ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Μεροληπτική έκθεση για την Τουρκία

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση σχετικά με το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία

Μεροληπτική, μονομερή και με, συχνά, ύποπτες παραλείψεις, χαρακτήρισε τόσο την έκθεση του εισηγητή, όσο και τη συζήτηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικά με το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Επισημαίνοντας ότι "η έκθεση, στις διαπιστώσεις και προτάσεις της είναι πιο προσεκτική, κάπως πιο αντικειμενική σε σύγκριση με προηγούμενα κείμενα και απόψεις του εισηγητή και άλλων", ο Β. Εφραιμίδης υπογράμμισε ότι "παρά ταύτα, εξακολουθεί συνολικά και σε ορισμένα σημεία της ιδιαίτερα να διακατέχεται από το σύνδρομο της μεροληψίας, της εύνοιας υπέρ του τουρκικού κατεστημένου".

Συμφωνώντας με όσα σχετικά επισήμανε και ο Π. Λαμπρίας, ο Β. Εφραιμίδης πρόσθεσε σχετικά με τον κοινωνικό, οικονομικό τομέα ότι "οι αρνητικές επιπτώσεις, συνέπειες - παρά τις οποιεσδήποτε αναπροσαρμογές του καθεστώτος - θα είναι εκτεταμένες, κρίσιμες, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Διεύρυνσης, με την εισροή τότε εκατομμυρίων ίσως ατόμων στην κοινοτική αγορά εργασίας. Εξάλλου, πέρα από το σημείο "8" που ανέφερε ο Π. Λαμπρίας σαν ασαφές για τον τρόπο χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία, σαφέστερη διατύπωση υπάρχει στο σημείο "18" για τη μεθόδευση εκροής χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία με παράκαμψη, υπερφαλάγγιση του κανόνα της ομοφωνίας. Συγκεκριμένα του ελληνικού βέτο, όχι τόσο ή μόνο σαν ελληνικό δικαίωμα, αλλά και καθιερωμένο κοινοτικά να ασκείται όταν και όπου παραβιάζονται ζωτικά συμφέροντα χώρας - μέλους, αλλά και κατά άλλης και τρίτης χώρας που δεν εκπληρώνει τις οικονομικές και ιδιαίτερα τις πολιτικές προϋποθέσεις. Αυτό συμβαίνει με την Τουρκία, που μέχρι και τώρα δεν ανταποκρίνεται γενικά στις προϋποθέσεις αυτές και ειδικά στους όρους που τέθηκαν και αποφασίστηκαν - και αφορούσαν ειδικά και την Τουρκία - στα Συμβούλια Κορυφής της Κοπεγχάγης, του Κάρντιφ, του Λουξεμβούργου, ακόμα και ιδιαίτερα στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΕΚ ενέκρινε τη συμφωνία της Τελωνειακής Ενωσης".

"Εξάλλου στην έκθεση αναφέρονται, συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Οι αντιδημοκρατικές διατάξεις του συντάγματος και της ποινικής δικονομίας. Παραλείπεται όμως το γνωστό σε όλους μας καθεστώς των φυλακίσεων, των βασανιστηρίων, των εξαφανίσεων, των κακοποιήσεων κρατουμένων. Γίνεται αναφορά στο κουρδικό πρόβλημα και στην άρνηση του τουρκικού καθεστώτος να αναγνωρίσει και να σεβαστεί θεμελιώδη και διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα του κουρδικού λαού που ζει υπό καθεστώς μονόπλευρου πολέμου και σκληρών διωγμών, που αγγίζουν τα όρια της γενοκτονίας. Προστίθεται στις αναφορές της έκθεσης το κυπριακό πρόβλημα, με το καθεστώς της κατοχής και τα άλλα γνωστά και τη συστηματική άρνηση του τουρκικού καθεστώτος να εφαρμόσει τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της ομοσπονδίας κλπ".

Ουσιώδεις παραλείψεις...

"Παραλείπεται στην έκθεση, όμως - συμπλήρωσε ο Β. Εφραιμίδης - η κατάσταση που δημιουργούν οι τουρκικές επεκτατικές τάσεις στο Αιγαίο, οι προσβολές του θαλάσσιου και εναέριου ελληνικού χώρου, τα κάθε τόσο υπονοούμενα για χρήση βίας, όπως και η πρόσφατη συμπεριφορά της Αγκυρας προς τη Συρία. Επιγραμματικά θα έλεγε κανείς ότι ενώ με την όλη στάση τους οι τουρκικές κυβερνήσεις προβάλλουν σαν "νταής" σ' αυτή την εύφλεκτη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, επαναλαμβάνω ότι η έκθεση περιορίζεται να περιγράφει απλώς τα συμβαίνοντα, το τι κάνει, τι δεν κάνει ή πρέπει να κάνει η Τουρκία, χωρίς να καταλήγει όμως σε ένα διά ταύτα, δηλαδή σε μια επανατοποθέτηση επιτέλους της πολιτικής της ΕΕ, σύμφωνη με όσα διακηρύσσει. Να προσεγγίζει έστω με όσα εύκολα και με αναπαυμένη τη συνείδηση αποφασίζει, όταν προβαίνει σε σκληρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, της Σερβίας, άλλων χωρών - κατ' επιταγή ή συναίνεση του αμερικανικού παράγοντα βέβαια - φτάνοντας ακόμα και μέχρι την κάλυψη και συμμετοχή σε επικίνδυνες εγκληματικές στρατιωτικές επεμβάσεις".

"Το ερώτημα είναι, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, γίνεται αυτή η περιποίηση γιατί το τουρκικό καθεστώς είναι κοσμικό και άρα ανάχωμα κατά του φανατικού φονταμενταλισμού; Μήπως δεν πλειοψήφησαν εκλογικά οι ισλαμιστές του Ερμπακάν; Μήπως Αμερικανοί και παράγοντες του Διευθυντηρίου της ΕΕ δεν υπέθαλψαν, δεν ενίσχυσαν, με όλα τα μέσα, τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν; Και μήπως ο παράγοντας "χώρα ισλαμική" είναι δυνατόν, εξ ορισμού, να θεωρείται απαράδεκτη στην "Ευρωπαϊκή - Λέσχη - Ενωση"; Πρόκειται μήπως για "Χριστιανική Ευρωπαϊκή Ενωση και τίνος δόγματος; καθολική;Αν και υπάρχουν οπαδοί αυτών των απόψεων. Ομως το σύνδρομο μεροληψία - εύνοια υπέρ του καθεστώτος της Τουρκίας, οφείλεται στην εκτίμηση της κρίσιμης γεωπολιτικής της θέσης, στρατηγικό σημείο και στα χρόνια του ψυχρού πολέμου, αλλά και στα μετέπειτα και μέχρι σήμερα αμφίστομος δίαυλος προς και από τον Καύκασο, την Κασπία, την Κ. Ασία, τα πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα κ.ά. Παρατηρητήριο, εφαλτήριο για επιρροές και όχι μόνο στον αραβικό κόσμο, στη Μ. Ανατολή, στα Βαλκάνια, στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου".

...και εύνοια για το τουρκικό καθεστώτος

"Είναι χαρακτηριστικό από τις παραπάνω απόψεις, ότι ο εισηγητής στο σημείο "16" της έκθεσής του, χαιρετίζοντας την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής με την Τουρκία, ζητά την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων των δύο πλευρών και, υπογραμμίζω, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Δηλαδή αυτό που, μακρόχρονα, απαράδεκτα, για οποιοδήποτε κράτος δικαίου με στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες και θεσμούς, ισχύει στην Τουρκία "υπό το βλέμμα του Βούδα", δηλαδή του στρατοκρατικού κατεστημένου - έρχεται ο εισηγητής να το νομιμοποιήσει, σαν επίσημο συνομιλητή παράλληλα με τις πολιτικές δυνάμεις".

"Υποστηρίζω, κατέληξε ο Β. Εφραιμίδης, ότι με τη συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην, όπως είναι, Τουρκία, τα προβλήματα σε βάρος του τουρκικού λαού, του κουρδικού, του κυπριακού, αλλά και της γενικότερης περιοχής, θα επιδεινώνονται. Η όποια βοήθεια - εύνοια απέναντι στον τουρκικό λαό, περνάει μέσα από την ενίσχυση της πάλης του για τα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά του δικαιώματα, για τη δημοκρατία και το αδυνάτισμα - χτύπημα του συμπλέγματος της τουρκικής στρατοκρατίας με το οικονομικοκοινωνικό κατεστημένο και τη διαπλοκή του με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα".

Παπάγος - Πλαστήρας, "δεξιοί" και "δημοκράτες"...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 1

Σημειώνει, λοιπόν, η Ελλη Παππά στα γράμματά της, που περιέχονται σε βιβλίο της:

"...Και αφήνω τελευταίους τους κύριους υπεύθυνους. Γιατί όλους εκείνους που ανέφερα ως εδώ τους ξέρουμε. Δεν μπορούν να κρυφτούν και δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν. Είναι: ο στρατηγός Πλαστήρας και η πλειοψηφία των υπουργών του. Σήμερα νίπτουν τας χείρας των και προσπαθούν να κρύψουν κάτω από τη μάσκα του Πιλάτου το πραγματικό τους πρόσωπο, το πρόσωπο του Ιούδα. Ο Πλαστήρας μπορούσε με μια μόνο λέξη να σταματήσει την εκτέλεση. Αλλά δεν την είπε. Αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι του εγκλήματος, οι εκτελεστές της θέλησης της περίφημης αμερικάνικης δημοκρατίας. Αύριο κανένας δε θα τους ξέρει με άλλο όνομα εκτός από το όνομα του δολοφόνου του Μπελογιάννη...". Ποιος λογικός άνθρωπος, ποιος νέος σήμερα μπορεί να πιστέψει τις ανοησίες ότι μια εκτέλεση είναι πιο... γλυκιά με πρωθυπουργό "δημοκράτη" από ό,τι αν ήταν με πρωθυπουργό "δεξιό"; Η λέξη "αίσχος" είναι λίγη για να προσδιορίσει τις προπαγανδιστικές αθλιότητες των κυβερνητικών φερεφώνων της "κεντροαριστεράς". Και δικαιολογημένα αναρωτιέται η εβδομαδιαία εφημερίδα "Το Ποντίκι", που κυκλοφόρησε χτες στην πρώτη της σελίδα: "Β ΓΥΡΟΣ: Και τώρα πώς θα ξεχωρίσουμε τους δεξιούς;". Ελα ντε... Αυτή πιστεύουμε είναι και η απορία πολλών εργαζομένων.

Πιο κόσμια από την "Αυριανή", η "Καθημερινή" προωθεί τη θεωρία των "συνδρόμων" και "διαχωρισμών"... πολιτισμένα. "...Αυτές (σ.σ. οι διαχωριστικές γραμμές Δεξιάς - Αριστεράς) - γράφει - πάντοτε υπάρχουν, γιατί η Δεξιά έχει τους στόχους της και η Αριστερά τους εντελώς διαφορετικούς δικούς της. Αλίμονο αν δεν υπήρχε αυτή η διαχωριστική γραμμή, που εν τέλει αποτελεί και λόγο ύπαρξης της μιας και της άλλης...".

Θα μπορούσε και να συμφωνήσει κάποιος χοντρικά. Μόνο που δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε ή έστω να κατανοήσουμε πού κολλάει το ΠΑΣΟΚ μέσα σε αυτόν το συλλογισμό; Θεωρεί η "Καθημερινή" "δεξιό" το ΠΑΣΟΚ, ή μήπως "αριστερό"; Θεωρεί η "Καθημερινή" ότι οι διαχωριστικές γραμμές βρίσκονται στην πολιτική και στρατηγική των κομμάτων ή μήπως ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους, εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, που ακολουθούν τα διάφορα κόμματα;

Tο ΚΚΕ με συνέπεια και σταθερότητα αγωνίζεται καθημερινά 80 χρόνια τώρα να ρίξει τις διαχωριστικές γραμμές μέσα στο λαό, να ξεπεραστεί ο ύποπτος και κατευθυνόμενος διχασμός του λαού με βάση κομματικά κριτήρια για να πηγαίνουν "στην μπάντα" τα ταξικά κριτήρια, που είναι και η πραγματική διαχωριστική γραμμή μέσα στην ελληνική κοινωνία. Τα κόμματα προσδιορίζονται από την πολιτική και την πρακτική τους. Αν είναι με την πλουτοκρατία ή με το λαό. Και η πολιτική και πρακτική της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με βάση το ταξικό, δηλαδή το πραγματικό κριτήριο αξιολόγησης, είναι καραμπινάτη "δεξιά" και βάλε... Ας μη διστάζουν να το διακηρύξουν ανοιχτά και έντιμα όσοι τουλάχιστον το ομολογούν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις. Κι όσοι δε θέλουν να το πουν για διάφορους ακόμα λόγους, ας το αποδείξουν με την ψήφο τους στην κάλπη την Κυριακή.

Ψηφίζοντας τους 86 αγωνιστικούς συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις σε όλη τη χώρα ή ρίχνοντας λευκό και άκυρο ή κάνοντας αποχή στη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των άλλων περιπτώσεων. Για να δοθεί πιο ισχυρό το πολιτικό μήνυμα αυτών των εκλογών!

Στην Αθήνα ο καγκελάριος της Αυστρίας

Με τον καγκελάριο της Αυστρίας, η οποία προεδρεύει στην ΕΕ, συναντήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Η επίσκεψη του καγκελάριου Β. Κλίμα στην Αθήνα έγινε στο πλαίσιο ενός γύρου επισκέψεών του στις πρωτεύουσες των χωρών της Ενωσης, προκειμένου να ενημερώσει και να "ανοίξει" τη συζήτηση ενόψει της Ατυπης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αυστρία τον ερχόμενο μήνα.

Στη συνάντηση Σημίτη - Κλίμα η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ΟΝΕ και το πρόβλημα της "εμβάθυνσης".

Μετά τη συνάντηση ο Αυστριακός καγκελάριος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τη χρηματοδότηση και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην ΕΕ παρουσίασε, όπως γίνεται συνήθως, ισορροπημένες και "κομψές" θέσεις.

Για την Τουρκία ο Β. Κλίμα υπογράμμισε ότι "η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει δηλωθεί πολλές φορές επισήμως, αλλά τα κριτήρια της Κοπεγχάγης δεν τα πληροί η Τουρκία και αυτά τα κριτήρια συνεχίζουν να ισχύουν".

Ο Αυστριακός καγκελάριος χαρακτήρισε "πρώτη μεγάλη επιτυχία της αυστριακής προεδρίας ότι η ΕΕ αποφάσισε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τις 6 υποψήφιες προς ένταξη χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ