεροσκάφη Kanadair τελευταίου τύπου, καναδικής κατασκευής. Αποφασίστηκε η αγορά ακόμα 5 - συνολικά δηλαδή συνολικά 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη - αξίας περίπου 80 δισ.δραχμών.

Επίσης, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε κατ' αρχήν, υπό την προϋπόθεση ότι θα επανέλθει το θέμα, τη συμφωνία για τη συνεργασία των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με τη γερμανική εταιρία HDV του Κιέλου για συμπαραγωγή των 3 νέων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Ανάλογη απόφαση υπήρξε και για την απόκτηση 4 μεγάλων μεταχειρισμένων αμερικανικών αντιτορπιλικών τύπου Kidd,τα οποία θα αγοραστούν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Οσον αφορά το θέμα της αγοράς των νέων μαχητικών αεροσκαφών,που είναι το επόμενο μεγάλο "φιλέτο", ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις κατά πάσα πιθανότητα θα ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ το Δεκέμβρη.

Κ. ΖΗΛΑΚΟΣ

Μαυρίστε τους! Να οι λόγοι!

Ούτε "βαλτή" να ήταν η κυβέρνηση. Περίμενε την παραμονή των εκλογών, για να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό έναν κατάλογο, όπου, με συμπυκνωμένο, αλλά εξαιρετικά διαυγή τρόπο, εκθέτει όλους τους λόγους, για τους οποίους οι ψηφοφόροι πρέπει να την καταψηφίσουν την Κυριακή, καταψηφίζοντας τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, στις νομαρχίες και τους δήμους της χώρας. Ας αφήσουμε την ίδια την κυβέρνηση να μιλήσει:

***

1ον. "Εάν το ΝΑΤΟ προχωρήσει στη λήψη μέτρων, θα χρησιμοποιήσει τις ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα"! Πρόκειται για χτεσινή δήλωση του Κ. Σημίτη. Σημειώστε το: Είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός, που βγαίνει δημόσια και επίσημα να δηλώσει ότι η χώρα μας αποτελεί ένα προκεχωρημένο άντρο των ΗΠΑ, που οι "σύμμαχοι" το χρησιμοποιούν για να σπείρουν το όλεθρο, όχι κάπου μακριά, όχι στην ...Ουγκάντα, αλλά εδώ στη γειτονιά μας!2ον. "Η ελληνική κυβέρνηση, βεβαίως, εφόσον η διεθνής κοινότητα, το ΝΑΤΟ, αποφασίσει να αναλάβει δραστηριότητα, δε θα παρεμποδίσει μια τέτοια εξέλιξη ασκώντας το δικαίωμα του βέτο"! Πρόκειται για χτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, γι' αυτό, απλώς, σημειώστε το εξής: Αυτή, είναι η πρώτη κυβέρνηση, στα χρονικά της μεταπολίτευσης, αυτή, η κυβέρνηση του "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ", που, με απίστευτο κυνισμό, διαφημίζει το ρόλο της. Ρόλο συνενόχου στα εγκληματικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ, αρνούμενη μέχρι και την τελευταία στιγμή να αποτρέψει το βομβαρδισμό της Βαλκανικής, συρόμενη πίσω από τα γεράκια του πολέμου.

3ον. "Οι ΗΠΑ είναι ευχαριστημένες με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε ενωρίτερα σήμερα από τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη... Συγχαίρουμε την κυβέρνηση της Ελλάδος..."! Πρόκειται για χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε, αυτοπροσώπως, ο Αμερικανός πρέσβης Ν. Μπερνς, μετά την ανακοίνωση ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αγορά των αμερικανικών "Πάτριοτ", στα πλαίσια του εξοπλιστικού προγράμματος. Εκεί φτάσανε. Δεν αρκεί που πάνε από τη μια επίκυψη στην άλλη, δε φτάνει που δένουν χειροπόδαρα την Ελλάδα στο άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αλλά και τα "αφεντικά" τους - αυτοί οι διεθνείς "έμποροι όπλων" - τους κάνουν και "βούκινο"...

4ον. "Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Εκφράζουμε τη λύπη μας, αλλά, νομίζω ότι θα ήταν τουλάχιστον ασέβεια, αυτή την ώρα, οποιοσδήποτε και εμείς, να προβούμε σε απόδοση ευθυνών, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες, ώστε να γνωρίζουμε ποιοι έχουν τις ευθύνες..."! Πρόκειται για την απάντηση που έδωσε χτες ο Δ. Ρέππας, όταν τον ρώτησαν ποιος φταίει για το χαμό της Αμαλίας Γκινάκη, που έχασε τελικά τη μάχη με το θάνατο, μια μάχη που ξεκίνησε με το μακελειό της Αχαρνών. Η κυβέρνηση "λυπάται", αλλά δεν ξέρει ποιος έχει την ευθύνη...

5ον. "Οι βασικοί κυβερνητικοί στόχοι και στρατηγική δεν αλλάζουν σχετικά με την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, όποιο κι είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρόκειται για δήλωση του Κ. Σκανδαλίδη, που δημοσιεύτηκε χτες, ενδεικτική του ύψους των "γραμματίων" της κυβέρνησης προς τους μεγαλοκεφαλαιούχους και τις πολυεθνικές. "Γραμμάτια", που οδηγούν την κυβέρνηση να "χλευάζει" το μήνυμα των εκλογών και την αποτύπωση της λαϊκής δυσφορίας, πριν καν αυτή εκδηλωθεί!

***

Συμπέρασμα: Ο ελληνικός λαός ας ξανασκεφτεί αύριο, μόλις θα προσέρχεται στην κάλπη, τι του "πρόσφερε" η κυβέρνηση μια μόλις μέρα πριν. Και ας πράξει το ανάλογο.

Ν. Μπ.

Η "Ατζέντα 2000" στο Λουξεμβούργο

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η κυβέρνηση προσέρχεται στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ), τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, πλήρης συγχύσεως σχετικά με το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, δηλαδή την "Ατζέντα 2000" και τις πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για αναθεώρηση της χρηματοδότησης του κοινοτικού προϋπολογισμού, με αναδιανομή του πλούτου υπέρ των "μεγάλων δυνάμεων".Η διεθνής συγκυρία, δεν ευνοεί, δυστυχώς, τους υπολογισμούς, της κυβέρνησης.

Στο ΕΚΟΦΙΝ της Δευτέρας, η κυβέρνηση προσέρχεται μέσα σε εντυπωσιακή βουβαμάρα.Βέβαια, μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου προσπάθησε να διαστρέψει εντελώς τις προτάσεις της Κομισιόν, "κατασκευάζοντας" εκ του μη όντος "νέους φόρους".

Αλλά η κυβέρνηση γνωρίζει άριστα ότι η "εικονική πραγματικότητα", που "κατασκευάζει" ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Αθήνα, δεν είναι προς εξαγωγή. Ετσι έγκυρες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, προσπάθησαν να "πείσουν" ότι η Αθήνα δε βρίσκει καν το λόγο να συζητηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν στο ΕΚΟΦΙΝ - παρότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί σχετικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Κάρντιφ (Ιούνης 1998), με ομόφωνη απόφαση των "15", για την αναθεώρηση του "δημοσιονομικού πλαισίου" της ΕΕ. Οτι άλλο πράγμα οι "ίδιοι πόροι" και άλλο η "Ατζέντα 2000", όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός συμφώνησε στο Κάρντιφ ότι "η "Ατζέντα 2000" είναι θεμελιώδους σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη της ΕΕ, η οποία πρέπει να κάνει σημαντικές επιλογές όσον αφορά τις βασικές πολιτικές και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα αναπτυχθούν οι πολιτικές αυτές". Και ότι, λέει το σημαντικό είναι η επικείμενη κοινοτική χρηματοδότηση της Αγκυρας. Το οποίο, βέβαια, έχει, την ιδιαίτερη πολιτική του σημασία. Αλλά, γιατί άραγε η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εναγωνίως να "πείσει" - και σωστά - για τη σημασία της κοινοτικής χρηματοδότησης της Τουρκίας με 500 δισ. δραχμές για πέντε χρόνια, αλλά αρνείται να συζητήσει την επίσημη πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό κράτος θα χάσει διά νόμου πάνω από 350 δισ. δραχμές, μόνο από τη νέα αγροτική αναθεώρηση που θα επιβληθεί στην ΕΕ; Οπως και να 'χει, και ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς της ελληνικής διπλωματίας, τη Δευτέρα στο ΕΚΟΦΙΝ του Λουξεμβούργου ο Γ. Παπαντωνίου οφείλει να τοποθετηθεί αναγκαστικά επί της εισηγήσεως του προέδρου της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, για την αναθεώρηση του συστήματος χρηματοδότησης του κοινοτικού προϋπολογισμού στα πλαίσια της "Ατζέντα 2000", όσο και αν αυτό ενοχλήσει την κυβερνητική προεκλογική προπαγάνδα στη Θεσσαλία και άλλες αγροτικές περιοχές. Πολύ περισσότερο, που το ΕΚΟΦΙΝ θα εγκρίνει χωρίς συζήτηση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο νέο τριετές "πρόγραμμα σύγκλισης" 1998-2001, που επιβάλλει το Μάαστριχτ και δεν είναι "ευγενικό" ο Γ. Παπαντωνίου να απέχει από μια διαπραγμάτευση που αρχίζει τη Δευτέρα και αφορά το σύνολο της Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ