Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Επεκτείνονται σ' όλη τη Θεσσαλία οι κινητοποιήσεις

Συγκεντρώσεις σε επαρχία και χωριά της Καρδίτσας και παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο. Συνεδριάζει τις επόμενες μέρες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Τρικάλων

Μετά την πολύ πετυχημένη αρχή, την περασμένη Τρίτη στα Φάρσαλα, οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις επεκτείνονται σ' όλη τη Θεσσαλία. Στην Καρδίτσα συνεδρίασε η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και αποφάσισε να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές - προειδοποιητικές συγκεντρώσεις, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, σε Λιοντάρι,Παλαμά,Προάστειο,Σοφάδες στις 16, 18, 19 και 20 Νοέμβρη αντίστοιχα, ενώ προγραμματίζεται και παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο,μάλλον, στις 2 Δεκέμβρη.

Ανάλογες προειδοποιητικές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες επαρχίες και χωριά της Λάρισας,ενώ στις αμέσως επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Τρικάλων για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις διοργάνωσης κινητοποιήσεων σε επαρχίες και χωριά του νομού. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αγροτικοί φορείς και οι Συντονιστικές Επιτροπές Αλμυρού, Βελεστίνου και Πηλίου.

Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα,που συνεδρίασε πρόσφατα, θα συντονίσει αυτές τις κινητοποιήσεις και σε πανθεσσαλικό επίπεδο, εφόσον η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στην απαίτηση του αγροτικού κόσμου να ικανοποιηθούν άμεσα και ζωτικά αιτήματά του.

Οι νέοι φετινοί αγώνες της αγροτιάς στη Θεσσαλία στρέφονται ξανά κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία, μέσω των κανονισμών της για όλα τα αγροτικά προϊόντα, δημιουργεί, διατηρεί και επαυξάνει τα προβλήματα των αγροτών. Φέτος πιο οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σιτοπαραγωγοί, η παραγωγή των οποίων μένει απούλητη στις αποθήκες, εξαιτίας της εξευτελιστικής τιμής του προϊόντος, ενώ δε γίνονται και εξαγωγές. Επίσης, οι βαμβακοπαραγωγοί, λόγω αύξησης της παραγωγής, κινδυνεύουν να πουλήσουν φέτος 10 έως 40 δραχμές φθηνότερα το βαμβάκι σε σχέση με πέρυσι, ενώ, ταυτόχρονα, διεκδικούν και αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε στην παραγωγή το "ρόδινο" σκουλήκι.

Σε εξευτελιστικές τιμές πουλούν οι παραγωγοί τεύτλων, καπνού, καλαμποκιού, βιομηχανικής ντομάτας, οπωροκηπευτικών.

Ολα αυτά τα προβλήματα είναι απόρροια των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ, της νέας αναθεώρησης, προς το χειρότερο, της ΚΑΠ, ενώ αναμένονται ακόμα χειρότερα με την εφαρμογή των αποφάσεων στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000".

Μιλώντας στα ΜΜΕ, μετά τη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καρδίτσας, ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στο σύνολο των προβλημάτων που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική στον αγροτικό κόσμο και υπογράμμισε τις αγωνιστικές διαθέσεις της αγροτιάς, που παλεύει για την επιβίωσή της, για να μείνει στα χωριά της και να καλλιεργεί τη γη της. Τη δέσμευσή του να συνεχίσει τον αγώνα και ως αγροτοσυνδικαλιστής, μέλος της ΠΑΣΕ και νέος νομάρχης Καρδίτσας, επαναβεβαίωσε ο Β. Αναγνωστόπουλος,υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, που δε δίνει λύσεις στα προβλήματα και την ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομής στη γεωργία, όπως το αρδευτικό του Σμόκοβου κ.ά.

Στο αίτημα της αγροτιάς να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιστραφεί η εικόνα εγκατάλειψης της γεωργίας από τους νέους, αναφέρθηκε ο Δ. Τσέλιος, μέλος της ΠΑΣΕ και νεοεκλεγείς νομαρχιακός σύμβουλος Καρδίτσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ