Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΣΤΙΑΙΑ
ΟΧΙ από το ΣτΕ σε παραθεριστικό συνεταιρισμό

Αναβάλλεται για το αόριστο μέλλον η νόμιμη οικοδόμηση παραθεριστικού συνεταιρισμού στην Ιστιαία Εύβοιας, γιατί, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ που δεν ενέκρινε σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, η περιοχή κρίθηκε κορεσμένη και η ίδρυση νέου οικισμού δε συνάδει στην αρχή της βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης.

Στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ίδρυσης νέων οικισμών θα πρέπει να εξετάζεται αν οι υφιστάμενοι οικισμοί είναι κεκορεσμένοι και αν υπάρχει ανάγκη ίδρυσης νέων.

Επίσης, το Ε Τμήμα του ΣτΕ αναφέρει, ότι θα πρέπει να υπάρχει ειδική και τεκμηριωμένη μελέτη που θα απαντά αν μπορεί να απορροφήσει κάποια περιοχή νέο οικισμό. Ειδικότερα, για την Ιστιαία Ευβοίας, το ΣτΕ αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί οικισμοί και από το φάκελο που συνοδεύει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν προκύπτει ότι έχει γίνει έρευνα "για τη δυνατότητα απορρόφησης της οικιστικής πίεσης, ώστε αυτές να μην οδηγήσουν σε ανεπίτρεπτη ανάλωση του φυσικού κεφαλαίου, σε περιοχή με ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως είναι λόφοι, δασικές εκτάσεις και ρέματα".

Τέλος, στο σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρεται ότι η δεύτερη κατοικία πρέπει να προγραμματίζεται μέσα στα πλαίσια των υφιστάμενων οικισμών και κυρίως να εξετάζεται αν οι οικισμοί αυτοί είναι ικανοί να απορροφήσουν τη ζήτηση κατοικίας, πολύ περισσότερο, που "πολλοί οικισμοί ανά την επικράτεια φθίνουν ή εγκαταλείπονται, έτσι ώστε η από το σύνταγμα επιβαλλόμενη βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη να βοηθάει στην αναζωογόνηση αυτών των περιοχών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ