Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Θετική" η καρικατούρα...

"Ναι" της ΟΚΕ στο νομοσχέδιο που βάζει στην "Προκρούστεια κλίνη" το αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στο δημόσιο

Τη σύμφωνη γνώμη της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο "συλλογικές διαπραγματεύσεις στη δημόσια διοίκηση, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και άλλες διατάξεις" εξέφρασε η ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά το συναινετικό ρόλο της. Ετσι, αν και με το νομοσχέδιο προωθείται μια καρικατούρα συλλογικών διαπραγματεύσεων, που καμιά σχέση δεν έχει με το πάγιο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων, η ΟΚΕ το κρίνει θετικό!

Να σημειωθεί ότι με βάση το νομοσχέδιο δεν μπορούν να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για θέματα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά, παρά μόνο για θέματα μεταθέσεων, συνδικαλιστικής δραστηριότητας, αδειών, χρόνου απασχόλησης και μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Και αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν αντίκειται σε νόμους, ενώ μπορεί να συνομολογείται χωρίς κανένα περιορισμό ρήτρα "εργασιακής ειρήνης"! Ωστόσο η ΟΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της, ότι "αξιολογεί θετικά την εισαγωγή του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο"!!!

Εκφράζει την άποψη ότι θα πρέπει η απαρίθμηση στο νομοσχέδιο των θεμάτων για τα οποία μπορεί να υπογραφεί συλλογική σύμβαση να είναι ενδεικτική, όχι όμως γιατί σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα κύρια ζητήματα, αλλά "επειδή δεν είναι δυνατόν να προβλεφτούν οι μελλοντικές ανάγκες της διοίκησης"...

Οσον αφορά τα επίπεδα διαπραγμάτευσης, με το νομοσχέδιο ουσιαστικά η διαπραγμάτευση γίνεται μόνο με την ΑΔΕΔΥ και μόνο αν τα θέματα "χρίζουν ειδικότερης αντιμετώπισης", με τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία. Και εδώ οι παρατηρήσεις της ΟΚΕ κινούνται στα κυβερνητικά πλαίσια, αφού "θα πρέπει - σημειώνει - να διαφυλάσσονται τα ενιαία γενικά χαρακτηριστικά της δημόσιας διοίκησης, αλλά και να αντιμετωπίζονται οι ιδιαιτερότητες και οι ιδιομορφίες". Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι παρατηρήσεις για τη διαδικασία της μεσολάβησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ