Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ
Κοινωνική ανισότητα αντιμετωπίζουν οι τυφλοί

Οι σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης στις μεγαλουπόλεις, και ειδικότερα στην προσπάθειά τους για όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητη διαβίωση, ήταν το κύριο θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από συλλογικές οργανώσεις τυφλών, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Λευκού Μπαστουνιού.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην εκδήλωση ότι 25.000 - 27.000 άνθρωποι στην Ελλάδα και 4.000 στην Αθήνα αδυνατούν να εξυπηρετηθούν σε μια δημόσια υπηρεσία, να μετακινηθούν στην πόλη, να ασκήσουν ακόμη και τα πιο θεμελιώδη δικαιώματά τους. Και αυτό γιατί οι μεγαλουπόλεις έχουν κατασκευαστεί χωρίς σχεδιασμό για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, ενώ η πολιτεία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να διευκολύνει τη ζωή τους και να εξασφαλίσει την κοινωνική ισοτιμία τους.

"Κάνουμε μια κοινωνική διαμαρτυρία. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού από την πολιτεία για τη διευκόλυνση των ατόμων με προβλήματα όρασης τα οποία αντιμετωπίζουν κοινωνικά, οικονομικά και άλλης φύσεως προβλήματα", τόνισε ο Ηλίας Μαργιόλας,πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Τυφλών. Παράλληλα, επισήμανε, πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις δημόσιες υπηρεσίες και στις αστικές συγκοινωνίες. "Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη η ισότητα και η ανεξαρτησία", υπογράμμισε ο Η. Μαργιόλας και κατέληξε: "Απαιτούμε από την πολιτεία να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα διευκολύνουν τη διαβίωση των ατόμων με προβλήματα όρασης και που θα εξασφαλίζουν την κοινωνική τους ισότητα".

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλών,το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), το Κέντρο Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος - Σχολή Τυφλών,ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος,το Ελληνικό Κέντρο Κινητικότητας και Προσανατολισμού (ΚΕΚΙΠΡΟ) και η Μονάδα Εκπαίδευσης Ατόμων με Προβλήματα Ορασης και Πρόσθετες ανάγκες - Η Επικοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ