ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αρωγός, στις αντεργατικές μεθοδεύσεις, η κυβέρνηση

Ο Μπ. Αγγουράκης, με Επίκαιρη Ερώτηση, κατήγγειλε ότι η πολυεθνική διαχειρίστρια των ναυπηγείων, με τη στήριξη της κυβέρνησης, απαιτεί επιστροφή στο εργασιακό καθεστώς Νιάρχου

Αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά αλλά και στήριξη της πολυεθνικής διαχειρίστριας των ναυπηγείων που απαιτεί απολύσεις εργαζομένων, έδωσε χθες στη Βουλή η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη.

Η υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι συμβάσεις που έχει υπογράψει το δημόσιο με τα ναυπηγεία (τέσσερις κανονιοφόροι, δύο υποβρύχια, βαγόνια ΟΣΕ και ΗΣΑΠ) προχωρούν κανονικά. Για δε τις μεθοδεύσεις της πολυεθνικής διαχειρίστριας, είπε ότι αυτή προσπαθεί "να αξιοποιήσει και να διευθετήσει το προσωπικό εις τρόπον ώστε να ελαχιστοποιήσει αυτούς που δεν απασχολούνται. Και αυτό το κάνει προς την κατεύθυνση του να μπορέσει το ναυπηγείο να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση".

"Οι δεσμεύσεις για συμβάσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, ήταν πολύ περισσότερες από αυτές που ανέφερε η υφυπουργός", είπε στην τοποθέτησή του ο Μπ. Αγγουράκης αναφέροντας μάλιστα ότι οι συμβάσεις με τον ΟΣΕ και τον ΗΣΑΠ, ύψους 60 δισ. είναι σήμερα παγωμένες. Αυτή η έλλειψη χρηματοδότησης, είπε, και η έλλειψη συνέπειας της κυβέρνησης στο ναυπηγείο, οδηγεί στο να ενταθούν οι ανησυχίες των εργαζομένων.

Η πολυεθνική διαχειρίστρια κατήγγειλε ο βουλευτής, απειλεί τους εργαζόμενους ότι εάν δε δεχτούν την επιστροφή στην εποχή των κανονισμών Νιάρχου, δηλαδή απολύσεις, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, διπλές ειδικότητες, τότε τα ναυπηγεία θα κλείσουν. "Η κυβέρνηση, είπε, και σήμερα παίρνει το μέρος της πολυεθνικής, γεγονός που δείχνει ότι και στην περίπτωση αυτή δεν ελήφθη κανένα μήνυμα από την ήττα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές".

ΧΡΕΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Αρνούνται την ουσιαστική ρύθμιση

Αχ. Κανταρτζής: Τα προβλήματα τα δημιούργησαν πολιτικές αποφάσεις

Αρνείται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ουσιαστική ρύθμιση των χρεών των κτηνοτρόφων και αρκείται στη ρύθμιση για ανατοκισμό, ανά εξάμηνο ή στους εξώδικους διακανονισμούς στα πλαίσια της ΑΤΕ, οι οποίοι δεν αποβλέπουν στην εξυγίανση του κλάδου, αλλά στην "εξυγίανση" του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ.

Αυτά προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής, σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή.Ο υφυπουργός είπε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από χίλιες αιτήσεις για διακανονισμό από τους 25.000 κτηνοτρόφους που μπορούν να το κάνουν και έχουν γίνει 300 ρυθμίσεις.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού ο Αχ. Κανταρτζής είπε ότι αυτό που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε αποτελεσματική ρύθμιση των χρεών. Τόνισε ότι τα ληστρικά επιτόκια της ΑΤΕ, η απελευθέρωση στις τιμές των ζωοτροφών, οι χαμηλές τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ είναι πολιτικές αποφάσεις που οδήγησαν στα σημερινά εκρηκτικά προβλήματα και ως εκ τούτου πολιτική πρέπει να είναι και η λύση που πρέπει να δοθεί στο ζήτημα των χρεών των κτηνοτρόφων.

Ο βουλευτής είπε ότι το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει σχετική τροπολογία και υπογράμμισε πως σε αυτήν προβλέπεται ότι δεν πρέπει να χαρίζονται τα χρέη σε "κάθε απατεώνα που μπορεί να υπάρχει και σε αυτόν τον κλάδο", αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα όρια και προϋποθέσεις, έτσι ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα των μικρομεσαίων νοικοκυριών.

Ψευδεπίγραφη διαμάχη

Η προκλητική περιφρόνηση του μηνύματος της λαϊκής ετυμηγορίας στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές χαρακτηρίζει την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εξίσου, όμως, περιφρονούν το μήνυμα αυτό και οι εκπρόσωποι της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης". Ζήτησαν ευθύνες, ζήτησαν ανασχηματισμό, ζήτησαν αλλαγές στην ηγεσία, αλλά κανένας δε ζήτησε αλλαγή πολιτικής. Ακόμη κι αυτοί που ψέλλισαν κάτι περί πολιτικής, εξαντλήθηκαν σε προτάσεις για δευτερεύοντα θέματα, σε εισηγήσεις για έναν απλό εξωραϊσμό της ακολουθούμενης πολιτικής. Εδειξαν ότι το μόνο που τους ανησυχεί είναι μήπως χάσουν την κυβερνητική εξουσία στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Και σ' αυτό το επεισόδιο του σίριαλ "προεδρικοί εναντίον εκσυγχρονιστών" η λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" κράτησε επάξια το ρόλο της, στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός "κοινωνικού προσωπείου", που θα λειτουργεί σαν... παρηγοριά και... ελπίδα για τα λαϊκά στρώματα, που συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένα στην πολιτική επιρροή του ΠΑΣΟΚ.

Ο μοναδικός λόγος για να παρακολουθήσουμε τις εσωκομματικές διαμάχες στο ΠΑΣΟΚ είναι αν αυτές οι διαμάχες αντανακλούν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές, απηχούν συγκρούσεις κοινωνικών συμφερόντων. Και αυτό, βέβαια, υπό την έννοια ότι τέτοιες διαμάχες θα μπορούσαν να διαμορφώνουν προϋποθέσεις για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Στο ΠΑΣΟΚ, όμως, σήμερα, οι όποιες εσωκομματικές αναμετρήσεις έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο τον εγκλωβισμό της διαμαρτυρίας των μελών και οπαδών του ΠΑΣΟΚ, ευρύτερα του λαού, με κύριο στόχο τη νομή της εξουσίας, στη βάση της ίδιας πάντα πολιτικής, που με συνέπεια υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ακόμα και όταν οι της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" του ΠΑΣΟΚ επικαλούνται τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, του ελληνικού λαού, το κάνουν για να παρουσιαστούν ως "διαχειριστές" αυτής της δυσαρέσκειας, χωρίς να θίξουν όμως τις αιτίες που τη γεννούν. Εξάλλου, αποδείχτηκε και στην προχτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, ότι τα όποια αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά παραλύουν μπροστά στην προειδοποίηση του κ. Σημίτη πως, "αν αποτύχω εγώ, θα αποτύχουμε όλοι. Αν βουλιάξει το καράβι, όλοι θα βουλιάξουμε".

Βέβαια, αυτή η ψευδεπίγραφη διαμάχη είναι ικανή για να θολώνει τα νερά και εκεί να βρίσκουν το ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης μορφώματα όπως αυτό της "κεντροαριστεράς". Η δήθεν "εν δυνάμει" αλλαγή των εσωκομματικών συσχετισμών είναι, απ' τη μια πλευρά, το δόλωμα που ρίχνει το κυβερνών κόμμα και, απ' την άλλη, το άλλοθι που προβάλλει η ηγεσία του ΣΥΝ για να προσχωρήσει στο εγχείρημα της "κεντροαριστεράς", το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από έναν κυβερνητικό συνεταιρισμό. Και ως τέτοιος καταδικάστηκε στις πρόσφατες εκλογές.

Το ΚΚΕ όχι μόνο υποστηρίζει αλλά και επιδιώκει με την πολιτική του την αλλαγή των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων. Οχι μια οποιαδήποτε αλλαγή, αλλά μια αλλαγή συσχετισμών, που θα οδηγεί στην ανατροπή της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής και όλων των εκδοχών της, μια αλλαγή που θα ανοίγει μια αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή δημοκρατική προοπτική. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και η ενίσχυση από το λαό των συνδυασμών της λαϊκής συμπαράταξης στις πρόσφατες εκλογές. Μια τέτοια ελπιδοφόρα προοπτική ζει, ανασαίνει και αναπτύσσεται στους αγώνες που έγιναν, που γίνονται και θα συνεχιστούν.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Προς παραγραφή των "αδικημάτων";

Τις επόμενες μέρες κατατίθεται σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, δήλωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης

Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο θα υπάρχει άρθρο για την παραγραφή των "αδικημάτων" των αγροτικών κινητοποιήσεων, τα οποία έχουν οδηγήσει χιλιάδες αγρότες στα αγροτοδικεία.Αυτό ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ε. Μπασιάκου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός το άρθρο 26 του νομοσχεδίου προβλέπει τα παρακάτω:

"Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη των πράξεων των άρθρων 290,291,292 του Ποινικού Κώδικα που αφορούν την παρακώλυση συγκοινωνιών και που έχουν τελεστεί κατά τα έτη 1995, 1996 και 1997 εκ μέρους αγροτών κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων, με τη μορφή βίαιης διακοπής συγκοινωνιών και σε βάρος της αγροτικής και εθνικής οικονομίας.

Την παύση της ποινικής δίωξης κηρύσσει το δικαστήριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν υποθέσεις της ανωτέρω μορφής με πρόταση του εισαγγελέα της έδρας ή με αίτηση του κατηγορουμένου, είτε και αυτεπαγγέλτως, οι δε επιβληθείσες ποινές διαγράφονται επίσης από το ποινικό μητρώο από το δικαστήριο που τις εξέδωσε, ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντα ή πρόταση του εισαγγελέα της έδρας του εκδόντος την απόφαση δικαστηρίου".

Σχετικά με τις αστικές αποζημιώσεις ο υπουργός είπε ότι αυτές εκπορεύονται εκ του αδικήματος και "όταν το αδίκημα παραγράφεται νομίζω ότι δεν έχουν πέραση και τα άλλα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ