ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ανεπιθύμητη" μια 4χρονη Φιλιππινέζα!

Μια εξωφρενική περίπτωση απαγόρευσης εισόδου στη χώρα μας, που αποκάλυψε σε όλο του το μεγαλείο το "κράτος της Σένγκεν"...

Ενα κοριτσάκι τεσσάρων χρονών από τις Φιλιππίνες κρατούσαν χτες για πολλές ώρες στο αεροδρόμιο του Ελληνικού οι αστυνομικές αρχές, γιατί του απαγόρευαν την είσοδο στη χώρα μας! Οι γονείς του ζουν στην Ελλάδα πάνω από 10 χρόνια, αλλά η είσοδος του παιδιού "κόλλησε" στη γνωστή συμφωνία του Σένγκεν, που κλείνει τα σύνορα σε όλους τους "ανεπιθύμητους" Ασιάτες και χρειάστηκαν πολλές παρεμβάσεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να υπογραφεί τελικά αργά το βράδυ η άδεια εισόδου.

Το εξωφρενικό σ' αυτήν την ιστορία είναι ότι οι γονείς του παιδιού έχουν υποβάλει κανονικά τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την ελεύθερη διαμονή στη χώρα μας. Μάλιστα έχουν ήδη αποκτήσει τη Λευκή Κάρτα και επειδή πίστεψαν ότι είναι θέμα χρόνου και η απόκτηση της Πράσινης Κάρτας θέλησαν - τι πιο φυσιολογικό - να έχουν κοντά και την κόρη τους. Για το λόγο αυτό ο πατέρας του παιδιού ταξίδεψε στις Φιλιππίνες και επέστρεψε χτες μαζί της. Στο αεροδρόμιο όμως τον περίμενε η ψυχρολουσία της απαγόρευσης. Με το πρόσχημα ότι το παιδί δεν είχε βίζα αρνήθηκαν στον πατέρα του να το πάρει μαζί του και επιδίωξαν να το στείλουν αυθημερόν στις Φιλιππίνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά ο αξιωματικός υπηρεσίας προσφέρθηκε να δώσει βίζα στο παιδί, στα πλαίσια που του παρέχει ο νόμος 1975/91, αλλά στη συνέχεια, όταν ενημερώθηκαν τα ανώτερα κλιμάκια, αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο το κράτος της Σένγκεν. Ο πατέρας του παιδιού επικοινώνησε με τη σύζυγό του, η οποία μέσω της δικηγόρου τους προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,ο οποίος όμως, όταν επικοινώνησε με τον αρμόδιο για θέματα Κρατικής Ασφάλειας αστυνομικό διευθυντή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, βρέθηκε και εκείνος με τη σειρά του αντιμέτωπος με τις αιτιάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων περί... πιστής εφαρμογής του νόμου. Το γεγονός ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών να ζουν με τους γονείς τους ήταν ψιλά γράμματα για τους χειριστές της υπόθεσης αυτής...

Μετά από νέα παρέμβαση του βουλευτή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ι. Παπαδογιαννάκης, εμφανίστηκε διαλλακτικότερος από τους αστυνομικούς και έδωσε την υπόσχεσή του ότι "θα δει το θέμα με συμπάθεια".

Σημειώνεται ότι οι γονείς του παιδιού εργάζονταν χρόνια στη βιομηχανία ενδυμάτων "Αλεξάντερ Φέισον" στην Κω και είχαν πρωτοστατήσει στην ίδρυση σωματείου για την προστασία των αλλοδαπών εργαζόμενων. Μάλιστα είχαν κάνει και καθιστική διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία των Φιλιππίνων, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στη χώρα μας.

Στον "αέρα" οι νέοι ειρηνοδίκες

Στον "αέρα" παραμένουν οι επιτυχόντες ειρηνοδίκες του τελευταίου διαγωνισμού. Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προκήρυξε διαγωνισμό όπου πέρασαν 310 υποψήφιοι δόκιμοι ειρηνοδίκες, τα ονόματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 22-9-1997, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, με το πολυνομοσχέδιο "σκούπα" που κατέθεσε ήδη στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, προχωρεί στην κατάργηση των Ειρηνοδικείων, χωρίς να υπάρχει καμιά απολύτως πρόβλεψη για την κατάσταση των επιτυχόντων στο διαγωνισμό.

Ουσιαστικά, με το πολυνομοσχέδιο του Ε. Γιαννόπουλου ακυρώνεται το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και ματαιώνεται η προσδοκία διορισμού των επιτυχόντων. Και αυτό γίνεται την ίδια στιγμή που 661 ειρηνοδίκες προάγονται σε πρωτοδίκες, με τη μετατροπή των Ειρηνοδικείων σε Μονομελή Πρωτοδικεία.

Η "Κίνηση Επιτυχόντων" στο διαγωνισμό σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο "για άνιση μεταχείριση" και για μια τακτική που "παρουσιάζεται απογυμνωμένη από κοινωνικές ευαισθησίες και δικαιική αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος που η ίδια η πολιτεία δημιούργησε".

Οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό προτείνουν στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να προστεθεί στο υπό κατάρτιση - ψήφιση σχέδιο νόμου διάταξη για σταδιακή απορρόφηση όλων των επιτυχόντων, ακόμη και μετά την κατάργηση των Ειρηνοδικείων. Η παράταση να ισχύσει μέχρι να εξαντληθεί ο πίνακας των επιτυχόντων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην προκήρυξη του διαγωνισμού ρητά αναφερόταν ότι ο πίνακας των επιτυχόντων θα ισχύει τουλάχιστο μέχρι την 31-12-1999. Ωστόσο, η προθεσμία, όπως αναφέρει η "Κίνηση Επιτυχόντων", επίσημα μειώνεται κατά τέσσερις μήνες, γιατί στις 16 Σεπτέμβρη 1999 καταργούνται τα Ειρηνοδικεία. Τέλος, ούτε αυτή η ημερομηνία θα ισχύσει, καθώς αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή μετατρέπονται οι 661 ειρηνοδίκες σε πρωτοδίκες, με αποτέλεσμα οι επιτυχόντες να μην μπουν ποτέ στο δικαστικό κλάδο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Ο Δήμος ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ οργανώνουν αύριο Κυριακή 1-11-98 στις 10.30 πμ εκδήλωση για να τιμηθεί η 55η επέτειος της ιστορικής Μάχης της Μακρακώμης, ανάμεσα στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ της περιοχής και τους Γερμανούς κατακτητές, στις 6-10-1943.

Καλούνται οι αντιστασιακοί, η νεολαία και ο λαός της περιοχής να πάρουν μέρος στο γιορτασμό. Λεωφορείο του Παρ/τος θα αναχωρήσει από την πλατεία Πάρκου, στις 9.15 πμ.Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 31.858 και 37.989.

  • Το Παράρτημα ΑΙΓΑΛΕΩ της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη του και τους φίλους της Αντίστασης σε εκδήλωση αύριο Κυριακή 1-11-98 στις 10.30 πμ,στην αίθουσα "Γιάννη Ρίτσου" στο Παλιό Δημαρχείο, για να τιμήσουν τα 57 χρόνια του ΕΑΜ και τα 80 του ΚΚΕ.
Καπετάν "Ανάποδος"

Οι συγγενείς του αείμνηστου καπετάν "Ανάποδου"- Θύμιου Καψή,οι συναγωνιστές του της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, καθώς και τα Παραρτήματα Χαλκίδας, Λίμνης, Ιστιαίας, Λ. Αιδηψού και Αλιβερίου διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν του, καθώς και όλων των συντρόφων του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 1-11-1998 και ώρα 11.30 πμ στο εκκλησάκι Αγιος Γεώργιος, στο Προκόπι Ευβοίας. Τόπος, όπου έπεσε ο καπετάν "Ανάποδος", από τις αμερικανικές σφαίρες στις 5 Νοέμβρη 1949. Προσκαλούνται όλοι οι συναγωνιστές και συναγωνίστριες να πάρουν μέρος σ' αυτήν την τιμητική εκδήλωση.

Για την εκδήλωση δρομολογούνται πούλμαν:

- Χαλκίδα,που θα ξεκινήσουν στις 10 πμ από την πλατεία Αγοράς.

- Κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ, που ξεκινούν στις 7.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλ.: 8234.296 - 8222.952 - 3844.853.

- ΠΕΑΤΑΘ,από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 πμ.Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 5817.384. - Περιστέρι,από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας στις 7 πμ (εισιτήριο 2.000 δρχ).

Συνεχίζεται η απεργία στα αεροδρόμια

Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που άρχισε χτες τα ξημερώματα και κανονικά λήγει αύριο στις 6 μ.μ.

Ωστόσο, η συνέχισή της ή όχι αναμένεται να κριθεί σήμερα, μετά την κοινοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση της ΥΠΑ, κατά την προσφιλή της τακτική, με αίτημα να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργιακή κινητοποίηση.

Οπως είναι γνωστό, τη 48ωρη απεργία κήρυξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει ερήμην των εργαζομένων τη διάλυση της υπηρεσίας και το ξεπούλημα των κερδοφόρων δραστηριοτήτων της στους ιδιώτες, παρά τις υποσχέσεις του υπουργού Μεταφορών Τ. Μαντέλη ότι θα προηγηθεί διάλογος με τους εργαζόμενους για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος της ΥΠΑ.

Η ΟΣΥΠΑ, σε εξώδικο που απέστειλε στον υπουργό Μεταφορών από την προηγούμενη βδομάδα, τον κατηγορεί για πλήρη αναξιοπιστία και για μεθοδεύσεις διάλυσης της ΥΠΑ σε ανώνυμες εταιρίες και κατάργησης του μεγαλύτερου αριθμού των οργανικών θέσεων, με αυτόματη λύση της υπαλληλικής σχέσης 2.500 εργαζομένων.

Παραπέμπονται σε δίκη τρεις αστυνομικοί

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αναμένεται να δικαστούν ο πρώην διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος της Πλατείας Δημοκρατίας και δύο αστυνομικοί μετά την ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας για κατάχρηση εξουσίας, απελευθέρωση κρατουμένων, ψευδή βεβαίωση, καταστροφή δημοσίων εγγράφων και ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά.

Οι τρεις αστυνομικοί (Κέκερης, Σωτηριάδης και Ζιάμπρας) κατηγορούνται ότι τον προηγούμενο Αύγουστο επιχείρησαν να συγκαλύψουν υπόθεση μαστροπείας σχίζοντας από το βιβλίο συμβάντων του Τμήματος τη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση αυτή και στη συνέχεια απελευθέρωσαν τους κρατούμενους.

Να σημειωθεί ότι για να αποφευχθεί τυχόν εξαφάνιση αξιοποιήσιμων στοιχείων για την υπόθεση, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χ. Βουρλιώτης συνοδευόμενος από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς μετέβησαν αιφνιδιαστικά στο ΑΤ Πλατείας Δημοκρατίας και πήραν φακέλους και το βιβλίο συμβάντων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τιμήθηκε η 54η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης

Την 54η επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής, που πέτυχαν τμήματα του ΕΛΑΣ, τίμησαν χτες οι αντιστασιακοί της Θεσσαλονίκης, με τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην παραλία της πόλης.

Στεφάνι στο μνημείο των αγωνιστών της Αντίστασης κατέθεσαν η ΠΕΑΕΑ, η ΠΟΑΕΑ, η ΚΟΘ του ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Από μέρους της ΚΟΘ του ΚΚΕ παραβρέθηκε στην εκδήλωση και κατέθεσε το στεφάνι ο Κώστας Μαυρίδης,μέλος της ΝΕ.

Σύντομη ομιλία για την ιστορική επέτειο έγινε από τον πρόεδρο του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ, Ανδρέα Παπαθεοδώρου.Στην ομιλία του ο Ανδρέας Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ στην απελευθέρωση όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, με τον συνεπή αντιφασιστικό και συνεχή ηρωικό αγώνα τους από την ημέρα της ίδρυσής τους μέχρι την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής από την πατρίδα μας.

Αναφέρθηκε στο χρονικό των ηρωικών εκείνων ημερών της απελευθέρωσης της πόλης και τόνισε την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει η επίσημη πολιτεία την ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.

"Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τον ΕΛΑΣ", τόνισε συγκεκριμένα ο ομιλητής, "παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων κύκλων ότι οι Γερμανοί έφυγαν οικειοθελώς. Η σημερινή μέρα", υπογράμμισε ο Α. Παπαθεοδώρου, "είναι μια σημαντική επέτειος που θα έπρεπε να γιορτάζεται ανάλογα από την Πολιτεία. Δυστυχώς όμως η Πολιτεία αγνόησε, όπως πάντα, αυτή τη μεγάλη επέτειο και δε συμμετείχε στις γιορταστικές εκδηλώσεις".

Αναβλήθηκε η δίκη της Αν. Αθήνη

Για τις 10 Μάρτη 1999 αναβλήθηκε χτες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη της Αναστασίας Αθήνη για το πολυσυζητημένο χαστούκι, που είχε δώσει στην Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου στις 10-10-97, ενώ αυτή υπέγραφε στη Στοά του Βιβλίου το συγγραφικό της πόνημα "10 χρόνια και 54 μέρες". Η κατηγορία, την οποία αντιμετωπίζει η Αθήνη, μετά την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον της, είναι απρόκλητη εξύβριση με έργο.

Νέα δίκη για την περιουσία Ωνάση

Αρχισε χτες και συνεχίζεται τη Δευτέρα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη του πολύφερνου Γάλλου Τιερί Ρουσέλ, αλλοτινού συζύγου της μακαρίτισσας Χριστίνας Ωνάση, ο οποίος κατηγορείται για σωρεία αδικημάτων μετά από μήνυση του Ιδρύματος Αριστοτέλη Ωνάση. Ο ίδιος, με τη σειρά του, έχει απαντήσει επίσης με αλλεπάλληλες μηνύσεις σε βάρος των μελών του Ιδρύματος. Μήλον της Εριδος των δύο πλευρών η 14χρονη εγγονή του Αρ. Ωνάση, Αθηνά και η αμύθητη περιουσία που κληρονόμησε από τη μητέρα της.

Στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθήνας, οδηγήθηκαν χτες, μετά το σχηματισμό της σε βάρος τους δικογραφίας ο Δημήτρης Τσίτσας,άεργος 39 χρόνων, ο Κλεάνθης Εξαρχος,οικοδόμος, 27 χρόνων - πολίτης Αλβανίας, και η Μερίτα Γέρμα άεργη 28 χρόνων, επίσης Αλβανίδα πολίτης, για κατοχή όπλων και ναρκωτικών. Και οι τρεις συνελήφθησαν προχτές στις 8.15 το απόγευμα στην οδό Πατησίων από αστυνομικούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ