ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να παρέμβει ο ίδιος ο λαός στις εξελίξεις

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή, λίγο πριν το κλείσιμο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Στην ανάγκη να πάρει ο ίδιος ο λαός την υπόθεση στα χέρια του, αναφέρθηκε στη δευτερολογία της στη Βουλή η Αλ. Παπαρήγα,λίγο πριν ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η Αλ. Παπαρήγα πήρε το λόγο αργά το βράδυ της Τρίτης και λίγο πριν κλείσει τη συζήτηση ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, τόνισε:

"Αναμφισβήτητα, η ανεργία, η λιτότητα, η φτώχεια, η εργοδοτική τρομοκρατία, η κακή κατάσταση της παιδείας μας, που έγινε ακόμη χειρότερη μετά τη λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η φθίνουσα πορεία του συστήματος υγείας, είναι προβλήματα πολύ μεγάλα. Νομίζω, όμως, ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα, το πιο σοβαρό και σημαντικό πρόβλημα είναι, λαϊκά στρώματα, στρώματα κοινωνικά, που έχουν πάρει μέρος στους αγώνες, να ελπίζουν ακόμη στο ΠΑΣΟΚ και ακόμη εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχουν λαϊκά στρώματα που να πιστεύουν και να οραματίζονται ότι η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να σημάνει κάτι καλύτερο για τον τόπο.

Πιστεύουμε ότι έχουν πια υπερωριμάσει τα πράγματα, ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού, που είναι έμπειρο κοινωνικά και πολιτικά, που έχει μεγάλη προϋπηρεσία και θητεία στους λαϊκούς αγώνες, να κατανοήσει ότι, τι ΠΑΣΟΚ τι Νέα Δημοκρατία, δεν είναι ένα δογματικό σύνθημα, είναι μία πραγματικότητα, δυστυχώς με σύγχρονους όρους. Δε γυρνάμε στο χτες.

Πρέπει να αποφασίσει να δραπετεύσει από τον εναγκαλισμό ή από τον εγκλωβισμό στην πολιτική και στην ιδεολογία των δύο μεγάλων κομμάτων και να πάρει τη μεγάλη απόφαση ότι υπάρχει δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς εξελίξεις είναι αρνητικές και παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία υπάρχει πισωγύρισμα. Ωστόσο, θα επαναλάβω αυτό που υπογραμμίζει το ΚΚΕ. Στην Ελλάδα, υπάρχουν αναπτυξιακές δυνατότητες. Οι ανατροπές διανύουν λίγα χρόνια. Υπάρχει χρόνος να μη μετατραπούν αυτές σε τετελεσμένα γεγονότα.

Εμείς θεωρούμε ότι ο διάλογος έχει κυριολεκτικά εξαντληθεί, έχει κλείσει στα πλαίσια αυτής της Βουλής. Βεβαίως, δε θα παραιτηθούμε από το δικαίωμα να κρίνουμε, να επικρίνουμε, να προτείνουμε και δεν υποτιμούμε κανένα βήμα και κανένα μέτωπο πάλης, αν και, ιεραρχώντας, θεωρούμε ότι τα πάντα μπορούν να συντελεστούν εκτός Κοινοβουλίου. Ο διάλογος, όμως, έχει πια τελειώσει. Τουλάχιστον οι συζητήσεις, που έγιναν στα πλαίσια του τριημέρου σε ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης, έδειξαν ότι αυτή τη στιγμή όλα τα κόμματα που είναι εδώ έχουν μία προδιαγεγραμμένη πορεία, έχουν οριστικοποιημένες επιλογές και αυτό που μένει να γίνει είναι, ο ελληνικός λαός στο μεγαλύτερο μέρος του να ξαναδεί και να επανεξετάσει τη θέση του".

Να παρέμβει καταλυτικά ο λαός

"Οπως και να το κάνουμε, ο πρωταγωνιστικός ρόλος αυτή τη στιγμή δεν ανήκει στη συγκεκριμένη Βουλή, με αυτή τη σύνθεση, με αυτή την πλειοψηφία. Και εννοείται βεβαίως ότι δεν ανήκει ούτε σε αυτή την κυβέρνηση. Για άλλη μία φορά, χωρίς να ξαναλέμε από την αρχή τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας, θεωρούμε ότι καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και στις κοινωνικές εξελίξεις μπορεί και πρέπει να παίξει ο λαός, πριν να είναι αργά.

Να φέρω ένα παράδειγμα. Ο πρωθυπουργός μιλάει για προσωρινές θυσίες. Μακάρι να ήταν μόνο προσωρινές. Εχουμε, παραδείγματος χάρη, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του οχτάωρου, τον αποχαιρετισμό του εφτάωρου και του εξάωρου σαν σταθερού ωραρίου και όχι αυτού του ψευδεπίγραφου τριανταπεντάωρου. Εχουμε τη μετατροπή του εργαζόμενου σε απασχολήσιμο, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, όχι για να κάνουμε κάτι καλύτερο, αλλά για να πάμε προς τα πίσω. Ολα αυτά δε συνιστούν προσωρινά μέτρα με προσωρινές συνέπειες. Δεν είναι προσωρινές θυσίες, είναι μέτρα μακροπρόθεσμα.

Εχουμε το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας και για την κοινωνική προστασία, την άμυνα και την ασφάλειά μας. Ολα αυτά αποτελούν ενδεχόμενα μία μη αντιστρέψιμη κατάσταση. Δε ζούμε απλώς το πρόβλημα μίας εισοδηματικής λιτότητας. Οχι ότι αυτό είναι ένα απλό πρόβλημα. Θα μπορούσε να διορθωθεί. Μπορεί να αλλάξει το φορολογικό σύστημα. Πολλά πράγματα μπορεί να ανατραπούν μέσα από μία απόφαση της Βουλής. Ομως πάρθηκαν και παίρνονται αποφάσεις, που δεν είναι ανατρέψιμες και δεν έχουν προσωρινές, παρά μόνο μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για το λαό μας".

Δεν υπάρχει διέξοδος με το σημερινό συσχετισμό

"Εμείς, λοιπόν, θεωρούμε ότι αυτή η τριήμερη συζήτηση που έγινε δεν πήγε καθόλου χαμένη και από μία άποψη ήταν αρκετά σημαντική, έστω και αν όλοι ή οι περισσότεροι είδαμε ότι είχε κάποιους σκοπούς ιδιαίτερους, πέρα από αυτούς που προβλήθηκαν. Ηταν σημαντική αυτή η συζήτηση, γιατί απέδειξε ότι, αφού η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αλλάξει τίποτα, αφού η Νέα Δημοκρατία είναι αμετακίνητη στην αντιλαϊκή πολιτική της, αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία ισχυρή αντιπολίτευση με αριστερές θέσεις στην αντιδραστική και αντιλαϊκή ΟΝΕ - εμείς, τουλάχιστον, κάνουμε τέτοια αντιπολίτευση - υπάρχει ζήτημα παρέμβασης του ελληνικού λαού για να αλλάξει τους συσχετισμούς.

Αλλιώς δε λύνονται τα προβλήματα με μαγειρέματα στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό. Αυτή είναι η θέση μας και όταν λέμε καταλυτική παρέμβαση του λαού, εννοούμε με αγώνες, με καθημερινή παρέμβαση και δράση, με αλλαγές στη συνείδηση, με πρωτότυπη καθημερινή συμμετοχή, με κοινή δράση με όλες τις μορφές. Με την ψήφο στις ευρωεκλογές ή και σε οποιεσδήποτε ενδεχόμενες πρόωρες εθνικές εκλογές. Πολυμέτωπη και πολύμορφη παρέμβαση να αλλάξουν τα πράγματα. Να μη μείνουν ίδια, να μην πισωγυρίσουν.

Διέξοδος, πάντως, σήμερα, με το σημερινό συσχετισμό, αυτό το Κοινοβούλιο, δεν υπάρχει. Και θεωρούμε ότι μέσα στο λαό, στη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπάρχουν σημαντικές ριζοσπαστικές δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν σε μία μεγάλη συστράτευση, στη διαμόρφωση μιας λαϊκής αγωνιστικής πλειοψηφίας, η οποία να παρεμβαίνει και να αλλάζει δραστικά τα πράγματα. Και μπορεί να μην έρθουν μεγάλες αλλαγές τώρα, έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία να πνεύσει ένα πνεύμα αισιοδοξίας, αυτοπεποίθησης του λαού, ότι μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, αργά ή γρήγορα. Γιατί, αν θέλετε, υποφέρουμε και από την αναγέννηση της αγωνιστικής αισιοδοξίας".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Επιστράτευσε τον αντικομμουνισμό
  • Στο κλείσιμο της συζήτησης στη Βουλή ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε αραχνιασμένες θέσεις, ισχυριζόμενος ότι η πολιτική του ΚΚΕ είναι "καταστροφική για τον τόπο"
  • "Ναι σε όλα" ζήτησε και πήρε από τους "αντάρτες" βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Την προσφιλή τελευταία τακτική του αντικομμουνισμού επιστράτευσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο κλείσιμο της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, τακτική που συνοδεύτηκε για μία ακόμα φορά με τη διαβεβαίωση προς το λαϊκό κίνημα ότι η πορεία προς την ΟΝΕ θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα.

Ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική που ασκήθηκε από το ΚΚΕ στη συζήτηση, παρεκτράπηκε και έφτασε στο σημείο να μιλήσει για "ηθική πολιτική διάσταση" της στάσης του ΚΚΕ, επιστρατεύοντας και τα γνωστά περί "Πλαστήρα και Παπάγου". Είπε συγκεκριμένα:

"Η θέση του ΚΚΕ ήταν γνωστή, είναι η ίδια. Οτι υπάρχουν δύο πολιτικές, η μία η δική του και η άλλη πολιτική όλων των άλλων κομμάτων, είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ιδιο το ΠΑΣΟΚ, ίδια η ΝΔ. Αυτή η ισοπέδωση δεν ωφελεί. Θυμίζει το παλιό σύνθημα "Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας" και είναι καταστροφική για τον τόπο. Το πρόβλημα είναι η ηθική διάσταση της στάσης τους. Το πρόβλημα είναι ο εναγκαλισμός του κ. Μπούτα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, για να σταματήσουν πάση θυσία την κυβερνητική πολιτική. Η ιστορία έδειξε ότι δεν υπάρχει σκοπός που αγιάζει τα μέσα. Οταν τα μέσα είναι διαβλητά, γίνεται και σκοπός διαβλητός".

Σε άλλο σημείο και μιλώντας για τις δημοτικές εκλογές και τα αποτελέσματα που είχε η ΝΔ, επανέλαβε τα περί συμμαχίας ΚΚΕ - ΝΔ, λέγοντας ότι "το ΚΚΕ την εξυπηρέτησε (σ. σ. τη ΝΔ) με συγκεκριμένους σκοπούς, όπως και σε κάθε εθνικές εκλογές...".

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η πορεία προς την ΟΝΕ θα συνεχιστεί και στη συνέχεια απευθύνθηκε στους γνωστούς 11 βουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή και τους κάλεσε "να βάλουν τα κεφάλια μέσα", απαιτώντας "ναι σε όλα". "Χρειάζονται καθαρές απαντήσεις, είπε. Δεν υπάρχουν "ναι, αλλά", "ναι όμως", "ναι υπό όρους και προϋποθέσεις". Αυτά είναι υπεκφυγές. Η κυβέρνηση ζητά για το σύνολο των θεμάτων ένα καθαρό "ναι" για την πολιτική της. Υποσημειώσεις, παραπομπές, αστερίσκοι, καταγράφονται ως αρνητικές ψήφοι. Οποιος διαφωνεί, να έχει το θάρρος να το πει με το "όχι"".

Η συμμόρφωση των "ανταρτών", όπως είναι ήδη γνωστό, ήταν άμεση καθώς όλοι ψήφισαν "ναι σε όλα".

ΑΠ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Ουραγοί στις κοινωνικές δαπάνες

"Ολοι σας έχετε ευθύνη για την κατάσταση, την οποία διέρχεται ο ελληνικός λαός. Και η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ, και το ΔΗΚΚΙ, και ο Συνασπισμός, και ο Στ. Μάνος, που λέει ότι δεν κατάλαβε γιατί παίρνει αυτή τη θέση η Αλ. Παπαρήγα και το ΚΚΕ", τόνισε στην παρέμβασή του, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας.

Η κατάσταση αυτή, τόνισε ο βουλευτής, δε θα αλλάξει γιατί οι εναλλαγές ήδη έγιναν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια πολιτική ασκούν και τα νεοφιλελεύθερα και τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα και τα σοσιαλδημοκρατικά. Ηδη δοκιμάστηκαν και ο Κολ, και ο Ζιπέ, και η Θάτσερ, και ο Μπερλουσκόνι και η δική μας η ΝΔ. Δοκιμάστηκε η σοσιαλδημοκρατία και δοκιμάζεται. Δεκατρείς από τις δεκαπέντε χώρες έχουν κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατικές. Επομένως, δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να περιμένει τίποτα καλό από αυτήν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Ζητάτε, είπε, ψήφο εμπιστοσύνης, για να συνεχίσετε την ίδια πολιτική. Ετσι λέτε. Αλλο σας είπε ο ελληνικός λαός στις δημοτικές εκλογές. Υποφέρει από την πολιτική σας. Ιδού μερικά στοιχεία: Οι κοινωνικές δαπάνες στην ΕΕ φτάνουν στο 28% κατά μέσο όρο των υψηλότερων αναλογικά ακαθάριστων εθνικών προϊόντων τους. Παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι Ευρωπαίοι υποφέρουν από φτώχεια, ανεργία και ανασφάλεια. Η οικονομική ολιγαρχία εκεί πλουτίζει.

Στη χώρα μας οι κοινωνικές δαπάνες με μικρότερο αναλογικά ΑΕΠ είναι και ποσοστιαία μικρότερες 20% μόνο. Τελευταίοι είμαστε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και εδώ η πλουτοκρατία έχει τις καλές της. Γι' αυτό, κύριε πρωθυπουργέ, οι συντάξεις του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΟΓΑ είναι τόσο χαμηλές. Γι' αυτό χτυπιούνται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Γι' αυτό δεν μπορούν να ζήσουν οι συνταξιούχοι, γι' αυτό δεν πολυβγαίνουν στα καφενεία και γι' αυτό φυσικά δε θα πάνε ποτέ στο Μέγαρο Μουσικής.

Για να βγουν αυτές οι χαμηλές συντάξεις, κύριε πρωθυπουργέ, διαθέτετε το 66% των χαμηλών κοινωνικών δαπανών και μόνο το 34% διατίθεται για υγεία και πρόνοια, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στην ΕΕ. Το κράτος συνεισφέρει στις κοινωνικές δαπάνες μόνο κατά 25% και αυτό μειώνεται χρόνο με τον χρόνο - και τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 75%. Οι φόροι του ελληνικού λαού δε γίνονται κοινωνικές δαπάνες και παροχές, πάνε στις τσέπες των πολυεθνικών. Ομως, υπάρχει και η τρίτη πλευρά. Οσα διατίθενται για την υγεία και την πρόνοια δεν πάνε για την κοινωνική προστασία. Πάνε πάλι στις πολυεθνικές των φαρμάκων, του εξοπλισμού νοσοκομείων με χίλιους άλλους τρόπους".

Ανησύχησε ο ΣΥΝ για την κυβερνητική κρίση!

Μαθαίνοντας τις σχετικές δηλώσεις και διεργασίες ανάμεσα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τους φερόμενους ως "αντάρτες" και μπροστά στην απειλή κυβερνητικής κρίσης και προσφυγής άμεσα σε εκλογές, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, φανερά αγχωμένος ζήτησε και πήρε το λόγο για να θέσει το ζήτημα στη Βουλή, λίγο πριν κλείσει η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σημίτη. Με δραματικό τόνο, όπως φάνηκε, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ανέδειξε ότι έχει δημιουργηθεί κυβερνητική κρίση έξω από την αίθουσα της Βουλής - με αφορμή και τις σχετικές ανεπίσημες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το πρόβλημα που δημιουργούνταν με τους 11 βουλευτές που δήλωναν πως δίνουν ψήφο ανοχής - θέτοντας το ζήτημα πως δεν ενημερώθηκε επίσημα η Βουλή που συνέχιζε τη συζήτηση και τι νόημα, τελικά, είχε η συζήτηση, πια!

Η παρέμβαση αυτή - η οποία εκτός των άλλων ήταν και "άκομψη", αφού έθεσε το ζήτημα βάσει φημών και ενώ δεν υπήρχε επίσημη κυβερνητική τοποθέτηση - δημιούργησε εύλογα ερωτηματικά για το μέγεθος της "αγωνίας" του προέδρου του ΣΥΝ και για το ότι η παρέμβαση αυτή έδειχνε να προσπαθεί να προλάβει την όποια εξέλιξη για άμεση προσφυγή σε εκλογές... Ο τρόπος με τον οποίον παρουσιάστηκε το όλο ζήτημα λειτούργησε σαν ένα ακόμη στοιχείο άσκησης πίεσης προς τους υποτιθέμενους "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υπαναχωρήσουν, τελικά, και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σημίτη. Ετσι, μ' αυτόν τον τρόπο, ο ΣΥΝ πρόβαλε, μια ακόμα φορά, ως στήριγμα, στην πράξη, προς την κυβέρνηση. Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν πως η παρέμβαση αυτή αποφασίστηκε μετά από σχετικές συνεννοήσεις στην ηγεσία του ΣΥΝ που ανησύχησε από το ενδεχόμενο να μη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση. Κι αυτό, βεβαίως, δεν αναιρείται από το γεγονός πως, λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός έδειξε να επιτίθεται φραστικά στο ΣΥΝ, αφού, όμως, προηγούμενα, είχε εξασφαλίσει την απόλυτη νομιμοφροσύνη των φερόμενων ως "ανταρτών".

Πάντως, από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ ο Θ. Τσίκας,μέλος της ΚΠΕ του, πρόβαλε πως η σχετική παρέμβαση του Ν. Κωνσταντόπουλου στη Βουλή δεν είχε άλλο στόχο παρά να θέσει το ζήτημα αναντιστοιχίας που δημιουργούνταν με όσα κυκλοφορούσαν εκτός Βουλής και τη συζήτηση που γινόταν εντός.

ΔΗΚΚΙ
"Αποστασιοποιημένοι" στον... ίδιο δρόμο

Η επομένη της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, είναι για το ΔΗΚΚΙ μια από τα ίδια και τονίζεται ότι το κόμμα και ο πρόεδρός του θα συνεχίσουν την αντιπολιτευτική τους τακτική για να προβάλλουν τη δική τους εναλλακτική πρόταση. Από στέλεχος του Γραφείου Τύπου του κόμματος, που κλήθηκε να σχολιάσει χτες τα δρώμενα στη Βουλή, δηλώθηκε κατηγορηματικά ότι "το ΔΗΚΚΙ, δεν ετεροκαθορίζεται από κανέναν, δε σχολιάζει τα εσωκομματικά άλλων κομμάτων και θα εντείνει τη δράση του μέσα στο λαό για να προβάλλει τη δική του εναλλακτική πρόταση, για μια επιθετική αναπτυξιακή πολιτική, που θα φέρνει απασχόληση και κοινωνική προστασία".

Οσο για το κυρίαρχο θέμα που αναδείχτηκε στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, δηλαδή το λεγόμενο "εθνικό στόχο" της ΟΝΕ, στο ΔΗΚΚΙ προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τις λεγόμενες "εποικοδομητικές προτάσεις" της ΝΔ και του ΣΥΝ, που είναι στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση, προβάλλοντας εναγώνια τον ισχυρισμό πως "και ο Δ. Τσοβόλας, με την ομιλία, υπογράμμισε ότι ναι μεν το ΔΗΚΚΙ είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά της Ευρώπης των λαών, που θα προέλθει από την πολιτική πρώτα ένωση της ΕΕ, όπου μετά θα μπορεί να προωθηθεί και η νομισματική ένωση και το κοινό νόμισμα". Και το σκεπτικό συνεχίζει, ότι επειδή στην Ευρώπη το τοπίο είναι ρευστό, πρέπει να περιμένουμε και πιο επιθετικά να απαιτήσουμε πολιτικές ανάπτυξης... μέσα στην ΕΕ.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Τους ενοχλεί η ανάδειξη της πραγματικής διαχωριστικής γραμμής

Δήλωση του μέλους του ΠΓ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ για την προχτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού

Η αντικομμουνιστική επίθεση του πρωθυπουργού δείχνει την αδυναμία του να αντιπαρατεθεί πειστικά στις πολιτικές φιλολαϊκές θέσεις του ΚΚΕ,υπογραμμίζει με δήλωσή του ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, για την προχτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο Ορέστης Κολοζώφ δήλωσε:

"Η αντικομμουνιστική επίθεση, που ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε χτες (προχτές) το βράδυ στη Βουλή κατά του ΚΚΕ, αποδείχνει την αδυναμία του ιδίου και της κυβέρνησής του ν' αντιπαρατεθούν πειστικά στις σαφείς πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ, στο φιλολαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής του Κόμματός μας. Εκφράζει την ανησυχία της οικονομικής ολιγαρχίας μπροστά στη δυνατότητα να γίνει υπόθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων η πολιτική κατά της ΟΝΕ και γενικά κατά των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Αυτό που ενοχλεί τον Κ. Σημίτη είναι το γεγονός ότι το ΚΚΕ αναδείχνει την πραγματική διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ. Την αντιμετωπίζει με βάση το σήμερα και όχι με βάση τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Αυταπατάται ο πρωθυπουργός αν πιστεύει ότι θα μπορέσει με τον αντικομμουνισμό να περιχαρακώσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, να τον κρατήσει εγκλωβισμένο με εκβιασμούς και ψεύτικα διλήμματα. Οι εργαζόμενοι, είτε ψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ, είτε τη ΝΔ, είτε άλλα κόμματα, θα συναντηθούν στον ενιαίο αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, για την απόκρουση και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Δεν είναι πολύ μακριά η μέρα που η σημερινή ανησυχία του Κ. Σημίτη θα γίνει αγωνία για την τύχη της αντιλαϊκής πολιτικής".

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Απειλώντας τους "διαφωνούντες" βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι τυχόν εμμονή τους στη γνωστή επιστολή θα σημάνει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο Κ. Σημίτης πήρε προχτές το βράδυ ψήφο εμπιστοσύνης από όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και από τους τρεις διαγραμμένους (Κεδίκογλου, Κηπουρό, Γικόνογλου), οι οποίοι για τη στάση τους ανταμείφθηκαν με επανένταξη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 163 "ναι" και 136 "όχι".

Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, απαίτησε "ναι σε όλα" από όλους και χωρίς προϋποθέσεις και οι "αντάρτες" υπάκουσαν, αφού προηγουμένως συμφώνησαν να μην καταθέσουν τελικά στο προεδρείο την επίμαχη επιστολή, μετά από παρέμβαση του Απ. Κακλαμάνη.

Ο πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του παλι, πέρα από τις απειλές στους "αντάρτες", κατέφυγε στον αντικομμουνισμό, στην προσπάθειά του να απαντήσει στην κριτική του ΚΚΕ. Εφτασε δε στο σημείο να πει ότι η πολιτική του ΚΚΕ "είναι καταστροφική για τον τόπο", λέγοντας μάλιστα ότι υπάρχει πρόβλημα "ηθικής πολιτικής διάστασης" από τη στάση του ΚΚΕ!

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, λίγο πριν πάρει το λόγο ο πρωθυπουργός, η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε το λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του τονίζοντας: "Ο πρωταγωνιστικός ρόλος αυτή τη στιγμή δεν ανήκει στη συγκεκριμένη Βουλή με αυτή τη σύνθεση και αυτή την πλειοψηφία. Και εννοείται, βεβαίως, ότι δεν ανήκει ούτε σε αυτήν την κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και στις κοινωνικές εξελίξεις μπορεί και πρέπει να παίξει ο λαός, πριν να είναι αργά".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ