Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επιχειρούν να "σκεπάσουν" τις ελλείψεις στα σχολεία

Υπαναχώρησε στην αρχική του θέση ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος,η οποία τον ήθελε να βάζει λουκέτο στα σχολεία του νομού, συμμετέχοντας στις διαμαρτυρίες των Συλλόγων Γονέων, των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών, που τις τελευταίες βδομάδες πήραν τεράστιες διαστάσεις. Η αλλαγή στάσης του νομάρχη έγινε έπειτα από την κοινή σύσκεψη δημάρχων του νομού και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Παιδείας. Το υπουργείο, μέσω των εκπροσώπων του, δεσμεύτηκε να καλύψει τις κενές θέσεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία της Θεσσαλονίκης και να μην κάνει καμία σύμπτυξη τμήματος.

Παράλληλα, η ανακοίνωση αυτή του νομάρχη ήρθε μετά από προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, στην οποία τονίζεται ότι "η πολιτεία θέτει τους νόμους και αποκεντρώνει την ευθύνη εφαρμογής των κανόνων λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος εκεί όπου απαιτείται" και "η Τοπική και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εφαρμόζουν τους νόμους της πολιτείας και δεν έχουν δικαίωμα να κλείνουν τα σχολεία"(!). Πάντως, την περασμένη Τρίτη, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δήλωνε ότι υπάρχουν 150 κενά σε δασκάλους.

Στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, αναφέρεται ότι "ο νόμος ορίζει ότι στην Αβάθμια ο αναγκαίος μαθητικός πληθυσμός δεν μπορεί να είναι ανώτερος των 30 μαθητών. Δε λέει ότι απαγορεύεται να διδάσκονται 30 μαθητές σε μια τάξη ή ένα τμήμα. Συνεπώς οι κινητοποιήσεις που επιχειρούνται από συλλόγους γονέων - κηδεμόνων σχολείων στη Θεσσαλονίκη, με αίτημα τη δήθεν κάλυψη κενών θέσεων είναι εντελώς αδικαιολόγητες". Στη διάρκεια σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας, τέθηκαν επί τάπητος τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων εκπαίδευσης και το υπουργείο σχετικά με τα κενά και τέθηκαν στους εκπροσώπους του υπουργείου όλα τα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων, όπως η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και η ανεπάρκεια σχολικών εγχειριδίων σε πολλά άλλα.

Στο μεταξύ εν αναμονή υπουργικού κλιμακίου, που θα διενεργούσε ελέγχους για τις κενές θέσεις στα σχολεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονταν χτες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Λόγος της επίσκεψης είναι η διάσταση των απόψεων που προέκυψε μεταξύ του υπουργείου παιδείας και των διευθύνσεων σχετικά με τις ελλείψεις σε δασκάλους.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη, ο εκπρόσωπος της Β Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νίκος Φασφαλής, φέρεται να δήλωσε σε τοπική εφημερίδα "αφού δεν εμπιστεύονται τη διοίκηση που οι ίδιοι όρισαν, ας φέρουν τους ράμπο της εφορίας για να μετρήσουν τα παιδιά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ