ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΑΙΑ
Με το ψηφοδέλτιο ως το τελευταίο σπίτι!

"Την Κυριακή ψηφίζουμε δήμαρχο. Ψηφίζουμε Βέρα Νικολαϊδου".

Αυτές οι φράσεις ακούγονται ήδη από τη Δευτέρα σε όλη τη Νίκαια, αφού πλήθος συνεργείων της "Δημοκρατικής Ενότητας" έχουν ξεχυθεί στους δρόμους με υλικό και ντουντούκες, καλώντας τους Νικαιώτες να χαρίσουν στην πόλη τους τη δημοτική αρχή που της αξίζει.

Το κλίμα στην πόλη είναι εντυπωσιακά αισιόδοξο για το δεύτερο γύρο, αφού δημότες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους δηλώνουν ανοιχτά την υποστήριξή τους στο συνδυασμό της "ΔΕ".

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε συγκέντρωση δημοτών που πραγματοποιήθηκε χτες σε καφενείο, άνθρωποι που δήλωσαν ψηφοφόροι της ΝΔ, έδωσαν την υποστήριξή τους στην υποψήφια δήμαρχο της "ΔΕ", ενώ ανάλογη εικόνα υπάρχει και από άλλους πολιτικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνώντος κόμματος.

Η συγκέντρωση έγινε σε ένα καφενείο στην καρδιά της Κοκκινιάς, πάνω ακριβώς στην οδό Μπελογιάννη, όπου ακόμη υπάρχει το αρχιτεκτονικό "άρωμα" της προσφυγιάς και όπου επιζούν ακόμη - σε πείσμα της... "εκσυγχρονιστικής" λογικής - οι ζεστές σχέσεις των ανθρώπων του μόχθου και του μεροκάματου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν δεκάδες τέτοιοι άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, που έθεσαν τις δυνάμεις τους στον προεκλογικό αγώνα της "Δημοκρατικής Ενότητας". Μάλιστα, τηρώντας την παράδοση της ζεστής φιλοξενίας που χαρακτηρίζει την ηρωική Κοκκινιά, στρώθηκε σωστό τραπέζι με κρασί και μεζέδες, γύρω από το οποίο "άναψε" μια πλούσια συζήτηση για τα τοπικά και γενικότερα προβλήματα.

Η επικεφαλής της ΔΕ και υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας Βέρα Νικολαϊδου τόνισε ότι "όλα μπορούν να ανατραπούν, τίποτα δεν πάει χαμένο και τίποτα δε χαρίζεται"!

Πρόσθεσε πως τώρα που τελειώνει η διαδικασία του "σταυρώματος" γνωστών, συγγενών και φίλων, οι Κοκκινιώτες και Κοκκινιώτισσες πρέπει να καταλάβουν ότι την Κυριακή ψηφίζουν δήμαρχο που θα εξυπηρετήσει ή όχι τα συμφέροντά τους.

Κατήγγειλε τον νυν δήμαρχο ότι ήταν απών από τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης και των δημοτών και ότι έφτασε στο σημείο να εκμεταλλεύεται με χυδαίο, προεκλογικό τρόπο το τραγικό πρόβλημα της ανεργίας, δεσμεύοντας ολόκληρες οικογένειες, προσπαθώντας να εξαγοράσει κόσμο και να τον κρατά πολιτικό "όμηρο". Γνωρίζοντας όμως πολύ καλά πως στην ουσία ανακυκλώνει την ανεργία, αφού οι εκατοντάδες παράνομα νεοπροσληφθέντες έχουν "ημερομηνία λήξης" με συμβάσεις λίγων μηνών.

Η Βέρα Νικολαϊδου υπογράμμισε πως ο νυν δήμαρχος θα είναι και μετά την Κυριακή απών από τα προβλήματα και τους αγώνες, γιατί είναι κυβερνητικός δήμαρχος, δε θα σηκώνει κεφάλι και ούτε θα αντισταθεί στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης.

"Αυτή την Κυριακή ό,τι κι αν ψηφίσει ο καθένας ή όπου κι αν ανήκει, να σκεφτεί ότι τα προβλήματα μας ακολουθούν και θα μας ακολουθήσουν και μετά την Κυριακή και να αναρωτηθούν ποιος θα βρεθεί δίπλα τους από τη Δευτέρα", σημείωσε η υποψήφια δήμαρχος.

Στη συνέχεια η Βέρα Νικολαϊδου αναφέρθηκε στη φορομπηχτική πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής, αλλά και στο όργιο της οικονομικής σπατάλης στο δήμο, ο οποίος συγχρόνως δε διεκδίκησε δεκάρα από τα δισεκατομμύρια που του χρωστά η κεντρική διοίκηση από τους ΚΑΠ.

Αντίθετα, χαράτσωσε τους δημότες, "φέσωσε" το δήμο με 1 δισ. δραχμές δάνειο και προχώρησε σε έργα βιτρίνας με διαδικασίες ανάθεσης που "φωτογραφίζουν" συγκεκριμένους εργολάβους, χάνοντας έτσι ο δήμος 1 δισ. δραχμές μόνο από τρία έργα!

"Ο κόσμος έχει ένα όπλο, την ψήφο, που μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Εμείς δε δώσαμε υποσχέσεις, αλλά ξέρουμε τα προβλήματα, παλεύουμε γι' αυτά και δεσμευτήκαμε στο λαό της Κοκκινιάς ότι θα είμαστε κοντά του και αύριο. Να φτάσει το ψηφοδέλτιο της "ΔΕ" και στο τελευταίο σπίτι!", κατέληξε η Β. Νικολαϊδου.

"ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"
ΟΧΙ στα πλαστά διλήμματα του δεύτερου γύρου

Δεν ψηφίζει στο δεύτερο γύρο των εκλογών κανέναν από τους δύο συνδυασμούς η Δημοτική Κίνηση. "Δε θα δώσουμε ψήφους σε συνδυασμούς και υποψήφιους δημάρχους, που θα συμβάλουν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής", τονίζει σε ανακοίνωσή της

Την ξεκάθαρη θέση να μην εμπλακεί στη λογική των πλαστών διλημμάτων που προβάλλονται, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών και να μην στηρίξει κανέναν από τους δύο πρώτους συνδυασμούς, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα, ανεξάρτητα από το πώς θα πράξουν οι ψηφοφόροι της από διάφορους πολιτικούς χώρους, δηλώνει η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση", με επικεφαλής τον Παναγιώτη Σαλπέα".

"Δε θα δώσουμε ψήφους σε συνδυασμούς και δημάρχους, που την άλλη μέρα θα στηρίξουν και θα συμβάλουν στην υλοποίηση μιας αντιλαϊκής πολιτικής, μέσα από το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με φορομπηχτικούς μηχανισμούς, ιδιωτικοποιήσεις, συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων, περισσότερη φτώχεια, ανεργία, εγκατάλειψη, υποβάθμιση και μίζερη ζωή", εξηγεί, σε σχετική ανακοίνωσή της, η Δημοτική Κίνηση. Και συνεχίζει, έτσι, τον έντιμο, με ειλικρίνεια και χωρίς υποχωρήσεις από τις αρχές της, προεκλογικό αγώνα. Εναν αγώνα, που έφερε αποτελέσματα, καθώς ο "Πειραιάς - Αναγέννηση" αύξησε το ποσοστό του, "χάρη και στην ενίσχυση από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που εκφράστηκαν από το πλατύ αγωνιστικό ψηφοδέλτιό μας", τονίζεται στην ανακοίνωση. Και δίνεται η υπόσχεση πως "θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστά στους αγώνες. Την εκτίμηση του κόσμου θα τη μετατρέψουμε σε περισσότερη δουλιά, γιατί τα προβλήματα του Πειραιά δεν πρόκειται να λυθούν, αντίθετα, θα οξυνθούν περισσότερο".

Γιατί; Οπως χαρακτηριστικά τονίζει στο σημείο αυτό ο "Πειραιάς -Αναγέννηση", πολλοί από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και των δύο ψηφοδελτίων που κατεβαίνουν στο δεύτερο γύρο, χρεώνονται με βαριές ευθύνες. Είναι συνυπεύθυνοι και συνένοχοι με καταστροφικές αποφάσεις που έχουν ψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο και έχουν οδηγήσει τον Πειραιά στη σημερινή του κατάντια. "Τονίζουμε ότι τα δικά μας κριτήρια, με τα οποία εκτιμάμε τους άλλους συνδυασμούς, είναι αυτοδιοικητικά και κοινωνικοπολιτικά, είναι ακριβώς τα ίδια που είχαμε θέσει και στον πρώτο γύρο των εκλογών. Και με βάση αυτά, θεωρούμε ότι κανένας από τους δύο συνδυασμούς και υποψηφίους δημάρχους δε θέλει, ούτε μπορεί να λύσει τα μεγάλα και μικρά προβλήματα του Πειραιά. Είναι, ουσιαστικά, της ίδιας πολιτικής και πρακτικής",σημειώνει, στην ανακοίνωσή της, η Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση". Και καταλήγει πως θα παραμείνει με συνέπεια, εντιμότητα και υπευθυνότητα στις αρχές που κατέθεσε προεκλογικά στο πρόγραμμά της.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Δεν παζαρεύουμε τις ψήφους μας

Ανακοίνωση της ΔΑΣ για το δεύτερο γύρο

"Οχι και στους δυο"! Με αυτή τη θέση αντιμετωπίζει τις επαναληπτικές εκλογές στο Κερατσίνι η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση".

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ απευθύνεται αρχικά στους πάνω από 6.000 ψηφοφόρους που την τίμησαν με την ψήφο τους στις εκλογές της 11ης Οκτώβρη, τονίζοντας πως ήταν η μοναδική ψήφος αντίστασης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στους εκφραστές αυτής της πολιτικής στο Δήμο μας.

Θεωρούμε, σημειώνει, πως η διατήρηση των ψήφων μας μέσα σ' αυτό το όργιο του ρουσφετιού, των ανταλλαγμάτων και της υποσχεσιολογίας, ανάμεσα στους δύο εκφραστές του δικομματισμού, είναι για μας μια νίκη και μας δίνει τη δύναμη για να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναφερόμενη στις εκλογές της 18ης Οκτώβρη σημειώνει: Εμείς τονίζαμε και συνεχίζουμε να λέμε πως παλεύουμε για μια Δημοτική Αρχή αγωνιστική, διεκδικητική, χωρίς συμβιβασμούς και ταλαντεύσεις, με εμπειρία και γνώση, με συνέπεια λόγων και έργων, με ήθος και εντιμότητα, ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια, με ικανότητα στη διοίκηση, με ικανούς συνεργάτες, με πολιτικό λόγο και σταθερότητα, με διαφάνεια, χωρίς ρουσφετολογική και φορομπηχτική πολιτική, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενάντια στην ανεργία.

Μια τέτοια Δημοτική Αρχή δεν την εγγυάται ούτε ο κ. Χάσκας, ούτε ο κ. Μελάς, δέσμιοι της πολιτικής των κομμάτων που τους στηρίζουν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ - ΔΗΚΚΙ - ΠΟΛ.ΑΝ.) και της αντίληψής τους για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αναφέραμε αναλυτικά και στα προεκλογικά μας έντυπα. Εμείς δεν ποδηγετούμε και δεν παζαρεύουμε με "καρέκλες" την ψήφο που μας εμπιστευτήκατε. Γι' αυτό ψηφίζουμε και στις 18 Οκτώβρη για δήμαρχο αγωνιστή, ασυμβίβαστο, συνεπή και αντίθετο στις αντιλαϊκές πολιτικές της κεντρικής εξουσίας. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν τα διαθέτει ούτε ο κ. Μελάς ούτε ο κ. Χάσκας. Γι' αυτό η πολιτική μας θέση σαν συνδυασμού και όπως εκφράστηκε στην ολομέλειά μας είναι: ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ.

Εμείς υποσχόμαστε πως θα είμαστε και την επόμενη των εκλογών στους δρόμους του αγώνα. Γιατί η επόμενη μέρα θα μετρήσει καθοριστικά για όλους, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί.

Εκλέγουμε δήμαρχο την Βέρα

Με ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες της Νίκαιας προχωρά η "Δημοκρατική Ενότητα" (ΔΕ) στην τελική ευθεία προς το δεύτερο γύρο.

Η ευρηματική ανακοίνωση έχει τη μορφή φακέλου με αποστολέα τη "ΔΕ", παραλήπτη τους Νικαιώτες και ημερομηνία την 18η Οκτώβρη.

Ξεδιπλώνοντας το "φάκελο", οι Νικαιώτες διαβάζουν το κάλεσμα του συνδυασμού, να καταδικάσουν "όσα προσέβαλαν το δημοκρατικό σας φρόνημα, την αξιοπρέπειά σας, την αισθητική και τη νοημοσύνη σας σ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου".

Το κάλεσμα απευθύνεται στους πολίτες που τίμησαν με την ψήφο τους τη "ΔΕ" και καλούνται να επιβεβαιώσουν την επιλογή τους αγωνιστικά και μαχητικά και την Κυριακή.

Απευθύνεται όμως και σε αυτούς που απείχαν συνειδητά από την εκλογική διαδικασία ή που επέλεξαν το άκυρο ή το λευκό. Καλούνται να καταδικάσουν "τέσσερα χρόνια απουσίας και απραξίας του απερχόμενου δημάρχου, υποσχέσεων, αδιαφάνειας, ρουσφετιού και εξαγοράς συνειδήσεων, φορολόγησης και προκλητικής σπατάλης των δικών σας χρημάτων, υποταγής στην κυβερνητική πολιτική".

Στο κάλεσμα τονίζεται πως "την άλλη μέρα των εκλογών, όσα προβλήματα μας απασχολούσαν και χτες, θα υπάρχουν και θα ενταθούν. Η ανεργία, η άγρια φορολόγηση, η λιτότητα, η περικοπή των δαπανών για την υγεία, κοινωνική ασφάλιση, παιδεία, τα μεγάλα προβλήματα στα σχολεία θα είναι πάλι μπροστά μας. Ποια δημοτική αρχή θα είναι δίπλα σας; Ποιοι θέλουν και μπορούν να σηκώσουν το ανάστημά τους στην αντιλαϊκή πολιτική;".

Και το κάλεσμα καταλήγει:

"Εχουμε τη δύναμη ν' ανατρέψουμε όσα σχεδιάζονται για μας χωρίς εμάς.

Την Κυριακή 18 Οκτώβρη σας καλούμε να ψηφίσετε για δήμαρχο την Βέρα Νικολαϊδου για να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε μαζί τα δικαιώματά μας στη δουλιά, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, χωρίς συμβιβασμούς.

Σας καλούμε με την ψήφο σας να μας δώσετε την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι θέλουμε και μπορούμε να φέρουμε ξανά στη Νίκαια τη χαμένη της αξιοπρέπεια και να την κάνουμε "ανθρώπινη πόλη" όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη.

Ολοι στις κάλπες την Κυριακή 18 Οκτώβρη.

Ψηφίζουμε αγωνιστικά και μαχητικά "Δημοκρατική Ενότητα".

Εκλέγουμε δήμαρχο την Βέρα Νικολαϊδου!".

Η Βέρα Νικολα'ϊδου

Η Βέρα Νικολαϊδου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ