Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δύο αντιλήψεις, δύο πολιτικές

Την Κυριακή, στην Καισαριανή, ο λαός της πόλης καλείται να πάρει θέση, να εγκρίνει ή να απορρίψει μια από τις δύο πολιτικές αντιλήψεις που συγκρούονται (και) στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δε θα είναι απλά μια επιλογή ανάμεσα στον Θ. Μπαρτσώκα και στον Γ. Κατημερτζή, αλλά μια τοποθέτηση για το πώς θα πολιτεύεται ο Δήμος, από το πρωί της Δευτέρας. Αν ήθελε να κωδικοποιήσει κανείς αυτή τη διαφορά, σίγουρα θα στεκόταν στα εξής:

1ον Ο σημερινός δήμαρχος υπηρετεί πιστά το μοντέλο μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που λέει στους πολίτες: "αν θέλετε υπηρεσίες, τότε πληρώστε". Το γεγονός ότι τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί στην Καισαριανή κατά 97% (!) την τελευταία 4ετία, αποδεικνύει πού οδηγεί αυτή η λογική του "πλήρωσε για να έχεις". Οδηγεί, σύμφωνα με την άλλη πολιτική αντίληψη, εκείνη που εφαρμόζεται από το συνδυασμό του Γ. Κατημερτζή, στο ότι αφ' ενός δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος φορο-αφαίμαξης των πολιτών (που τη μια πληρώνουν ως φορολογούμενοι κάτοικοι της Ελλάδας και την επόμενη πληρώνουν ως φορολογούμενοι κάτοικοι Καισαριανής), ενώ, αφ' ετέρου, ούτε τις υπηρεσίες για τις οποίες διπλοπλήρωσαν, λαμβάνουν. Αρα, γιατί να επιλέξει κανείς τη φορομπηχτική "ετοιμότητα" του κ. Μπαρτσώκα και να μη διαλέξει την ετοιμότητα ενός συνδυασμού, όπως του Γ. Κατημερτζή, που θέλει να μπει φρένο στη φορολεηλασία;

2ον Τη στιγμή που το κράτος χρωστά στο Δήμο Καισαριανής περί τα 2 δισ. δραχμές (καθένας Καισαριανιώτης έχει πληρώσει - πέρα από τα δημοτικά τέλη - για το δήμο γύρω στις 100.000 δραχμές που η κυβέρνηση παρακρατά αυθαίρετα) ο κ. Μπαρτσώκας δεν κάνει τίποτα για την επιστροφή τους. Θεωρεί σημαντικότερο να τα έχει καλά με την κυβέρνηση (πράγμα που εκτιμήθηκε, δεόντως από αυτήν με την υποστήριξη στο συνδυασμό του) παρά να εκπροσωπεί τα πραγματικά συμφέροντα των δημοτών.

Η άλλη πολιτική αντίληψη, όπως την εκφράζει ο Γ. Κατημερτζής, λέει ότι πρέπει να αρνείσαι να ξεζουμίσεις τους πολίτες, και με αγώνες να προωθείς τα λαϊκά συμφέροντα, ερχόμενος ακόμα και σε σύγκρουση με την κυβέρνηση.

3o. H μια αντίληψη, εκείνη του κ. Μπαρτσώκα, λέει "ναι" σε όλα, όσα έρχονται "από πάνω". "Ναι" στο σκάνδαλο της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού,"ναι" στην πολιτική που κόβει τις κοινωνικές δαπάνες, "ναι" σε μια πολιτική πρακτική που γεννά ανεργία, πτώση του τζίρου στα μικρομάγαζα, ανασφάλεια στους γέροντες, και ούτε ένα "όχι" έτσι για... άλλοθι.

Η άλλη αντίληψη, του Γ. Κατημερτζή, λέει ότι τα "ναι" και τα "όχι" τα υπαγορεύουν μόνο τα συμφέροντα του λαού.

4ο. Η μια αντίληψη θέλει ο δήμαρχος να είναι... "παράγοντας", "ακριβοθώρητος", να έχει... μετρημένες κουβέντες με το "λαό", να έχει... "τουπέ".Η άλλη, θέλει να μπει στο Δημαρχείο ο ΛΑΟΣ και να κρίνεται καθημερινά ο δήμαρχος από τους κατοίκους της πόλης, στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης.

***

Την Κυριακή, στην Καισαριανή, οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε αντιλήψεις, σε συμπεριφορές και σε πρακτικές.

Τη μια τη βιώνουν 8 χρόνια τώρα.

Την άλλη τη γνώρισαν στο πρόσωποτου Παναγιώτη Μακρή. Μπορούν να ξανασυναντηθούν μαζί της στο πρόσωπο του Γιώργου Κατημερτζή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ