ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καθημερινή γιορτή ο αγώνας μας

«Γυναίκα αν θες αντρίκεια να δουλέψεις για το ξεσκλαβωμό σου δε σε φτάνει να κάψεις, να σκορπίσεις, να ξοδέψεις το χρυσάφι, τη σμύρνα, το λιβάνι στο νέο βωμό. Μέσα σου πρώτα κάψε το τριπλό ξόανο που τους δούλους κάνει: Συνήθεια, κέρδος, προκατάληψη».

Οι στίχοι του Κ. Παλαμά αποτέλεσαν την πυξίδα για εκατοντάδες γυναίκες που συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Κλαυθμώνος σε μια γιορτή - διαδήλωση, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ) για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Μια διαδήλωση που είχε κεντρικό θέμα την προστασία της μητρότητας με την κοινωνική φροντίδα του κράτους για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό την πρόνοια και όχι τη δίωξή της. Μια γιορτή που υπήρξε συνεπής στο πραγματικό νόημα της επετείου.

«Πρέπει να σπάσει η συνήθεια που θέλει κάθε 8 Μάρτη τη μαζική προσέλευση γυναικών στις ταβέρνες. Οι γυναίκες γιορτάζουν κάθε μέρα μέσα από τους αγώνες τους », δήλωσε η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου, η οποία άνοιξε την εκδήλωση με ένα ποίημα από τα Σατυρικά Γυμνάσματα του Κ. Παλαμά. Βασικό σημείο αναφοράς στη συγκέντρωση ήταν οι επικίνδυνες εξελίξεις στη γειτονική Γιουγκοσλαβία και κοντά στις Ελληνίδες μάνες στάθηκαν και οι μανάδες από το Κουρδιστάν. Οι περισσότερες από αυτές κρατούσαν τα μωρά στην αγκαλιά τους και φώναζαν μια λέξη: «Ειρήνη».

«Ολες οι γυναίκες να συναντηθούμε στον αγώνα για ειρήνη», λέει η Σεραζάτ και στην αγκαλιά της έχει τον μόλις οχτώ μηνών Αγαρ ή αλλιώς Λευτέρη... «Ελπίζω ο Λευτέρης να ζήσει ελεύθερος και ευτυχισμένος, όλες οι μανάδες έχουμε τα ίδια όνειρα». Ενα όνειρο που διώκεται και απ' την ελληνική κυβέρνηση.

Τη δίωξη της μητρότητας, κατήγγειλε η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου, η οποία επισήμανε: «Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε τις πολιτικές που μας αφαιρούν στοιχειώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Μας αποστερούν από την προστασία της μητρότητας. Μια μητρότητα που διώκεται αντί να προστατεύεται όταν οι εργοδότες ζητούν διαβεβαίωση από την υποψήφια εργαζόμενη ότι δε θα κυοφορήσει όσο εργάζεται. Οταν η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται, η δημόσια και δωρεάν παιδεία μετατρέπεται σε βιομηχανία μαζικής παραγωγής καταρτίσιμων και απασχολήσιμων. Οταν η μητρότητα μπαίνει σε λογιστικούς υπολογισμούς, σε ΟΝΕδείκτες και Ευρωνομίσματα. Οι Ελληνίδες δε θα χαρίσουν τα παιδιά τους στα σκλαβοπάζαρα της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων».

Αμέσως μετά ακολούθησε γλέντι και χορός από τις σφιχταγκαλιασμένες Ελληνίδες και Κούρδες μάνες. Η Νάντια Καραγιάννη και ο Λάκης Χαλκιάς έδωσαν το δικό τους στίγμα με τραγούδια αφιερωμένα στην ειρήνη. «Οι μέρες που έρχονται θα μας θυμίσουν τις περσινές και ίσως να είναι και χειρότερες», επισήμανε ο Λ. Χαλκιάς, ενώ στο τέλος της συγκέντρωσης διαβάστηκε το ψήφισμα της ΟΓΕ.

Γεννάμε τα παιδιά μας για να αγαπάνε

Οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης γεμίζουν με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και όχι μόνο. Ο φόβος γίνεται κραυγή, η ανησυχία γίνεται ορμή. «Οι φονιάδες δε βγήκαν από τη γειτονιά μας, γυναίκες ξαγρυπνάτε, στοχεύουν τα παιδιά μας» και «Γεννάμε τα παιδιά μας να ζούνε ν' αγαπάνε, στο ΝΑΤΟ δεν τα δίνουμε για να πολεμάνε». Τα συνθήματα ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα. Οι εκατοντάδες γυναίκες κατευθύνονται με γαρίφαλα στο χέρι και υψωμένες γροθιές προς τη Βουλή, για να επιδώσουν το ψήφισμα της ΟΓΕ. Φτάνοντας έξω από την είσοδο της Βουλής βρίσκουν παραταγμένες κλούβες και διμοιρίες της Αστυνομίας. Οι κόρες, οι μανάδες, οι γιαγιάδες αιφνιδιάζονται. «Μα καλά δεν ντρέπονται», λένε ορισμένες. Κάποιες άλλες ξεσπούν σε χειροκροτήματα αποδοκιμασίας. Τα συνθήματα κυριαρχούν και πάλι «γεννάμε τα παιδιά μας για να 'ναι ευτυχισμένα και όχι να πληρώνουμε της ΟΝΕ τα σπασμένα» και «η μητρότητα είναι διαχρονική αξία, το κράτος όμως έχει μόνιμη απαξία». Το ραντεβού ανανεώνεται για την επόμενη μέρα. Για κάθε μέρα στους χώρους δουλιάς, στους χώρους δημιουργίας, στους δρόμους του αγώνα.

Μια τετραμελής επιτροπή επιδίδει το ψήφισμα στη Βουλή και οι γυναίκες αποχωρούν, φωνάζοντας: «Οι μάνες απαιτούν δουλιά για τα παιδιά τους και όχι στη Σοφοκλέους να παίζουν τα όνειρά τους»...

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΣΕΕ
Για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις

Συγκεκριμένες διεκδικήσεις από τη Γραμματεία Γυναικών.  Την ίδια ώρα, η κυβερνητική πολιτική προβάλλεται στη Διακήρυξη της ...ΓΣΕΕ

Προκαλεί τη νοημοσύνη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

«Ονειρευόμαστε και θέλουμε έναν κόσμο δίκαιο χωρίς διακρίσεις, που το μέλλον ν' ανήκει στο κόσμο της δουλιάς, με ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών». Τα παραπάνω, επισημάνθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Γραμματείας Γυναικών της ΓΣΕΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Σήμερα άλλωστε, κλιμάκια της Γραμματείας θα πραγματοποιήσουν περιοδείες σε χώρους δουλιάς, προκειμένου να μιλήσουν με τις γυναίκες για τα προβλήματά τους.

Η Ζωή Σώκου, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της Γραμματείας Γυναικών, παρουσίασε τις θέσεις της γραμματείας , για την κατάσταση των γυναικών στην εργασία, στην ανεργία, στην κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια, στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην εργασία,όλων των μορφών δεν ξεπερνά το 40%. Το 60% των ανέργων είναι γυναίκες και το 74% αυτών είναι μακράς διάρκειας. Επίσης, το 90%,απασχολούνται στις ευέλικτες, άτυπες και ελαστικές μορφές απασχόλησης.Οι αμοιβές των γυναικών είναι στο 70%έναντι των αντρών, καθώς απασχολούνται σε κλάδους με χαμηλές αμοιβές και δικαιώματα . Ακόμα, οι ατομικές συμβάσεις είναι καθεστώς στις νέες προσλήψεις γυναικών, με όρους που παραβιάζουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας .

Στον τομέα των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και στον τομέα της πρόνοιας, τονίστηκε, ότι αν γίνουν οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές, οι γυναίκες και κυρίως αυτές που εργάζονται με μερική απασχόληση και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου «δε θα πάρουν σύνταξη ποτέ...». Επίσης, η μείωση από τις κυβερνήσεις των κονδυλίων για την Πρόνοια μεταφέρουν, όπως τονίστηκε, τις ευθύνες στις πλάτες των γυναικών.

Ανάμεσα στα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, σύμφωνα με τη Γραμματεία Γυναικών της ΓΣΕΕ, είναι: Θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις γυναίκες, ώστε να απασχοληθούν σε τομείς της σύγχρονης παραγωγής. Γενικευμένο 35ωρο - 5νθήμερο - 7ωρο με αύξηση αποδοχών. Συνταξιοδότηση των γυναικών στα 50 και 55. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας γυναικών σε βιοτεχνία και βιομηχανία. Μέτρα για τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και στα συνδικάτα. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων όσοι δεν τεκμηριώνουν δικαίωμα και συνταξιοδότηση ίση με 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Η διακήρυξη της Συνομοσπονδίας

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος , που αναφέρθηκε στην Διακήρυξη της ΓΣΕΕ, για τη σημερινή ημέρα. Η διακήρυξη, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με τις προτάσεις της Γραμματείας Γυναικών, καθώς μετά τις διαπιστώσεις για την κατάσταση των γυναικών, έρχεται να υπερασπιστεί το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» για την απασχόληση, τονίζοντας ότι αυτό «δίνει διέξοδο στην κατεύθυνση πρόληψης και υποστήριξης μέσα από μια προοπτική ανάπτυξης»! Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι όχι μόνο καταργεί τη σταθερή εργασία, αλλά στέλνει χιλιάδες γυναίκες στη μερική απασχόληση και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης, η ΓΣΕΕ στη διακήρυξή της σημειώνει ότι η 8η Μάρτη είναι «επέτειος προβληματισμού και απολογισμού»...

Παγκόσμια ημέρα των...«θα»

Την ικανοποίησή του για το ότι η γυναίκα «παίρνει τη θέση που της αρμόζει στην κοινωνία», εξέφρασε στο σχετικό μήνυμά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος δεν ανέφερε ότι μια από τις αιτίες αύξησης της ανεργίας είναι ότι περισσότερες γυναίκες ζητούν δουλιά, όπως είχε πει παλαιότερα. Ο υπουργός δεν είπε επίσης κουβέντα για την τεράστια ανεργία που βιώνουν οι γυναίκες και περιορίστηκε να εξυψώσει την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, αναφερόμενος στα διάφορα προγράμματα κατάρτισης, απασχόλησης και... επιχειρηματικότητας. Πρόσθεσε ότι...«τα επόμενα χρόνια» θα διατεθούν για τις γυναίκες 290 δισ. δραχμές, καθώς είναι και προεκλογική περίοδος. Πρωτοποριακός ο... υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας πρότεινε να καθιερωθεί η 8η Μάρτη ως μέρα απολογισμού του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς!

ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ
Πολυεθνικός αυταρχισμός!

Σε μια ιδιαίτερα απεχθή αυταρχική και αντιδημοκρατική ενέργεια προχώρησε χτες το πρωί η διεύθυνση της πολυεθνικής ΣΙΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ, εμποδίζοντας με τη βία τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) Δ. Θεοδώρου, να μπει στο εργοστάσιο και να μιλήσει στις εργαζόμενες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος!

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας καταγγέλλει την ενέργεια αυτή και καλεί τον υπουργό Εργασίας να πάρει θέση. Ειδικότερα, σημειώνει στην ανακοίνωση - καταγγελία της: «Η διεύθυνση της επιχείρησης, μέσω του γενικού διευθυντή της και του τεχνικού διευθυντή, απαγόρευσαν την είσοδο στον πρόεδρο της ΟΕΚΙΔΕ, μάλιστα τον απώθησαν διά της βίας (με σπρωξιές στην είσοδο).

Καταγγέλλουμε την αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά της διεύθυνσης της πολυεθνικής, η οποία γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τους νόμους του Ελληνικού Κράτους και έχει μετατρέψει το εργοστάσιο σε γκέτο. Καλούμε τον υπουργό Εργασίας και κάθε αρμόδιο να πάρει θέση».

Στη Λάρισα

Αφιερωμένες στη μητρότητα, το δημογραφικό και την ισότητα είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ενωση Γυναικών Λάρισας (παράρτημα της ΟΓΕ), τιμώντας τη σημερινή «8η του Μάρτη - Ημέρα της Γυναίκας», οι οποίες ξεκίνησαν την Κυριακή και θα ολοκληρωθούν αύριο.

Σήμερα οι γυναίκες - μέλη της Ενωσης θα περιοδεύσουν σε εργασιακούς χώρους, όπου θα μιλήσουν στις εργαζόμενες γυναίκες για το νόημα της ημέρας και τις θέσεις της ΟΓΕ. Αύριο, η Ενωση Γυναικών Λάρισας θα παρουσιάσει το βιβλίο «Η εικόνα της άνεργης γυναίκας στα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας». Το βιβλίο αφορά στην έρευνα που έκαναν οι σύλλογοι της ΟΓΕ στη Θεσσαλία το 1998, σχετικά με την ανεργία των γυναικών.

Επίσης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Μητρότητα - Δημογραφικό», ενώ χτες το βράδυ έγινε ο ετήσιος χορός της Ενωσης.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναίκες

Εκδήλωση, αφιερωμένη στην εργαζόμενη γυναίκα, διοργανώνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το Αρχείο Ιστορίας Συνδικάτων (ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ). Στην εκδήλωση, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Γειά σου περήφανη και αθάνατη εργατιά», από τον συγραφέα Π. Κουνάδη και θα χαιρετίσουν, ο Γ. Μαυρίκος, πρόεδρος του ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ, ο Γ. Κουκουλές, καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος του ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Αγρινίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ