ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οξύνεται η κόντρα Κατριβάνου - Γιαννόπουλου
  • Συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν υπήρξε αντιστασιακός, δήλωσε ότι θα παρουσιάσει ο Θ. Κατριβάνος
  • Υβρεις και μήνυση, η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης

Σε συνέντευξη Τύπου, τις επόμενες μέρες, ο Θ. Κατριβάνος θα δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι ο Ε. Γιαννόπουλος δεν υπήρξε αντιστασιακός. Αυτό δήλωσε χτες ο νεοεκλεγείς υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, ο οποίος κατήγγειλε ότι δέχεται από προχτές το πρωί απειλητικά τηλεφωνήματα, που τα χρέωσε σε "οπαδούς" του υπουργού Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο Ε. Γιαννόπουλος δεν κατέθεσε χτες τη μήνυση, όπως αναμενόταν, αλλά θα το κάνει σήμερα το πρωί, ενώ συνέχισε, μέσω των ΜΜΕ, αντί για απάντηση επί της ουσίας τις γνωστές για το επίπεδό του επιθέσεις.Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Αντ. Σαμαρά, ο Θ. Κατριβάνος επέμεινε στις προχτεσινές καταγγελίες του, ενώ έδειξε ότι δεν τον πτοούν οι απειλές του Ε. Γιαννόπουλου περί υποβολής μηνύσεων: "Ας με μηνύσει για να μπει στη θέση του, ας το κάνει γρήγορα για να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι". Ανέφερε, επίσης, ότι από προχτές το πρωί, όταν δηλαδή έκανε τις καταγγελίες σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης, δέχεται απειλητικά και υβριστικά τηλεφωνήματα - με χαρακτηριστική φράση "σε περιμένει η "17 Νοέμβρη"" (!) - τα οποία εκτιμά ότι προέρχονται από "οπαδούς" του Ε. Γιαννόπουλου.

Μιλώντας χτες στον "9,84", ο Θ. Κατριβάνος ήταν περισσότερο συγκεκριμένος:"Εγώ θα του πω (σ.σ. του Ε. Γιαννόπουλου): "Είμαι έτοιμος να σου ζητήσω συγγνώμη, αν δημοσιεύσεις το τάδε χαρτί που έχεις στα χέρια σου, που είναι δικό σου. Είμαι έτοιμος να ανακαλέσω, εάν μου πεις πού ήσουν από το 1945 έως το 1950. Εάν μου πεις, ότι εσύ, ένας μεγάλος, φοβερός και τρομερός αγωνιστής, εάν πήγες έστω και ελάχιστη εξορία, ή αν είχες έστω και ελάχιστη ενόχληση από την Αστυνομία. Τρίτον και σοβαρότερο, εάν εσύ από το '45 πολεμούσες ως αξιωματικός στον κυβερνητικό στρατό και πήρες σύνταξη"". Χαρακτήρισε απαράδεκτο, ο Ε. Γιαννόπουλος, από τη μια, να υπηρέτησε στον κυβερνητικό στρατό και, από την άλλη, "να παρουσιάζεται ότι κόπτεται για τους αντάρτες και να πηγαίνει από δω και από κει και να τραγουδά". Ο Γιαννόπουλος, τόνισε, δεν υπήρξε στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης. "Θα αποδείξω πότε και πώς μπήκε στον ΕΛΑΣ τους τελευταίους μήνες, προ της απελευθερώσεως".

Επίσης ανέφερε ότι θα αποδείξει πότε πήρε πολεμική σύνταξη από το Στρατό, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Το 1950 οι έχοντες σύνταξη αριστεροί, όχι μόνο εστερούντο της σύνταξής τους, αλλά οι αξιωματικοί ήταν όλοι στη Μακρόνησο και στα στρατόπεδα. Ο κ. Γιαννόπουλος, το 1950, πήρε σύνταξη. Επίσης, ο κ. Γιαννόπουλος ήταν μέχρι το 1950 ανθυπασπιστής του Εθνικού Στρατού". Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην "αντιστασιακή δράση" που επικαλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη δικτατορία του Μεταξά, είπε: "Να σας πω ότι ήταν έφεδρος αξιωματικός επί Μεταξά, με επιλογή αυστηρότατη την εποχή εκείνη - διότι είχε προηγηθεί το Κίνημα του '35, των Δημοκρατικών - και κατόπιν πήγε στο Στρατό και προκηρύχτηκε μόνιμος λοχίας, πάλι με αυστηρότατη επιλογή. Στη συνέχεια, πάλι με αυστηρότατη επιλογή, η οποία ήταν καθαρώς κομματική, Μεταξική, επήγε ανθυπασπιστής στη Σχολή Υπαξιωματικών. Τότε που οι Βενιζελικοί δεν τολμούσαν να πλησιάσουν σε υπηρεσίες".

Τέλος, ανέφερε με νόημα ότι "ο κύριος Γιαννόπουλος έχει καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμιση".

Οι "μη απαντήσεις" Γιαννόπουλου

Από την πλευρά του, ο Ε. Γιαννόπουλος, μιλώντας (στον "Πλάνετ"), χαρακτήρισε τον Θ. Κατριβάνο "σκουλήκι", αλλά δεν ήταν καθόλου πειστικός στις απαντήσεις του. Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δε στάλθηκε ποτέ στην εξορία, είπε: "Στη Μακρόνησο ήταν όλοι της Αριστεράς. Εμένα δε βρήκαν. Αν με έβρισκαν, θα με σκότωναν, δε θα με έστελναν εξορία, αλλά έψαχναν τότε να βρουν τον Βαργιάννη. Το πέρασαν για επώνυμο. Και με βρήκαν εμένα το '49 και με ετοίμασαν αμέσως για εξορία" (!). Στο ερώτημα αν ήταν στον κυβερνητικό στρατό, απάντησε ως εξής: "Εγώ αποστρατεύτηκα το '46 και αυτά που λέει, γιατί πρόκειται περί παλιανθρώπου και ελεεινού υποκειμένου, ο οποίος επέμενε σήμερα. Ξέρω τι σκουλήκι είναι, θα κλαίει μέσα στο δικαστήριο" (!).

Καλύπτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε χτες πώς σχολιάζει την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Γιαννόπουλου - Κατριβάνου και, όπως αναμενόταν, έκανε και πάλι το "χρέος" του απέναντι στον υπουργό Δικαιοσύνης. Οπως δήλωσε, το θέμα Γιαννόπουλου δεν απασχόλησε την 5ωρη σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας (αν και επιμένουν οι πληροφορίες πως κάποιοι στη συνεδρίαση υποστήριξαν ότι το "ύφος Γιαννόπουλου κάνει κακό" στην κυβέρνηση), ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι τα λεγόμενα Γιαννόπουλου κατά του Θ. Κατριβάνου, αν και κάποιοι τους θεωρούν "ακραίους", δεν παύουν να εμπίπτουν στην κατηγορία των "πολιτικών χαρακτηρισμών"! Αντίθετα, όπως είπε, οι ανταπαντήσεις του Θ. Κατριβάνου συνιστούν "συκοφαντίες". Ζήτησε, μάλιστα, ο Δ. Ρέππας να "μην διυλίζομεν τον κώνωπα και καταπίνομεν την κάμηλον". Οταν όμως ρωτήθηκε από το "Ρ" αν ο χαρακτηρισμός "σκουλήκι" (!) που εκτόξευσε ο Ε. Γιαννόπουλος κατά του Θ. Κατριβάνου (ραδιοσταθμός "Πλάνετ") είναι κι αυτός ..."πολιτικός χαρακτηρισμός", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όχι μόνο αρνήθηκε να καταδικάσει τέτοιες συμπεριφορές, αλλά και κάλυψε πλήρως τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Σήμερα η μήνυση

Σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης καταθέτει μήνυση κατά του υπερνομάρχη Θ. Κατριβάνου για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η μήνυση αφορά τη δήλωση του Θ. Κατριβάνου, όπου αποκαλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης "άθλιο υποκείμενο", πως δεν έκανε αντίσταση, το 1945 - 1950 πολέμησε τους αντάρτες με τον κυβερνητικό στρατό και ότι από τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό στρατό έχει πάρει πολεμική σύνταξη.

Ο Ε. Γιαννόπουλος, στη μήνυσή του, επικαλείται την ιδιότητά του ως επίτιμου προέδρου της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) για να αποδείξει τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση.

Για τους ισχυρισμούς του Θ. Κατριβάνου ότι ήταν στον κυβερνητικό στρατό και πολεμούσε τους αντάρτες απαντάει ότι αυτό "αποτελεί τη χυδαιότερη συκοφαντία και αποδεικνύει το δόλο του εγκαλούμενου".

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς του Κατριβάνου ότι ο Γιαννόπουλος δεν πήγε εξορία στη Μακρόνησο, όπως συνέβαινε με τους άλλους αριστερούς εκείνα τα χρόνια, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανταπαντάει ότι "δεν ήμουν μέλος του ΚΚΕ για να με στείλουν εξορία".

Τέλος, για την πολεμική σύνταξη, ο Ε. Γιαννόπουλος τη δικαιολογεί, λέγοντας ότι την πήρε για τον τραυματισμό του στις 7 Απριλίου του 1941 στη μάχη της 13ης Μεραρχίας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Καταδικάζει λύση συνομοσπονδίας η ΕΕ

Αυτό τονίζει σε απάντησή του το Ευρωκοινοβούλιο, σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει την "πρόταση" Ντενκτάς για λύση συνομοσπονδίας στην Κύπρο και τάσσεται πλήρως υπέρ μιας ειρηνικής πολιτικής λύσης του Κυπριακού υποστηρίζοντας απόλυτα τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και του ειδικού Συμβούλου του, που αποσκοπούν στη δημιουργία μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας. Γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδοκιμάζει πρωτοβουλίες από οπουδήποτε και αν προέρχονται, οι οποίες αντιστρατεύονται αυτό το στόχο.

Η θέση αυτή περιέχεται σε απάντηση του Ευρωκοινοβουλίου σ' Eρώτηση την οποία υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς.

Η ΚΕ του ΑΚΕΛ με επιστολή της μετά την "πρόταση" του Ντενκτάς για λύση συνομοσπονδίας, ζήτησε από κόμματα, οργανώσεις και προσωπικότητες του εξωτερικού να αντιδράσουν στις μεθοδεύσεις του Ντενκτάς και της Αγκυρας και να συμβάλλουν στην ανατροπή των νέων τετελεσμένων που επιδιώκει η τουρκική πλευρά. Μεταξύ εκείνων που ανταποκρίθηκαν θετικά είναι και ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς που υπέβαλε στο Ευρωκοινοβούλιο σχετική Eρώτηση στην οποία επεσήμανε ότι η "πρόταση" Ντενκτάς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συμφωνίες κορυφής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οδηγεί σε οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ζητούσε επίσης από το Ευρωκοινοβούλιο ν' απαντήσει κατά πόσο προτίθεται να προβεί σε ενέργειες για την καταδίκη των θέσεων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, καθώς και για τη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Απαντώντας στην Ερώτηση αυτή το Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρει ότι η ΕΕ επιδοκιμάζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν εποικοδομητικά στη διευθέτηση του Κυπριακού. Ωστόσο συνεχίζει η απάντηση, μια συνομοσπονδία ξεχωριστών ανεξάρτητων κρατών δε συμβιβάζεται με το στόχο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τον οποίο είχαν αποδεχθεί οι δύο κοινότητες στο πλαίσιο των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 και ο οποίος αναφέρεται σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας της 29ης του Ιούνη 1998.

Στο μεταξύ, άρχισε χθες η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος" που γίνεται παράλληλα με την άσκηση "Τοξότης". Στις ασκήσεις αναμένεται να εμπλακούν και η Ελληνική Αεροπορία με μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροπλάνα καθώς και πλοία του Ελληνικού Ναυτικού.

Νέα αντιαεροπορικά στη Θράκη

Νέα αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικής προέλευσης τύπου "OSA - AK" ή "ΣΦΗΚΑ" εντάχθηκαν στον ελληνικό στρατό. Χτες έγινε στην Κομοτηνή η τελετή ένταξης στο Στρατό Ξηράς της νέας Μοίρας αυτού του αντιαεροπορικού παρουσία του υφυπουργού Αμυνας Δ. Αποστολάκη και του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Μ. Παραγιουδάκη.

Το σύστημα "OSA - AK" έχει αποστολή την καταστροφή των εχθρικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πυραύλων και άλλων αεροπορικών στόχων, είναι μικρού βεληνεκούς, εγκλωβίζουν το στόχο στο ραντάρ τους από τα 28 χιλιόμετρα και τον καταρρίπτουν από τα 10 χιλιόμετρα. Με τα νέα 16 συστήματα αυτού του είδους δημιουργείται αντιαεροπορική - αντιπυραυλική ομπρέλα για την Αν. Μακεδονία και τη Θράκη. Αλλα 12 συστήματα "OSA - AK" έχουν ενταχθεί στις Ενοπλες Δυνάμεις προερχόμενα από το οπλοστάσιο της πρώην Αν. Γερμανίας. Η κάθε πυροβολαρχία βολής "OSA - AK" αποτελείται από 4 εκτοξευτές και μπορεί να εκτοξεύσει 24 βλήματα με πιθανότητα καταστροφής του στόχου με ένα βλήμα 80%, ενώ με δύο 90%, με ταχύτητα βλήματος 500 μέτρα το δευτερόλεπτο. Τα συστήματα αυτά μαζί με εκείνα που αποφασίστηκαν πρόσφατα στο ΚΥΣΕΑ (22 ρωσικά και 11 γαλλικά μικρού βεληνεκούς, 4 - 6 αμερικάνικά μεγάλου βεληνεκούς τύπου "Πάτριοτ") θεωρείται ότι θα συμπληρώσουν την αντιαεροπορική ομπρέλα της χώρας.

Ο Δ. Αποστολάκης επισήμανε την ταχύτητα προμήθειας και ένταξης τού νέου συστήματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η παραγγελία κλείστηκε τον Απρίλη και σε ελάχιστο χρόνο τα συστήματα έφθασαν στην Ελλάδα και το προσωπικό ήταν έτοιμο για την αξιοποίησή τους. Ο υφυπουργός Αμυνας επίσης προανήγγειλε την άμεση προμήθεια νέων συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (MLRS), 12 νέων αυτοκινουμένων πυροβόλων των 155 χιλιοστών Μ 109 - Α5 από τις ΗΠΑ, 50 ελαφρώς μεταχειρισμένων πυροβόλων 155 χιλιοστών Μ 109 - Α3 από τη Γερμανία, 12 νέων αυτοκινουμένων πυροβόλων τύπου ZUZANA από τη Σλοβακία, 2 ραντάρ αντιπυροβολικού από τις ΗΠΑ, αριθμού μέσων επιτηρήσεως πεδίου μάχης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ