ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Κατημερτζής, για να δικαιωθούν οι λαϊκές προσδοκίες

Πάνδημο αίτημα, ο δήμος να γυρίσει σε χέρια σαν κι αυτά του Παναγιώτη Μακρή

Ο λαός της Καισαριανής ψήφισε ήδη! Οι έμποροι, οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες της πόλης έδειξαν έμπρακτα χτες ότι είναι στο πλευρό του δικού τους ανθρώπου, του Γιώργου Κατημερτζή.Ενός ανθρώπου που τον γνωρίζουν από τους μακρόχρονους αγώνες του στο χώρο των ΕΒΕ.

Η απόφασή τους αυτή, αμετάκλητη και οριστική ήταν το μήνυμα της περιοδείας του υποψήφιου δημάρχου, χτες, στα καταστήματα και τις βιοτεχνίες της λεωφόρου Εθνικής Αντίστασης, που θα εκφραστεί μαζικά στην κάλπη της Κυριακής. "Είσαι δικός μας, είμαστε μαζί σου", ήταν τα λόγια των βιοπαλαιστών της Καισαριανής προς τον Γιώργο Κατημερτζή.

Οσο για τον απερχόμενο δήμαρχο, η ετυμηγορία των επαγγελματοβιοτεχνών, των μικροκαταστηματαρχών και των εμπόρων, έχει βγει και είναι μία και μόνη:"Τον καταψηφίζουμε!". "Να φύγει έχει κάνει μεγάλη ζημιά". Τέτοιες φράσεις ήταν η επαναλαμβανόμενη επωδός όλων των συζητήσεων, που είχε ο Γιώργος Κατημερτζής με τους ανθρώπους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες των λαϊκών συνοικιών και που έχουν άμεση αντανάκλαση στον τζίρο των δικών τους καταστημάτων.

Συγκινητικές οι εκδηλώσεις εμπιστοσύνης και συμπάθειας που προκαλούσε η επίσκεψη του Γιώργου Κατημερτζή, αλλά και η εύλογη απαίτηση, από τη Δευτέρα ο νέος δήμαρχος να βρεθεί μαζί τους, να δείξει το ενδιαφέρον που αρμόζει. Για "τα σκουπίδια που δε μαζεύονται, για τους κάδους που λείπουν", "για την κατάσταση στη λεωφόρο που έχει γίνει άκρως επικίνδυνη, σε καταστηματάρχες και πελάτες". Οι ίδιες εκδηλώσεις, από τους θαμώνες στα καφενεία και τους περαστικούς, που μετά τη ζεστή "καλημέρα", ακολουθούσε η ευχή "καλή επιτυχία". Μια ευχή που βγαίνει από βαθιά μέσα τους, όσο βαθύ είναι το πάνδημο αίτημα ο δήμος να γυρίσει σε χέρια, όπως αυτά του Παναγιώτη Μακρή.

"Πρώτη φορά θα βγάλουμε Βουρλιώτη δήμαρχο..." περηφανευόταν ο κυρ - Αλέκος, με καταγωγή από τα Βουρλά της Μ. Ασίας. Και αγκαλιάζοντας τον υποψήφιο δήμαρχο στο μικρό καφενεδάκι της Κάτω Καισαριανής, θα του διευκρινίσει: "Είμαστε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά σε εμπιστευόμαστε... ".

Μια εμπιστοσύνη, που τροφοδοτείται καθημερινά από τη δράση του συνδυασμού, των καταξιωμένων ανθρώπων που τον απαρτίζουν και του ιστορικού έργου που άφησε παρακαταθήκη στην πόλη ο επίτιμος δήμαρχος Παναγιώτης Μακρής.

"Τη συγκοινωνία να κοιτάξετε. Περιμένουμε μισή ώρα στη στάση... Οταν ήταν ο κύριος Μακρής πήγαινε και ξύπναγε τους οδηγούς... ". Λόγια απλά, καθημερινά, αγωνίες και προσδοκίες που ζητούν τη δικαίωσή τους και που τόσο αλαζονικά προσπέρασε ο απερχόμενος δήμαρχος.

Ηταν τέτοια η ανταπόκριση του κόσμου που είχε προγραμματιστεί να κρατήσει μια ώρα, τελικά χρειάστηκαν 3 (!) ώρες για να ολοκληρωθεί. Σε κάθε μαγαζί, σε κάθε γωνία της Καισαριανής, καταστηματάρχες και περαστικοί ήθελαν να σφίξουν το χέρι του Γιώργου Κατημερτζή, να του πουν δυο λόγια, να θυμηθούν στιγμές από τα παλιά, όταν ο υποψήφιος δήμαρχος, γέννημα - θρέμμα της πόλης περπάταγε στους ίδιους δρόμους και έπαιζε στις ίδιες αλάνες μαζί τους.

Από τις σκηνές με τη μεγαλύτερη "φρεσκάδα" από τη χτεσινή περιοδεία, ήταν η στιγμή που ο Γιώργος Κατημερτζής συναντήθηκε με τον Πάνο: "Εγώ είμαι με την ΟΝΝΕΔ, αλλά ψηφίζω Κατημερτζή", του είπε. "Εγώ θα είμαι δήμαρχος για όλους τους Καισαριανιώτες", ήταν η απάντηση του Γ. Κατημερτζή.

Δύο αντιλήψεις, δύο πολιτικές

Την Κυριακή, στην Καισαριανή, ο λαός της πόλης καλείται να πάρει θέση, να εγκρίνει ή να απορρίψει μια από τις δύο πολιτικές αντιλήψεις που συγκρούονται (και) στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δε θα είναι απλά μια επιλογή ανάμεσα στον Θ. Μπαρτσώκα και στον Γ. Κατημερτζή, αλλά μια τοποθέτηση για το πώς θα πολιτεύεται ο Δήμος, από το πρωί της Δευτέρας. Αν ήθελε να κωδικοποιήσει κανείς αυτή τη διαφορά, σίγουρα θα στεκόταν στα εξής:

1ον Ο σημερινός δήμαρχος υπηρετεί πιστά το μοντέλο μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που λέει στους πολίτες: "αν θέλετε υπηρεσίες, τότε πληρώστε". Το γεγονός ότι τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί στην Καισαριανή κατά 97% (!) την τελευταία 4ετία, αποδεικνύει πού οδηγεί αυτή η λογική του "πλήρωσε για να έχεις". Οδηγεί, σύμφωνα με την άλλη πολιτική αντίληψη, εκείνη που εφαρμόζεται από το συνδυασμό του Γ. Κατημερτζή, στο ότι αφ' ενός δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος φορο-αφαίμαξης των πολιτών (που τη μια πληρώνουν ως φορολογούμενοι κάτοικοι της Ελλάδας και την επόμενη πληρώνουν ως φορολογούμενοι κάτοικοι Καισαριανής), ενώ, αφ' ετέρου, ούτε τις υπηρεσίες για τις οποίες διπλοπλήρωσαν, λαμβάνουν. Αρα, γιατί να επιλέξει κανείς τη φορομπηχτική "ετοιμότητα" του κ. Μπαρτσώκα και να μη διαλέξει την ετοιμότητα ενός συνδυασμού, όπως του Γ. Κατημερτζή, που θέλει να μπει φρένο στη φορολεηλασία;

2ον Τη στιγμή που το κράτος χρωστά στο Δήμο Καισαριανής περί τα 2 δισ. δραχμές (καθένας Καισαριανιώτης έχει πληρώσει - πέρα από τα δημοτικά τέλη - για το δήμο γύρω στις 100.000 δραχμές που η κυβέρνηση παρακρατά αυθαίρετα) ο κ. Μπαρτσώκας δεν κάνει τίποτα για την επιστροφή τους. Θεωρεί σημαντικότερο να τα έχει καλά με την κυβέρνηση (πράγμα που εκτιμήθηκε, δεόντως από αυτήν με την υποστήριξη στο συνδυασμό του) παρά να εκπροσωπεί τα πραγματικά συμφέροντα των δημοτών.

Η άλλη πολιτική αντίληψη, όπως την εκφράζει ο Γ. Κατημερτζής, λέει ότι πρέπει να αρνείσαι να ξεζουμίσεις τους πολίτες, και με αγώνες να προωθείς τα λαϊκά συμφέροντα, ερχόμενος ακόμα και σε σύγκρουση με την κυβέρνηση.

3o. H μια αντίληψη, εκείνη του κ. Μπαρτσώκα, λέει "ναι" σε όλα, όσα έρχονται "από πάνω". "Ναι" στο σκάνδαλο της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού,"ναι" στην πολιτική που κόβει τις κοινωνικές δαπάνες, "ναι" σε μια πολιτική πρακτική που γεννά ανεργία, πτώση του τζίρου στα μικρομάγαζα, ανασφάλεια στους γέροντες, και ούτε ένα "όχι" έτσι για... άλλοθι.

Η άλλη αντίληψη, του Γ. Κατημερτζή, λέει ότι τα "ναι" και τα "όχι" τα υπαγορεύουν μόνο τα συμφέροντα του λαού.

4ο. Η μια αντίληψη θέλει ο δήμαρχος να είναι... "παράγοντας", "ακριβοθώρητος", να έχει... μετρημένες κουβέντες με το "λαό", να έχει... "τουπέ".Η άλλη, θέλει να μπει στο Δημαρχείο ο ΛΑΟΣ και να κρίνεται καθημερινά ο δήμαρχος από τους κατοίκους της πόλης, στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης.

***

Την Κυριακή, στην Καισαριανή, οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε αντιλήψεις, σε συμπεριφορές και σε πρακτικές.

Τη μια τη βιώνουν 8 χρόνια τώρα.

Την άλλη τη γνώρισαν στο πρόσωποτου Παναγιώτη Μακρή. Μπορούν να ξανασυναντηθούν μαζί της στο πρόσωπο του Γιώργου Κατημερτζή.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΣΒΟΥ
Οχι επιβράβευση της αντιλαϊκής πολιτικής

Το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών εκτίμησε, στην προχθεσινή συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της διοίκησης του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, ενώ παράλληλα έδωσε το "στίγμα" για το τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι της Μυτιλήνης στο β' γύρο.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο θεωρεί ότι στις νομαρχιακές εκλογές δεν υπάρχει υποψήφιος στο β' γύρο που να συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του τις θέσεις του Εργατικού Κέντρου, καθώς και οι δύο υποψήφιοι ευθύνονται για την ένταξη της χώρας μας στη Συνθήκη του Μάαστριχτ (αμφότεροι ως βουλευτές την υπερψήφισαν). "Η στάση τους αυτή είχε συνέπεια την απώλεια εργασιακών, ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, καθώς και την έκρηξη της ανεργίας. Ως εκ τούτου, ψήφος στον έναν ή στον άλλον είναι επιβράβευση της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής των κομμάτων που τους στηρίζουν, δηλαδή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ", επισημαίνει.

Οσον αφορά τις δημοτικές εκλογές η ΕΕ του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, θεωρεί ότι στο πρόγραμμά της η ΔΑΣ του υποψήφιου δημάρχου Νάσου Γιάκαλη,συμπεριλαμβάνει αρκετές από τις προτάσεις του Εργατικού Κέντρου στα εργασιακά θέματα και κύρια την απόκρουση της εφαρμογής από το Δήμο Μυτιλήνης των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. "Γι' αυτό καλούμε τους εργαζόμενους να την υπερψηφίσουν", καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Στα πλινθόκτιστα

"Εμείς τα είπαμε. Είμαστε μαζί σας. Από τη Δευτέρα να βάλετε τη "μηχανή" του Δήμου μπροστά". Αυτές ήταν οι πρώτες κουβέντες του κυρ - Αντώνη, σφίγγοντας το χέρι του Γιώργου Κατημερτζή, λόγια που αποτυπώνουν με τον πιο καθαρό και απλό τρόπο την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της συνοικίας να στηρίξουν τον Γ. Κατημερτζή, στο πρόσωπο του οποίου έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους.

Ο υποψήφιος δήμαρχος, έχοντας στο πλάι του τον Π. Μακρή και δεκάδες φίλους του συνδυασμού, περπάτησε χτες το απόγευμα στα σοκάκια της συνοικίας, όπου περισσεύει η απόγνωση και η πικρία για την εγκατάλειψή της."Μας έφαγε η βρόμα εδώ. Πήρα 10 τηλέφωνα στο Δημαρχείο, αλλά μας αγνοούν. Μαζεύουμε μόνοι μας τα σκουπίδια, όμως οι λογαριασμοί έρχονται φουσκωμένοι", ήταν τα λόγια αγανάκτησης που πολλές φορές ακούστηκαν χτες τ' απόγευμα. Εικόνες τριτοκοσμικές, τα σκουπίδια σωροί, σπίτια ετοιμόρροπα, τη νύχτα απόλυτο σκοτάδι, ο φωτισμός στα στενοσόκακα ανύπαρκτος. Ομως οι άνθρωποι εκεί δε χάνουν το κουράγιο και την ελπίδα τους. Απ' όλες τις αυλές, τις πόρτες, τα παράθυρα και τα μπαλκόνια νοικοκυρές, άνδρες, νέοι και γέροντες μια κουβέντα λένε: "Την Κυριακή η Καισαριανή θα έχει νέο δήμαρχο"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ