ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Ψευδεπίγραφη επίδειξη ευαισθησίας

Το 1999 θα εισπράξουν τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες την εξευτελιστική αύξηση κατά 10% των επιδομάτων, που εξαγγέλθηκαν απ' τον πρωθυπουργό το Φλεβάρη του 1998

Μπορεί η κυβέρνηση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ να μην έδωσε ούτε εκείνες τις εξευτελιστικές αυξήσεις - κατά 10% - στα επιδόματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), εντούτοις επιχειρεί, με καμπάνιες, να αποδείξει όχι μόνο την ευαισθησία της προς τους έχοντες την ανάγκη, αλλά και ότι μπάζει σ' αυτό το παιγνίδι την εθελοντική συνεισφορά των πολιτών. Μάλιστα, σε αυτή την επιχείρηση φαίνεται να παγιδεύει ως κράχτη και την Ελληνική Ραδιοφωνία (ΕΡΑ), όπως φάνηκε απ' την κοινή συνέντευξη του υφυπουργού Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη και του διευθυντή της ΕΡΑ Γ. Τζανετάκου, με θέμα τη βράβευση των σημαντικότερων Εθελοντικών Οργανώσεων Πρόνοιας σε όλη τη χώρα.

Ιδού η αλληλουχία των γεγονότων:

  • Πριν έναν ακριβώς χρόνο - παρά την αδράνεια της πλειοψηφίας της ηγεσίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) - υπήρξαν μαχητικές κινητοποιήσεις κατηγοριών των ΑμΕΑ. Θυμίζουμε τη συμβολική κατάληψη του γραφείου του πρώην υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα απ' τους παραπληγικούς. Επίσης, τα ΑμΕΑ υποδέχτηκαν με μαχητική συγκέντρωση τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας στις 2.10.1997.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ανακοίνωσε (25.2.1998) την αύξηση κατά 10% των επιδομάτων των ΑμΕΑ. Η αύξηση αυτή περιελήφθη σε υπουργική απόφαση και κυρώθηκε με το νόμο 2646/98 - τον αντικοινωνικό νόμο διάλυσης της πρόνοιας. (Στον πίνακα που δημοσιεύουμε φαίνεται η εξέλιξη των επιδομάτων Πρόνοιας τα τελευταία τρία χρόνια).

  • Ομως εις μάτην. Τα ΑμΕΑ περιμένουν ακόμα την αύξηση κατά 10%. Η κυβέρνηση ακολούθησε την ίδια μέχρι τώρα πρακτική. Να υπάρχουν, δηλαδή, στην αρχή του χρόνου εξαγγελίες για κάποια αύξηση στα επιδόματα των ΑμΕΑ και αυτή η αύξηση να χορηγείται την επόμενη χρονιά!

Ναι! Αυτή την... ευαισθησία δείχνει η κυβέρνηση. Για παράδειγμα οι αυξήσεις για το 1997 - που ήταν 15% - δόθηκαν το Μάρτη του 1998! Ετσι κατά τα ειωθότα η χορήγηση και αυτών των εξευτελιστικών αυξήσεων για το 1998 θα δοθούν το 1999.

Το θέμα της καθυστέρησης των αυξήσεων - που συνοδεύτηκε με την πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και για τον προϋπολογισμό του 1999 - τέθηκε απ' τοΧ. Χουρδάκη,εκπρόσωπο της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης,στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑΕΑ, που έγινε την περασμένη βδομάδα. Εντούτοις, όμως, υπήρξε αρνητική απάντηση απ' την πλειοψηφούσα κυβερνητική παράταξη όλων των αποχρώσεων.

Η βράβευση

Την παροιμία "ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε", θυμίζει η πρακτική της κυβέρνησης, όσον αφορά την "ανάπτυξη του εθελοντισμού" που προβλέπει ο νόμος 2646/98.

Ετσι, χτες, ο υφυπουργός Θ. Κοτσώνης μαζί με το Γ. Τζανετάκο ανακοίνωσαν τη διαδικασία επιλογής και βράβευσης των Εθεντολικών Οργανώσεων Πρόνοιας - σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος. Οπως φάνηκε απ' τη συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Πρόνοιας "τρέχει", για να προλάβει την 5η του Δεκέμβρη, η οποία έχει καθοριστεί ως επίσημη ημέρα του εθελοντισμού, με βάση τον ίδιο αντικοινωνικό νόμο. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή του... ξέφυγε του υφυπουργού και είπε ότι γίνεται προσπάθεια να μην τους... ξεφύγει η 5η του Δεκέμβρη. Δηλαδή, εκείνη τη μέρα αναμένεται να γίνει - πιθανά στην Παλιά Βουλή - μια φιέστα προς εξύψωση του εθελοντισμού.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου θα υπάρξει ένα εκλεκτορικό Σώμα από δημοσιογράφους, που δουλεύουν στα μέσα ενημέρωσης της επαρχίας - καθώς και τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην ΕΡΑ - οι οποίοι θα επιλέξουν τους προς βράβευση εθελοντικούς οργανισμούς.

Χτες ο Θ. Κοτσώνης υποστήριξε ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να βάλει στο παιγνίδι τον πολίτη απ' τα κάτω. Ομως - κατά τα λεχθέντα του υφυπουργού - αυτή η προσπάθεια πρέπει να έχει την εκπαίδευση των εθελοντών από επαγγελματίες του κράτους.

Εδώ είναι το κομβικό σημείο: Δηλαδή, οι επαγγελματίες που θα μπαίνουν σε διάφορα προγράμματα με αμοιβή και θα καθοδηγούν τους "εθελοντές" - αυτούς δηλαδή που θα έχουν την ευγενική διάθεση προσφοράς ή θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αντί μιας αμοιβής.

Στο ερώτημα αν το βήμα της ΕΡΑ θα παραχωρηθεί και σε εκείνες τις οργανώσεις που έχουν αντίθετη άποψη για τον εθελοντισμό ο Γ. Τζανετάκος απάντησε ότι είναι δεδομένο, καθώς η ΕΡΑ έχει κατακτήσει το δημόσιο χαρακτήρα.

Εντούτοις, όμως, ο Θ. Κοτσώνης έσπευσε να "διευκρινίσει" ότι οι ενστάσεις επί του εθελοντισμού εκφράστηκαν στη Βουλή και ότι στο μέλλον θα εκφραστεί η θεσμοθετημένη άποψη...

Αναβολή συζήτησηςγια διαχείριση

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΓΣ της ΕΣΑΕΑ υπήρξεαρνητική εξέλιξη, καθώς αναβλήθηκε για μια ακόμα φορά η συζήτηση για τη σκανδαλώδη διαχείριση των οικονομικών της ΕΣΑΕΑ από πρωτοκλασάτα στελέχη της φιλοκυβερνητικής παράταξης που πλειοψηφεί στο ΓΣ της ΕΣΑΕΑ.

Η συζήτηση αφορά τα οικονομικά για τα τελευταία τέσσερα χρόνια και κινήθηκε για πρώτη φορά απ' το Μάη του 1997. Στις 30.7.1998 ο Χ. Χουρδάκης, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών για τις καταγγελίες που προέρχονται από στελέχη της πλειοψηφίας και ζητούσε να επιληφθεί η Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση των καταγγελιών.

Στο τελευταίο ΓΣ, τόσο η πλειοψηφούσα ηγεσία της ΕΣΑΕΑ όσο και η - δήθεν - εσωκομματική αντιπολίτευση, που εκφράστηκε διά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουπλή συμφώνησαν για την αναβολή της συζήτησης περί των οικονομικών. Ο Χ. Χουρδάκης, αφού κατάγγειλε τη συμπαιγνία ανάμεσα στα, δήθεν, διαιρεμένα μέρη του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τα μέλη του ΓΣ να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε τέτοια παιγνίδια. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε δυνατό μετά απ' τη συμπαιγνία του προέδρου της ΕΣΑΕΑ Γ. Βαρδακαστάνη και του "αντιπολιτευόμενου" βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουπλή.

Σοβαρές καταγγελίες

Το ενδιαφέρον, όμως, βρίσκεται σε όσα ακούστηκαν στο ΓΣ της ΕΣΑΕΑ.

Ακούστηκαν, λοιπόν, οι εξής καταγγελίες:

  • Τα κριτήρια, που επικράτησαν στην κατανομή των 25 Κέντρων Κοινωνικής Υποστήριξης των ΑμΕΑ - ενταγμένα στην περιφερειακή ανάπτυξης και χρηματοδοτούνται απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση - ήταν η εξυπηρέτηση των εκλογικών φιλοδοξιών διαφόρων υπουργών και βουλευτών. Επίσης, έγιναν καταγγελίες ότι και οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις του κυβερνώντος κόμματος, που έχουν αντανάκλαση και στην πλειοψηφία στο ΓΣ της ΕΣΑΕΑ, έχουν αποτελέσει και αυτές κριτήριο για την κατανομή κονδυλίων και έργων, που έχουν σχέση με τους ανάπηρους και τα ΑμΕΑ.
  • Ακόμα φάνηκε ότι η ρουσφετολογική εκμετάλλευση των διαφόρων ιδρυμάτων από τους διάφορους υπουργούς και παράγοντες φτάνουν ως το σημείο, ώστε κάποιες διοικήσεις, που δεν ικανοποιούν όλα τους τα ρουσφέτια, να κόβουν τις επιχορηγήσεις, με αποτέλεσμα ορισμένα από αυτά να σταματούν δραστηριότητες ή να αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο. Οπως το Κέντρο Αποκατάστασης ΑμΕΑ Σερρών.
ΗΜΑΘΙΑ
Ταλαιπωρία των νεφροπαθών

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου και Απ. Τασούλα για το πρόβλημα στην περιοχή

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς του Νομού Ημαθίας, καθώς η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΝΤ) του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών τους, μια και έχει σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε κατάλληλους χώρους και εξοπλισμό. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να ταλαιπωρούνται αρκετοί ασθενείς (10), οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη για θεραπεία - στερούμενοι έτσι του δικαιώματος να περιθάλπονται όσο το δυνατόν κοντύτερα στον τόπο κατοικίας τους - καθώς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν. Παράλληλα, ταλαιπωρούνται από τις ελλείψεις της ΜΝΤ το προσωπικό του Νοσοκομείου Βέροιας, αλλά και οι 76 ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Το θέμα αυτό έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου και Αποστόλης Τασούλας με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Λάμπρο Παπαδήμα.Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν πως οι νεφροπαθείς ασθενείς του Νομού Ημαθίας ζητούν από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας να πάρει μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς ζητούν:

  • Την άμεση προκήρυξη και πρόσληψη δύο γιατρών νεφρολόγων, καθώς και την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Την άμεση αντικατάσταση έξι μηχανημάτων με σύγχρονα, που να εξασφαλίζουν πλήρως ελεγχόμενη αιμοδιήθηση. Τη χρησιμοποίηση βιοσυμβατών φίλτρων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναλογία και όχι στο ποσοστό 20% που συμβαίνει σήμερα.
  • Να προχωρήσει η διαδικασία κατασκευής και μετεγκατάστασης της ΜΝΤ στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου.
  • Να εξασφαλιστεί η καταβολή χρημάτων για μεταφορά με ταξί. Να αποσυρθεί ο κανονισμός του ΙΚΑ για τη ρύθμιση της μεταφοράς (Γ 32/371/6.12.1996).
  • Να δοθεί και στους νεφροπαθείς το προνοιακό επίδομα με βάση την πρόταση του συνδικαλιστικού κινήματος (20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους ανίκανους προς εργασία ή ανασφάλιστους και άνεργους και 10 για τους συνταξιούχους και εργαζόμενους καθώς και εφαρμογή μειωμένου ωραρίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα). Να λειτουργήσουν δημόσιες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στα παραθεριστικά κέντρα για να μπορούν να κάνουν διακοπές οι νεφροπαθείς με τις οικογένειές τους.

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας εάν θα υλοποιηθούν και πότε τα παραπάνω δίκαια αιτήματα των νεφροπαθών του Νομού Ημαθίας.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΙ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της ιδιωτικοποίησης

Την απαίτησή τους να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, διατράνωσαν χτες χιλιάδες ταχυδρομικοί υπάλληλοι, με την καθολική συμμετοχή τους στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία.

Οι εργαζόμενοι, ανησυχώντας έντονα για την πορεία του δημόσιου ταχυδρομείου, αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική, που, στο όνομα της οργάνωσης των ταχυδρομικών υπηρεσιών, νομιμοποιεί τη μέχρι τώρα παράνομη και ασύδοτη δράση των ιδιωτικών εταιριών και τους εκχωρεί το πανελλαδικό ταχυδρομικό δίκτυο των ΕΛΤΑ. Ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο για το ξεπούλημα των κερδοφόρων υπηρεσιών του Οργανισμού και με την ίδρυση των θυγατρικών ή τη σύναψη "στρατηγικών συμμαχιών" παραδίδει τα ΕΛΤΑ στο ντόπιο και ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο.

Η αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή απεργία έδειξε, όχι μόνο την ικανότητά τους να ξεπερνούν τις αποπροσανατολιστικές τακτικές κάποιων πλειοψηφιών, αλλά και τη θέλησή τους, να κατοχυρώσουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ταχυδρομείου και να μην επιτρέψουν τη συρρίκνωση του εισοδήματος, των συντάξεων και των δικαιωμάτων τους.

Και η χτεσινή απεργία φανέρωσε την ανάγκη, οι εργαζόμενοι, με πρωτοβουλίες, αποφασιστικότητα και οπλισμένοι με το δίκιο του αγώνα τους, να δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους και ν' αποτρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η συσπείρωσή τους γύρω από τις ταξικές δυνάμεις και με στόχους, που θα χτυπάνε την κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου και της κυβερνητικής πολιτικής στα ΕΛΤΑ.

Καταγγελία της ΕΣΑΚ Φθιώτιδας

Την αντιδημοκρατική συμπεριφορά και ενέργεια του απερχόμενου προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ των Νομών Φθιώτιδας, Ευρυτανίας Γιάννη Ζάρα, στελέχους της ΠΑΣΚΕ, να μην επιτρέψει την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΕΣΑΚ και μέλους της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φθιώτιδας, στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου, καταγγέλλει η Τοπική Επιτροπή Φθιώτιδας της ΕΣΑΚ.

Σε μια εποχή, τονίζει η ΤΕ ΕΣΑΚ, που όλες οι ΔΕΚΟ χτυπιούνται με τις ιδιωτικοποιήσεις, που ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία, που ανατρέπονται εργασιακά δικαιώματα με την κατάργηση του 8ωρου και των ΣΣΕ, που η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης προβλέπει αυξήσεις του 2% χωρίς διορθωτικό ποσό και χωρίς τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, τι, αλήθεια, θα μπορούσαν να απαντήσουν στην πρόταση της ΕΣΑΚ για συσπείρωση και συντονισμό της δράσης των συνδικάτων;

Δεντροφύτευση και φως στα σκοτάδια των ναρκωτικών

Σε πείσμα ορισμένων, η Μονάδα Απεξάρτησης "18 Ανω" συνεχίζει να αγωνίζεται για μια ανθρώπινη πόλη με περισσότερο πράσινο. Η ραδιοφωνική - δημοσιογραφική ομάδα του "18 Ανω" θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη παρέμβασή της για δεντροφύτευση στον Υμηττό, στο Δημαρχείο του Παπάγου, την Τρίτη 10.11.98 στις 4.00 το απόγευμα.

Τα λόγια των απεξαρτημένων του "18 Ανω" δίνουν το στίγμα: "Αγαπάμε και αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον μας, αγαπάμε και αγωνιζόμαστε για την πολιτιστική μας κληρονομιά"...

  • Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στην Αθήνα διοργανώνουν πολιτιστική εκδήλωση για το πρόβλημα των ναρκωτικών, με στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη και ώρα 8 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο του Περιστερίου (Τζων Κέννεντυ και Γιαννιτσών).Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Λιάνα Κανέλλη,ενώ θα μιλήσει η Κατερίνα Μάτσα,διευθύντρια της Θεραπευτικής Κοινότητας "18 Ανω". Τέλος, θα δοθεί συναυλία με τη λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" και τους καλλιτέχνες Μαρία Δημητριάδη,Κωστή Θωμαϊδη,Αλέξια και Παναγιώτη Καραδημήτρη.

Εξετάσεις οδοντοτεχνιτών

Το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας ανακοινώνει ότι οι εξετάσεις για τη χορήγηση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη θα διεξαχθούν στις 9, 10 και 12 του Νοέμβρη, στο Υπόγειο Γ της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Συγκεκριμένα, στις 9 Νοέμβρη πρέπει να παρουσιαστούν για την εξέταση στην πρακτική άσκηση οι υποψήφιοι που το επώνυμό τους αρχίζει από Α έως και Λ, ενώ στις 10 Νοέμβρη όλοι οι υπόλοιποι. Στις 12 Νοέμβρη θα γίνει η θεωρητική εξέταση για όλους τους υποψηφίους. Να σημειωθεί πως οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά, όπως αυτά ορίζονται στην υπ' αριθμόν Υ7/οικ.7456/94 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 700/94, τεύχος Β).

Από την κινητοποίηση των ΑμΕΑ, όταν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισκέφτηκε το υπουργείο Υγείας στις 2.10.1997



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ