ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Εκλογική επιτυχία της ΕΣΑΚ

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ενισχυμένη σε ποσοστά και σε ψήφους βγήκε η ΕΣΑΚ από τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς,κερδίζοντας μία έδρα παραπάνω στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Σημαντική μείωση σημείωσε η ΠΑΣΚΕ,η οποία έχασε μία έδρα. Πτώση σε ψήφους είχε και η ΔΑΚΕ,η οποία όμως διατήρησε την έδρα της.

Ειδικότερα, σε σύνολο ψηφισάντων 102 και εγκύρων ψηφοδελτίων 101, η ΕΣΑΚ πήρε 33 ψήφους (32,67%) και τέσσερις έδρες, από 22 ψήφους και τρεις έδρες που διέθετε πριν. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 58 ψήφους (57,42%) και έξι έδρες από 75 ψήφους και εφτά έδρες που είχε και η ΔΑΚΕ 10 ψήφους (9,90%) και μία έδρα.

Στο ΕΚ Θήβας

Το δρόμο της κωλυσιεργίας στη συγκρότηση του προεδρείου στο Εργατικό Κέντρο Θήβας διάλεξε η ΠΑΣΚΕ, με αποτέλεσμα ένα μήνα σχεδόν μετά τις αρχαιρεσίες να μην έχει συγκροτηθεί σε Σώμα το νέο ΔΣ. Ετσι, την ώρα που τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνονται, οι εργάτες του "Βασιλειάδη" (πρώην Μιχαϊλίδης) κοντεύουν δύο μήνες απλήρωτοι και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης είναι υπό εφαρμογή, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ "κονταροχτυπιέται" για το ποια ομάδα της θα καταλάβει την προεδρική καρέκλα και θα έχει το "πάνω χέρι" στο ΕΚΘ. Τη στάση αυτή και τις μεθοδεύσεις που ξεδιπλώνονται πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων καταγγέλλει η ΤΕ της ΕΣΑΚ και καλεί τις άλλες παρατάξεις να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα στη συγκρότηση του ΔΣ σε αντιπροσωπευτική βάση.

"Θετική" η καρικατούρα...

"Ναι" της ΟΚΕ στο νομοσχέδιο που βάζει στην "Προκρούστεια κλίνη" το αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στο δημόσιο

Τη σύμφωνη γνώμη της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο "συλλογικές διαπραγματεύσεις στη δημόσια διοίκηση, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και άλλες διατάξεις" εξέφρασε η ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά το συναινετικό ρόλο της. Ετσι, αν και με το νομοσχέδιο προωθείται μια καρικατούρα συλλογικών διαπραγματεύσεων, που καμιά σχέση δεν έχει με το πάγιο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων, η ΟΚΕ το κρίνει θετικό!

Να σημειωθεί ότι με βάση το νομοσχέδιο δεν μπορούν να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για θέματα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά, παρά μόνο για θέματα μεταθέσεων, συνδικαλιστικής δραστηριότητας, αδειών, χρόνου απασχόλησης και μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Και αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν αντίκειται σε νόμους, ενώ μπορεί να συνομολογείται χωρίς κανένα περιορισμό ρήτρα "εργασιακής ειρήνης"! Ωστόσο η ΟΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της, ότι "αξιολογεί θετικά την εισαγωγή του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο"!!!

Εκφράζει την άποψη ότι θα πρέπει η απαρίθμηση στο νομοσχέδιο των θεμάτων για τα οποία μπορεί να υπογραφεί συλλογική σύμβαση να είναι ενδεικτική, όχι όμως γιατί σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα κύρια ζητήματα, αλλά "επειδή δεν είναι δυνατόν να προβλεφτούν οι μελλοντικές ανάγκες της διοίκησης"...

Οσον αφορά τα επίπεδα διαπραγμάτευσης, με το νομοσχέδιο ουσιαστικά η διαπραγμάτευση γίνεται μόνο με την ΑΔΕΔΥ και μόνο αν τα θέματα "χρίζουν ειδικότερης αντιμετώπισης", με τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία. Και εδώ οι παρατηρήσεις της ΟΚΕ κινούνται στα κυβερνητικά πλαίσια, αφού "θα πρέπει - σημειώνει - να διαφυλάσσονται τα ενιαία γενικά χαρακτηριστικά της δημόσιας διοίκησης, αλλά και να αντιμετωπίζονται οι ιδιαιτερότητες και οι ιδιομορφίες". Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι παρατηρήσεις για τη διαδικασία της μεσολάβησης.

Ζητά και τα... ρέστα!

"Απαντητική" επιστολή της Διοίκησης του ΟΣΚ σε δημοσίευμά μας, επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις καταγγελίες για το πού οδηγεί τον Οργανισμό η πορεία ιδιωτικοποίησής του

Αφού εντελώς... τυχαία προηγήθηκε μια ομοβροντία... απαντητικών επιστολών"πράσινων" δημάρχων σε δημοσίευμά μας για τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων με τίτλο "σε μια μέρα 6 δισ. σε εργολάβους", στη συνέχεια σκέφθηκε να στείλει ανάλογη επιστολή και η Διοίκηση του Οργανισμού.

Το σχετικό δημοσίευμα αναφερόταν στην απόφαση της διοίκησης να υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις με ΟΤΑ για την κατασκευή 15 σχολείων στην Αττική, που εκ των πραγμάτων οδηγεί στην ανάθεσή τους σε εργολάβους. Μια απόφαση που επισημαίναμε πως κινείται στα πλαίσια της κυβερνητικής στόχευσης για ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ.

Στην επιστολή της, η Διοίκηση του ΟΣΚ υπερασπίζεται την πολιτική της ιδιωτικοποίησης, στην οποία αντιδρούν με συνεχείς κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι και επιτίθεται στο δημοσίευμα, γιατί με αυτό "διαστρεβλώνεται" η κυβερνητική πολιτική και "συκοφαντείται" δήθεν ο ΟΣΚ και οι εργαζόμενοι σε αυτόν!

Σημειώνει ότι με την τακτική των προγραμματικών συμβάσεων υπάρχει "ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξάλειψη της διπλοβάρδιας", για να το αναιρέσει αμέσως μετά, με τα στοιχεία που δίνει για την πορεία των προγραμματικών συμβάσεων που είχαν υπογραφεί - με τις ίδιες διαδικασίες με σήμερα - την περίοδο '92 με '93 επί κυβέρνησης ΝΔ. Ετσι αναφέρει ότι "από τις 69 προγραμματικές του '92, οι 15 δεν εκτελέστηκαν και στις 42 έγινε προσαύξηση του αρχικώς εγκριθέντος ποσού κατά 35%. Από τις 89 συμβάσεις του '93, δεν εκτελέστηκαν 18 και σε 30 έγινε προσαύξηση του αρχικώς εγκριθέντος ποσού κατά 15%. Σημειώθηκαν ταυτόχρονα πολύ μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις καθώς και παρατάσεις συμβατικών χρόνων, μέχρι και 5 χρόνια"!

Αναφέρει, στη συνέχεια, ότι οι προγραμματικές συμβάσεις προτιμούνται, "γιατί δεν επαρκούν οι υπηρεσίες του ΟΣΚ"! Ανακύπτει, ωστόσο, το ερώτημα γιατί την περίοδο '93 - '96 οι υπηρεσίες επαρκούσαν και δεν έγινε καμιά προγραμματική σύμβαση και γιατί δεν επαρκούν μετά το '97 όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού και διόρισε αυτή τη διοίκηση που είναι σήμερα...

Η Διοίκηση του ΟΣΚ αναφέρει επίσης ότι για τις προγραμματικές συμβάσεις την περίοδο '92 - '93 που έγιναν με "ΟΤΑ όλου του πολιτικού φάσματος", δεν υπήρξε ανάλογος σχολιασμός. Να θυμίσουμε μόνο - πέρα απ' τα άλλα δημοσιεύματα- τη δημοσίευση της καταγγελίας για τις τότε προγραμματικές συμβάσεις που έκανε η παράταξη "Συσπείρωση",για την οποία μάλιστα τα μέλη της κλήθηκαν σε απολογία από την τότε διοίκηση του ΟΣΚ.

Ειδικά για την προγραμματική σύμβαση για σχολείο της Καλαμάτας, ρίχνει τις ευθύνες στους εργαζόμενους που απεργούσαν, λέγοντας ότι ακυρώθηκαν τρεις διαγωνισμοί εντός του '98 και αναγκαστικά έγινε η σύμβαση. Ωστόσο όπως αναφέρει "το αίτημα για το συγκεκριμένο σχολείο εκκρεμεί εδώ και 13 χρόνια"! Επίσης αναφορικά με το πρόγραμμα των 185 σχολικών βιβλιοθηκών, επιβεβαιώνει το δημοσίευμά μας ότι δεν έγινε όπως θα έπρεπε διαγωνισμός, αλλά επιλογή από κατάλογο που συνέταξε επιτροπή διευθυντών! Μάλιστα οι συγκεκριμένοι τεχνικοί σύμβουλοι θα πάρουν 100 και πάνω εκατομμύρια για να πληκτρολογήσουν στο κομπιούτερ στοιχεία και μελέτες που θα κάνουν οι μηχανικοί του ΟΣΚ!

Υποχρεωτικές διαιτητικές αποφάσεις

Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας κηρύχτηκαν υποχρεωτικές οι παρακάτω αποφάσεις διαιτησίας:

- Η απόφαση που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των οδηγών αυτοκινήτων που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ όλης της χώρας.

- Η απόφαση που αφορά επίσης τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών τυπογράφων όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εργάζονται σε ημερήσιες εφημερίδες πλην των ημερήσιων εφημερίδων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

- Η απόφαση που αφορά τους γουνεργάτες όλης της χώρας, των εργατοτεχνιτών γαντοποιίας, κιβωτοποιίας, δερμάτινων ειδών και πλαστικών ενδυμάτων.

- Η απόφαση που αφορά τους ηλεκτρονικούς, πτυχιούχους ανωτέρων σχολών όλης της χώρας.

Τραυματίστηκε σοβαρά εργάτης

Τραυματίστηκε σοβαρά ο Βούλγαρος εργάτης Entcho Petkoy,45 χρόνων, κατά τη διάρκεια φόρτωσης εμπορευματοκιβωτίου στο φορτηγό πλοίο "Αγ. Κυριακή" που βρισκόταν στην προβλήτα Καρβουνόσκαλα Κερατσινίου.

Συγκεκριμένα, ο άτυχος εργάτης ενώ βρισκόταν πάνω στο εμπορευματοκιβώτιο, έσπασαν οι τρεις από τους τέσσερις γάντζους συγκράτησης, με αποτέλεσμα να πέσει στο κατάστρωμα του πλοίου μαζί με το εμπορευματοκιβώτιο από ύψος 5 μέτρων και να υποστεί κάταγμα πλευρών και θλάση πνεύμονα. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το εμπορευματοκιβώτιο είχε υπερδιπλάσιο βάρος από αυτό που επιτρεπόταν να ανυψώσει η κυλιόμενη γερανογέφυρα του πλοίου!

Από το Β' Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά συνελήφθη ο πλοίαρχος και χειριστής του ανυψωτικού μηχανήματος Δημ. Γεροκούνας, ο οποίος και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Σε συνέλευση οι οικοδόμοι

Την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την Κυριακή 8 Νοέμβρη, στις 8.30πμ, στο θέατρο "ΠΕΡΟΚΕ". Θέματα της συνέλευσης είναι: Χρονιάτικος απολογισμός δράσης του ΔΣ, προβλήματα κλάδου, πρόγραμμα δράσης. Χρονιάτικος οικονομικός απολογισμός - ισολογισμός, έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής και προϋπολογισμός χρήσης νέας περιόδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ