ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΙΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΒΕΕ (ΠΡΩΗΝ ΒΕΛΚΑ)
Οδηγείται σε εκκαθάριση εν λειτουργία

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε εκκαθάριση εν λειτουργία με τη συμφωνία πιστωτών, τραπεζών και εργαζομένων, οδηγείται η εταιρία "Εριοϋφαντουργική ΑΕΒΕ" (πρώην ΒΕΛΚΑ) με την υπαγωγή της στη διαδικασία του άρθρου 44 του Ν. 1892/90, που θα εκδικαστεί στο Εφετείο Πειραιά στις 12 Νοέμβρη.

Με τη συμφωνία προβλέπεται η διαγραφή μέρους των χρεών της επιχείρησης και η μακροπρόθεσμη ρύθμιση των υπολοίπων. Αυτό προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας που συνέταξε η "Πειραιώς Φαϊνάνς ΑΕ" και προβλέπει την εξυγίανση της εταιρίας, την επαναλειτουργία των δυο εργοστασίων στην Τιθορέα και τη Σάμο και την εξασφάλιση των 400 θέσεων εργασίας.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Κυβερνητικές υποκλίσεις στον κρατικοδίαιτο Ταβουλάρη

Σε αγαστή συνεργασία βρίσκονται κυβέρνηση και ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στην κατεύθυνση στήριξης των συμφερόντων του τελευταίου. "Δε ζητάμε χάρη ή επιείκεια", και "το μόνο που αναμένουμε από την πολιτεία είναι η άρση των πολλαπλών αντικινήτρων", δήλωσε χτες ο Ταβουλάρης κατά τη διάρκεια τελετής καθέλκυσης του τρίτου από τα 5 συνολικά αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που ναυπηγήθηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας από το 1986 (!) και στην οποία συγκεντρώθηκε κουστωδία υπουργών, κυβερνητικών παραγόντων και κυβερνητικών συνδικαλιστών. Ο Ταβουλάρης φαίνεται ότι θεωρεί αυτονόητη τη βοήθεια της πολιτείας προς τον ίδιο, όπως προκύπτει από άλλη δήλωσή του και δεν έχει άδικο, εάν δει κανείς τη σύμβαση που υπέγραψε για την εξαγορά των Ναυπηγείων, αλλά και τις μετέπειτα ποικίλες κρατικές ενισχύσεις. "Εξυπακούεται - σημείωσε χαρακτηριστικά - ότι και το Ναυπηγείο Ελευσίνας προσβλέπει στην ανάληψη νέων ναυπηγήσεων, με παραγγελίες που θα δοθούν από το Πολεμικό Ναυτικό στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΠΑΕ". Από την πλευρά του το Πολεμικό Ναυτικό διαβεβαίωσε διά στόματος του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Ακη Τσοχατζόπουλου, που παραβρέθηκε και μίλησε στην τελετή, ότι η "συνεργασία" του με τον Ταβουλάρη θα έχει συνέχεια, ενώ την ίδια στιγμή μια άλλη συνεργασία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την κατασκευή υποβρυχίων, σέρνεται στα συρτάρια, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για τις στοχεύσεις της κυβέρνησης στο θέμα της ναυπηγικής βιομηχανίας. Μάλιστα, ο Ακης Τσοχατζόπουλος δε δίστασε να αναφερθεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στα υποβρύχια που έχει δεσμευτεί - χωρίς αποτέλεσμα - ότι θα αναθέσει από το 1994.

Στην αποτελεσματικότητα της συνεργασίας κυβέρνησης - Ταβουλάρη, σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Κ. Καράμπορνος. Η ομιλία του τελευταίου στη χτεσινή τελετή, αποτέλεσε εγκώμιο στην κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος και συρρίκνωσης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας. "Επιβεβαιώνουμε στην πράξη το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για στήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας", είπε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ν. Ταβουλάρη είχε πάρει εύσημα για τη στάση του ίδιου και όσων από τους εργαζόμενους τον στήριξαν στα σχέδιά του, σε αντίθεση με κάποιους άλλους εργαζόμενους που ο Ταβουλάρης διαχώρισε από τους πρώτους και είναι εκείνοι, που κατά τον ίδιο "φέρουν μεγάλο μέρος ευθύνης, δίνοντας μάχες για στόχους που δεν έχουν πλέον καμιά σχέση με τις δραματικές αλλαγές της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμια κλίμακα".

Υπό αυτές τις συνθήκες, δηλαδή μιας καθ' όλα κρατικοδίαιτης επιχείρησης, εάν αναλογιστεί κανείς πέραν των παραγγελιών του Πολεμικού Ναυτικού και του ΟΣΕ, τις επιδοτήσεις από τον ΟΑΕΔ, τα κεφάλαια κίνησης που του δόθηκαν με την εξαγορά του Ναυπηγείου, την ασυδοσία στις εργασιακές σχέσεις που του εξασφάλισαν, αλλά και τις αναμενόμενες επιδοτήσεις που αναμένει από την ΕΕ για επιχειρησιακό σχέδιο ύψους 6 δισ. δρχ., ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Νεωρίου και Ελευσίνας, καυχιέται σήμερα για κερδοφορία των επιχειρήσεών του και συμβολή του στην ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Σε αυτά τα πλαίσια και στοχεύοντας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι πίτας από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, δεσμεύτηκε χτες για ποιότητα, και γρήγορη παράδοση των εργασιών που αναλαμβάνει το Ναυπηγείο. Ετσι διαμήνυσε στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ότι η παράδοση των τριών αρματαγωγών θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2000.

Τέλος και σε ό,τι αφορά το τελετουργικό μέρος της χτεσινής τελετής καθέλκυσης του αρματαγωγού "ΙΚΑΡΙΑ", αξίζει να αναφερθεί ότι, ανάδοχος ορίστηκε η χρυσή πρωταθλήτρια της χώρας Ολγα Βασδέκη.

Προσοχή στις "πωλήσεις από απόσταση"

Την προσοχή των καταναλωτών, όταν πραγματοποιούν αγορές με τη μέθοδο της πώλησης από απόσταση, εφιστά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, με αφορμή την αύξηση, που, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διαπιστώνει στις καταγγελίες για παραπλανητικές διαφημίσεις και εξαπάτηση σε πωλήσεις προϊόντων από απόσταση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, ο καταναλωτής στις συναλλαγές του από απόσταση έχει δικαίωμα να ενημερώνεται πλήρως για την ταυτότητα του προμηθευτή, την πλήρη επωνυμία της επιχείρησης, τη διεύθυνση, το όνομα του υπεύθυνου εκπροσώπου αυτής. Επίσης, για τα κυριότερα χαρακτηριστικά του αγαθού ή της υπηρεσίας που θα αγοράσει, το ακριβές είδος, ποιότητα κατασκευής ή μέγεθος για τα αγαθά και χρονικό διάστημα παροχής και ακριβές είδος για τις υπηρεσίες, για την τιμή, την ποσότητα, τις δαπάνες μεταφοράς, τον τόπο και το χρόνο παράδοσης, καθώς και το ποσοστό του ΦΠΑ και, τέλος, για τον τρόπο και χρόνο πληρωμής.

Παράλληλα, ο καταναλωτής, κατά την πώληση από απόσταση, έχει το δικαίωμα υπαναχώρησης από τη σύμβαση χωρίς καμία υποχρέωσή του να εξηγήσει το λόγο, μέσα σε 10 τουλάχιστον εργάσιμες μέρες από την παραλαβή του αγαθού, επιστρέφοντάς το στην αρχική του κατάσταση. Η υπαναχώρηση γίνεται με συστημένη επιστολή προς τον προμηθευτή κατά το υπόδειγμα που πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύει το δελτίο παραγγελίας που χορηγεί ο προμηθευτής. Σ' αυτήν την περίπτωση, επιστρέφεται στον καταναλωτή και το τίμημα που πιθανόν να έχει καταβάλει μέχρι τότε. Τέλος, σημειώνεται ότι ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό πριν από την παράδοση των αγαθών ή την παροχή της υπηρεσίας.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ
Στασιμότητα κερδών λόγω κρίσης

Στασιμότητα κερδών - η οποία θα πρέπει να αποδοθεί στην πρόσφατη χρηματιστηριακή κρίση - και εντυπωσιακή αύξηση άλλων τραπεζικών δεικτών (κύκλος εργασιών, καταθέσεις - χορηγήσεις) είναι τα βασικά στοιχεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πίστεως το εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας, τα καθαρά κέρδη το εννιάμηνο αυξήθηκαν από 64,3 δισ. το 1997 σε 65,9 δισ. δραχμές το 1998. Η σχετική αυτή στασιμότητα θα πρέπει να αποδοθεί στην κρίση της αγοράς ομολόγων, καθώς και στην πτώση της τιμής των μετοχών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο, λόγω της διεθνούς κρίσης.

Το σύνολο του Ενεργητικού στο τέλος του Σεπτέμβρη ανήλθε σε 3,8 τρισ. δραχμές έναντι 3,4 τρισ. δραχμών το 1997 ή ποσοστό αύξησης 11,4%. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 18,2%, από 2,3 τρισ. δραχμές σε 2,73 τρισ. δραχμές. Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 26,5%, από 1,2 τρισ. δραχμές σε 1,5 τρισ. δραχμές και τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας αυξήθηκαν στα 317, 6 δισ. δραχμές μετά την κατά 88 δισ. δραχμές τελευταία αύξησή τους.

Διήμερο για το κοινοτικό σήμα

Αρχισαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του διημέρου που διοργανώνει η γενική γραμματεία εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Κοινοτικό Γραφείο Σημάτων, με θέμα "Το σύστημα καταχώρισης και προστασίας του κοινοτικού σήματος". Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση των επιχειρηματιών και των νομικών για τα ισχύοντα σχετικά με το κοινοτικό σήμα που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλη του 1996.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε ενημέρωση σχετικά με την κοινοτική νομοθεσία και τη διαδικασία καταχώρισης του σήματος, ενώ τονίστηκε ότι το κοινοτικό δίκαιο περί σημάτων δεν αντικαθιστά τα εθνικά δίκαια των κρατών - μελών, καθώς η ύπαρξη εθνικών σημάτων εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τις επιχειρήσεις στη χώρα τους. Το κοινοτικό σήμα αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και σε άλλες χώρες της ΕΕ, αποφεύγοντας τις διαδικασίες για κάθε μια χώρα χωριστά.

Τα τέλη που απαιτούνται είναι 975 ECU για κατάθεση και 1.100 ECU για την τελική καταχώριση. Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την Ελλάδα στο Κοινοτικό Γραφείο Σημάτων, που εδρεύει στο Αλικάντε της Ισπανίας, είναι 200, ενώ ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων από άλλες χώρες της ΕΕ ανέρχονται σε 54.000.

ΕΟΜΜΕΧ
Συνέδριο για νέους επιχειρηματίες

Συνέδριο για νέους επιχειρηματίες διοργανώνει ο ΕΟΜΜΕΧ στις 27, 28 και 29 Νοέμβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση προϊόντων νέων επιχειρηματιών που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα του ΕΟΜΜΕΧ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, θα προβληθούν τα προϊόντα 150 νέων επιχειρηματιών που ήδη δραστηριοποιούνται στους κλάδους τροφίμων και ποτών, ενδυμάτων, παραγωγής λογισμικού, μεταλλικών προϊόντων, ενδυμάτων, δερματίνων ειδών, κεραμικής, αργυροχρυσοχοϊας, επίπλου, παραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων ήχου και εικόνας κλπ.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΟΜΜΕΧ έχει θεσπίσει τέσσερις κατηγορίες βραβείων επιχειρηματικότητας για νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, που θα απονεμηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Τα βραβεία αφορούν την καινοτομία προϊόντων και παραγωγικών διαδικασιών, ποιότητα προϊόντων, επιτυχή εφαρμογή Business plan και μεθόδους παραγωγής και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Θα απονεμηθούν 12 βραβεία ύψους 18 εκατ. δρχ., από τρία βραβεία σε δημιουργούς κάθε κατηγορίας και συγκεκριμένα το πρώτο βραβείο θα είναι ύψους 2 εκατ. δρχ., το δεύτερο 1,5 εκατ. δρχ. και το τρίτο 1 εκατ. δρχ. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθούν στον ΕΟΜΜΕΧ μέχρι τις 31 Οκτώβρη.

Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας των αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών την Κυριακή 25 του μήνα, το πρωί, από τις 7.00 μέχρι τις 9.00, ανακοίνωσε η Εμπορική Τράπεζα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση αυτό οφείλεται στην αναβάθμιση του συστήματος.

Το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Σε ισχύ από 1η Νοέμβρη φέτος έως και 30 Απρίλη 1999, όπως κάθε χρόνο και για 6 ώρες τη νύχτα και 2 ώρες το μεσημέρι, τίθεται σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο για όσους καταναλωτές κάνουν τέτοια χρήση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ