Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΑΘΙΑ
Ταλαιπωρία των νεφροπαθών

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου και Απ. Τασούλα για το πρόβλημα στην περιοχή

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς του Νομού Ημαθίας, καθώς η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΝΤ) του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών τους, μια και έχει σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε κατάλληλους χώρους και εξοπλισμό. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να ταλαιπωρούνται αρκετοί ασθενείς (10), οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη για θεραπεία - στερούμενοι έτσι του δικαιώματος να περιθάλπονται όσο το δυνατόν κοντύτερα στον τόπο κατοικίας τους - καθώς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν. Παράλληλα, ταλαιπωρούνται από τις ελλείψεις της ΜΝΤ το προσωπικό του Νοσοκομείου Βέροιας, αλλά και οι 76 ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Το θέμα αυτό έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου και Αποστόλης Τασούλας με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Λάμπρο Παπαδήμα.Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν πως οι νεφροπαθείς ασθενείς του Νομού Ημαθίας ζητούν από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας να πάρει μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς ζητούν:

  • Την άμεση προκήρυξη και πρόσληψη δύο γιατρών νεφρολόγων, καθώς και την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Την άμεση αντικατάσταση έξι μηχανημάτων με σύγχρονα, που να εξασφαλίζουν πλήρως ελεγχόμενη αιμοδιήθηση. Τη χρησιμοποίηση βιοσυμβατών φίλτρων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναλογία και όχι στο ποσοστό 20% που συμβαίνει σήμερα.
  • Να προχωρήσει η διαδικασία κατασκευής και μετεγκατάστασης της ΜΝΤ στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου.
  • Να εξασφαλιστεί η καταβολή χρημάτων για μεταφορά με ταξί. Να αποσυρθεί ο κανονισμός του ΙΚΑ για τη ρύθμιση της μεταφοράς (Γ 32/371/6.12.1996).
  • Να δοθεί και στους νεφροπαθείς το προνοιακό επίδομα με βάση την πρόταση του συνδικαλιστικού κινήματος (20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους ανίκανους προς εργασία ή ανασφάλιστους και άνεργους και 10 για τους συνταξιούχους και εργαζόμενους καθώς και εφαρμογή μειωμένου ωραρίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα). Να λειτουργήσουν δημόσιες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στα παραθεριστικά κέντρα για να μπορούν να κάνουν διακοπές οι νεφροπαθείς με τις οικογένειές τους.

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας εάν θα υλοποιηθούν και πότε τα παραπάνω δίκαια αιτήματα των νεφροπαθών του Νομού Ημαθίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ